دوگانه اغتشاشگر و معترض
معترضان در اعتراضات اخیر از کدام طبقه بودند؟
اعتراضات هفته گذشته در بیش از ۱۰۰ شهر کشور همچنان از سوی رسانهها مورد تحلیل و ارزیابی قرار میگیرد.
رویداد۲۴: یک هفته از اعتراضات در واکنش به افزایش قیمت بنزین گذشت. منطق و شیوه توزیع جغرافیایی مناطق و شهرهایی که در آنها تجمعات اعتراضی برپا شد و در پارهای از مواقع به خشونتهای بیسابقه کشیده شد، بهگونهای نبود که بتوان براساس آنها تحلیل یا تفکیکی دقیق و قطعی ارائه داد. بااینحال در تحلیلها و اظهارنظرهایی که در این روزها منتشر شده است، برخی اعتراضات را مربوط به حاشیهنشینان و فرودستان دانستهاند و بر همین اساس نیز این وقایع را بررسی کردهاند.
حال آنکه در برخی از شهرها محلات و مناطقی را که شاهد اعتراضات و شلوغی بودهاند، بهصورت قطعی نمیتوان مناطق حاشیهای دانست. در غرب شهر تهران منطقه صادقیه و فلکه اول و دوم صادقیه یا در شرق مناطقی مثل تهرانپارس و پیروزی و نبرد، در روزهای شنبه و یکشنبه هفته گذشته شاهد برپایی اعتراضاتی بودهاند. یا در شهر شیراز محله اصلی وقوع خشونتبار آشوب محله معالیآباد بود که از مناطق مرفه و بالاشهر به حساب میآید؛ بااینحال برخی دیگر از مناطق اعتراضی شامل این تحلیل میشوند، مانند تعدادی از شهرهای کوچک و همینطور شهرهای حاشیهای اطراف پایتخت که در هفته گذشته بخش زیادی از تلفات و خسارات و اعتراضات در آنها رقم خورد. نظر جامعهشناسان دراینباره چیست و ماجرا را چطور تحلیل میکنند؟ در همین رابطه همین پرسشها را از علی جنادله، جامعهشناس و استاد دانشگاه علامه و آذر تشکر، جامعهشناس که تا چند روز دیگر کتابی از او درباره تعریف و ابعاد حاشیهبودگی، منتشر میشود، مطرح کردیم.
علی جنادله، جامعهشناس و استاد دانشگاه علامه طباطبایی، دراینباره اینطور میگوید: «قسمت اعظم اعتراضات، اعتراض مردمی است که بهلحاظ معیشتی به تنگ آمدهاند. از مقطعی به بعد طبقه متوسط در مواجهه با اعتراضات در وضعیت پارادوکسیکالی قرار گرفته است؛ از این نظر که طبقه متوسط به ابعاد مختلف جامعه احساس نارضایتی دارد که این نارضایتی فقط محدود به مسائل اقتصادی و معیشتی نیست بلکه در ارتباط با ابعاد سیاسی، سبک زندگی، آزادیهای اجتماعی، مسائل فرهنگی و... نیز احساس نارضایتی دارد. در بحث گرانی بنزین طبقه متوسط بیشترین آسیب را از این تصمیم خواهد دید، اما طبقه متوسط به راحتی نمیتواند با این اعتراضات همنوایی کند، به دلیل اینکه چشمانداز روشن و مشخصی برای سرانجام این اعتراضات متصور نیست و نمیداند قرار است چه چیزی اتفاق بیفتد و چه وضعیت جدیدی قرار است رخ دهد.
این جامعهشناس میافزاید: از برخی جهات این اعتراضات شبیه اعتراضات دیماه ۹۶ و از برخی جهات حتی میتوان گفت شبیه به اعتراضات ۸۸ است، اما در بحث اعتراضات اخیر یک ویژگی خاصی وجود داشت که من آن را در چارچوب فرسایش سرمایه اجتماعی در کل جامعه تحلیل میکنم. مردمی که به خیابانها آمدند و اعتراضات خود را مطرح کردند، عمده مطالباتشان، معیشتی بود و تا حدودی این اعتراضات از این نظر استمرار مطالبات اعتراضات دیماه ۹۶ بود، اما بهلحاظ کنش، متفاوت از آن بود. اعتراضات اخیر را تا حدود زیادی میتوان محصول و ادامه فرایند فرسایش لایههای مختلف میانجی بین جامعه و قدرت سیاسی درنظر گرفت.
بین جامعه، یعنی عموم اقشار مردم و گروههای مختلفی که در جامعه وجود دارند و قدرت سیاسی که در رأس جامعه قرار دارد، واسطهها و میانجیهایی قرار دارند که آنها را میتوانیم در سه لایه طبقهبندی کنیم.
پایینترین لایه آن، جامعه مدنی به معنای عام آن یعنی تشکلهای صنفی و سازمانها و گروههای مردمنهاد است.
