آیا وساطت ایران اوضاع عراق را آرام میکند؟
با استمرار تظاهرات معیشتی در عراق، سیاستمداران این کشور به طرز آشکاری دچار سردرگمی شده و از رسیدن به یک راه حل توافقی برای پایان دادن به اعتراضات خیابانی عاجز هستند. در این میان، ایران با درک شرایط حساس عراق، سعی میکند میان گروههای سیاسی این کشور زمینه مشترک ایجاد کند. شرایط عراق نیز به گونهای است که همه طرفها برای آرام کردن اوضاع، آماده امتیازدهی هستند. از این رو، امکان موفقیت وساطت ایران وجود دارد.
فرارو: با استمرار تظاهرات معیشتی در عراق، سیاستمداران این کشور به طرز آشکاری دچار سردرگمی شده و از رسیدن به یک راه حل توافقی برای پایان دادن به اعتراضات خیابانی عاجز هستند. در این میان، ایران با درک شرایط حساس عراق، سعی میکند میان گروههای سیاسی این کشور زمینه مشترک ایجاد کند. شرایط عراق نیز به گونهای است که همه طرفها برای آرام کردن اوضاع، آماده امتیازدهی هستند. از این رو، امکان موفقیت وساطت ایران وجود دارد.
روز جمعه گذشته، بزرگترین تظاهرات عراق پس از سقوط صدام حسین در بغداد و چند شهر دیگر برگزار شد. روز شنبه در درگیری نیروهای امنیتی با معترضان در بغداد یک نفر کشته و ۹۰ تن مجروح شدند. همزمان، معترضان در بصره جاده بندر ام قصر را بستند و با نیروهای امنیتی درگیر شدند. روز یکشنبه نیز تظاهراتکنندگان اکثر خیابانهای بغداد را بستند و خواستار نافرمانی مدنی سراسری شدند.
تظاهرات عراق از اول ماه اکتبر شروع شد و پس از یک وقفه کوتاه به خاطر اربعین حسینی (ع) در ۲۵ اکتبر از سرگرفته شد. از آن زمان تاکنون، شهرها و استانهای جنوب عراق یکسره صحنه ناآرامی هستند. اعتراضات عراق تاکنون بیش از ۲۵۰ کشته و هزاران مجروح برجای گذاشته است. تظاهراتکنندگان به بیکاری، فقدان خدمات عمومی، فساد اقتصادی و سیاسی طبقه حاکم اعتراض دارند و بعضا خواستار براندازی کل نظام سیاسی شدهاند. دولت عادل عبدالمهدی، برای مهار اعتراضات، بستهای از اصلاحات سیاسی و اقتصادی پیشنهاد کرد، اما معترضان به پیشنهادات او توجهی نکردند.
از آنجا که اعتراضات عمدتا در مناطق شیعهنشین در جریان است، گروههای سیاسی شیعی بیش از همه تحت فشار قرار گرفتهاند. این گروهها که با خشم معترضان مواجه شدهاند، دچار انفعال شده و ابتکار عمل را از دست دادهاند. مقتدی صدر هم در ابتدا اینگونه بود. اما به تدریج سعی کرد به معترضان نزدیک شود و خود را سخنگوی آنها نشان دهد. اگر چه صدر در تشکیل دولت عبدالمهدی نقش کلیدی ایفا کرد، اما اکنون خواستار تغییر این دولت و حتی برگزاری انتخابات زودهنگام زیرنظر سازمان ملل است.
گروههای دیگر با دیده شک و تردید به مواضع صدر نگاه میکنند. حتی آیت الله علی سیستانی، هم روز جمعه در بیانیهای، تلویحا درباره مصادره شدن اراده ملت عراق توسط مقتدی صدر هشدار داد. در این بیانیه آمده: «هیچ شخص یا مجموعه یا گروهی با هر دیدگاهی یا هر کشوری در منطقه و جهان حق مصادره اراده ملت عراق و تحمیل نظر خود به آنان را ندارد.» بسیاری معتقدند که منظور آیت الله سیسانی از «هیچ شخص»، مقتدی صدر است. محافل نزدیک به صدر گفتهاند او با آیت الله سیستانی درباره عزل عبدالمهدی صحبت کرده، اما ظاهرا آیت الله سیستانی، برای برکناری عبدالمهدی عجلهای ندارد.
چهرههایی مانند هادی عامری، نوری مالکی، قیس الخزعلی و فالح الفیاض، که هر کدام رهبر یک ائتلاف پارلمانی هستند، با براندازی دولت عبدالمهدی مخالف هستند و ترجیح میدهند عبدالمهدی سرکار باقی بماند و اصلاحاتی انجام دهد. در مقابل، افرادی مانند صدر، حیدر عبادی و عمار حکیم، که اینها هم هر کدام رهبر یک ائتلاف پارلمانی هستند، از کنار زدن عبدالمهدی حمایت میکنند. در این میان، اصرار صدر بر عزل عبدالمهدی از دیگران بیشتر است.
چالش مهار مقتدی صدر
در حال حاضر، سرنوشت عبدالمهدی و کابینهاش در دست صدر و عامری است. چون ائتلافهای این دو - به ترتیب سائرون و الفتح - بیشترین تعداد کرسیهای پارلمان را در دست دارند. عامری، نسبت به تغییر کابینه تردید دارد. ایران نمیتواند به اختلافنظر در میان گروههای سیاسی عراق بیتفاوت باشد. از این رو، برای مدیریت کردن اوضاع دست به کار شده است.
به ادعای روزنامه واشنگتن پست، یک روز پس از شعلهور شدن اعتراضات، سردار قاسم سلیمانی، عازم بغداد شد و بوسیله بالگرد وارد «منطقه سبز» بغداد شد. او در اقدامی غافلگیرانه، به جای نخست وزیر عراق، ریاست جلسه مقامات ارشد امنیتی عراق را برعهده گرفت. واشنگتنپست به نقل از مقامات آگاه عراق مدعی شد که سلیمانی پیشنهاداتی در زمینه مدیریت اعتراضات داده است.
اما تحرکات صدر ممکن است تظاهرات را تشدید کند. برخی گزارشهای رسانهای حاکی از این است که صدر در پی تشدید تظاهرات است و از شیوخ عشایر سنی عراق درخواست کرده که به تظاهرات بپیوندند. شیوخ عشایر شیعه جنوب عراق، روز شنبه به تظاهرات پیوستند. بر همین اساس، ظاهرا ایران تصمیم گرفته صدر را مهار کند.
صدر این اواخر از قم به عراق بازگشته بود و مستقیما به معترضان در خیابانهای نجف پیوست. برخی از نزدیکان صدر گفتهاند او ممکن است به معترضان در میدان التحریر بغداد ملحق شود. اما ناگهان دوباره از نجف به تهران بازگشت. فرید مدرسی، روزنامهنگار ایرانی نزدیک به محافل دینی، در توئیتی مدعی شد: «سید مقتدی صدر به ایران بازگشت؛ او اکنون سوار بر هواپیمای نجف-تهران است. او چند روز پیش در پی شدت گرفتن اعتراضات در عراق، از قم به نجف بازگشته و به جمع معترضان رفت و چند بیانیه هم منتشر کرد، اما ناگهان امشب تصمیم به بازگشت دوباره به ایران گرفت و عازم قم شد.»
هنوز معلوم نیست که صدر به چه دلیل دوباره به ایران آمده است. او معمولا به دلایل دینی و خانوادگی به قم رفت و آمد دارد. اما بازگشت ناگهانی او به ایران این بار ممکن است با تحولات عراق ارتباط داشته باشد. خاصه آنکه صدر و ایران نسبت به دولت عبدالمهدی مواضع متفاوتی گرفتهاند. او دنبال برکناری عبدالمهدی، ولی ایران خواستار ادامه کار عبدالمهدی است. جدای از این، منابعی در پارلمان عراق گفتهاند ایران مشغول وساطت میان صدر و عامری است تا عراق با کمترین خسارت از بحران فعلی عبور کند.
در سه روز گذشته به رغم استمرار تظاهرات، سیاستمداران عراق هیچ ابتکار مهمی برای برونرفت از بحران ارائه نکردند؛ لذا ممکن است راهی جز استعفای دولت عبدالمهدی باقی نمانده باشد. اما مشکل این است که حتی استعفای عبدالمهدی هم ممکن است معترضان را آرام نکند.
منابعی در پارلمان عراق از وساطت ایران میان رهبران ائتلافهای سیاسی، مشخصا میان صدر و عامری، خبر میدهند. این منابع به روزنامه العربی الجدید گفتهاند که وساطت ایران ممکن است به تفاهم صدر و عامری درباره استعفای عبدالمهدی و روی کار آمدن یک نخست وزیر جدید منجر شود.
