چراغ سبز آمریکا؛ احتمال آزادی اموال ایران در ژاپن
با وجود تشدید تنشها بین تهران و واشنگتن، تلاشهای زیادی از سوی دولت سوئیس و شخصیتهای آمریکایی و ایرانی انجام شد تا روز شنبه، ۷ دسامبر، توافقی برای تبادل زندانی ها، بین دو کشور ایران و آمریکا صورت گیرد.
انتخاب: محمد مصطفى العمرانی در رای الیوم نوشت: با وجود تشدید تنشها بین تهران و واشنگتن، تلاشهای زیادی از سوی دولت سوئیس و شخصیتهای آمریکایی و ایرانی انجام شد تا روز شنبه، ۷ دسامبر، توافقی برای تبادل زندانی ها، بین دو کشور ایران و آمریکا صورت گیرد. قطعا این توافق میتواند راه را به روی مذاکرات گستردهتر و مستقیمی بین ایران و ایالات متحده در کوتاه مدت بگشاید. توافق مذکور درهای بسته زیادی را باز کرده و امیدها را برای ادامه گفتگوها و لو به صورت تدریجی و جزئی، زنده میکند.
بدون شک ترامپ از توافقی که برای تبادل زندانیها صورت گرفت، به شکل تبلیغاتی استفاده نموده و تلاش کرد در برابر افکار عمومی اینگونه به نظر برسد که برای بازگردان شهروندان آمریکایی به وطنشان، تمام سعی خود را میکند. اما دستاوردهای ایران از این توافق، به مراتب بیشتر بود.
در همین راستا یک دادگاه فدرال در ایالت آتلانتای آمریکا، روز چهارشنبه، دو پرونده تخطی از تحریمها[تحریمهای آمریکا علیه ایران] را برای محبوبه قائدی و مریم جزایری، مختومه کرد.
هر دو این افراد، متهمان دیگر در پرونده مسعود سلیمانی، دانشمند سلولهای بنیادین ایرانی بودند که به اتهام ترتیب دادن صدور فاکتورهای رشد انسان به کشورش، سال گذشته در آمریکا بازداشت شد.
جزایری وقتی در پرواز سال 2016 در آتلانتا، بازداشت شد، شیشههای نمونه را به همراه داشت. قائدی که آن موقع، محقق دانشگاه یل بود، به کمک به ترتیب دادن انتقال این مواد بیولوژیکی، متهم شده بود.
در گزارش یک صفحهای دادگاه درباره این رفع اتهام انجام شده از این دو تن از دانشآموزان قبلی سلیمانی، دادستانها درباره مختومه کردن این پرونده به یک باره، با صراحت توضیح نداده و تنها گفتند که این کار « مطابق عدالت است».
و همچنین در اظهاریه جداگانهای که روز شنبه بایگانی شد، مختومه کردن اتهامات علیه سلیمانی به گونه دیگری مطرح و گفته شده است که پرونده او «بر اساس منافع قابلملاحظه آمریکا در سیاست خارجی» مختومه میشود.
چرا تهران دعوتهای ترامپ برای مذاکره را نپذیرفت؟
پس از خروج ترامپ از برجام، سران نظام ایران اعتماد خود به او را از دست دادند؛ به همین دلیل با وجود دعوتهای مکرر رئیس جمهور امریکا برای مذاکره، ایرانیها با این مساله مخالفت نموده و دو شرط برای مذاکرات مستقیم با واشنگتن مطرح کردند که مربوط به بازگشت واشنگتن به توافق هستهای و برطرف شدن تحریمها علیه ایران بود و بعید است که واشنگتن این شروط را بپذیرد؛ اما اقداماتی را برای تلطیف فضا انجام میدهد تا اندکی از فشار و شدت تحریمها کاسته شود.
