۹۳۲۵۷۷
۲۴ نظر
۵۰۱۰
۲۴ نظر
۵۰۱۰
پ

راغفر: یارانه بنزین، ریختن سم به حلقوم مردم است

روزنامه «آرمان ملی» را با دکتر حسین راغفر، تحلیلگر اقتصادی درباره طرح اصلاح قیمت بنزین گفتگو کرده است که بخش از آن را می‌خوانید.

روزنامه «آرمان ملی» را با دکتر حسین راغفر، تحلیلگر اقتصادی درباره طرح اصلاح قیمت بنزین گفتگو کرده است که بخش از آن را می‌خوانید.

راغفر: یارانه بنزین، ریختن سم به حلقوم مردم است

جنس اعتراضات اخير در کشور اقتصادي بود يا اجتماعي؟ آيا تنها طبقه پايين جامعه در اين اعتراضات حضور داشتند؟

اعتراضات اخير اغلب در مناطق حاشيه‌اي و فقيرنشين شهرهاي بزرگ و شهرهاي کوچک رخ داد. در اعتراضات اخير طبقه ضعيف جامعه احساس مي‌کرد قرباني سياست‌هاي اقتصادي شده و هيچ‌گوش شنوايي نيز براي شنيدن صداي اعتراض آنها وجود ندارد. تصميمات اخير درباره افزايش قيمت بنزين فضاي جامعه را ويروسي کرده و شرايط را براي مانور گروه‌هاي معاند و ضدانقلاب فراهم کرد. به همين دليل بنده ريشه و جنس اين اعتراضات را اقتصادي مي‌دانم. با اين وجود تاثير اعتراضاتي که در گذشته در کشور اتفاق افتاده نيز در اعتراضات اخير خود را بروز داده است. هر کدام از اعتراضاتي که در گذشته رخ داده يک نقطه در حيات اجتماعي و سياسي جامعه ايران بوده است.

به همين دليل اگر به اين اعتراضات پاسخ مناسبي داده نشود روي همديگر انباشته مي‌شوند و در آينده به اعتراضات گسترده‌تر و عميق‌تري تبديل مي‌شوند. از سوي ديگر اعتراضات اخير از نوع برخورد نظام سياسي و تصميم‌گيري ما با اعتراضات گذشته تغذيه شده است. اعتراضات مخرب اخير محصول بي‌توجهي به اعتراضات گذشته است. نمي‌توان اين اعتراضات را از تصميمات اشتباه دولت‌هاي گذشته جدا کرد. در نتيجه اعتراضات اخير به نوعي تجميع اعتراضات گذشته بوده است. نوع اعتراضات در تهران مدني‌تر از شهرهاي ديگر بود.

به‌عنوان مثال راهبندان‌هايي که در روزهاي ابتدايي اعتراضات در تهران رخ داد از جمله اين اعتراض‌هاي مدني بود. اين در حالي است که در شهرهاي ديگر کشور وضعيت به اين شکل نبود و اعتراضات شکل مخربي به خود گرفت. شکل اعتراض در مناطق مختلف کشور متفاوت بوده اما همه اين اعتراضات با توجه به سابقه قبلي شکل گرفته‌اند. مسئولان بايد از اعتراضات گذشته درس‌هاي لازم را مي‌گرفتند. اين در حالي است که به‌نظر مي‌رسد اين اتفاق رخ نداده و مسئولان از اعتراضات گذشته درس‌هاي لازم را نگرفته‌اند.

چرا شکل اعتراضات در مناطق مختلف کشور متفاوت بود؟ چرا اعتراضات در تهران شکل مدني‌تري داشت؟

دليل اين مساله را بايد در اتفاقات سال‌هاي قبل جست‌وجو کرد. قبلا بخش اصلي اعتراضات در تهران متمرکز بود و تجربه پرهزينه‌اي نيز به شمار مي‌رفت. به‌همين دليل طبقه متوسط در تهران براي حضور در اعتراضات خياباني خوشبين نبود. در نتيجه از شيوه‌هاي مدني مانند خاموش کردن اتومبيل در بزرگراه‌ها استفاده شد. با اين وجود بايد به اين نکته توجه داشته باشيم که تهران از نظر اقتصادي و اجتماعي يک شهر نابرابر است.