احتمال موفقیت وساطت ایران کم نیست. چرا که اعتراضات، شرایط جدیدی را برای سیاستمداران عراق ایجاد کرده است. هیچکدام از جریانهای سیاسی نمیخواهند خود را در مقابل مطالبات مردم نشان دهند. از این رو، آماده اند امتیازاتی به رقبای خود بدهند که در گذشته نمیدادند. افزون بر این، ادامه تظاهرات در عراق، پای قدرتهای دیگر را به این کشور میکشاند. آمریکا به تازگی بیانیه داده و از دولت عراق خواسته است که به مطالبات معترضان توجه کند.
تاکنون، بسیاری از بازیگران منطقهای و بین المللی تمایلی به مداخله موثر در تحولات عراق نشان ندادهاند. اما چنانچه اوضاع عراق بحرانیتر شود، ممکن است مداخله کنند و فضای اعتراضات را به ضدیت با ایران سوق دهند. چنین مداخلهای به نفع ایران و گروههای سیاسی شیعی عراق نیست؛ لذا ایران و این گروهها مایلاند هر چه زودتر بحران عراق به نحوی پایان یابد که هم مطالبات معقول معترضان محقق شود و هم ساختار کلی نظام سیاسی عراق حفظ شود.
نظر کاربران
خخخخخخخخخ، اونا بخاطر بیرون کردن ایران از کشورشون دارن تظاهرات میکنن
پاسخ ها
اونوقت توهم ایرانی هستی وشوق میکنی ،،اما فکر خون هزاران جوانت رانمیکنی که برای همینها وامنیت اینها جانشان رافداکردن ،،
تمام تظاهرات عراق بخاطر کوتاه کردن دست شما ها ازعراقه بفهم نفهم
، جوانان ما در عراق چه میکنند؟
من ایرانیم هیچ ایرانی بە غریبە نمیفروشم ولی خدایی شما بیا بیرون اونها مشکلشان درست میشە چون تمام حرفهایشان میگن ایران باید برە
پاسخ ها
بله ایران میتواند مشکل حل کند سرمایه گذاری پول کلان بین تظاهرکنندگان تقسیم کند یا سرانشان حل حله
ایران اگه بیل زن بود باغچه خودشو بیل میزد
به چه زبونی بگن عامل بدبختی عراق کشوره ایرانه . عکس و پرچم که آتیش میزنن یعنی چه .
وساطتت ایران؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!
دارن ایران رو فش میدن میگن باعث بدبختی ما دخالت ایرانه بعد اینا میگن ایران بره درستش کنه
رهبران ما اگر لالایی بلدن برا کشور خودمون بخونن که ملتش دارن تو فقر وبدبختی جون میکنن
پاسخ ها
ایران و عراق از قبل از اسلام رابطه نزدیک فرهنگی و اقتصادی و سیاسی داشته اند. مراسم اربعین در عراق و پذیرایی عراقیها از زائران ایرانی نیز نشانه همین رابطه نزدیک است. شعارها و اقدامات تعدادی عراقی که معلوم نیست به کجا وصل هستند دلیل بر قبول نداشتن ایران نیست. همچنانکه آنها پرچم های امریکا ، اسرائیل و عربستان را هم آتش زدند.
احسن
اگه ایران نبود الان عراق دست داعش بود جماعت قدر نشناس
خود ایران پایه و اساس ناارامیها در منطقه است و دخالتش منجر میشود به سوریه ای دیگر و ویرانی بیشتر برای عراق
نابسامانی تقصیر ایرانه
به ایران چه ربطی داره
دخالت ایران اوضاع که ارام نمی کند هیچ بدتر میکند اگر کچل درمانی داشت بر سر کچل درمان می کرد
ایران بهتر است فکر اوضاع اقتصادی اش باشد. عراق هم کاه ویونچه ارسالی اش از ایران کم شده شروع به لگد پرانی کرده.شکم خالی دین و ایمان نداره.
ایران اصلی ترین عامل ناآرامی در عراقه. اونقت میخواد آروم کنه اونجا رو؟
اگه شماها اونجا رو رها کنید همه چیز آروم میشه باایران مشکل دارن
تازه بدتر میکند
بدترمیکنه چون اونهامیگن مانمیخواهیم متل ایران باشیم دخالت بش متل افغانیابااینکه بودجه منابع شغلامون بهشون میدین
پاسخ ها
ما خدمات زیادی به عراق کردیم. با شعار چند عراقی احمق که معلوم نیست به کجا وصل هستند ، عراق را تقدیم عربستان و آمریکا کنیم. ؟ اندکی بینش سیاسی و غیرت ملی !!!
