فیاض: طبقه پایین و متوسط جامعه تفاهم ندارند
روزنامه آرمان ملی برای تحلیل دلایل و پیامدهای اعتراضات اخیر با دکتر ابراهیم فیاض، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران گفتوگو کرده است که میخوانید.
روزنامه آرمان ملی برای تحلیل دلایل و پیامدهای اعتراضات اخیر با دکتر ابراهیم فیاض، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران گفتوگو کرده است که میخوانید.
فیاض میگوید:
محدوده و حد و مرز اعتراضات بستگي به واکنش مسئولان کشور دارد. در نتيجه در شرايط کنوني نميتوان بهصورت قطعي در اين زمينه اظهار نظر کرد. در هر جامعهاي هنگامي که ثروت و قدرت با هم عجين ميشوند توليد رانت ميکنند. در نتيجه ويژهخواري و رانتخواري به يک الگوي اجتماعي تبديل ميشود. اين اتفاقي است که در برخي مقاطع در جامعه ايران رخ داده است.
هنگامي که ثروت و قدرت با خانواده عجين ميشود اشرافيت به وجود ميآيد. در سالهاي گذشته ما با اين نوع اشرافيت که نتيجه گره خوردن قدرت، ثروت و خانواده بود مواجه بودهايم. اين اتفاق در هر دو جريان سياسي اصلاحطلب و اصولگرا نيز وجود دارد. 70درصد اين اشرافيت در جريان اصولگرايي وجود داشت و 30درصد بقيه نيز شامل اصلاحطلبان ميشود. در شرايط کنوني ميزان اشرافيت در بين اصلاحطلبان نيز نسبت به گذشته افزايش پيدا کرده است.
بهعنوان مثال موضوع ژن خوب در ابتدا توسط اصلاحطلبان مطرح شد. نمونه بارز اين مساله سخنان خانمي بود که در تلويزيون بهصورت علني عنوان کرد ما بهدليل تربيت بهتر فرزندمان براي وي مدرسه ساختيم. مساله زماني شکل حاد به خود گرفته که ثروت، قدرت و خانواده با هم عجين شده است. در اعتراضات اخير شعارهايي مطرح شد که بهدليل تنفر از اشرافيت و بهخصوص اين نوع اشرافيت بود. در «کتاب و دين و دولت در عصر قاجار» نوشته «حامد الگار» به موضوع اشرافيت مذهبي در ايران به خوبي پرداخته شده است.
بنده معتقدم تاريخ در حال تکرار شدن است و جامعه امروز ايران نيز با اشرافيت مواجه شده است. در دوران قاجار زندگي اغلب ملاکين و خوانين داراي ابعاد مذهبي بود. با اين وجود پس از قاجاريه رضاخان به مقابله با آنها پرداخت و همه زمينها را از آنها گرفت. نکته ديگر اينکه در شرايط کنوني برخي ساختارهاي جامعه ما نيز به آن دوران شبيه شده است. در نتيجه جنبه آرامش بخشي دين مانند گذشته پررنگ نيست و مردم با اين وجهه دين بيشتر مواجه هستند.
مشکل اين جاست که برخي دوست ندارند براي مشکلات راهحل علمي پيدا کنند و بلکه بيشتر بهدنبال پاک کردن صورت مساله يا تحريف آن هستند. اگر به کتابهاي قديمي حاضر در کتابخانههاي برخي دانشگاهها دقت کنيم متوجه ميشويم که پس از دوران رضا شاه اغلب نويسندگان و متفکران تلاش ميکردند وجهه عقلاني دين را پررنگتر جلوه بدهند. اين وضعيت درباره برخي روحانيون که به نوسازي ديني تعلق داشتند نيز وجود داشته است.
اين در حالي است که امروز کساني که در اين زمينه مسئوليت دارند تلاش ميکنند راهحلها را به هم پاس بدهند. در گذشته اصلاحطلبان تلاش ميکردند رويکرد ضداشرافي در پيش بگيرند. با اين وجود اصلاحطلبان نيز از اين رويکرد فاصله گرفتهاند و به سمت اشرافي گري گرايش بيشتري پيدا کردهاند. در چنين وضعيتي اقشار پايين جامعه دچار سرخوردگي و نااميدي شده است. در اين وضعيت نااميدي طبقه پايين جامعه نتوانسته با طبقه متوسط به يک تفاهم برسد.
بنده روزي در محله سعادتآباد تهران عبور ميکردم و بهصورت اتفاقي با مکاني برخورد کردم که در آنجا در حال ساختن مسجد بودند. مسئول ساخت و ساز بنده را شناخت و شروع به گفتوگو کرد. وي به من گفت که قصد داريم در محله سعادتآباد حسينيه ارشاد تاسيس کنيم. اين سخن من را شوکه کرد. اين مساله نشان ميدهد که اشرافيت مذهبي که در جامعه ايران به وجود آمده است نياز به امثال شريعتي دارد.
در چنين شرايطي اگر متفکري مانند شريعتي پيدا شود ميتواند با ديدگاههايي که مطرح ميکند طبقه پايين جامعه را به طبقه متوسط پيوند بدهد و در چنين وضعيتي احتمال دگرگون شدن فضاي اجتماعي بيشتر وجود خواهد داشت. در اعتراضات اخير بيشتر طبقه پايين جامعه در خيابان حضور داشت و ما شاهد التهابات کوري بوديم که نتيجهاي جز کشتن و کشته شدن به همراه نداشت.
اين اعتراضات را ساده نميدانم و بلکه معتقدم اعتراضات شکل پيچيدهاي داشته است. برخي اين اعتراضات را ساده قلمداد ميکنند. البته اين اعتراضات از خارج از کشور حمايت ميشود و اين نکته غيرقابل انکار است. در گذشته ارتشها در کشورهاي ديگر دخالت ميکردند اين در حالي است که امروز سازمانهاي امنيتي جاي ارتشها را گرفتهاند و با شگردهاي جديد در تحولات جوامع مختلف نقشآفريني ميکنند.
اين در حالي است که در شرايط کنوني خطر فروپاشي برخي ساختارها وجود دارد. به همين دليل جامعه ايران براي جلوگيري از انقلاب اجتماعي نياز به نقد اجتماعي دارد. اين در حالي است که هنگامي که نقد اجتماعي صورت ميگيرد نقدکننده تحت فشار قرار ميگيرد. بهصورت طبيعي هنگامي که نقد اجتماعي صورت نگيرد اصلاح اجتماعي نيز رخ نخواهد داد. امروز جامعه ايران با التهابات کور مواجه شده و مانند سيلي است که آغاز ميشود و با خود خرابي به بار ميآورد و پس از مدتي فروکش ميکند.
نظر کاربران
ببخشیدها درجامعه طبقه متوسطی وجودنداره یاغنی یافقیر ؛ لذاتمنادارم اغراق نفرمایید لطفا ماستمالی نکنید.
باید این واقعیت را بپذیریم که مردم از فقر هم در رنج هستند و هم خشمگین
طبقه اشرافیت درباری اختلاس گران باهم تفاهم ندارن
خدا رحمت کنه اموات نظریه پرداز
که اگه طبقه متوسط که در آینده مطمئنا فقیر میشویم اعتراض میکرد شرایط خیلی پیچیده میشد
اتفاقاً برعکس.
گوش شنوا تیست
یکی میخوره گوشت بره یکه نمیبینه نان خشک.