مطهری: مجمع در جایگاه مجلس سنا نشسته!
نماینده تهران در مجلس گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد روند قانونگذاری شده و در جایگاه مجلس سنا نشسته است، خصوصاً که گاهی مصوبه مجلس را تغییر میدهد. این روند دست مجلس را بسته و موجب محدود شدن این نهاد شده است. اگر این روند ضرورت داشته باشد، نیاز است قانون اساسی تغییر کند.
اعتمادآنلاین: نماینده تهران در مجلس گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد روند قانونگذاری شده و در جایگاه مجلس سنا نشسته است، خصوصاً که گاهی مصوبه مجلس را تغییر میدهد. این روند دست مجلس را بسته و موجب محدود شدن این نهاد شده است. اگر این روند ضرورت داشته باشد، نیاز است قانون اساسی تغییر کند.
خبر بررسی لایحه بودجه در هیات عالی نظرات بر اجرای سیاستهای کلی نظام در مجمع تشخیص مصلحت در حالی اعلام میشود که پیش از این هم در جریان بررسی لوایح پالرمو و CFT که محل اختلاف مجلس و شورای نگهبان بود بسیاری از آن انتقاد کردند و آن را بدعتگذاری دانستند.
علی مطهری نماینده تهران از جمله این افراد است. او تاکید میکند که مدتی است این روند ادامه دارند و لوایح و طرحهای مجلس همزمان با شورای نگهبان، در هیات عالی نظرات بر اجرای سیاستهای کلی نظام در مجمع تشخیص مصلحت هم بررسی میشود. مطهری بازگو میکند که این روند علاوه بر اینکه خلاف قانون اساسی است، موجب محدود شدن مجلس میشود و میگوید که علی لاریجانی رئیس مجلس برای دفاع از این حق نمایندگان همراهی کافی با مجلس نداشته است. این نماینده مجلس ابراز امیدواری میکند که رئیس آینده مجلس از این حق پارلمان دفاع کند و جلوی این بدعتگذاری را بگیرد.
او همچنین تاکید میکند که در ادامه این روند مجمع تشخیص به جای مجلس سنا نشسته است و برای اجرایی شدن آن نیاز است قانون اساسی اصلاح شود.
*دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از بررسی بودجه ۹۹ در هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داده است. این در حالی است که بررسی بودجه هنوز در شورای نگهبان به اتمام نرسیده و موارد اختلافی هم در این باره نبوده که مصوبات به مجمع تشخیص ارجاع شود. این یک رویه جدید در امر قانونگذاری و روند بررسی مصوبات مجلس است؟
هیات عالی نظارت مجمع تشخیص میگوید ما مصوبات را با سیاستهای کلی نظام مطابقت میدهیم. بودجه هم یک لایحه است. بنابراین معتقدند باید همه را بررسی کنند. این رویهای است که ما نسبت به آن انتقاد داشتیم، اما فعلاً در حال انجام است.
*یعنی برای مصوبات مجلس شورای اسلامی این مراحل را طی میکنند؟ هیات عالی نظارت بررسی میکند و نتیجه را به شورای نگهبان میدهد؟
شورای نگهبان برای مطابقت با شرع و قانون اساسی مصوبات را بررسی میکند و هیات عالی نظارت میگوید برای مطابقت با سیاستهای کلی نظام آنها را بررسی و در نهایت نظر خود را به شورای نگهبان ارسال میکند. در واقع 2 شورای نگهبان در کشور به وجود آمده است. از نظر من این خلاف قانون اساسی است، چون طبق قانون اساسی هیچ نهادی غیر از شورای نگهبان حق ندارد مصوبه مجلس را بررسی کند. شورای نگهبان هم صرفاً از نظر انطباق با شرع و قانون اساسی میتواند این کار را انجام دهد. اما هیات مذکور به آییننامه داخلی مجمع استناد میکند و این کار را انجام میدهد. من بارها این موضوع را مطرح کردهام و بسیاری از نمایندگان نیز با من همنظر هستند که این کار بدعت و خلاف قانون اساسی است، اما هنوز به جایی نرسیده و این روند ادامه دارد.
