شرط موفقیت کاهش سود سپردهها چیست؟
کاهش سقف سود سپردههای بانکی به ۱۵ درصد با استقبال مواجه شده، اما هنوز ابهامات وسوالات زیادی درباره تاثیرات و پیامدهای آن وجود دارد؛ یک کارشناس اقتصادی میگوید: اگر نرخ تسهیلات نیز به دنبال این تغییر کاهش یابد، میتوان این تغییر را مثبت ارزیابی کرد زیرا قیمت کالا و خدمات را کاهش خواهد داد.
ایرنا نوشت: کاهش سقف سود سپردههای بانکی به ۱۵ درصد با استقبال مواجه شده، اما هنوز ابهامات وسوالات زیادی درباره تاثیرات و پیامدهای آن وجود دارد؛ یک کارشناس اقتصادی میگوید: اگر نرخ تسهیلات نیز به دنبال این تغییر کاهش یابد، میتوان این تغییر را مثبت ارزیابی کرد زیرا قیمت کالا و خدمات را کاهش خواهد داد.
بانکها در هفتهای که گذشت توافق کردند مصوبه شورای پول و اعتبار برای رعایت سقف ۱۵ درصد در پرداخت سود بانکی را رعایت کنند. سابقه تصویب این موضوع در شورای پول و اعتبار به تیر سال ۱۳۹۵ باز می گردد که تاکنون بلاتکلیف باقی مانده بود.
هر چند شورای پول و اعتبار حدود چهار سال پیش، بانکها را ملزم به اجرای آن کرده بود اما برخی از بانکها در بعضی موارد از این مصوبه تخطی میکردند و حاضر به اجرای آن نبودند.
با توجه به اهمیت نظام بانکی در تامین مالی بخش های مختلف اقتصادی، نقش سودهای بانکی در رشد نقدینگی و همچنین فاصله میان سود سپرده و تسهیلات، اجرای این طرح توسط بانکها با سوالات و ابهامات زیادی مواجه شده است.
همواره فاصله میان سود سپرده و تسهیلات در ایران موضوعی قابل بحث بوده است و با انتشار خبر کاهش نرخ سودهای سپرده بلندمدت، گمانه زنیهای را در خصوص چرایی و پیامدهای آن در بین کارشناسان ایجاد کرده است.
علت کاهش سود بانکی چیست؟
«شهاب جوانمردی» کارشناس اقتصادی به خبرنگار اقتصادی ایرنا در این باره گفت: وقتی نرخ سود سپرده را برای کاهش قیمت تمام شده پول برای بانکها کاهش میدهید باید ببینیم آیا بانکها عملاً نرخ تسهیلات را کاهش میدهند و یا فقط برای جبران زیان سیستم بانکی و ایجاد سود این کاهش صورت میگیرد.
وی افزود: اگر نرخ تسهیلات افراد حقیقی و حقوقی نیز به دنبال این تغییر کاهش یابد، میتوان این تغییر را مثبت ارزیابی کرد چرا که با توجه به هزینه تأمین مالی ارزانتر برای صنایع، قیمت کالا و خدمات برای مشتریان نهایی کاهش مییابد.
جوانمردی با بیان اینکه تا زمانی که از منطق بازار تبعیت نکنیم دچار مشکل میشویم، میافزاید: باید توجه داشت که آیا سود ۱۵ درصد بلندمدت سپرده گذار را به نگه داشت منابع خود در بانک راضی میکند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: اگر نگه داشت سپرده وجود نداشته باشد دادن تسهیلات درازمدت که وابسته به سپردههای بلندمدت است به خطر می افتد.
وی خاطر نشان کرد: همچنین اگر سپردهها از بلند مدت به سپردههای کوتاه مدت جهت سفته بازی انتقال یابد میتواند بازارهای پرکشش ارز، سکه و طلا را ملتهب و تبعات منفی در آن بازارها ایجاد کرده و تاثیر منفی روی قیمت تمام شده خدمات و محصولات داشته باشد.
