انتقادات تند و عجیب سرمربی سابق تیم ملی
سرمربی اسبق تیم ملی از وضعیت این روزهای تیم ملی دل پری دارد. انتقادهای شدید او از این وضعیت و به کار بردن عباراتی مانند "شارلاتنیسم در فوتبال"، "ضعف شدید مدیریت ورزش" و "حکمفرمایی بیقانونی در فوتبال" از ناراحتی شدید این پیشکسوت فوتبال ایران حکایت میکند.
همایون شاهرخی یکی از مربیان قدیمی و اخلاقمدار فوتبال ایران است که بنا بر یک رسم غلط چند سالی از فوتبال دور بوده است؛ رسمی که بر اساس آن خیلی از فوتبالیهای قدیمی خانهنشین شدهاند. شاهرخی در گفتوگویی با ایسنا که به مناسبت رویدادهای ناگوار رخ داده در لیگ یک و مطرح شدن بحث تبانی در این مسابقهها انجام شد، از زیر و زبر فوتبال ایران انتقاد کرد.
* جایی که قانون نباشد، هرج و مرج حاکم میشود
همایون شاهرخی صحبتهایش را این گونه آغاز کرد: در دنیا قاعده نانوشتهای هست که میگوید هرجا قانون نباشد، هرچ و مرج حاکم میشود. در آن صورت شارلاتانیسم به وجود میآید و این مسئله هم جامعه را به نابودی میکشاند. این قاعده در همه جا از جمله اقتصاد، سیاست و ورزش مصداق دارد. متاسفانه این مسئله در ورزش ما به یک عادت تبدیل شده است و اگر جلویش گرفته شود، روز به روز بدتر میشود.
وی ادامه داد: تا وقتی در فوتبال ایران قانون نباشد اوضاع همین است. به عنوان نمونه وقتی یک مربی، مدیر یا بازیکنی به عنوان خطاکار محکوم میشود ولی سه روز بعد با سفارش یک مدیر یا نماینده مجلس یا مانند آن حکمش لغو می شود، مشکلی حل نمیشود.
* ضعف مدیریت؛ دلیل اصلی هرج و مرج در فوتبال
شاهرخی ادامه داد: مدیریت ضعیف در ورزش به طور کلی باعث هرج و مرج شده است. این ضعف به ترتیب درجه از وزارت ورزش به کمیته ملی المپیک و فدراسیونهای ورزشی وجود دارد. در فوتبال به دلیل وجود تبلیغات و پول بیشتر، وضع خرابتر است. این جا یک مربی را سه جلسه محروم میکنند و از همان لحظه انواع نامهها به رییس کمیته انضباطی فرستاده میشود. رییس کمیته هم تابع رییس فدراسیون است و او هم که همه چیز را با خنده و شوخی برگزار میکند! هیات رییسه فدراسیون هم رییس کمیته را تحت فشار میگذارد که اگر حکم را لغو نکند اخراج میشود. اگر به حرف آنها گوش نکند اخراج میشود و اگر نظر آنها را اعمال کند مرتکب خلاف شده است. تا وقتی در فوتبال مدیریت باثبات و قاطع نباشد، چیزی درست نمیشود.
* خوب بودن، سخت و بد بودن راحت است!
شاهرخی در ادامه با بیان اینکه اگر قانونی اجرا میشود باید برای همه یکسان باشد، گفت: اگر افراد متخلف، متناسب با جرمشان مجازات نشوند، تخلف در جامعه ریشه میدواند. متاسفانه در فوتبال امروز ایران، خوب بودن، کاری سخت و بد بودن، به شدت راحت است! در جامعه شهری وقتی اراذل و اوباش را بازداشت میکنند ولی پس از یک شب رهایشان میکنند، جریتر میشوند! قانون باید محکم اجرا شود چون در غیر این صورت همه چیز بدتر میشود. این که یک فرد متخلف در لیگ برتر اجازه کار نداشته باشد ولی در لیگ یک فعالیت کند فرار از قانون و خندهدار است.
* بازیکنان، حقهبازی را از مربیها یاد میگیرند
سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال همچنین به روند شکلگیری شخصیت یک مربی اشاره کرد و گفت: بازیکن به مربی خود نگاه میکند و مربی از مدیرش الگو میگیرد. درست همان طور که کودک به پدر و مادر خویش و افراد جامعه به معلمها نگاه میکنند. وقتی معلم خوب نباشد، شاگرد هم خوب نمیشود. بازیکن که زیر نظر یک مربی حقهباز کار کند، وقتی خودش مربی یا مدیر شود، آن حقهبازیها را پیاده میکند!
