هر آنچه که درباره عراق و تحولاتش باید بدانید
با وجود اینکه نخست وزیر عراق در واکنش به اعتراضات گسترده و ادامهدار این کشور، از سمت خود استعفا کرده است، خبری از آرامش در عراق نیست. گروههای سیاسی عراق برای انتخاب نخست وزیر جدید به تکاپو افتاده و ظاهرا به توافقاتی هم رسیدهاند. همزمان با اصلاحات سیاسی در عراق برهم صالح، رئیس جمهور با اعلام استعفایش از پارلمان خواسته تا در این باره تصمیم گیری کند.
برترینها: با وجود اینکه نخست وزیر عراق در واکنش به اعتراضات گسترده و ادامهدار این کشور، از سمت خود استعفا کرده است، خبری از آرامش در عراق نیست. گروههای سیاسی عراق برای انتخاب نخست وزیر جدید به تکاپو افتاده و ظاهرا به توافقاتی هم رسیدهاند. همزمان با اصلاحات سیاسی در عراق برهم صالح، رئیس جمهور با اعلام استعفایش از پارلمان خواسته تا در این باره تصمیم گیری کند.
در کمتر از سه ماه از آغاز اعتراضات، عراق شاهد اتفاق مهمی بود استعفای عادل عبدالمهدی از مقام نخست وزیری که برخی جریانات سیاسی و رسانه به رغم تکذیب مقامات کشورمان او را نزدیک به ایران می دانند. کناره گیری نخست وزیر در واکنش به اعتراضات، از سال ۲۰۰۳ به بعد، اتفاق بیسابقهای بود. اما مهمتر، تغییر بنیادین قانون انتخابات در عراق است که به عنوان پیروزی معترضان، گام بلندی در مسیر اصلاحات به شمار میرود. پارلمان عراق، به رغم مخالفت برخی احزاب، قانون جدیدی برای انتخابات تصویب کرد که میتواند طبقه حاکم عراق را به تدریج تغییر دهد.
علاوه بر این، مقتدی صدر در توئیتی گفته است قانون جدید انتخابات، همه احزاب فاسد را کنار خواهد گذاشت.
بحث و جدل درباره تصویب قانون جدید در شرایطی شکل گرفت که گروههای سیاسی هنوز نتوانسته اند به طور رسمی فردی را برای تصدی منصب نخست وزیر معرفی کنند. تاکنون چندین شخص برای این منصب معرفی شده اند، اما هر بار یا معترضان مخالفت میکردند یا میان گروههای سیاسی اجماع شکل نمیگرفت.
به تازگی نام اسعد العیدانی، استاندار بصره، برای تصدی نخست وزیری مطرح شده است. اما هنوز ظاهرا اجماعی بر سر او وجود ندارد. شبکه المیادین، در گزارشی اختصاصی مدعی شد که جریانهای سیاسی عراق در مورد نخست وزیری العیدانی تقریبا به اجماع رسیده اند. اما هنوز معلوم نیست که در صورت مامور شدن العیدانی به تشکیل دولت، معترضان چه واکنشی درباره او نشان خواهند داد. پیش از العیدانی، چندین شخصیت به دلیل مخالفت معترضان از نامزدی برای ریاست دولت انصراف دادند.
اواخر هفته گذشته، نام قصی السهیل، وزیر آموزش عالی در دولت پیشبرد امور، از جانب ائتلاف «سازندگی» (البناء)، به رهبری هادی عامری و نوری مالکی، برای رئیس جمهور عراق ارسال شد. اما السهیل هم با مخالفت ائتلاف مقتدی صدر و معترضان روبرو شد. السهیل، پیشتر عضو جریان صدر بود، ولی از آن جدا شد و به ائتلاف نوری مالکی پیوست.
تحلیلگران میگویند: اگر بر روی کسی برای نخست وزیری اجماع صورت نگیرد، ممکن است مهلت عبدالمهدی تمدید شود.
