ساخت استادیومهای بزرگ دنیا چقدر زمان برده؟
با اعلام مهیار عسگریان، سرپرست شرکت توسعه و تجهیز، بازسازی سکوهای استادیوم آزادی ۲ سال زمان میبرد! تعجب نکنید یا فکر نکنید اشتباهی در متن رخ داده، ۲ سال زمان فقط برای بازسازی سکوهای پیر آزادی.
روزنامه اعتماد: با اعلام مهیار عسگریان، سرپرست شرکت توسعه و تجهیز، بازسازی سکوهای استادیوم آزادی ۲ سال زمان میبرد! تعجب نکنید یا فکر نکنید اشتباهی در متن رخ داده، ۲ سال زمان فقط برای بازسازی سکوهای پیر آزادی.
سوالی که اذهان عمومی را درگیر میکند این است: اگر قرار شود ورزشگاه آزادی تخریب شود و دوباره این بنای عظیم را بسازند چقدر زمان خواهد برد؟
اما ساختوساز ورزشگاه در تمام دنیا تا این اندازه زمانبر نیست و برخلاف کشور ما که برای بهرهبرداری از ورزشگاه نقش جهان دو تا سه نسل طول کشید یا چند سال زمان برد که چمن مصنوعی ورزشگاه وطنی قائمشهر بشود طبیعی، معماران کشورهای دیگر قدر فرصتها را میدانند و ورزشگاههای تر و تمیزی که از طریق تلویزیون میبینیم حاصل تلاشهای عدهای کاربلد در کوتاهترین زمان ممکن است. یکی از علتهای طولانی شدن پروژه ساخت یا بازسازی ورزشگاهها انجام کار همزمان با برگزاری مسابقات است که در بقیه کشورها هم شرایط مشابه میباشد اما از ارکان بازدارنده نیست! علت اصلی در تهیه بودجه یا تامین منابع مالی است که معمولا در کشور ما که فوتبال تقریبا در احاطه دولت است باعث درجا زدن در زمینههای سختافزار و نرمافزار میشود.
شما در فوتبال دنیا نمیبینید مثلا حق پخش تیمها نادیده گرفته شود یا دولت تا این حد که در کشور ما شاهد آن هستیم تصمیمگیرنده باشد و وقتی پای دولتیهای ناآشنا به فوتبال باز شود سرنوشت همین است که میبینیم.
اما از موضوع اصلی بحث خارج نشویم! برای سوژه امروز نگاهی به مدت زمان ساخت و ساز یا بازسازی استادیومهای قطر میزبان جامجهانی قبلی و باشگاه رئال مادرید بزرگترین باشگاه فوتبال دنیا انداختیم تا مقایسه کنیم با بازسازی صندلیهای ورزشگاه آزادی!
میزبان جام جهانی سه ورزشگاه را در یک سال ساخت!
کشور کوچک قطر که همین چند وقت قبل میزبان بزرگترین رویداد فوتبالی جهان بود ظرف مدت یک تا سه سال، شش ورزشگاه برای این مسابقات ساخت! جالب است که بدانید در مجموع هشت ورزشگاه میزبان ۳۲ تیم حاضر در مسابقات بود و شیخنشینان حاشیه خلیج فارس برای ساختن استادیوم هزینه کردند اما زمان را از دست ندادند.
۱. استادیوم الجنوب با ظرفیت ۴۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۹ ساخته شد. ۲. استادیوم ۴۰ هزار نفری شهر الریان در سال ۲۰۲۰ آماده شد ۳. ساخت استادیوم الثمامه با ۴۰ هزار گنجایش در سال ۲۰۲۱ . ۴. استادیوم ۶۰ هزار نفری البیت در سال ۲۰۲۰. ۵.استادیوم ۴۰ هزار نفری شهر دوحه در سال ۲۰۲۱ .6. استادیوم ملی لوسیل با ۸۰ هزار ظرفیت هوادار در سال ۲۰۲۱. در نهایت جام جهانی در سال ۲۰۲۲ برگزار شد! عجیبتر اینکه قطریها ورزشگاه موسوم به 974 که از 974 کانتینر بازیافتی ساخته شده بود را بعد از مسابقات در عرض مدت کوتاهی جمع کرده و به کشور دیگری انتقال دادند!