وی افزود: قانون باید برای همه به طور یکسان اعمال شود. حال اگر در این میان پنج نفر هم مادامالعمر محروم شوند چه اتفاقی میافتد؟ من میگویم هیچ اتفاقی نمیافتد. متاسفانه وقتی یک مربی یا بازیکنی خلاف میکند، ابتدا کار را به رسانهها میکشاند و تعدادی را موافق و تعدادی را هم مخالف خود میبیند. به همین صورت یک جنگ زرگری شکل میگیرد که مردم را با آن سرگرم میکنند. اگر قانون درست باشد، وقتی رسانهها، وزیر، رییس جمهور یا نماینده مجلس هم خلاف آن را طلب کند، اجرا میشود.
* وضعیت بدتر میشود!
شاهرخی ادامه داد: اگر قرار باشد که کاری با قاطعیت انجام شود باید بشود. حتی اگر در این میانه لازم باشد ۱۰۰ نفر کنار گذاشته شوند، باید این اتفاق بیفتد. اکنون اعتماد مردم به فوتبال از بین رفته است. شنیدم که یکی از مدارس فوتبال از خانوادهای ۲۰ میلیون تومان طلب کرده که کودک آنها را فوتبالیست کند! این مسئله به نبود باشگاه در ایران بازمیگردد.
وی در ادامه گفت: باشگاه جایی است که جوانها در آن جا ورزش میکنند و به فوتبال محدود نمیشود. باشگاههای فعلی ما فقط تیم هستند و شاید در نهایت تنها یک زمین داشته باشند. باشگاههای قدیمی مثل راه آهن، پاس و بانک ملی از بین رفتهاند. به همین دلیل مدیر باشگاه میخواهد در پستش باقی بماند و مربی میخواهد قرارداد فصل بعدش بسته شود.
* فوتبال لطمههای جبران ناپذیری خورده است
شاهرخی در ادامه با بیان این که فوتبال ایران در طول سالهای اخیر لطمههای جبرانناپذیری خورده است گفت: همیشه بحثهای مربوط به تبانی در دسته یک در نیم فصل دوم مطرح میشود چون مربی میداند که پایش قرص است و به بازیکنان پیشنهاد میدهند که کمکاری کنند تا فصل بعد به تیم او برود. این حرفها که میگویم کتاب تجربه است.
* دستگاههای نظارتی سهلانگاری میکنند
شاهرخی افزود: زمانی که ما بازی میکردیم هم مسائل مانند امروز وجود داشت اما اکنون وضعیت بدتر شده است چون پول بیحساب به فوتبال راه پیدا کرده است. بازیکنان هم شغلشان فوتبال است و با خود فکرمیکنند که اگر دو سال بیشتر بازی کنند، پول بیشتری به دست میآورند. هیاتهای نظارتی هم سهلانگاری میکنند. این مسئله در همه رشتهها هم وجود دارد. کشتیگیران فرنگی ایران که قهرمان المپیک شدند دیگر کشتی نمیگیرند. مگر اینها متعلق به این کشور نیستند و برایشان هزینه نشده است؟ دلیل امتناع آنها از نیامدن این است که دلشان شکسته شده. درباره وزنهبرداری همین مسئله هست. کجای دنیا رییس فدراسیون وزنهبرداری به جای قهرمانش به مراسمی میرود و جایزه میگیرد؟ کجای دنیا رییس کمیته ملی المپیک به همراه ورزشکاران در افتتاحیه المپیک رژه میرود؟
* تملقها حال همه را بد کرده است
وی در ادامه دامنه انتقاداتش را گستردهتر کرد و گفت: همه مشکلات به ضعف کمیته انضباطی باز میگردد. کمیته انضباطی قوی را رییس فدراسیون قوی انتخاب میکند و رییس فدراسیون قوی از سوی وزیر قوی انتخاب میشود. وزیر قوی را چه کسی انتخاب میکند؟ وزیری که ورزش را نشناسد با یک تملق سیاه میشود! در ایران هم که آنقدر همه از هم تعریف میکنیم که حال همه به هم میخورد! پشت این تعریفها چه سری نهان است، خدا میداند.
ارسال نظر