در بحبوحه رایزنیهای گروههای سیاسی عراق برای انتخاب نخست وزیر جدید برای این کشور، آیت الله سید علی سیستانی، مرجع سرشناس شیعه در عراق، در موضعی کم سابقه، خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد. امری که ماموریت طبقه حاکم برای تشکیل دولت را دشوارتر کرد.
مواضع سیاسی اخیر آیت الله سیستانی از تمایل آشکار این مرجع شیعی برای مشارکت فعالانه در فرآیند شکل دهی به تحولات سیاسی عراق حکایت دارد. از همین رو، خطبههای نماز جمعه کربلا که قبلا محلی برای موعظه و ارشاد نمازگزاران بود، در هفتههای اخیر به طور فزاینده به تریبونی برای اعلام مواضع سیاسی آیت الله سیستانی شده است. مشارکت سیاسی مرجعیت نجف همزمان با افزایش شکافهای سیاسی در بغداد بیشتر شده، به نحوی که استعفای نخست وزیر عراق تنها لحظاتی پس از ابراز تمایل ضمنی آیت الله سیستانی به کناره گیری عبدالمهدی صورت گرفت. نخست وزیر، در نامه استعفای خود به صراحت کناره گیریاش را اقدامی در پاسخ به مطالبه مرجعیت دانست.
«برهم صالح» رئیسجمهور عراق که قدرت اجرایی ندارد، بالآخره بعد از گذشت چهار روز از تهدید خود مبنی بر استعفا، روزگذشته درخواست استعفای خود را به پارلمان این کشور ارائه کرد.
او در نامه مکتوبی به ریاست پارلمان نوشت، دلیل این کار را دریافت چند نامه متناقض از پارلمان عراق در مورد تعیین «فراکسیون اکثریت» عنوان کرد و گفت که پارلمان موظف است که در مورد این درخواست وی تصمیمگیری کند. بر اساس قانون اساسی عراق، فراکسیون اکثریت در پارلمان این کشور باید نامزد مورد نظر خود را برای تصدی نخستوزیری به پارلمان معرفی کند و نمایندگان نیز میبایست به او برای تشکیل کابیه رأی دهند.
صفحه «صالح محمد العراقی» در فیسبوک از او به عنوان فرد نزدیک به «مقتدی الصدر»، رهبر جریان الصدر و رئیس ائتلاف سائرون یاد میشود، از اقدام برهم صالح استقبال و تقدیر کرد.
از سوی دیگر ایران نیز که نفوذ عمیق و گستردهای در عراق دارد به هیچ وجه حاضر نیست این نفوذ را از دست دهد و عرصه را برای احزاب و چهرههای جدید خالی کند.
احزاب بانفوذ عراق آمادگی قبول مسئولیت ندارند تا جا را برای افراد و احزاب جدید خالی کنند. آنان مسئولیت اشتباههای گذشته و وضع جاری را به گردن یکدیگر میاندازند. این احزاب همه تلاش خود را خواهند کرد که به حداقل اصلاحات تن دهند و مانع حذف خود از صحنه سیاسی عراق شوند.
نظر کاربران
عراق هیچ ارتباطی به ما نداره که بخایم چیزی بدونیم فکر مردم خودتون باشین
پاسخ ها
چی میگی دوست عزیزبیشتروقت وپول مادرعراق داره خرج میشه
مردم خودتون؟؟
ای ملت غافل
اتفاقا عراقیها هم جمله شما رو میگن که پول ما توی ایران خرج میشه
کل اعتراضات عراق بخاطر نفوذ ایران تو عراقه
نامزد مورد حمایت ایران نشد مردم عراق باز اعتراض کردن
مردم خودشون میدونن همه چی رو
پاسخ ها
آره همه چیو میدونن خودشون
405
چراهمین حرفهای سیستانی احمدی نژاددرمورداین دولت زدایرادگرفتین
پاسخ ها
ایت الله سیستانی داری با محمود مقایسه میکنی!!!!!
