درمان جای جوش و جای زخم
روش های درمانی مختلفی از درمان های خانگی و طب سنتی گرفته تا داروهای شیمیایی برای درمان جای جوش و جای زخم وجود دارد که از آن جمله به لیزر، سابسیژن و غیره اشاره می شود. در این متن روش های درمان جای جوش و زخم ارائه خواهد شد.
خیلی از افراد در سنین نوجوانی و جوانی درگیر جوش و آکنه میشوند و به دنبال راههایی برای از بین بردن این جوشهای مزاحم هستند. روشهای درمانی مختلفی را هم از درمانهای خانگی و طب سنتی گرفته تا داروهای شیمیایی برای خداحافظی با جوشهای شان امتحان میکنند که ممکن است از این روشها نتیجه رضایت بخش نگیرند و جای جوشها تا بزرگسالی بر روی پوستشان باقی بماند. یا حتی ممکن است پوست کسی در اثر خراش یا عمل جراحی زخم شود و پس از خوب شدن، اسکار زخم برای همیشه به عنوان یک یادگاری بر روی بدن او بماند. ما در این متن قصد داریم تا شما را با درمان جای جوش و جای زخم آشنا کنیم.
جای جوش چیست؟
جوشها به علل مختلفی ایجاد میشوند. بعضی از آنها به خاطر التهاب و بعضی دیگر به دلیل مسدود شدن فولیکول مو به وجود میآیند. در واقع باکتریها عامل اصلی ایجاد عفونت در جوشها هستند و هنگامی که به دلایل مختلف منافذ پوست با سلولهای مرده، چربیها و یا باکتریها پر شود، جوش ایجاد میگردد. حال اگر در وقت مناسب این جوشها با روش درمانی خاصی درمان نشوند، پس از خوب شدن جوش، جای آن همچنان باقی مانده و حفرهها و لکهها و برجستگیهایی بر روی پوست ایجاد میشود. به دلیل آنکه جای جوش در بعضی از پوستها دیر خوب میشود و یا تعداد آنها زیاد است، ممکن است زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار داده و از اعتماد به نفس او بکاهد. به همین دلیل میتوان برای درمان جای جوش و جای زخم اقدام نمود.
روشهای درمان جای جوش و جای زخم
جای جوش و جای زخم به خودی خود آسیبی برای سلامتی ایجاد نمیکنند اما زیبایی و وضعیت ظاهری فرد را تحت تاثیر قرار میدهند. به همین دلیل درمان جای جوش و جای زخم میتواند موجب بالا رفتن رضایت از زندگی شود و در آرامش روانی او تاثیرگذار باشد. روشهای درمان جای جوش و جای زخم شامل موارد زیر است:
لیزر
لیزر CO2 فرکشنال راهی عالی برای درمان جای جوش و جای زخم است. در این روش از لیزر برای تخریب سلولهای آسیب دیده پوست در نقاطی که جای جوش و زخم است، استفاده میشود و پس از آن پوست به بازسازی خود پرداخته و سلولهای پوستی جدیدی در قسمتهای آسیب دیده ایجاد میشود. درمان جای جوش و جای زخم یک روش کم تهاجمی است که بدون خونریزی بوده و نتایج موفقیت آمیزی را در پی دارد.
سابسیژن
در این روش از سوزنهای مخصوصی برای درمان جای جوش و جای زخم استفاده میشود. روش کار در سابسیژن به این شکل است که با کمک سوزن بافت خود و اطراف جای جوش و زخم برداشته میشود و با درهم شکستن این قسمت از بافت پوست و لایههای زیرین آن، پوست اقدام به بازسازی برای ترمیم این قسمت از پوست میکند. این کار با کمی خونریزی همراه خواهد بود که پس از انجام کار از کمپرس سرد برای کاهش آن استفاده میکنند.
میکرونیدلینگ
در این روش نیز به مانند سابسیژن از سوزنهای بسیار ظریف و استریل برای درمان جای جوش و جای زخم استفاده میشود. در میکرونیدلینگ پزشک سوزن را در محل جای جوش و زخم فرو کرده و سوراخهای ریزی در سطح پوست ایجاد میکند. سپس داروهای مخصوص را از طریق این منافذ ایجاد شده به بخشهای زیرین پوست منتقل مینماید که موجب بهبود بخشهای آسیب دیده آن میشود. باید گفت این کار توسط دستگاه انجام میشود و روشی موثر در درمان جای جوش و جای زخم به شمار میرود.
مزونیدلینگ صورت
نحوه انجام این روش به این صورت است که با استفاده از سوزنهای مخصوص و ریز منافذ و زخمهای بسیار سطحی و ظریفی بر روی پوست ایجاد میشود و سپس مواد دارویی و مغذی که موجب کلاژن سازی بیشتر در پوست میشوند، به آن وارد میگردد. این مواد دارویی و همچنین کلاژنسازی بیشتر موجب از بین رفتن جای جوش و زخم خواهد شد.
روش خانگی درمان جای جوش و جای زخم
اگر استفاده از داورهای شیمیایی و لیزر و کاربرد روشهای گفته شده در بالا برای درمان جای جوش و جای زخم برایتان سخت و دشوار است، میتوانید از روشهای خانگی مختلف برای درمان پوست خود استفاده نمایید. البته این را هم باید بدانید که انواع روش خانگی درمان جای جوش و جای زخم در طولانی مدت نتیجه خواهد داد و برای مشاهده نتایج آن باید صبور باشید.
- استفاده از ماسکهای گیاهی: ماسکهای آلوئورا، نعنا، چای سبز، لیمو و نارنج میتوانند در درمان جای جوش و جای زخم موثر باشند. این ماسکها خاصیت ضد التهابی و ضد عفونی کننده دارند و میتوانند در بهبود سریعتر جای زخم و جوش موثر باشند.
- استفاده از چای سبز: چای سبز برای پوست فواید زیادی از جمله خاصیت ضد التهابی، افزایش تولید کلاژن، آبرسانی به پوست، کمک به حذف سلولهای مرده و صاف و شفاف کردن پوست دارد. چای سبز را هم به صورت دمنوش و هم ماسک میتوان استفاده نمود.
- اسکراب پوست: اسکراب پوست برای حذف سلولهای مرده و بخشهای آسیب دیده پوست روشی مناسب است و میتواند به درمان جای جوش و جای زخم کمک زیادی کند. برای درست کردن ماده اسکراب کافی است مقداری آبلیمو و عسل را با هم مخلوط کرده و نمک دریایی یا شکر را به آن اضافه کنید. آن را بر روی پوست خود بزنید و به شکلی ملایم ماساژ دهید.
- استفاده از عسل: عسل یکی از مواد عالی در بهبود زخم است زیرا خاصیت ضد باکتریای دارد و میتواند برای درمان جای جوش هم استفاده شود. مقداری عسل را روی پوست خود قراره و مدت زمان چند ساعت را صبر کنید. لازم است که این کار هر روز تکرار شود.
برای درمان جای جوش به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
بسته به اینکه شرایط پوست و میزان جای جوش و ایکار زخم روی پوست چقدر عمیق و محدوده آن چقدر وسیع است میتوان به متخصص پوست و یا فوق تخصص جراحی پلاستیک مراجعه نمود. در واقع برای درمان جای جوش باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید و از روشهای دارویی و دیگر درمانهایی که در بخشهای قبلی ذکر شد کمک بگیرید. اما برای افرادی که زخمهای عمیقی بر روی پوست خود دارند که این زخمها ممکن است در اثر سوختگی، عملهای جراحی و یا هر آسیب دیگری به وجود آمده باشند، مراجعه به جراح پلاستیک میتواند بهترین راه محسوب شود.
چقدر طول میکشد جای جوش از بین برود؟
بسته به انتخاب روش درمانی، مدت زمان درمان جای جوش و جای زخم متفاوت است. مثلا درمانهای خانگی نیاز به زمان و صبر بیشتری دارند اما روشهای دارویی و استفاده از دستگاههای مختلف میتواند روند درمان را سریعتر نماید. همچنین برای انجام روشهایی مثل لیزر و یا سابسیژن و غیره نیاز به چندین جلسه درمانی خواهد بود و با یک جلسه نمیتوان انتظار بهبود کامل داشت. نوع و علت پیدایش جوش و میزان عمق و آسیبی که به بافت پوست رسانده نیز در مدت زمان بهبود آن موثر است. اما به طور کلی میتوان گفت که برای درمان جای جوش و جای زخم حداقل به 3 ماه تا 2 سال زمان نیاز خواهید داشت.
ارسال نظر