احسن
بیخود و غلط کردید به عراق خدمت کردید.و پول این مردم رو خرج عراق و عرقی کردید،در حالی که این همه مردم خودمون گرسنه اند،
وضعیت مدارس کپری رو نمیبیند؟؟؟؟
وضعیت زلزله زده ها و سیل زده ها رو نمیبیند؟؟؟؟
کودکان کار رو ندیدید؟؟؟؟
این همه بیکاری و نابسامانی رو نمیبنید؟؟؟
و......
الان هم عراق نوکر امریکا و عربستانه و از توبره میخوره و هم از اخور
شما یع مشت احمق وساده لوح هستید.
اگه دکتر هستین اول سر کچل خودمون درمان کنید که مملکت فساد گرفته همجا را دزدا قرق کردند
فردا پول میاد براتون موفق شدین
باکدام تجربه کنترل هزینه های معیشت مردم خودتان،به طرف عراقی مشاوره میدهید؟!!!!
خدایی موندم اینهمه ادم موقع جنگ با داعش کجا بودن که جوونای ما ، رو از دم تیغ گذروندن! اگر عراق اینهمه آدم توشه پس چرا خودشون از کشورشون دفاع نمیکنن؟
پاسخ ها
پس شما چرا رفتی مگر بت اڵتماس کردن اینهمه خرج تو عراق برای چی حالا هم داریم میبینیم چە میگن چە میشنویم
''''' امتحانش ضرر نداره ' تظاهرات میلیونی در عراق''' خواهان وساطت ایران شدند' تا آرام گیرند!
خوب به ماچه گورپدرهمشون
به ماچه بزارهمدیگه رابکشن
منظور سیستانی مقامات ایران هست
نه دخالت ایران بدتر می کنه وضعشون رو
مگر وظیفه ایران هست که صدر را کنترل کند بر چه اساسی داره دخالت میکنه مگر ما به کشورهای دیگه اجازه دخالت در کشورمون را می دهیم؟!!!
آفرین به مردم عراق مردن در خیابان بهتر از مردن از گرسنگی است.
ملت عراق قطعا وساطت ایران را رد میکند
ملت عراق هیچکس را قبول ندارند .
بدتر میشه
مدیران دولت تدبیر وامید دخالت نکند که بدتر میشود !؟ شاید هم دوباره با ایران ی ده سالی جنگ کند !!!!
اقا خدایی حرفامون سانسور نکنین. آزادی بیان خوبه
عامل بدبختی منطقه خود ایران هست...مردم خودمون هم کلی بدبخت شدن...چقد دشمنی با دنیا ؟؟؟؟؟؟؟
چهل سال درامورکشورهای دیگردخالت کردیم وامورنابسامان داخلی کشورمان رافراموش کردیم وملت خودمان راگرسنه گذاشتیم . حالااوضاع نابسامان عراق باعث شده که ایران به یک کشورکاملاًمنفوردرمنطقه معرفی شودوتمام اوضاع اقتصادی وبیکاری وتمام بدبختیهادرعراق راازایران بدانند . چرانمیخواهیم ازاین مداخلات دست بکشیم . وموجب سربلندی ایران وایرانی درمنطقه وجهان شویم؟
پرچم آمریکا و اسرائیل و عربستان بوسیله نیروهای نیابتی ایران در عراق آتش زده میشه . همانطور که آتش زدن پرچم ایران را به عوامل خارجی عراق ربط میدید
نه کاربدترمیشه بهتره خودشون یعنی عراقیادرستش کنن بماچه
نه کاربدترمیشه بهتره خودشون یعنی عراقیادرستش کنن بماچه
پاسخ ها
من دوساله عراق کار می کردم این جماعت حق دارند آب حموماشون میره تو کوچه ها آب خوردن ندارند گاز ندارند من هر سری که برمی گردم پرچم ایران را می بوسم بخدا عراق یعنی جهنم یعنی جهنم اینطوری باشه خیلی وحشتناکه خدا به دادمون برسه در ضمن اونهایی که می خواهید وساطت کنید به ابدول مهدی بگید که دیوس این همه نفت داری این همه پول داری تو عرزه یک تصفیه آب نمی تونی درست کنی کل کو جه پس کوچه ها آشغاله خلاصه بی خیال عراق شید
جالبه میگین کسی حق نداره تو امور کشورهای دیگه دخالت کنه بعد هر جا رو نگاه میکنی ایران هست...
ما میگیم نره تو بگو بدوش نصف ناآرامی های عراق بخاطر دخالت وحضور ایرانه اونوقت تو میخوای وساطت کنی چی میزنید شماها