گنجی: بیانیه ۷۷ نفره، ادای روشنفکری بود
عبدالله گنجی؛ مدیر مسئول روزنامه جوان از بیانیه ۷۷ نفر از چهره های سیاسی اصلاح طلب درباره اعتراضات مردم به قیمت بنزین انتقاد کرد و آن را درآوردن ادای روشنفکری توصیف کرد.
عبدالله گنجی؛ مدیر مسئول روزنامه جوان از بیانیه ۷۷ نفر از چهره های سیاسی اصلاح طلب درباره اعتراضات مردم به قیمت بنزین انتقاد کرد و آن را درآوردن ادای روشنفکری توصیف کرد.
گنجی نوشت: بیانیه آن ۷۷ نفر در وسط حوادث اخیر موجب تعجب بسیاری از معتقدان به انقلاب اسلامی شد و در نقد امضاکنندگان آن از ادبیاتی مانند «بدسابقه»، «دشمن شادکن» و...استفاده شد.
لیست ۷۷ نفره ناهمگون است و از چهرههای بدنام تا خنثی را در خود دارد. طیفهای فکری آن هم از حیث فکری-تاریخی ناهمگون هستند، اما وجه مشترک همهشان روشنفکری یا درآوردن ادای روشنفکری است.
روشنفکر به این دلیل برای قطع اینترنت ناراحت است که باور ندارد این فضا میتواند امنیتزدا هم باشد و حتی اینکه عدهای از اینترنت منافع مادی دارند برای روشنفکران مهم نیست. او خجالت میکشد و پرستیژ خود و کشور را بههم ریخته میبیند و دوست ندارد در مقابل غرب سرش را پایین بگیرد که در کشورش اینترنت قطع شده است. روشنفکر اگر صحنهای ببیند که پلیس زیر دست و پا له میشود سکوت میکند، اما عکس آن را ببیند حکومت را به دیکتاتوری، سرکوب، اختناق و... متهم میکند.
روشنفکر قدرت و غیرقدرت در ایران ذهنش بین کرهشمالی و جنوبی در حیران است. هیچ حقی را برای کرهشمالی مقابل امریکا قائل نیست و مثالآوریاش برای ایران بعضاً کرهشمالی است، اما کرهجنوبی را دوست دارد و اگر صدهاهزار سرباز امریکایی آنجا باشند و خرید نفت ایران را بهدستور امریکا یکشبه قطع کنند از نگاه روشنفکر ایرانی موجه است، چرا؟ چون توسعه مییابد. روشنفکر توسعه خطی غرب را دوست دارد و هر مانع و ملاحظهای که آن را سد کند نمیپذیرد. استقلال نیز بدون توسعه برایش بیمعناست و اصولاً دوگانه مرکز-پیرامون یا قمر-متروپل را پذیرفته است.
روشنفکر مدعی آزادی بیان است. اما از شعار علیه امریکا در ایران آشفته میشود، ولی در نقطه مقابل اگر صدها تحریم، فشار و تهدید را ببیند به همان نقطهای ارجاع میدهد که فقط شعار است و اینچنین صرفاً حاکمیت مقصر است و مردمی که این شعار را میدهند نیز «طرفداران حکومتند» و دیگر هیچ.
آن ۷۷ نفر ممکن است وابستگی فکری داشته باشند، اما اکثراً وابستگی تشکیلاتی به دشمن ندارند. از نظام دینی عبور کردهاند، اما ممکن است بیشتر آنان خائن به معنای حقوقی آن نباشند. آنان گرفتار روشنفکری هستند. بین سیاستورزی و روشنفکری گرفتار آمدهاند. هم میخواهند پرچمدار مطالبات اجتماعی و محل رجوع باشند و هم در غرب به عنوان طرفداران حقوق بشر و دموکراسی دیده شوند و هم فشار میآورند که بخشی از قدرت باشند. این دوگانگی همانند یک بیماری دوقطبی آنان را در خود فرو برده است که حتی قدرت درک شرایط، زمان، مکان و حواشی پدیدهها را هم ندارند.
نظر کاربران
واقعا نشون دادید لیاقت ندارید...
به خاطررای گیری وگرنه حودشون بادولت
همه شان بدند ..فقط تو خوبی و شریعتمداری توپخونه