جوانمردی تصریح کرد: باید فاصله صحیح بین سود سپرده و تسهیلات یعنی قیمت تمام شده پول به همراه هزینه عملیاتی بانکها و سود تسهیلات، مشخص شود.
تاثیر کاهش سود بانکی بر بازار سرمایه
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه میدهد: بازار سرمایه یکی از دیگر بازارهاست که میتواند جریان نقدینگی را در برگیرد و در در صورتی که با ورود منابع عرضههای اولیه بیشتری صورت گیرد، شاهد تاثیر مثبت کاهش سود سپردهها و سرازیر شدن نقدینگی به بازار خواهیم بود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اما اگر عرضههای بیشتری صورت نگیرد با حباب بازار سرمایه مواجه میشویم.
وی گفت: بنابراین تعیین قیمت سپرده و تسهیلات نباید مستقل از عوامل مهم دیگری مثل قابلیت جذب منابع در بازارهای پرکشش، نرخ تورم، نرخ اوراق بانکی در بازار سرمایه و ... صورت گیرد.
نیاز بالای صنایع به تسهیلات
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه نیاز صنایع به تسهیلات حتی در شرایط فعلی کشور هم بسیار بالاست، گفت: در دو سال اخیر و با تغییر جدی نرخ ارز هزینه تأمین مالی مواد اولیه و کالاهای سرمایه چندین برابر شده است.
وی افزود: با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد تأمین مالی در ایران از طریق سیستم بانکی و تسهیلات است نیاز به تسهیلات خصوصاً تسهیلات ارزانقیمت بیش از پیش احساس میشود.
لزوم توجه به دغدغههای نظام بانکی
عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران گفت: باید به بانکها نیز به عنوان بخشی از صنعت نگاه کرد و تمام بار هزینهای کشور را بر دوش سیستم بانکی نیاندازیم.
وی با بیان اینکه بانکها خود با دو معضل جدی رو به رو هستند، افزود: با توجه به اینکه سهم درآمدی نظام کارمزد خدمات بانکداری بسیار پایین است و عملاً درآمدی وجود ندارد ما به التفاوت نرخ سپرده و تسهیلات در بسیاری مواقع هزینه عملیاتی بانکها را نیز جبران نمیکند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: از طرفی نکول تسهیلات (عدم ایفای تعهدات) به دلیل رکود تورمی، ریسک اعطای تسهیلات را نیز افزایش داده است که خود باعث سبب افزایش هزینه بانکی شدهاند، بنابراین باید به بانک نیز به چشم بنگاه اقتصادی نگاه کرد و به دنبال رشد و درآمد زایی آنها بود.
به گفته جوانمردی با پیاده سازی بانکداری دیجیتال نیز کاهش هزینه در بخش بانکی در کوتاه مدت قابل تصور نیست، زیرابانکداری دیجیتال در گرو هزینهها و سرمایه گذاریهای کلان است پس بانکها باید تراز درآمد و هزینه خود را مدیریت کنند
وی اضافه کرد: اصلاح نظام کارمزد خدمات بانکی، تعیین فاصله صحیح بین سود سپرده و تسهیلات و همچنین کارامد تر کردن تأمین مالی صنایع توسط بازار سرمایه راه کارهای مناسبی برای کاهش هزینههای سیستم بانکی خواهند بود.
نظر کاربران
توی این سالها یی که گذشته یه مدت سود رو کم کردن بعد دیدن فایده ای نداره و دوباره افزایش دادن و دوباره همین چرخه تکرار میشه!!! هر دولت جدیدی که میاد سر کار، براساس سلیقه خودش و آدمهایی که میاره، عمل میکنه! مردم هم که همیشه بازیچه بودن!!!
