از تغییر شکل بشقابها تا ترویج لاغری در عربستان
یک فرد تحصیل کرده سعودی که علاقهای به گفتن نامش نداشت می گوید: تنها آزادی ما در این پادشاهی، خوردن غذاست.
عصر ایران: عربستان سعودی شاهد فعالیت هایی برای مقابله با اسراف و دورریز گسترده مواد غذایی است.
خبرگزاری فرانسه نوشت: بشقابهای غذا در رستورانهای عربستان سعودی تغییر کردهاند و به گونهای چیده میشوند که غذا بزرگتر و بیشتر به نظر برسد. این سیستم ابتکار جدید برخی از رستورانها در عربستان سعودی برای مقابله با فرهنگ فراگیر اسراف غذاست. فرهنگ غذایی عربستان سعودی هر ساله باعث نابودی حجم زیادی از مواد غذایی میشود.
در بسیاری از کشورهای خلیج فارس ارائه بیش از حد غذا یک "توتم فرهنگی" (نماد یا آئین فرهنگی) برای نمایش مهماننوازی و دست و دلبازی محسوب میشود اما حجم عظیمی از این غذاها همواره وارد سطل زباله میشود.
نحوه سرو غذا در برخی از رستورانهای عربستان برای جلوگیری از اسراف تغییر کرده است/ عکس: خبرگزاری فرانسه
خانوادهها در عربستان سعودی به طور روزانه بشقابهای بزرگ و بیضی شکل خود را با "پلو" پر کرده و در کنار مخلفات دیگر میخورند. البته در بیشتر مواقع آنها کمتر از نصف این غذا را میخورند.
"مشعل الخراشی" کارآفرین سعودی که با بازگشت بشقابهای پر از برنج به آشپزخانه رستوران مشکل دارد، ایدهی بهتری برای اسراف کمتر مواد غذایی دارد.
او و تیمش دیزاین و طراحی غذا در بشقابها را تغییر داده و با سرو کمتر، غذای بیشتری را صرفهجویی میکند.
الخراشی" به خبرنگاران گفت: شیوه جدید سرو غذا در این رستوران باعث کاهش 30 درصدی دورریز مواد غذایی میشود. این روند در سالهای اخیر توسط چندین رستوران در عربستان سعودی اجرایی شده و تا کنون به بیش از 2700 تن برنج را حفظ کرده است.
الخراشی در این باره گفت: در این روش ضمن حفظ سخاوت و دست و دلبازی، مواد غذایی بیشتری حفظ میشوند.
صحرای عربستان سعودی به دلیل محدود بودن اراضی قابل کشت و منابع محدود آب به شدت به واردات برای تامین مواد غذایی مصرفی خود متکی است. با این وجود این کشور بخش زیادی از این مواد غذایی را به سطلهای زباله میفرستد.
بر اساس آمار وزارت "آب، کشاورزی و محیط زیست" عربستان هر ساله بیش 250 کیلوگرم مواد غذایی در این کشور به زباله تبدیل میشود. این میزان تقریبا دو برابر میانگین جهانی (115 کیلوگرم) است.
یک بشقاب بزرگ غذا در عربستان سعودی - این بشقاب به شیوهای جدید طراحی شده تا مواد غذایی کمتری از بین برود/ عکس: خبرگزاری فرانسه
براساس تخمینهای این وزارتخانه هزینه این حجم از مواد غذایی که به زباله تبدیل میشود، حدود ۱۳ میلیارد دلار برآورد شده است.
به گفته "واحد اطلاعات اکونومیست" میزان مصرف و نابودی مواد غذایی در این کشور بسیار بالاتر از آمار رسمی است. این مرجع، متوسط تبدیل مواد غذایی به زباله در این کشور را حدود ۴۲۷ کیلوگرم در سال عنوان کرده و این میزان از اسراف غذا را نتیجه فرهنگ مصرفی و دورریختی این کشور میدانند.
محققان و دانشگاهیان دانشگاه "ملک سعود" ریاض در سال گذشته در گزارشی نوشتند: از آنجایی که مواد و اقلام غذایی به وفور در دسترس همه ساکنین عربستان سعودی قرار دارد و یارانه زیادی میگیرند، مصرف زیاد مواد غذایی یک پیشفرض در این کشور به شمار میآید.
آنها در گزارش خود نوشتند: ضایعات مواد غذایی در رستورانها، جشنها و رویدادهای اجتماعی بسیار زیاد است. معمولا این روند به دلیل سنتهای عربستان شکل گرفته و بیش از حد مورد نیاز غذا تهیه میشود.
