در جام جهانی زنان چه میگذرد؟
جام جهانی زنان، عرصۀ کامیابیِ کشورهای پیشرفته بوده است: آمریکا، آلمان، نروژ، ژاپن، سوئد، هلند، برزیل، چین. در بین این هشت کشور، چین و برزیل تا حدی عقبتر از شش کشور دیگرند ولی با این حال، چین دومین اقتصاد برتر جهان است و برزیل نیز در بین کشورهای تازه توسعه یافته، جایگاه درخوری دارد.
عصر ایران: نهمین دورۀ جام جهانی فوتبال زنان، از شش روز قبل (۲۹ تیر) آغاز شده است. میزبان این مسابقات، کشورهای استرالیا و نیوزیلند هستند و آمریکا نیز مدافع عنوان قهرمانی است.
جام جهانی فوتبال زنان از سال ۱۹۹۱ به این سو، هر چهار سال یک بار برگزار شده است. در هشت دورۀ پیشین این تورنمنت، آمریکا چهار بار، آلمان دو بار و نروژ و ژاپن نیز هر کدام یک بار به مقام قهرمانی رسیدهاند.
آمریکا، آلمان، نروژ و ژاپن هر کدام یکبار هم نایب قهرمان این مسابقات شدهاند. چهار فینالیست ناکام دیگر در هشت دورۀ قبلی، چین و سوئد و برزیل و هلند بودهاند.
بنابراین باید گفت جام جهانی زنان، عرصۀ کامیابیِ کشورهای پیشرفته بوده است: آمریکا، آلمان، نروژ، ژاپن، سوئد، هلند، برزیل، چین. در بین این هشت کشور، چین و برزیل تا حدی از حیث پیشرفته بودن، عقبتر از شش کشور دیگرند ولی با این حال، چین دومین اقتصاد برتر جهان است و برزیل نیز در بین کشورهای تازه توسعه یافته، جایگاه درخوری دارد.
تیمهایی که عناوین سوم یا چهارم را در هشت دورۀ اخیر کسب کردهاند، همین هشت کشورند به علاوۀ کانادا و فرانسه و انگلستان. در واقع تا کنون هیچ کشور فقیری در جام جهانی زنان نتوانسته به مرحلۀ نیمهنهایی برسد و جزو چهار تیم برتر این مسابقات شود.
بنابراین تقریبا میتوان گفت پیشرفت فوتبال زنان در هر کشوری، نشانۀ سطح بالای ثروت و رفاه در آن کشور است. کشورهای فقیر حتی به شکل گلخانهای نتوانستهاند تیم ملی قدرتمندی در فوتبال زنان برای خودشان ایجاد کنند.
از آنجایی که زنان حتی در کشورهای غربی در اولویت نبودهاند، وقتی فوتبال زنان پیشرفت میکند، یعنی قبلا انبوهی از مسائل اجتماعی حل شده است و حالا نوبت به ارتقای سطح فوتبال زنان رسیده است.
مثلا در آسیا دو تیم موفق در جام جهانی زنان، عبارتند از ژاپن و چین که هر دو نیز متعلق به شرق آسیا هستند. کشورهای عربی ثروتمند خاورمیانه، به علت عقبماندگی آشکار در زمینۀ آزادی زنان، پولشان به کار پیشرفت فوتبال زنان نیامده است؛ چراکه در غیاب آزادی زنان نمیتوان فوتبال زنان را ارتقا داد.
اما از این نکات اگر بگذریم، باید گفت در این دوره از مسابقات جام جهانی فوتبال زنان، 32 تیم در هشت گروه حضور دارند. این گروهها چنیناند:
گروه اول: نیوزیلند، نروژ، فیلیپین، سوئیس
گروه دوم: استرالیا، جمهوری ایرلند، نیجریه، کانادا
گروه سوم: اسپانیا، کاستاریکا، زامبیا، ژاپن
گروه چهارم: انگلستان، هائیتی، دانمارک، چین
گروه پنجم: آمریکا، ویتنام، هلند، پرتغال
گروه ششم: فرانسه، جامائیکا، برزیل، پاناما
گروه هفتم: سوئد، آفریقای جنوبی، ایتالیا، آرژانتین
گروه هشتم: آلمان، مراکش، کلمبیا، کرۀ جنوبی
آمریکا و هلند در گروه پنجم، فینالیستهای دورۀ قبلی این مسابقاتاند. در شش روزی که از آغاز این مسابقات گذشته، دو تیم میزبان، یعنی استرالیا و نیوزیلند، در روز اول، جمهوری ایرلند و نروژ را 1 بر صفر شکست دادند. پیروزی نیوزیلند در برابر نروژ، کمی دور از انتظار بود و آن را باید به حساب شرایط میزبانی گذاشت.
در دومین روز (جمعه) کانادا مقابل نیجریه به تساوی بدون گل قناعت کرد، سوئیس 2 بر صفر فیلیپین را برد، اسپانیا هم 3 بر صفر کاستاریکا را در هم کوبید.
در روز سوم، آمریکای مدعی موفق شد ویتنام را 3 بر صفر شکست دهد. ژاپن 5 گل به زامبیا زد بدون آنکه گلی دریافت کند. انگلیس به سختی با یک گل از سد هائیتی گذشت و چین برخلاف انتظار، 1 بر صفر مغلوب دانمارک شد.
در روز چهارم، سوئد در شبی بارانی 2 بر 1 از سد آفریقای جنوبی گذشت. پیروزی در این مسابقه حق سوئد بود؛ اگرچه گل اول را دختران آفریقای جنوبی زدند و رقص دستهجمعی زیبایشان پس از به ثمر رساندن گل، به یاد ماندنی بود.
هلند، نایب قهرمان دورۀ قبل، در مسابقهای دشوار 1 بر صفر پرتغال را شکست داد و فرانسه و جامائیکا نیز به تساوی بدون گل رسیدند.
در روز پنجم، ایتالیا 1 بر صفر آرژانتین را برد، آلمان 6 بر صفر مراکش را در هم کوبید و برزیل هم 4 بر صفر پاناما را شکست داد. تیم ملی زنان آرژانتین مسی و مارادونا نداشته و به همین سبب تا به حال در جام جهانی فوتبال موفق نبوده است.
اگرچه بازی آرژانتین و ایتالیا تا به حال جدیترین بازی جام بوده و سطح کیفی بالایی داشت. تیم ملی آرژانتین در این بازی میتوانست بازنده نباشد ولی اسیر ضربۀ سر مهاجم ایتالیا در دقایق پایانی شد.
در روز ششم (امروز: سهشنبه) کلمبیا 2 بر صفر کرۀ جنوبی را برد و فیلیپین نیز 1 بر صفر نیوزیلند را شکست داد تا امیدش به صعود از گروه، از دست نرود. بازی سوئیس و نروژ هم با تساوی بدون گل به پایان رسید. باخت در این بازی، به منزلۀ حذف زودهنگام نروژ از جام جهانی بود و نروژیها با این تساوی میتوانند به صعود از گروه امیدوار باشند.
فوتبال زنان تا مدتها مایۀ تمسخر و خندۀ مردان بود. ولی این روزها دست کم در کشورهای دموکراتیک چنین نگاهی به فوتبال زنان فراگیر نیست. جام جهانی در ارتقای کیفی فوتبال زنان نقش مهمی داشته است. با این حال هنوز ضعفهای مهارتی چشمگیری در تیمهای سطح پایین این مسابقات دیده میشود.
مثلا در بازی برزیل و پاناما، ضعف دروازهبان پاناما در حد تورنمنتی مثل جام جهانی نبود. همچنین ضعف خط دفاعی مراکش در بازی پرگل آلمان و مراکش نیز چشمگیر بود. ضعف دروازهبانها در بازی سوئد و آفریقای جنوبی نیز مشهود بود.
آری بورخس، مهاجم تیم ملی برزیل، در بازی با پاناما هتتریک کرد و فعلا با سه گل زده، خانم گل مسابقات است. الکساندر پوپ از آلمان، هیناتا میازاوا از ژاپن و سوفیا اسمیت از آمریکا نیز هر کدام با دو گل زده در تعقیب بورخس برزیلی هستند.
فردا (چهارشنبه) ژاپن به مصاف کاستاریکا میرود و اسپانیا با زامبیا بازی دارد. ژاپن و اسپانیا در صورت پیروزی، صعودشان قطعی میشود. سومین بازی فردا بین کانادا و جمهوری ایرلند برگزار میشود. ایرلند در صورت شکست در این بازی، ناچار است با جام جهانی وداع کند.
ارسال نظر