جالبه بعد برملا شدن کارهاتون و خرج بیت المال در کشور های بیگانه حالا خودتون در پاراگراف آخر اعتراف به نفوذ گسترده در عراق دارید
جالبه بعد برملا شدن کارهاتون و خرج بیت المال در کشور های بیگانه حالا خودتون در پاراگراف آخر اعتراف به نفوذ گسترده در عراق دارید
نظر ما بدرچی میخورد
خوشا به همت و غیرت مردم عراق افرین
چون مردمی نیست
ببخشید ازنفوذ ایران درعراق نوشته اید براستی دلیلش چیست آیا اصلا صلاح است که کشوری درمسائل کشوری دیگردخالت کند مثلا اگرپاکستان بخواهد درمسائل مهم وساختاری وحتی امنیتی ونظامی کشورما وارد شود ونفوذ پیدا کند ما خواهیم پذیرفت ؟؟؟!!!!!
بیا عراق با اون وضعش مردم کاری کردن که نسخت وزیر استفاء بده ، اگه تو ایران بود همه رو مکشتن ، مردم سالاری دیگه
آزادیه بیان تو ایران فقط در حرفه
بیا عراق با اون وضعش مردم کاری کردن که نسخت وزیر استفاء بده ، اگه تو ایران بود ....
شماهابداتیدمالازم نداریم
انشاالاه دست راست مردم عراق زیر سر مردم ایران باشه
شمادست ازسرعراق برداریدعراق آرام می شود
خیر این طور نیست که شما بیان میکنید انها نمیخاهند گروههای نزدیک به ایران پیروز بشوند...
پاسخ ها
دقیقا همینه
مقصر تمام اعتراضات عراق و ایران جوکر های آمریکایی هستند که نمیخواهند ایران و عراق و هیچ کشور مسلمانی در آرامش باشد
خلاصه ش اینه واقعا ملت عراق بلاخص شیعیان عراق نمیخوان کوچکترین اثری از ایران در کشورشون بمونه .بر خلاف تصور مردم در ایران عراقی ها هیچ نقشی برای ایران قائل نبودن در شکست داعش...مردم عراق فکر میکنم ارتش عراق و کردها داعش رو شکست دادن
گوربابای عراق وعراقی .ایکاش زمان جنگ صافش کرده بودن.ایکاش ازرونقشه پاک میشد
پاسخ ها
خداوند همه مریض ها را شفا دهد.
سرمایه .گذاری ما همه اشتباه بود هرجایی که خرج کردیم بعلیه خودمان بکار رفت ما تعادل را رعیت نمی کنیم یاشور شور یا بی نمک بی نمک کلا روش مان اینگونه است .
دم مردم عراق گرم که جلو اینا وایسادن
پاسخ ها
در زمان تحریم حداکثری فعلا یکی از منابع تهیه دلار همین عراقه فروش گاز ،وبسیاری مصنوعات در بازار عراق به ما کمک کرده، این دسیسه آمریکا وعوامل اون در عراق،بعثی هاوداعشه که مخالف روابط خوب این دوکشوره
حضرت امام فرمودن ملتی که شهادت دارد اسارت ندارد
اول پولمان رو بردن حالا هم پرتمون دادم بیرون از کشورشون ولی متاسفانه این حکومت جمهوری اسلامی هیچوقت درس نمیگیره. چرا قبول نمیکنید این سیاست جدال با دنیا هیچ خریداری نداره. چرا خودتون و کشور رو دارید به پرتگاه میبرید
خدا نکند مردم عراق به درد ما گرفتار شوند.
پاسخ ها
حضرت امام فرمودن ملتی که شهادت دارد اسارت ندارد
این موضوع در مورد ملت عراق صحت دارد
نه ملت همیشه در صحنه ایران اسلامی
عراقی ها از زیر یوغ استثمار همسایه شانه خالی کردند. درود به غیرت عموم مردم عراق
تو اعتراضات عراق گروه های مختلفی از معترضین شناسایی شدند که همگی به سفارت آمریکا متصل بودن!
بازم یکسری ساده لوح میگن اعتراضات عراق تقصیر ایرانه