تهران به سه بخش فقيرنشين، مرفه‌نشين و بخش مرکزي براي طبقه متوسط تقسيم مي‌شود. در اعتراضات اخير در بخش مرفه نشين تهران اعتراضات وجود نداشت اما در مناطق فقيرنشين اعتراضات وجود داشته که در برخي مناطق شکل مخربي هم به خود گرفت. در نتيجه يکي از دلايل اصلي واکنش مدني‌تر تهران نسبت به ساير مناطق کشور نابرابري‌هاي عميقي است که در اين شهر وجود دارد.

مسئولان از وضعيت زندگي مردم مطلع بودند و بارها در اظهارات خود به اين مساله اشاره مي‌کردند. چرا مسئولان با علم به شرايط زندگي مردم در مقطع کنوني چنين تصميمي گرفتند؟ آيا مسئولان احتمال واکنش‌هاي اجتماعي نسبت به افزايش قيمت سوخت را ناديده گرفته بودند؟

اين تصميم هيچ‌توجيه منطقي ندارد. در شرايط کنوني کشورهاي همسايه مانند عراق و لبنان با اعتراضات خياباني با محوريت مسائل اقتصادي مواجه هستند. اين در حالي است که سرريز هيجانات اين کشورها به شکل‌هاي مختلف به جامعه ايران منتقل مي‌شود. برخي واکنش‌هاي داخلي مانند آنچه در استاديوم تبريز يا اهواز رخ داد نيز به همين دليل بود. اگر مسئولان اجرايي تصميم‌گير در اين زمينه، حساسيت شرايط منطقه و احتمال واکنش‌هاي اجتماعي را تشخيص نداده‌اند، فاقد صلاحيت سياسي لازم هستند.

دولت عنوان مي‌کند مابه‌ازاي افزايش قيمت بنزين به طبقات پايين جامعه تعلق خواهد گرفت و به همين منظور بسته‌هاي حمايتي براي اقشار ضعيف جامعه درنظر گرفته شده است. آيا در شرايطي که دولت همواره با چالش شناسايي اقشار کم‌درآمد و پردرآمد مواجه بوده اين راه‌حل به نتيجه خواهد رسيد؟

تصميم‌گيري درباره افزايش قيمت بنزين کاملا شتاب زده بود. هدف اصلي افزايش قيمت بنزين تامين کسري بودجه دولت بوده است. در نتيجه توجيهات بعدي که در اين زمينه مطرح مي‌شود غيرعلمي است. نکته ديگر اينکه پرداخت يارانه نقدي مانند ريختن سم به حلقوم جامعه است. اين اتفاقي است که در دولت آقاي احمدي‌نژاد نيز رخ داد. در همان زمان کارشناسان اين هشدار را به دولت دادند که اگر شما قصد داريد يارانه به مردم پرداخت کنيد اولين قرباني اين سياست مردمي هستند که يارانه دريافت مي‌کنند. اين وضعيت به‌خصوص درباره طبقات پايين جامعه صدق مي‌کند. احمدي‌نژاد با پرداخت يارانه مي‌خواست کام تلخ مردم را نسبت به اتفاقات سال88 شيرين کند. در نتيجه اين يک تصميم سياسي بود. به همين دليل نيز به همه مردم پرداخت شد.

مساله حائز اهميت اين است که دولت يازدهم و دولت‌هاي بعدي قادر به تصحيح اين تصميم اشتباه نبودند. تاکنون بالغ بر320 هزار ‌ميليارد تومان در قالب اين طرح به مردم پرداخت شده است. بدون شک اگر اين سرمايه براي ايجاد اشتغال براي جوانان در نظر گرفته مي‌شد نتايج بهتري به همراه داشت و چالش‌هاي اجتماعي جامعه را کاهش مي‌داد.

