جامی با نام جعلی در عراق پس از جنگ!
فیفا تیتر زده «رییس فیفا در بازی افتتاحیه جام خلیج ع- ر- ب-ی ۲۰۲۳ در بصره شرکت کرد»! رسانههای دیگر دنیا هم به همین شکل و همین کلمات مسابقات کشورهای عربی که در عراق برگزار میشود را پوشش دادهاند؛ از جمله الجزیره قطر و شینهوای چین.
روزنامه اعتماد: فیفا تیتر زده «رییس فیفا در بازی افتتاحیه جام خلیج ع- ر- ب-ی ۲۰۲۳ در بصره شرکت کرد»! رسانههای دیگر دنیا هم به همین شکل و همین کلمات مسابقات کشورهای عربی که در عراق برگزار میشود را پوشش دادهاند؛ از جمله الجزیره قطر و شینهوای چین. جیانی اینفانتینو در پستی اینستاگرامی که قسمت کامنتهایش بسته شده، نوشت: «بسیار عالی بود که در مراسم افتتاحیه و بازی افتتاحیه جام خلیج ع- ر- ب-ی ۲۰۲۳ در بصره عراق بین عراق و عمان شرکت کردم.» این مسابقات جمعه شب در بصره آغاز شد.
عراق از سال ۱۹۷۹ نتوانسته بود میزبانی این مسابقات را برعهده بگیرد. در قرن بیستویکم همسایه جنوب غربی ایران به دلیل مشکلات ناشی از جنگ و حمله داعش سایر میزبانیهایش را از دست داد. آنها در بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۳ از حضور در این رقابتها منع شده بودند.
با این حال آنها در سال ۲۰۲۲ با گرفتن میزبانی جام عربی، مسابقات فوتبال را به این کشور و شهر بصره بازگرداندند.
کاربران شبکههای اجتماعی میزبانی عراق را در شرایطی که دو استادیوم این کشور به دست پیمانکاران ایرانی ساخته شده و ایران نزدیک ۴ سال است که از میزبانی مسابقات محروم است طعنهآمیز دانستند. مثلا علی کریمی هافبک تیم ملی در استوری اینستاگرامش نوشت: «همین چند سال پیش تیم ملی عراق تو ایران از رقباش میزبانی میکرد. امروز ما کجاییم اونا کجا.» البته نباید فراموش کرد دادن میزبانی مسابقات کشورهای عربی به عراق را باید در چارچوب سیاست منطقهای خاورمیانه و بازگشت این کشور به مناسبات بینالمللی و ارتباط با همسایههای عرب خود بررسی کرد و در اینجا صرفا مساله میزبانی مطرح نیست.
مسابقات عرب کاپ که معمولا با نام جعلی به جای خلیج فارس شناخته میشود رقابتی دو سالانه است که میان ۸ کشور عربی برگزار میشود. کشورهای عربستان، امارات، قطر، بحرین، کویت، یمن، عمان و عراق در این مسابقات حاضر میشوند. زمانبندی این مسابقات گاهی اوقات تحت تاثیر مسائل سیاسی و نظامی قرار گرفته و به هر سه یا چهار سال یکبار تبدیل شده است. رقابتی که از سال ۱۹۷۰ آغاز شد و بیستوپنجمین دوره آن امسال در عراق برگزار میشود. در آخرین دوره این مسابقات که سال ۲۰۱۹ برگزار شد بحرین به مقام قهرمانی دست پیدا کرد. کویت با ۱۰ قهرمانی و عربستان و عراق با ۳ قهرمانی پرافتخارترین تیمهای این مسابقات هستند. تمام مقامات عراقی به مناسبت برگزاری این مسابقه از نام جعلی به جای خلیج فارس در اظهارات خود استفاده کردهاند. از جمله السودانی نخستوزیر عراق یا مقتدی صدر از چهرههای سیاسی مذهبی این کشور. روی اتوبوسهای حامل تیمها از جمله تیم عربستان هم با فونت درشت این واژه جعلی درج شده است. میتوان گفت این یکی از بزرگترین فضاسازیهای کشورهای عربی برای دست بردن در تاریخ با استفاده از ابزار قدرتمند فوتبال بوده است.
فدراسیون فوتبال روز گذشته بیانیهای صادر کرد و گفت بابت این کار مراتب اعتراض خود را به فیفا ارسال خواهد کرد. فدراسیون فوتبال نوشت: «در پی استفاده از واژهای مجعول به جای عنوان تاریخی خلیج همیشه فارس در رقابتهای جام ملتهای کشورهای عربی، فدراسیون فوتبال ضمن تاکید بر مفاهیم عمیق خلیجفارس، این عنوان برجای مانده از کهنترین منابع تاریخی، اعتراض رسمی جامعه فوتبال و ملت ایران را به این موضوع به فدراسیون جهانی فوتبال ابراز میدارد. روشن است که خلیجفارس، نامی اصیل و تاریخی است که از سالیان دور و به صورت مستمر در همه زبانها و ادبیات جهانی استفاده شده و در اطلسهای دربردارنده نقشههای کهن و نقشههای تاریخی هم به صورت کامل با این عنوان از آن یاد شده است بر این اساس، سوابق متقن و استوار اسناد مربوطه جهت تصحیح روندهای ناصواب خلاف عرف بینالمللی در سالهای آتی، توسط فدراسیون فوتبال ایران به فیفا ارسال خواهد شد.»
این نخستینبار نیست که فیفا در این جعل تاریخی همدستی کرده است. در فروردین امسال و در کنگره فیفا جیانی اینفانتینو رییس فیفا به جای خلیجفارس از واژه خلیج استفاده کرد! اینفانتینویی که همه روسای فدراسیون فوتبال ایران ادعای رفاقت و فالوده خوردن با او را دارند اما تاکنون چندینبار بدون توجه به قواعد بینالمللی و تاریخچه منطقه تمامیت ارضی ایران را زیر سوال برده است.
همچنین وزیر ورزش و جوانان با محکوم کردن تحریف نام خلیجفارس در مسابقات کشورهای عربی و استفاده از عنوانی جعلی توسط رییس فیفا، خواستار رسیدگی جدی این موضوع شد. وزارت ورزش و جوانان در همین رابطه اعلام کرد: «در پی تحریف نام تاریخی خلیجفارس در جریان مسابقات کشورهای عربی حوزه خلیجفارس و استفاده از این نام مجعول در صفحه مجازی منتسب به رییس فیفا، وزیر ورزش و جوانان با محکوم کردن این تحریف، از فدراسیون فوتبال خواست اقدامات مقتضی از جمله اعتراض رسمی و پیگیریهای قانونی را به سرعت در دستور کار قرار دهد.» وزیر ورزش و جوانان همچنین دفتر امور بینالملل وزارت ورزش و جوانان را مامور ویژه رسیدگی و پیگیری این موضوع با محوریت فدراسیون فوتبال کرد.
به جز فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش هیچ نهاد دیگری در ایران ازجمله وزیر امور خارجه به این اتفاق واکنشی نشان نداده است. واکنش خفیف فدراسیون فوتبال و سکوت وزارت امور خارجه اعتراض کاربران شبکههای اجتماعی را به دنبال داشته است؛ کاربرانی که
زیر پست توییتری فیفا با درج کلمه خلیجفارس اعتراض خود را نشان دادند. میزبانی خوب از این مسابقات میتواند به عراق کمک کند تا در مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ میزبانی مسابقات را برعهده بگیرد. تیم ملی عراق طی دو دهه گذشته فقط در دو مسابقه مقدماتی جام جهانی، موفق به میزبانی حریفان در کشورش شده است؛ اولین مسابقه در سال ۲۰۱۱ میلادی مقابل تیم ملی اردن و مسابقه دوم هشت سال بعد در شهر بصره و مقابل تیم ملی هنگکنگ.
ارسال نظر