ایران اقدامی نمیکند، مگر اینکه بداند به وسیله آن، از جوانب مختلف، سودی نصیبش میشود؛ لذا، ثمره آزادی زندانی آمریکایی، تنها آزاد شدن مسعود سلیمانی، نبود، بلکه همانطور که در یک روزنامه ایرانی به این مطلب اشاره شده است، در ضمن این توافق، دولت آمریکا به ژاپن، چراغ سبز توافقهای اقتصادی با ایران را نشان داده است، از این رو، حسن روحانی طی هفتههای آینده برای انجام این توافقها، به ژاپن سفر خواهد کرد.
ایران که از مخشکلات شدیدی در اقتصاد خود، در نتیجه تحریمهای آمریکا رنج میبرد، نیاز مبرمی به توافقهایی دارد که باب بازار ژاپن را به روی آن بگشاید و این مهم، به لطف توافق تبادل زندانی ها، با ایالات متحده، محقق شد؛ آنچه که میتواند دولتهای دیگر را نیز تشویق به معاملات اقتصادی با ایران کند.
در ضمن توافقهای صورت گرفته، آمریکا با پرداخت عواید سابق واردات نفت ایران از سوی ژاپن، موافقت نموده است، که میزان آن به ۲۰ میلیارد دلار میرسد.
قطعا هر دو کشور ایران و آمریکا برای مبادله باقی زندانیها نیز تمایل دارند، تا این اقدام، شروعی برای انجام مذاکرات بین آنها باشد و این تمایل را میتوانیم در ضمن پیامهای تشکری ببینیم که از سوی مسئولان دو کشور، ردّ و بدل شد.
اما موفقیت تلاشهای دو کشور برای ورود به راه گفتگو، که راهی پر از خار و مین و مانع است، در گرو میزان جدیت دولت آمریکا، برای به نتیجه رسیدن این تلاشها و کاستن آن از شدت تحریمها علیه ایران است. این در حالی است که ترامپ در هر صورت نمیتواند فشارهای اسرائیل را نادیده گرفته و اموال سعودی را از دست بدهد؛ از این رو، به یکباره در مورد ایران ریسک نمیکند؛ بلکه به تدریج امتیازاتی را به ان میدهد که منجر به کاهش تحریمها و آزاد شدن بازارهایی برای نفت این کشور شود؛ به نحوی که ایران بتواند از اموال بلوکه شده خود در بانکها استفاده کند.
علاوه بر این، موفقیت تلاشها، به میزان نرمش ایران و جدیت آن در ارائه امتیازهایی در برخی پروندهها در منطقه، تحرکات واسطهها و تلاشهای آنها برای به نتیجه رسیدن مذاکرات، نیز بستگی دارد.
همانطور که میزبانی ژاپن از حسن روحانی در بیستم دسامبر جاری و موفقیت رئیس جمهور ایران در بازپس گیری ۲۰ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده این کشور در بانکهای ژاپن، میتواند این اعتماد را به سران ایرانی برگرداند که مذاکره با طرف آمریکایی، فواید زیادی داشته و روحانی را تشویق میکند تا دیگر مسئولان نظام را برای نشان دادن نرمش بیشتر در راستای تحقق منافع کشور، راضی کند.
رسیدن واشنگتن و تهران به مذاکرات مستقیم، همچنان مسیری طولانی را پیش روی خود دارد، اما گامها به حرکت درآمده است، این گامها به کجا خواهد رسید؟ آیا دچار لغزش میشود؟ یا به مسیر خود ادامه میدهد؟ آیا این گامها به پایان راه میرسد و تمام موانع را از سر راه بر میدارد؟
پاسخ تمام این سوالات در روزها و ماههای آینده مشخص خواهد شد.
مترجم:مریم نصرالهی
نظر کاربران
آمریکا پشت پرده در حال مذاکره و ما مردم بدبخت هم هیچ
پاسخ ها
نامه آبه رو باز نکردن مثلا بعد الان روحانی میره ژاپن که چی
اموال ایران رو نباید بده دست اینا مردم اعتماد ندارن
آمریکا هم یه وقتایی یه کارایی میکنه ها
قبلا میخواستیم مذاکره بشه الان چیز دیگه ای میخواهیم
خب شما که با چراغ سبز ذوق زده میشید چرا واسه حل مشکلات مردم رابطه برقرار نمیکنید؟...