یک لایه بالاتر از آن احزاب و جریانهای سیاسی هستند و در لایه بالاتر نهادهای قانونی انتخابی مانند مجلس قرار دارند. اعترضات دورههای مختلف را میتوان بر این اساس که محصول فرسایش کدامیک از این لایههای میانجی هستند، تحلیل و فهم کرد.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به کوتاهترشدن بازه زمانی بروز اعتراضاتی از این دست میگوید: «اگر به سالهای اخیر نگاهی بیندازیم متوجه خواهیم شد که بازه زمانی اعتراضات در سالهای اخیر کوتاه و کوتاهتر میشود و میتوان گفت از دیماه ۹۶ تا کنون به صورت مستمر ما شاهد اعتراضات پراکنده در جامعه بودیم و احتمالا بیشتر و بیشتر با این اعتراضات مواجه خواهیم شد.
مسئله مهم دیگر در این اعتراضات دوگانه اغتشاشگر و معترض است؛ وقتی ما دوگانه اغتشاشگر و معترض را مطرح میکنیم، مسئله مهم این است که بهلحاظ عملیاتی چه سازوکاری را فراهم میکنیم که این تمایز را ایجاد کنیم؛ یعنی آیا سازوکار و مکانیسم مشخصی وجود دارد که این دو را از یکدیگر متمایز کنیم؟ متمایزکردن اغتشاشگر و معترض نیازمند پاسخدادن به چند پرسش است. آیا ظرفیت و بستر نهادی اعتراضی در جامعه ما وجود دارد یا خیر و اگر وجود دارد این بستر به چه صورت است؟ تأمین امنیت اعتراضات و جلوگیری از بهخشونتکشیدن این اعتراضات به عهده کیست؟
درصورتیکه معترضان از طریق اعتراض مسالمتآمیز نتوانند مطالبات خود را محقق کنند، چه مکانیسمهای قانونی دیگری وجود دارد که مردم بتوانند از طریق آنها مطالبات خود را پیگیری کنند؟ ما باید از این دوگانه اغتشاشگر و معترض رهایی پیدا کنیم. ما نمیتوانیم در این دوگانه متوقف شویم و براساس آن اعترضات و مطالبات مردم را نادیده بگیریم.
حاشیهنشینی جغرافیایی نیست
آذر تشکر، جامعهشناس نیز در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه برخی میگویند این اعتراضات حاشیهنشینان بوده است، آیا میتوان اعتراضات اخیر را بهلحاظ خاستگاه طبقهای تحلیل و تفکیک کرد، اینطور توضیح داد: «گاهی وقتها این تقسیمبندیها فضایی و جغرافیایی است، از این بعد ماجرا اگر بخواهیم نگاه کنیم، ابتدا باید موضوع را کمی از عقبتر ببینیم و بررسی کنیم. در پارهای مواقع مناطق حاشیهای حتی از متن بزرگتر هستند، اما متن براساس مؤلفههایی دیگر تعیین و تثبیت شده. برای این موقعیت باید دید و پرسید که توزیع منابع به چه شکل صورت میگیرد و چرا حاشیه و متن ایجاد میشود. در شرایط عادلانه توزیع منابع، باید بهصورت برابر و براساس ظرفیتهای هر منطقه، شامل ظرفیت طبیعی، انسانی و... انجام شود. سالها پیش تصویب شده و قرار بود طرحها براساس ظرفیتهای منطقهای، آمایش سرزمین و... بررسی و اجرا شود.
سندهای آمایش منطقهای و شهری هم وجود دارد و برای استانها به تفکیک مشخص شده است؛ اما بههرحال از یک دورهای رفتهرفته آن تفکر به حاشیه رفت و نظام توزیع منابع در کشور به شکل دیگری رقم خورد و منابع براساس این نظام جدید تقسیم شد؛ برای مثال موضوع کلانشهرها مطرح شد و گفته شد کلانشهرها به فلان دلایل مهم هستند و بر همین اساس زیرساختهای آنها بیشتر شد، شکل و فرم شهریشان هر روز بیشتر شبیه شهرهای بزرگتر شد و شبکهای از کلانشهرها ساخته شد و منابع زیادی در آنها خرج شد که خود این کلانشهرها هم سلسلهمراتبی دارند و تهران مثلا مرکز همه اینها شده است».
نظر کاربران
والله دارا و ندار همه ناراضین از بس ناقوس مرگ و نیستی و کینه رو تو این مملکت ترویج کردین
پروفسور اخه کجا دیدی تو جاهای خلوت اعتراض بشه کی به تو مسئولیت داده من نمیدونم تا حال کجا دیده شده راهپیمایی ها و اعتراضات چه به نفع کشور و چه برعکس تو حاشیه شهر باشه ....یا خدا اینا از کدوم ده کوره اومدن ......
هیچی طبق معمول آمریکایی بودن
حتی کسانی که درآمد متوسط هم داشت در این یکسال زیر خط فقر اومدن.... داره از ریشه میزنه و به تنه و برگها میرسه
از تمام طبقات
سوال نداره از طبقه ی دشمن مگه نبودند؟ !
انسان های پاک و شجاع ایرانی بودند با شرف و دلیر
اعتشاشگربودن همشون
مال طبقه همکف بودند
قشر متوسط و پایین و کارگر بدبخت
مگه فرقیم میکنه همه گرسنه هستن
همە قشرها
اکثرا بیش از5تاماشین درخونه شون بوده وازطبقه مرفه بودند، زکی
طبقه ضعیف