پاسخ ها
دولت از بیکاری نمیدونه چکار بکنه قبلا هم این اشتباه را کرد لکن عبرت نمی گیره بخاطر چند درصد درسال کل معیشت مردم را دچار مشکل می کند
من یک اقتصاد دلم هستم اگر سود سپرده کم بشه اثر منفی روی جامعه دار ولی دولت میتونه نرخ سود تا سقف 500 میلیون زیاد کنه و سپرده دیگه رو کم با این عمل میتونه به کسایی که دارامد کم دارن کمک کنه وسپرده زیاد باید برای سرمایه گذاری وتولید زمینه سازی کنند تا سرمایه سر گردان بازار دلار سکه ومسکن ومواد غذای خراب نکنند( با عشق به وطن)
تا زمانی که تولید ناخالص ملی افزایش نیابد , تمام این اقدامات بی فایده است,دلار ۷ تومنی شده ۱۶۰۰۰ تومن , من بی سواد هم میفهمم گرانی یعنی چه, حالا هی سود و ... را تغییر بدید بی فایده است بی فایده
عده ای ازمردم اندک سرمایه خود را بانک سپردند و کمک هزینه زندگی میکردند و اینو هم میخوان قطع کنن در نهایت هم به نفع بانکها میشود
هر کی پول داره از حسابش بر داره اونوقت همه میان التماس هم میکنن.بانک ها ورشکت میشن. اینا دارن با پول ملت وام میدن و سود میگیرن
الان ۵ درصد کم می کنن دلار میره رو ۲۵ تومن!
دولت مفت خور بیسواد که هیچی سرش نمیشه وهر کاری که دلش بخواد میکنه و مردم هرگز براشون مهم نبودن و نیستند
پاسخ ها
فقط دولت؟؟؟؟
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران باید توجه داشته باشد که کاهش نرخ سود = کاهش نرخ تورم = کاهش نرخ سکه و طلا و ارز در توازن این معادله ریاضی صحیح است .
پاسخ ها
ببینید کاهش نرخ سپرده باعث سرازیر شدن آنها از بانک ها به سمت بازارهای دیگر منجمله بورس و طلا و ارز خواهد شد. بنابراین افزایش تقاضا در بازارهای یاد شده منحنی قیمت رو به سمت بالا سوق خواهد داد. بنابراین این توازنی که میفرمایید کاهش نرخ سپرده سبب کاهش قیمت طلا و ارز خواهد شد از نظر بنده صحیح نیست..
این اقدام دولت و بانک مرکزی بخاطر جلوگیری از ورشکستگی بانکهاست.
الان همه بانکهای دولتی و خصوصی تراز منفی دارن و این یعنی ورشکستگی.
این کار فقط اعلام ورشکستگی رو مدتی عقب میندازه.
چرا به فکر مردم نیستیدمن که 100میلون بانک گداشتم واز جای دیگر در امدی ندارم با این سود چه کنم خودتون قصاوت کنید تورو خدا مردم بازیچه قرار ندید خدایی هست جواب شما رو خواهد داد انشالله
پاسخ ها
خداازسرتون نگذره پدرمن هیچ درامدی نداره ۵۰میلیون سرمایشه باسودهمین زندگی میکنه
وقتی تولیدی نیست بانکها وام نمیتونن بدن پس سودی هم ندترند که بدهند به شما
دارند سرمایه ها را هل میدهند به سمت بورس، خدا خودش رحم کنه
دوباره می خواهند گند بزنند به این بانکها با این اقنصا د دانهای بی سواد. حالا ببین چه تورمی ایجاد بشه
روحانی هم که همیشه دیر می فهمه
پاسخ ها
نه اتفاقا دارند شوک میدهند, چون اقتصاد مرده
خیالتان راحت دولت هرچی که بنفعشه انجام میده کاری به مردم ندارد فقط خدا از اینها انتقام بگیره . انتقامی که همشون دربدر بشن و آرزوی مرگ کنند
پاسخ ها
با پیری اینها ما هم پیر میشیم و با هم میمیریم فرقش اینه که اونها اشرافی زندگی میکنند و به ریش ما میخندند که ما حوالشون کردیم به خدا و حقمون رو نگرفتیم
همتی خدا تورا لعنت کند موج گرانی را در بازار انداختی با پایین آوردن سود بانکی همشه تو فکر تاجر ها هستید روحانی هم که بعدأ از اخبار می شنود بیجاره اجاره نشینها
این کاهش اثرات مخرب دارد که چندماه دیگر معلوم میشه