نسل سوم موبایل در ایران و مشکلات پیش رو
این روزها نسل سوم تلفن همراه در کشور با چالش جدیدی روبهرو است. تکنولوژی انتقال تصویر که اخیرا به شکل وسیع توسط اپراتور سوم تبلیغ میشود حالا با استفتا از برخی مراجع با موضوعاتی چون تضعيف بنیان خانواده و حتی ترویج فساد در جامعه روبه رو شده است.
انتقاد حتی به برخی نمایندگان مجلس هم کشیده شده که به صورت تذکر کتبی خواستار تعویق در راهاندازی و فروش سیمکارتهای این اپراتور در کشور شدهاند.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که بهتازگی مسوولان اپراتور سوم توانسته بودند با جلب نظر نهادهای بالادستی دوره حفاظت خود را از ۲۴ ماه به ۳۹ ماه افزایش دهند.
اشکال شرعی دارد یا ندارد؟
آیتالله ناصر مکارم شیرازی در گفتوگو با ایسنا در خصوص فعالیت اپراتور سوم در کشور اعلام کرده است که به یقین مفاسد این کار از فوايد آن بیشتر است و منشا مفاسد جدیدی در جامعه ما که متاسفانه درگیر مفاسد مختلفی است خواهد شد و با توجه به اینکه ضرورتی برای اصل این کار نیست، بنابراین شرکتهای خصوصی و دولتی باید از آن خودداری کنند.
همچنین آیتالله نوری همدانی با بیان اینکه «امکان از هم گسستن اساس خانوادهها نیز هست» گفته است که با توجه به اینکه مفاسد این کار بسیار زیاد است؛ عفت عمومی را مورد تهدید قرار میدهد و بنابراین اقدام به انجام آن جایز نیست. در ادامه این اظهارنظرها نیز سیزده نماینده مجلس شورای اسلامی در تذکری کتبی جلوگیری از راهاندازی اپراتور تلفن همراه رایتل را خواستار شدند. در مقابل این واکنشها، مسوولان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و اپراتور سوم اعلام کردهاند انتقال اظهارات و اطلاعات اشتباه به این مراجع باعث اعلام چنین نظرهایی شده است
.محمدعلی فرقانی، رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در این خصوص گفت: شک ندارم که واکنش مراجع تقلید به استفاده نکردن از سیمکارتهای رایتل آن هم به دلیل ارائه مکالمه تصویری ارائه برخی اطلاعات نادرست بوده است.
همچنین مهدی اخوان بهابادی دبیر شورایعالی فضای مجازی از بررسی موضوع ارائه سرویس مکالمه تصویری اپراتور سوم گفته است که شورا به زودی در مورد اینترنت پرسرعت و سرویس مکالمه تصویری تصمیمگیری خواهد کرد.
در همین زمینه حجتالاسلام حمید شهریاری، ريیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، نیز در گفتوگو با جام جم آنلاین اعلام کرده است که این خدمات مادامی كه قوانین عمومی كشور را رعایت و بر اساس پروانه صادر شده بهصورت مجاز ارائه و استفاده شوند منع قانونی و شرعی ندارند.
وی در ادامه افزوده است که در موضوع فقهی ممكن است اختلافنظرهایی وجود داشته باشد و آن را نمیتوان در مجوز اپراتور لحاظ کرد، اما آن موارد نباید ناقض قوانین عمومی باشد و قطعا اجازه ارائه خدماتی را كه مایه رشد فساد باشند نخواهیم داد.
شهریاری با اشاره به حریم خصوصی افراد، تاکید کرده است: این خدمات در حیطه خصوصی افراد است و نمیتوان برای آنها حكم ممنوعیت صادر كرد و مانند مكالمه صوتی كه اكنون جاری و در حال ارائه است خدمات دیگر نیز میتواند برای استفادههاي مجاز مانند (مكالمه با اعضای خانواده) ارائه شود. وی نیز اعلام چنین نظری از سوی مراجع تقلید را به انتقال اطلاعات غلط به آنها ارتباط داده و تصریح کرده است: قطعا سوالی كه از مراجع در این خصوص شده است دارای اشكال و به شكل خاصی بوده است و قطعا تفهیم موضوع در این میان شرط است.
جهان و نسل جدید موبایل
براساس اعلام اتحادیه جهانی مخابرات، تقریبا ۶۰ درصد اپراتورهای تلفن همراه در دنیا برای مهاجرت به LTE، نسل چهارم فناوری تلفن همراه آماده میشوند. این در حالی است که در حال حاضر کشورهایی همچون سوئد، نروژ، اوکراین و آمریکا آمادگی استفاده از خدمات نسل چهارم تلفن همراه را که سرعت انتقال داده از طریق آن چندین برابر نسل سوم خواهد بود دارند.
اما نسل سوم یا همان ۳G در جهان نیز روز به روز در حال رشد است. اولين كشوري كه از شبكه ۳G به صورت گسترده و تجاري استفاده كرد، كشور ژاپن بود. در اولين روز ماه اكتبر سال ۲۰۰۱، بزرگترين شركت مخابراتي ژاپن، انتيتي دوكومو، سرويسهاي مخابراتي خود را به نسل سوم مجهز كرد. از سال ۲۰۰۵، شبكههاي نسل سوم ضريب نفوذ خود را افزايش دادهاند. يكي از علل ورود اين فناوري در جهان را ميتوان در پر شدن گنجايش نسل دوم شبكههاي مخابراتي دانست.
شبكههاي نسل دوم براي انتقال اطلاعات صوتي با سرعت پايين طراحي شده است. از همينرو، براساس نيازهاي مشتركان به ارتباطات پرسرعتتر، اين نسل وارد عمل شد. ميانگين سرعت دانلود حدود ۱۱۰۰ كيلوبيت در ثانيه است. در شبكه همراه 3G سرعت تقريبا ۱۰ برابر يك خط ايدياسال ۱۲۸ كيلوبيتي است. ميانگين سرعت آپلود حدود ۴۰۰ كيلوبيت بر ثانيه است.
و براساس اعلام اتحادیه جهانی مخابرات شبکه نسل سوم تلفن همراه در 159 کشور جهان راهاندازی شده است و آمریکا، چین و ژاپن برترین کشورها در زمینه استفاده از فناوری نسل سوم تلفن همراه در جهان هستند. در حال حاضر 45 درصد از جمعیت کل جهان و 23 درصد از جمعیت کل کاربران تلفن همراه در جهان تحت پوشش شبکه 3G قرار دارنداز جمله كشورهايي كه شبكه موبايل نسل سوم درآنها به صورت تجاري راهاندازي شده است ميتوان به انگلستان، اتريش، آلمان، يونان، دانمارك، ايتاليا، هلند، سوئد، استراليا، امارات متحده عربي، هنگ كنگ و اسپانيا اشاره كرد.
3G نسلی از شبکه تلفنهمراه با رویکرد مولتی مدیا است. برخلاف GSM که نسلی برای انتقال صدا و اطلاعات بود، نسل جدید تلفنهمراه سرعت بالا برای انتقال مولتی مدیا را فراهم میكند. در این نسل، آنچه منتقل میشود دیتا است؛ خواه این دیتا صدای دو کاربر باشد که با تلفن با یکدیگر صحبت میکنند یا اطلاعات موجود در یک سایت اینترنتی یا یک پیام کوتاه.
در نسل سوم همه چیز در قالب اطلاعات دیجیتال منتقل میشود. با سرعت نسبتا بالایی که در تلفنهای نسل سوم پیشبینی شده است، امکاناتی از قبیل تلفنهای تصویری بیسیم، با کیفیت مناسب امکانپذیر خواهد شد.
بنابراين نسل سوم تلفن همراه زمينهاي براي رشد ايدههاي تجارت الکترونيکي، دولت الکترونيکي، آموزش الکترونيکي و... است. نسل سوم سيستم هاي مخابرات سيار، مي تواند سرويسهاي چندرسانهاي (صدا، ديتا و تصوير) را با سرعت مناسب در اختيار مشتركان قرار دهد. در حقيقت ويژگي كليدي يك شبكه نسل سوم قابليت انتقال حجم بالايي از اطلاعات در سرعت بالا است كه تا دو مگابايت بر ثانيه ميرسد و مكالمه ويدئويي، دانلود ويدئوها، مرور وب، پست الکترونيکي و... را امكانپذير ميكند.به باور بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه ارتباطات، گسترش نسل سوم تلفن همراه در کشور بیش از هر چیزی نیاز به فرهنگسازی و تدوين مقرراتی در حوزه محتواي آن دارد.
پیششرطهایی که گویی تا کنون به آن توجه نشده و شاید همین امر هم باعث شده بعد از سالها تاخیر در راهاندازی این شبکه، انتقاداتی از سوی برخی مراجع نسبت به سرویسهای این سیمکارت نسل سومی مطرح شود.
ارسال نظر