۹۴۲۴۱۵
۵ نظر
۵۰۱۵
۵ نظر
۵۰۱۵
پ

حرکت جالب ناظری و ۶۰۰ تنبورنواز

شهرام ناظری، یکی از خوانندگانی است که با انتشار کاست «صدای سخن‌عشق» وجهی دیگر از ساز تنبور را به نمایش گذاشت. نکته‌ای که در تاریخ موسیقی ایران بار‌ها و بار‌ها اثبات شده، تعلق صددرصدی این ساز به کشور ایران است.

روزنامه اعتماد: شهرام‌ ناظري، يكي از خوانندگاني ‌است كه با انتشار كاست «صداي سخن‌عشق» وجهي ديگر از ساز تنبور را به نمايش گذاشت. اين آلبوم كه با همكاري بهترين‌ تنبورنوازان كشور ازجمله سيد‌خليل عالي‌نژاد و علي‌اكبر مرادي به بازار آمد، تا حد زيادي توانست اين ساز را از تعلق به جغرافيايي خاص ازكشور بيرون بياورد و درسطح ملي معرفي كند.

حرکت جالب ناظری و ۶۰۰ تنبورنواز

نكته‌اي كه در تاريخ موسيقي ايران بارها و بارها اثبات شده، تعلق صددرصدي اين ساز به كشور ايران است. تنبور كهن‌ترين ساز زهي زخمه‌اي است كه تاكنون صدها مقاله و شناختنامه درباره‌اش نوشته شده. كتاب ديكشنري گراو كه در زمينه‌ساز‌شناسي است، قدمت اين ساز را پنج الي شش هزار سال دانسته و مجسمه‌هاي سنگي در موزه‌ها و آثار باستاني به جاي مانده در شوش و تپه‌هاي بني يونس در حوالي شهر موصل قدمت اين ساز را ۱۵۰۰ الي ۲۰۰۰سال قبل از ميلاد نشان مي‌دهد. در كارنامه اردشير بابكان يكي از متون‌ پهلوي آمده كه روزي اردشير در ستورگاه نشسته بود و تنبور مي‌زد و مي‌سرود.

در روايت‌هاي افسانه‌اي آمده كه رستم در خوان چهارم تنبور مي‌نواخته و مقام ته رز را به وي و مقام باريه را به باربد موسيقيدان دربار ساسانيان نسبت مي‌دهند. فارابي كه در موسيقي الكبير به‌طور گسترده در مورد تنبور و انواع آن و فواصل و كوك‌هاي آن توضيحات مفصل داده‌ است. ابن‌سينا، عبدالقادر مراغي و صفي‌الدين ارموي نيز از اين جمله‌اند. در آثار شاعران بزرگ فارسي زبان از جمله شيخ جنيد بغدادي، فردوسي، مولوي، منوچهري دامغاني، نظامي گنجوي، موسوي، حافظ، وحيد قزويني، بيدل دهلوي و وفا كرمانشاهي به كرات از تنبور سخن به ميان آمده است.

خبر خوب اينكه شهرام ناظري با همكاري هنرمندان فعال تنبورنواز و سرپرستان گروه‌هاي تنبورنوازي استان، اقدام به تشكيل گروهي با حدود ۶۰۰ نوازنده تنبور كرده است. قرار است با هدف ثبت و شناساندن تنبور كه خاستگاه آن پهنه جغرافياي كرمانشاه است سه اثر فاخر مقامي با صداي استاد شهرام ناظري به منظور اثبات تاريخي اين ساز به ايران، در محوطه تاريخي و جهاني بيستون اجرا و در قالب ويدئو منتشر شود.

اين پروژه كه به دليل فراهم نبودن مسائل مالي و زيرساختي با تأخير اجرا مي‌شود، اكنون در مراحل نهايي تمرين است. پيش‌بيني براي اجراي آن نيز در صورت مساعدبودن شرايط جوي اسفند سال جاري و در غير اين‌صورت ارديبهشت سال آينده است. رييس انجمن موسيقي استان كرمانشاه در اين باره گفته است كه كشور تركيه به دنبال ثبت جهاني ساز تنبور به نام خود است، به همين خاطر برنامه اين گروه ۶۰۰ نفره سند خوبي براي منع كشور تركيه براي ثبت اين ساز در يونسكو خواهد بود.

وي در پايان در مورد تأسيس موزه موسيقي كرمانشاه توضيح داده‌كه به دنبال يكي از خانه‌هاي تاريخي براي تأسيس موزه موسيقي در كرمانشاه هستيم.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • رضا وحیدی

    درود به استاد شهرام ناظری هنرمندی که برای اولین بار از اشعار حضرت مولانا در ترانه هایش استفاده کرد واینبار هم با
    ابتکار زیباوپر بارش نسبت به ساز
    تنبور دینش را ادا کرد . استاد عزیز سایه پر برکتت بر سر جامعه
    هنری مستدام باد.

    پاسخ ها

    • پیر مرد سپید مو

      خداوندا ایران زمین راازدروغ،دشمن نادان وخشکسالی دور بدار.
      این اساتید بزرگ...شجریان وناطریان که انسانهای وارسته وطن پرست وبشر دوست هستند که الگوونماینده میلیون ها ایرانی هستند در پناه خود نگهداری نما...آمین.

  • بدون نام

    درود

  • بدون نام

    درود بر استاد

  • بهار

    به عنوان یک کورد کرمانشاهی به وجودشون افتخار میکنم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج