همزمان با روز جهانی چپ دست ها
چپ دست ها خلاق و مصمم هستند
همزمان با ۲۲ مرداد و مصادف با روز جهانی چپدستها، نظریههای مختلف، وراثت، یادگیری و فعالیتهای مغزی در دوران جنینی و رشد را عامل تعیین چپدستی یا راستدستی میدانند.
«چپدستی» به معنای گرایش طبیعی افراد در بهکارگیری از دست چپ برای انجام کارهای گوناگون و بهویژه نوشتن است.
بر اساس گزارش دویچهوله، نام این روز در سال ۱۹۷۶ مصادف با سال ۱۳۵۵ شمسی پیشنهاد شد و به تصویب رسید.
دلیل نامگذاری این روز به چالشکشیدن این موضوع است که تمامی ابزارها و امکانات برای راست دستها طراحی شدهاند( مانند صندلیهای یک دسته، صندلی راننده در خودروها، قوانین راهنمایی رانندگی، میزهای پرکردن فرم در بانکها و ادارهها و...) و چپدستها را مجبور میکنند که از دست راست میکنند؛ از دیگر اهداف نامگذاری این روز مبارزه با باورهای خرافاتی درباره چپ دستها است.
پژوهشهای گوناگون نشان میدهد که در جوامع گوناگون، ۷۰ تا ۹۰ درصد جمعیت، راستدست و بقیه چپدست هستند؛ در این میان تعداد بسیار کمی نیز توانایی به کار بردن هر دو دست را دارند.
پژوهشگران دانشگاه آکسفورد نیز پیش از این با کشف یک ژن که گمان میرود عامل بروز «چپدستی» است، قدمی بلند در کشف معمای «چپدستی» بردارند.
بر اساس این پژوهش، در افراد دارای این ژن، بخش راست مغز، کار کنترل سرعت و زبان را بر عهده دارد و بخش چپ مغز مسئول احساسات است؛ در افراد راستدست که فاقد این ژن هستند وظیفه هر نیمکره مغز، عکس این است.
اما پژوهشگران دانشگاه امآیتی آمریکا، نظریه جدیدی در این رابطه ارائه دادند و یافتههای آنان نشان میدهد که در رحم مادر، مغز کودکان چپدست آزادانهتر از مغز کودکان راستدست رشد میکند.
با این حال علت دقیق چپدستی هنوز به درستی مشخص نیست؛ نظریههای مختلف، وراثت، یادگیری و فعالیتهای مغزی در دوران جنینی و رشد را عامل تعیین چپدستی یا راستدستی میدانند.
اما فارغ از مباحث علمی پدیده «چپدستی» در بسیاری از جوامع، نوعی ناهنجاری و عادت ناپسند محسوب میشد و اغلب سعی بر این بوده که کودکان را به استفاده از دست راست تشویق کنند.
«سینیستر»(sinister) در زبان لاتینی به معنای چپ و در عین حال این واژه به معنی «شومی» و «بد یُمنی» است؛ در زبان فرانسوی، gauche برای دو واژه چپ و ناشی بکار میرود و در زبان آلمانی، linkisch به معنی چپدست و آدم ناجور است!
با این حال نگاهی موشکافانه به زندگی افراد چپدست موارد جالبی را در رابطه با آنها به دست میدهد، از جمله نشریه فایننشیال تایمز گزارشی داده که تعداد مدیران چپدست در شرکتهای اینترنتی تقریباً دوبرابر شرکتهای غیراینترنتی یا سنتی است.
بسیاری از رهبران جهان، هنرمندان و موسیقیدانان معروف جهان چپدست بودهاند.
افلاطون و ارسطو دو چهره نامدار علم و اندیشه و فلسفه چپدست هستند و همچنین چارلی چاپلین، انیشتین، نیوتن، لودویگ فان بتهوون، باخ، داوینچی، میکلآنژ، پیکاسو، شکسپیر، نیچه، گیتس، گاندی، رافائل نادال تنیسباز نامدار اسپانیایی، مجید درخشانی نوازنده معروف تار و آهنگساز ایرانی، محسن تنابنده و نوشاد عالمیان نیز از چپدستها هستند.
بنا به گزارشها، در میان چپدستها، افراد بسیار خلاق و موفق، نسبت به راستدستها بیشتر دیده میشوند و شاید «چپدستی» نقش موثری در سازگارکردن، انعطاف پذیری و مصمم بودن این افراد دارد.
در هر حال امروزه دیگر چپدست بودن نه نقص جسمانی به حساب میآید و نه بدیمنی میآورد و نه باعث خجالت است؛ چپدستان عزیز روزتان مبارک!
نظر کاربران
از متن قبلی خجالت کشیدی این را اوردی مطالعه خوبه
خوشحالم ک چپ دست هستم
منم چپ دستم
هورااااااااااااااا
من چپ دستم وباتجربه خودم ودیگرچپ دستهای اطرافم میدونم چپ دستهاازبعضی لحاظ بادیگران تفاوت دارند
من هم
درهمه ی چپ دستان نبوغ وجود داردمن به این حرف ایمان دارم خوشحالم خدا این لطف راشامل حالم کرد
۲۲مردادرو به همه چپ دستهای عزیز تبریک میگویم
با افتخار میگم چپ دستم