نکاتی چند درباره تفاوت خمس و زکات با مالیات
عضو هیات رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس، معتقد است: خمس و زکات را مردم با اراده و اختیار به کسانی میدهند که محبوب آنها هستند ولی در مالیات نه دهنده اختیاری دارد و نه گیرنده آن محبوبیت و قداستی.
روح الله بیگی ئیلانلو طی یادداشتی به تفاوتهای پرداخت مالیات به دولت اسلامی با پرداخت خمس و زکات که برگرفته از کتاب «ارزشهای اجتماعی در قرآن» وی است اشاره کرد که در ادامه می خوانید.
۱- برآورد خمس و زکات و تخمین حساب و کتاب آن بر اساس اعتمادی است که به خود پرداختکننده میشود هیچ نیازی به بازرسی و نظارت دیگری نیست در حالی که مالیات مبلغی است که دولت تعیین و محاسبه و دریافت میکند.
۲- گیرندگان زکات، پیامبر اکرم و جانشینان آن بزرگوار و کسانی هستند که از طرف حضرت اجازه داشته باشند، ولی در مالیات اینگونه نیست.
۳-خمس و زکات باید بر اساس عقیده و ایمان و با قصد قربت و رضای خداوند متعال پرداخت شود. تا آنجا که اگر مسائل عاطفی، اجتماعی، سیاسی، قبیلهای یا کسب شهرست و عزت در نظر باشد، گویا حق خداوند پرداخت نشده است ولی در پرداخت مالیات این ایمان و قصد قربت و اخلاص لازم نیست.
۴- خمس و زکات از افرادی گرفته میشود که توان مالی دارند، ولی مالیات اینگونه نیست و گاهی بر پارچه و کاغذ و ماشین و سیگار مالیات بسته میشود، خواه مصرفکننده فقیر باشد یا غنی.
۵- خمس و زکات را مردم با اراده و اختیار به کسانی میدهند که محبوب آنها هستند ولی در مالیات نه دهنده اختیاری دارد و نه گیرنده آن محبوبیت و قداستی.
۶- مالیات نوعا برای هزینههای شخصی زندگی خود ماست ولی خمس و زکات برای کمک به دیگران است. توضیح اینکه همانگونه که انسان داخل منزل را موزائیک میکند، مبلغی به عنوان مالیات میپردازد که بیرون خانه او آسفالت شود و همانگونه که درهای داخل منزل را قفل میزند، مبلغی مالیات میدهد که پلیس بیرون خانه را محافظت کند.
بنابراین انسان دو نوع هزینه دارد: هزینههایی که مستقیما برای داخل منزل تهیه میکند و هزینههایی که از طریق دولت برای رفاه و خدمات بیرون منزل به واسطه مالیات دریافت میکند، پس مالیات بخشی از هزینههای شخصی انسان است.
لذا کسانی که خمس میدهند باید مخارج زندگی خود را از درآمد کم کنند و مالیاتی را که میدهند جزء مخارج زندگی آنها حساب میشود. مثلا اگر شخصی در سال دو میلیون تومان درآمد دارد و یک میلیون تومان خرج زندگی او است و صد هزار تومان مالیات پرداخت میکند، این شخص به هنگام حساب سال باید صد هزار تومان را مثل یک میلیون تومان جزء زندگی خود قرار دهد و نهصد هزار تومان را پسانداز و سود حساب کند و خمس همان نهصد هزار تومان را بپردازد.
بنابراین زکات و خمس برای خدمت به دیگران است ولی مالیات برای دریافت خدمات دولتی برای خود ماست.
۷- در زمان امامان معصوم (ع) حکومتها از مردم مالیاتهایی با نام خراج و عشریه میگرفتند، ولی باز هم مردم خمس و زکات خود را به امام عزیز میدادند و آن بزرگواران میگرفتند و نمیفرمودند شما که خراج میدهید، لازم نیست خمس و زکات بدهید.
۸- حاکم اسلامی و فقیه جامعالشرایط میتواند در شرایطی میزان مالیات پرداختی مردم را کم و زیاد کند و اکنون ولایت فقیه علاوه بر خمس و زکات، دستور پرداخت مالیات را نیز دادهاند.
۹- در تمامی کشورهای دنیا علاوه بر مالیات، صندوقهای خیریه و موسسات عامالمنفعهای وجود دارد و تمام خدمات را بر دوش دولت نمیگذارند.
نظر کاربران
باسلام ..
درتمام دنیا تورم 2الی3 درصد است ومردم دنیا هم تنها مالیات در جهت رفاه خودشان می دهند .ماشاا... اینجا تورم آنقدر بالا بالاست که هر چی در می آوریم دیگه چیزی برای خودمان نمی ماند نه میتوانیم خمس وزکات بدهیم ونه مالیات دولت را .یعنی هم این دنیا می سوزد هم دنیای آخرتمان...
پاسخ ها
گل گفتی...
واقعاً که گل گفتی...
وقتی که تو یه مملکت اسلامی، ملت برای دیدن یه فیلم 1 میلیارد پول میزارن ولی برای خرید یه بخاری تو مناطق محروم 1 ریال هم نمیدن حرف از خمس و زکات میزنن...