*یعنی قرار است به عنوان یک روند اجرا شود؟
بله مدتی است که اجرا میشود.
*پس این ادامه همان روندی است که لوایح FATF طی کرد؟
بله همان است. بررسی مصوبات در هیات عالی نظارت مجمع دستشان را باز میگذارد و میتوانند هر مصوبهای را به بهانه عدم انطباق با یک سیاست کلی متوقف کنند و نگه دارند. همان بلایی که سر لوایح پالرمو و سیافتی آمد. در واقع مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد روند قانونگذاری شده و در جایگاه مجلس سنا نشسته است، خصوصاً که گاهی مصوبه مجلس را تغییر میدهد. این روند دست مجلس را بسته و موجب محدود شدن این نهاد شده است. اگر این روند ضرورت داشته باشد، نیاز است قانون اساسی تغییر کند. در آن صورت حتی مجمع میتواند به مجلس سنا تبدیل شود.
*بنابراین در این روند جدید تصمیمگیران اصلی هیات عالی نظارت مجمع و شورای نگهبان میشوند؟
بله در حقیقت به راحتی میتوانند مصوبه مجلس را هر زمان که مخالف آن هستند، نگه دارند. البته انطباق مصوبه مجلس با شرع و قانون اساسی، اختیار قانونی شورای نگهبان است ولی انطباق مصوبه مجلس با سیاستهای کلی توسط مجمع تشخیص و در نتیجه ورود مجمع به قانونگذاری مستند قانون اساسی ندارد و صرفاً به یک آییننامه استناد میکنند، در حالی که آییننامه نمیتواند خلاف قانون اساسی باشد. راهحل این است که نماینده مجمع میتواند در حین بررسی لایحه یا طرحی در مجلس در کمیسیون مربوط و حتی در صحن علنی حاضر شود و نظر مجمع را از نگاه انطباق با سیاستهای کلی بیان کند ولی آنچه مجلس تصویب کرد دیگر قابل بررسی توسط مجمع نیست. به این صورت 2 شورای نگهبان پیدا می کنیم.
به نظر من مجلس یازدهم باید از این حق خود دفاع کند و زیر بار این بدعت نرود. در مجلس دهم رئیس مجلس همراهی لازم را برای رفع این مشکل انجام نداد. امیدوارم رئیس مجلس یازدهم وارد این موضوع شود.
نظر کاربران
خیلی وقته
پاسخ ها
استدلال آقای مطهری درست وقانونی است ولی کی توجه میکنه
مطهری؟ تابحال از خودت نپرسیدی که توی هیچ دوره از مجلس اینهمه شورای نگهبان و مجمع ایراد نگرفته بودن از قانون و مصوبات تنها دوره ای که اینهمه گند زدن به کشور همین دوره مجلس هستش که امثال تو توش هستین :)
آقای مطهری جز متخصصین و متعهدین نظام بوده که مورد بی مهری قرار گرفته و در صلاحیت شدند،فهم و آگاهی ایشون در حدی هستش که میشه گفت فاجعه ی کرمان رو در مراسم تشییع سردار دلها در تهران به نوعی گفت اونجا که گفت هیچ برنامه ریزی دقیقی صورت نگرفته و مردم خفه میشدند و خیلی ها کفش هاشون رو گم کردند.
پاسخ ها
خوب مجبور حرف مردم رو بزنه ؟
سلام آقای مطهری مردم گرسنه اند فکری به حال مردم کنید این حرفا نون وآب نميشه پیاز شده کیلو ده هزارتومان مردم رو نابود کردید یک وانت شش مليوني شده شصت ملیون کجا ی کارید خوابید یا بیدار.......؟
درحقیقت الان دولت ومجلس فقط نقش چوبخور وپیازخور را انجام میدهند ودر واقع هیچ اختیار عملی چه در قانونگذاری وچه در اجرا که وظیفه انهاست طبق قانون اساسی، ندارند! وفقط عوارض ناشی از تصمیمات غلط گرفته شده از جای دیگر را تحمل میکنند وبازخواست میشوند!! واقعا عجیب است!!