تنها آزادی عربستان، خوردن است
موسسه خیریه "بانک غذای سعودی"، یا "اطعام" در سالهای گذشته به جمعآوری غذاهای اضافه از هتلها، سالنهای عروسی پرداخته و آن را بین نیازمندان توزیع میکند. این موسسه از دولت خواسته تا اسرافکاران را مجازات کند.
در عربستان سعودی که از ذخایر گسترده نفت در دهههای اخیر بهره برده، غذا یک منبع ساده تغذیه نیست و از هویت فرهنگی مردم این کشور خبر میدهد.
داوطلبان یک موسسه خیریه در عربستان اضافی غذا در مراسم یا سالنها را برای نیازمندان بسته بندی میکنند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
در جامعه سنتی که تعاملات اجتماعی اغلب در اطراف غذا چرخ میخورد نمایش فراوانی غذا باعث دلگرمی و قدرت است.
"کریستین دیوان" محقق موسسه مطالعات کشورهای "خلیج فارس" به خبرگزاری فرانسه گفت: نسل جدید در عربستان سعودی در حال گذار از محدودیتها به فراوانی است و این موضوع برای بسیاری از مردم ثروت بزرگ و کلان محسوب میشود.
وی افزود: سختیهای زندگی در عربستان، سبک زندگی مردم را تغییر داده و آنها از غذا و مهمانی به عنوان دلخوشی استفاده میکنند. مردم در عربستان از غذا برای نمایش آداب پذیرایی و میزبانی خود بهره میبرند.
بسیاری از مردم عربستان سعودی از کنار کلیشههای سلامت مانند چاقی با بیاعتنایی میگذرند. این در حالی است که بسیاری از رسانههای محلی از چاقی بیش از 40 درصد مردم این کشور خبر میدهند.
یک فرد تحصیل کرده سعودی که علاقهای به گفتن نامش نداشت در این باره گفت: تنها آزادی ما در یک کشور پادشاهی، خوردن غذاست.
وی افزود: برای مدتها تنها تفریح مردم عربستان سعودی رستوران و غذا بود.
"خرید، خوراک و عبادت"
در دورهای که نفت با بیشترین قیمت خود به فروش میرسید، "خرید، خوراک و عبادت" شعار بسیاری از مردم عربستان سعودی در سبک زندگی بود. در این دوران بسیاری از مردم کشور از یارانههای دولتی نیز بهره بردند.
اما اینک بسیاری از مردم این کشور به تغییر نحوه زندگی خود فکر میکنند. دولت عربستان از پرداخت مرتب یارانهها عقب میماند و بازگشایی و رونق تفریحات دیگری مانند سینما و کنسرت مردم به سالنها کشانده است.
خانوادههای سعودی معمولا غذاهای خود را در ظرفهای بزرگ سرو میکنند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
کارشناسان محیط زیست نیز از مشکلاتی برای تهیه گوشت مورد نیاز عربستان سعودی به دلیل آتشسوزی جنگهای بارانی آمازون خبر دادهاند. عربستان یکی از بزرگترین واردکنندههای گوشت برزیل به شمار میآید.
در این شرایط بسیاری از جوانهای سعودی رژیمهای غذایی سالم، ساده و بدون گوشت را در شبکههای اجتماعی تبلیغ میکنند.
مصرف سرانه آب در عربستان سعودی به ازای هر نفر حدود ۲۶۳ لیتر در روز برآورد میشود. این میزان نیز دو برابر متوسط مصرف روزانه در جهان است. دولت عربستان قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میزان مصرف روزانه آب برای هر فرد را به ۱۵۰ لیتر در روز کاهش دهد.
نظر کاربران
ما که نه تفریح داریم نه خرید نه خوراک ... همه چیز گران و کمیاب ... خدا برمسببان این همه بدبختی و گرفتاری لعنت ابدی بفرستد
ما که از نفت و گاز هیچ خیری ندیدیم همه اش مجانی داره برای ترقی سایر کشورها مثل چین و اروپا و کره و هند و ... خرج میشه یک کمی هم هتش مونده خرج اقازاده هاشون تو خارج میشه .... ای خدا ......
می شود به عربستان مهاجرت کرد
ملت نادان == پشتیبان ستمگران
اون دانشجوی عربستانی به نکته جالبی اشاره کرد که تنها آزادی در کشور عربستان خوردنه