برو بابا غلط کردند مذاکره کنند بعد این همه بدبختی
پدر مملکت رو با این احتمال ها درآوردید بسه دیگه.همش هپروت همش توهم
پاسخ ها
همون وقت که نخست وزیر ژاپن اومد ایران
اگه جای مذاکره نخواهیم کرد قشنگ خواسته ها شون را می گفتن. حالا لازم نبود التماس کنیم
آمریکا خر نشو دلارها را نده
فردا یک نفر اختلاس میکنه و میره کانادا اصلا دلارهای ایران را آزاد نکن .
پاسخ ها
بهتر نده چون خرج مردم رفاه زده ایاران نمیشه خرج مردم هبدبخت لبنان فلسطیم میش
چَشْمْمْمْ
این چشمک زدنهاي دو طرفه به منافع یکطرفه ختم خواهد شد و همانند گذشته که کلاه گشاد بر سر اینجانبان گذاشتند! اینباره تاکتیک برداشتن کلاه را بکار خواهند گرفت! و انگشت ها بطرف نظام بعنوان مقصر نشانه خواهند رفت.
این همه سرمایه كجا میره
پاسخ ها
اختلاس و دزدی
به امریکا هیچوقت نباید اعتماد کرد
مثل اینکه سهم برترینها در بودجه نود و نه افزایش پیدا کرده...
کاشکی نده چون یخوردش رو نکبت زاده ها و ژن های کثیف اختلاص میکنند و مابقی خرج یمن و سوریه و غزه و لبنان میشه .بهتره فعلا بلوکه بمونه و بوقتش نصیب ملت خودمون بشه
خدا نکنه آزاد بشن. بعد میوفتن دست مسولین بی خاصیت و فرزندان وطن فروششون
پاسخ ها
این اموال اگر ازاد شد یه ریال ش دست مردم نمی نرسه یا می رود سوریه یمن ....
''''مگه ایران در ژاپن هم ''' اموال دارد'' و ما نمی دانستیم!! اموال ملت ایران در ژاپن!!!!
وااای امیدوارم آزاد نشه و گرنه همه پولا به فنا میره. ...
با امریکا مذاکره کنید تا مردم ایران بیشتر از این ،دچار گرفتاریهای اقتصادی و معیشتی نگردند!و به زندگی عادی خود برگردند.
پاسخ ها
مگه مذاکره نکردیم؟!!!! ترامپ بی شرف زد زیرش
تحریم امریکا،مردم ایران را از زندگی عادی خارج کرده است، و مردم را بیشتر عصبانی و از خود بیخود و از زندگی بیزار کرده است!
چرا تهران دعوتهای ...
تیتر 3 مخشکلات رو منظور چیه ؟ مشکل ها؟ شکلاتیها ، مخشک لات؟
همش دنبال موس موس آمریکا اند بعد فحشش میدن
پس این دلواپسها کجا هستند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!
چرا اجازه میدن پول بیاد تو مملکت؟؟؟!!!!!
بایدلیست مردم بگیره ازهمون جابه حساب مردم بریزه حتی اگه نفری هزارتومن بشه ولی دست این دلو دزدانده که هیچ کسی قبولشون نداره این بی شرفا
پاسخ ها
هیچکی قبول نداره؟
پس اون ۴۰ میلیون رای که دو سال پیش به صندوقها ریخته شد چی بود؟
رای اجنه و ملائکه بود؟
جمعش کن باو
فقط خاک تو سر همتون
از همون اول بلوکه نبوده یه دعوای زرگری بین دو کشور مشترک المنافع که از پادشاه دنیا پوتین دستور میگیرن