پاسخ ها
جناب مطهری لطفاً بفرمایید این چندسال درمجلس برای رفاه مردم چه کار کردید خواهشن اظهارنظر نفرمایید داخل منزل بمونییدکورونا سراغتون نیاددلبندم
....ول کن دیگه
پاسخ ها
مگه سناهم برعلیه مردم عمل می کرد؟؟
در کل کشور به یک رفراندوم نیاز دارد.تمام بدبختی های مردم ازاین قوانین من درآوردی است.هرکس برای خودش شده قانون گذار.واقعا مردم بیچاره کردید.
وقتی نمایندگانی مثل شما باشند که در عرض بیست دقیقه کلیات عهد نامه دوم گلستان (برجام ) را تصویب می کنند باید یک جای عقلایی باشد تصویبات شما را سبک وسنگین کند البته باتغییر قانون برای رسمیت دادن به مجمع بطور واضح موافقم تا تصویبات مجلس به تصویب آنها نیز برای تحکیم واطمینان از غیر مضر بودن به منافع ملی برسد ومجمع اکنون نیز در قانون اساسی جایگاه قانونی دارد نه در مقام تصویب بلکه تخیص مصلحت در صورت اختلاف بین مجلس وشورای نگهبان
پاسخ ها
اعضای مجمع که توسط مردم انتخاب نشده اند پس چه حقی دارند درمورد قوانین نمایندگان یا دولت و مردم نظر بدند؟
اما شما از بخشیدن ۹۰ درصد دریای مازندران ناراحت نیستی مثل اینکه؟بالخره اون برادر پوتینه برای شما مهم نیست
تصمیم ها اون جایی که باید گرفته میشه مجلس و شورا و اینها همه ظاهری و الکیه بیخودی هم خودتون زو خسته نکنید کاری از دست کسی بر نمیاد
آقای مهره سوخته چقد دلت پره
خیلی کارها کرده نمی گذارند
دولت اصلاحطلب چرا هر سال لایحه بودجه اش مشکل دار است ؟؟!!!؟؟؟؟؟؟؟؟ از مجلسی که اکثر آن اصلاحطلبند و برجام را چشم بسته در ۲۰ دقیقه امضا می کنند و امضاهایشان را جهت استیضاح وزیر بدلیل منافع خود براحتی پس می گیرند چه انتظاری می توان داشت؟؟؟؟؟!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!؟؟؟؟؟؟؟!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟.؟؟!!!؟
نگران نباشید، وقتی تندروها مجلس را اشغال کردند و دولت را هم گرفتند مجلس جایگاه خود را به دست میآورد.
مطهری جعفر کذاب این روز گار است
حالا که عمرت در مجلس تمام شده اعتراف میکنی نوشدارو بعد مرگ سهراب
این شخص بزرگ مهره سوخته نیست شورای نگهبان در تشخیص اصلح تخصص ندارد
آقای مطهری غیراز نق زدن چیزدیگری هم بلدی؟باورکن اگرحرف نزنی مافکرنمی کنیم که تو ۰۰۰
هیچی بهتر از اولاد صالح نیست، حیف شهید مطهری شد از این نعمت محرومه
برو تو خونه ات بشین نمایندگی از فصل پدر تورا چه حا صل
چرا این مسائل بعد از انتخابات مطرح میشود با هزینه های سنگینی که برای انتخابات مملس انجام میپذیرد بهتر بود انتخاباتی صورت نمپذیرفت و مجمع تشخیص مصلحت در جایگاه نمایندگان مجلی مینشت و لوایح را بررسی و برای تائید به شورای نگهبان ارسال میکرد افتابه گلن هزار دست شام و ناهار هیچی واقعا مایع تاسف است که در یک مملکت چندین و چند مجلس قانون گذار داریم
اخه بگو چه