رئال متخصص رکورددار بازسازی استادیوم!
رئال مادرید پرافتخارترین باشگاه تاریخ فوتبال دنیا در بازسازی استادیوم محل برگزاری بازیهای خانگی خود ید طولایی دارد! استادیوم سانتیاگو برنابئو از زمان تاسیس در سال ۱۹۴۷ در دهههای مختلف دچار تغییرات بنیادی شد و مدیران این باشگاه تحولات بسیاری در ظرفیت و نوسازی آن انجام دادند. آخرین ایده برای سر و ساماندهی به این ورزشگاه خاطرهانگیز از جانب فلورنتینو پرز مدیر این باشگاه و از سال ۲۰۱۹ شکل گرفت.افزایش گنجایش سکوها تا بیش از ۹۰ هزار صندلی، ساخت رستوران، بار، کافیشاپ و مرکز خرید را در ساختمان اصلی ورزشگاه شامل طرح پرز بود. این طرح از یک معماری بینظیر و بسیار مدرن برخوردار است که در آن یک سقف متحرک پیشرفته جهت استفاده در فصول بارانی، لحاظ گردیده است. بسیاری از کارشناسان با توجه به فشرده بودن بازیهای تیم رئال مادرید، تردیدهایی را در خصوص امکان اجرای این پروژه مطرح کردند. اما شیوع کرونا این فرصت را در اختیار پرز قرار داد تا به بهانه ممنوعیت حضور تماشاگران در لیگهای اروپایی، بازیهای تیم اول رئال مادرید را به ورزشگاه دی استفانو منتقل نموده و پروژه بازسازی سانتیاگو برنابئو را شروع کند و زمان اتمام پروژه، تابستان ۲۰۲۲ اعلام شد! سانتیاگو برنابئویی که دیگر با آن ورزشگاه سال ۲۰۱۹ تفاوتهای بسیاری دارد و ضمن لحاظ کردن راحتی بیشتر برای هواداران این تیم اسپانیایی وجهه این کشور را در دنیای ورزشی و حتی اقتصادی، سیاسی شکیلتر خواهد کرد.
سرعت ساختوساز و مرمتسازی استادیومهای ایران از گذشته تا امروز
جالب است که بدانید ساخت مجموعه ورزشی و استادیوم آزادی با تکنولوژی ۴۵ سال قبل در ۱۷ ماه به پایان رسید، عکسهای استارت اولیه پروژه در سال ۴۷ و پایان آن در سال ۴۹ نشان از این واقعیت دارد. هرچند بعضیها هم میگویند این پروژه سه سال زمان برد. مثال دیگر از ساخت و ساز ورزشگاه در سالهای پیش از انقلاب ورزشگاه امجدیه است که ۸۰ سال قبل طی ۲ سال ساخته و آماده بهرهبرداری شد!
اما بعد از انقلاب در سال ۸۱ برای تعویض خاک چمن زمین ورزشگاه آزادی و تعبیه چمن تازه حدود 13 ماه این ورزشگاه تعطیل شد و بازیهای پرسپولیس و استقلال در ورزشگاه تختی برگزار میشد و حالا برای بازسازی سکوها دو سال زمان لازم دارند! ناگفته نماند استادیومهایی مثل ورزشگاه اختصاصی فولاد از ورزشگاههای استاندارد در فوتبال ما به حساب میآید که پس از انقلاب ساخته شده است و باتوجه به سرمایهگذاری عظیم فولاد مدت زمان زیادی صرف ساخت آن نشد.
ارسال نظر