ویژگی های منحصر بفرد باستانی پاریزی
یادداشت اختصاصی دکتر سیّد صادق سجادی معاون پژوهشی و دبیر شورای عالی علمی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی به مناسبت درگذشت استاد باستانی پاریزی چهره ی ماندگار گروه تاریخ دانشگاه تهران.
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
باستانی پاریزی نویسنده ای ادیب و موّرخی بس تیز بین با طبعی روان و قلمی شیوا و کم مانند بود. تاریخ نگاریِ باستانی پاریزی اساساً از سه خصیصه ی مهم و بلکه منحصر به فرد در ایران برخوردار است.
نخست آنکه باستانی بر خلاف روش رایج ولی نا مقبول در تاریخ نویسی ایران، اولاً به زندگی مردم و مخصوصاًعامه، و تأثیر حوادث و سیاستها بر آن، و تغییرات و تحولاتی که بر آن عارض می شد ، عنایت داشت.
ثانیاً به جزئیات متن و حواشی حوادث، که این مورد چه بسا اهمیتش در تحلیل و تبیین حوادث و سیاستها از خود حادثه مهمتر باشد، می پرداخت.
ثالثاً وی تاریخ را به بهترین وجهی به میان مردم برد زیرا از تکلّفات و مطنطنات در تاریخ نو یسی به شدت خودداری می کرد. به همین سبب همه ی آثار خواندنی و ماندنی او مشحون از این نگاه و مملو از جزییاتی است که نویسندگان به ندرت به آن پرداخته اند. به دیده ی من اهمیت نوشته های شادروان باستانی پاریزی روز به روز بیشتر جلوه خواهد کرد.
اینجانب درگذشت استاد باستانی پاریزی ، عضو شورای عالی علمی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی را از طرف مدیریت و همکاران دایره المعارف بزرگ اسلامی به جامعه ی فرهنگی - پژوهشی کشور تسلیت عرض می نمایم و امیدوارم روح این استاد فرزانه قرین رحمت واسعه ی الهی قرار گیرد.
روحش شاد و یادش گرامی باد.
ارسال نظر