اجراي اين طرح از يکسو فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري در کشور را از بين برد و از سوي ديگر کسري بودجه دولت را افزايش داد. نکته ديگر اينکه پرداخت يارانه انتظارات مردم از دولت و جامعه را بالا برد به شکلي که توان پاسخگويي به اين انتظارات از بين رفت. در نتيجه پرداخت يارانه به جامعه از ابتدا يک خطاي استراتژيک مديريتي بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    کارشناس که تو باشی با این تحلیلای ابکی وای به بقیه

  • بدون نام

    واقعا کسی صدای ما را نمیشنود

  • بدون نام

    دقیق گفتی دمت گرم

  • بدون نام

    دقیق گفتی دمت گرم

  • بیکار

    حرف مفت نزن حالا که دولت بخشیده تو نمی بخشی اگر بنزین گران بدهد سبد کالا ندهد چی مثل یارانه هرکسی یک نظری می دهد از خرس پتی بکنی غنیمت است اگر دولت بخواهد با پول یارانه سبد کالا اشتغال ایجاد کند چهل سال این سرمایه را داشتن هیچ غلطی نکردن حالا که سبد کالا یارانه می دهند فکر اشتغال افتادین اشغال

  • بدون نام

    مثل برجام حالا همه فقط نظر میدن چقد راحته

  • بی نام

    احمدی نژاد و روحانی با واریز کردن یارانه ها و سبد معیشتی ملت بزرگ ایران را مانند گدایان حساب کرده و گدا پروری می کنند.الان برخورد مسئولین با ملت ما خیلی شبیه دوران قاجاریه شده.خدایا فرجی کن بر این ملت تا درآمد مکفی از بازوی خویش داشته باشند نه منتظر سبد معیشتی و یارانه باشند.آمین یا رب العالمین.

  • بدون نام

    2

  • امیر

    این که آقای راغفر می گویند اگر به مردم یارانه داده نمی شد با پول آن آن برای جوانان اشتغال ایجاد می شد، حرف کاملا غلطی است. در کشور ما که فساد سازمان یافته وجود دارد، اگر به مردم یارانه ندهند، مسئولان و آقا زاده ها با اختلاس و دزدی سهم خود را از سفره انقلاب بر می دارند و سودی عاید مردم نمی شود

  • بدون نام

    الان بری ته و توش رو دربیاری میبینی همین آقا حاضر نیست از یارانه اش انصراف بده

    پاسخ ها

    • بی نام

      آی گفتی
      آی گفتی

    • بی نام

      اینا یارانه میگیرن ؟حالا برااین آقایون حسابای بانکی شون چک میشه دارایی هاشون چی؟

  • بدون نام

    متاسفانه دولت از اقتصاد دانان کشور ونخبگان استفاده نمیکند وتنها خود تصمیم میگیرد وبدون مدیریت ازقبل

  • بدون نام

    متاسفانه دولت از اقتصاد دانان کشور ونخبگان استفاده نمیکند وتنها خود تصمیم میگیرد وبدون مدیریت ازقبل

  • رضا

    9 درصد منابع دنیا در ایران است در حالیکه فقط یک درصد جمعیت جهان را دارد، در ایران چهل میلیون نفر در فقر مطلق یا زیر خط فقر زندگی میکنن، این رو برای ما توضیح بفرمائید، مابقی حرفا ارزشی برای شنیدن ندارد

  • حمید

    خداروشکر انقدر ما وضع مالی مون خوبه که دولت به ما کمک معیشتی داد،نه تنها من خیلی از دوستان آشنایان و همکارها در کل ما جز اون بیست درصد وضع خوب مملکت هستیم،بازم خداروشکر،انشالله مسولین و مملکت داران هرچه از خدا میخواهند بهشون بده

    من دیوی هستم از مجموعه کلاه قرمزی

  • بدون نام

    گران کردن ان چی تو این مملکت فقط نظر دادن به ضرر مردم هنر است و شاید چاپلوسی

  • کیانا

    والا اگه یارانه هم نمی دادن مطمئنا به اشتغال و اینا هم تعلق نمیگرفت مردم اعتمادشون رو از دست دادن

  • عزیز

    کشور ما دارای ذخائر نفتی و گازی خوبی هست چرا از محل درامد نفت و گاز شغل ایجاد نمیشود بنظر من اصلا کسی به فکر اشتغال جوانان نیست هر کی بفکر خوبشه

  • بدون نام

    اعتراض مدنی اینجا یعنی کشک جایی که رییس جمهورش کاملا چیپ میگه شماره ماشینها رو میدیم دادگاه یعنی ول معطلید مردم

  • شایلن راد

    چرا افزایش بنزین را نمیگی که سم بود کجا مصرف بنزین کم شد این همه هم خسارت به جا گذاشت

  • بدون نام

    این دولت زهرماری

  • اردک

    این سم گوارای وجودتان باد

  • بدون نام

    حرف حساب جواب ندار د ....

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج