۹۰۲۲۶۲
۲۴ نظر
۵۰۰۲
۲۴ نظر
۵۰۰۲
پ

بررسی پرداخت سود اسلامی کلید خورد

وزیر اقتصاد گفت: «باید درصدد باشیم که فرمولی برای تعیین نرخ سود داشته باشیم؛ به نحوی که آموزه‌های اسلامی را در برگرفته باشد و در عین حال، متقاضیان تسهیلات را هم پوشش دهد. ما در وزارت اقتصاد، هسته‌ای را برای کاربرد مبانی اسلامی در علم اقتصاد تشکیل داده‌ایم. »

خبرآنلاین: وزیر اقتصاد گفت: «باید درصدد باشیم که فرمولی برای تعیین نرخ سود داشته باشیم؛ به نحوی که آموزه‌های اسلامی را در برگرفته باشد و در عین حال، متقاضیان تسهیلات را هم پوشش دهد. ما در وزارت اقتصاد، هسته‌ای را برای کاربرد مبانی اسلامی در علم اقتصاد تشکیل داده‌ایم. »

فرهاد دژپسند در سی‌امین همایش بانکداری اسلامی گفت: «ما باید به سمتی برویم که بانک‌ها از بنگاهداری فاصله بگیرند؛ این البته بخش دومی هم دارد که باید پیگیری شود، یعنی بنگاه‌ها هم باید از بانکداری فاصله بگیرند و این رابطه هم باید دوطرفه باشد. »

آنچه در ادامه می‌خوانید، مهم‌ترین بخش از اظهارات فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی است.

* سی و هشت سال از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا می‌گذرد و بعد از ٤ دهه از تصویب قانون، در کشوری که انقلاب با شعار اسلامی به پیروزی رسیده، انتظار می‌رود که این قانون کامل اجرا شده و عملیات بانکی، کاملا بدون ربا و اسلامی باشد، این می‌توانست مهمترین دستاورد تصویب قانون باشد اما امروز در مورد مبانی دچار مساله هستیم؛ و این موجب شده برخی مراجع نسبت به این قانون و عملیات بانکی به شدت منتقد باشند.

* باید خود را به گونه ای مجهز کنیم که نظام بانکداری را به آنچه که مطلوب است، هدایت کرده و قدرت رقابت‌پذیری بانک‌های داخلی را در مقابل بانک‌های خارجی بالا ببریم، البته رقابت در این عرصه، سخت اما شدنی است.

* امروز در عرصه بانکداری نمی‌توان با روش‌های سنتی و با ساز و کارهای مرسوم و معمول گذشته در داخل و عرصه بین‌المللی از پس ماموریت‌ها برآمد و رقابت کرد. در ایران که بازار سرمایه تکامل لازم را پیدا نکرده است، قطعا نظام بانکی چه در این عرصه و چه در سایر عرصه‌ها برای فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کشور، نقش محوری دارد.

* از منظر تامین مالی، اقتصاد ایران را یک اقتصاد بانک پایه باید بدانیم. البته فارغ از قضاوت در مورد بانک‌ها، آنچه که واقعیت امروز نظام بانکی کشور است، نشان می‌دهد که اقتصاد ما بانک پایه است و در بازار سرمایه نیز تحلیلگران می‌دانند که تحول خوب و خاصی به وقوع پیوسته است و ما شاهد هستیم روند تحولات و فعالیت‌های بازار سرمایه مثبت است، ولی نقش نظام بانکی در تامین مالی چه بلندمدت و چه کوتاه مدت، نقش قالب و برجسته است و نظام بانکی متناسب با این نقش، باید خود را برای ایفای وظیفه اصلی در فرآیند رشد و توسعه آماده کند؛ اگر این رخ ندهد، به طور قطع از غافله عقب خواهیم ماند.

*در این میان حتما استفاده از فناوری‌های نو در کاهش هزینه‌ها اثرخواهد داشت و اگر بانک‌ها بخواهند در خدمات فعلی محصور شوند، هزینه تمام شده خدمات آنها بسیار بالا و عملیات آنها غیر قابل رقابت خواهد بود.

* در نظام بانکداری اسلامی این سوالی جدی است: در حال حاضر فردی که می‌خواهد از نظام بانکی وام بگیرد، یک فرد ریسک‌پذیر نیست، اگر ریسک‌پذیر بود به بازار سرمایه مراجعه می‌کرد. این فرد اگر برای تامین مالی به نظام بانکی مراجعه کرده، می‌خواهد که میزان سود برای او مشخص باشد؛ این در حالی است که در بانکداری اسلامی، تعیین نرخ سود برمبنای بازدهی است و این، ریسک را بالا می‌برد، پس به نسبت بالارفتن ریسک، تقاضا برای وام بانکی وجود نخواهد داشت.

* این سوال در این سال، یعنی ۳۸ سال پس از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا، نشانگر این است که در این عرصه باید تلاش های تئوریک بیشتری صورت گیرد. این در حالی است که در دانشگاه و حوزه، افرادی وجود دارند که به این حد از علم رسیده اند، اما این سوال پاسخ داده نشده است که باید با این موضوع چه کار کرد. برخی از مراجع خیلی صریح اعلام کرده اند که این عملیات بانکی دچار مشکل است، ضمن اینکه برخی حتی در گرفتن حقوق خود نیز شک و شبهه ربوی بودن دارند.

* باید درصدد باشیم که فرمولی برای تعیین نرخ سود داشته باشیم؛ به نحوی که آموزه‌های اسلامی را در برگرفته باشد و در عین حال، متقاضیان تسهیلات را هم پوشش دهد. ما در وزارت اقتصاد، هسته‌ای را برای کاربرد مبانی اسلامی در علم اقتصاد تشکیل داده‌ایم.

* ساماندهی شعب بانک‌ها بسیار مهم است. اگر بانک‌ها مجهز به فناوری‌های جدید بشوند و پرسنل کارآمد و توانمند داشته باشد، این همه شعب برای بانک‌ها ضروری نیست. اینجا پاسخی که داده می‌شود، این است که همان عوامل محیطی یکی از منافذ در تکثیر شعب است، چراکه اگر بخواهیم شعب را کاهش دهیم، بسیار مقاومت می‌کنند.

* اگرچه کاهش شعب راحت نیست، اما بهره وری آنها بالا نیست و من می‌دانم که عوامل محیطی بسیار مقاومت می‌کنند که تعداد شعب کم نشود، من هم این مقاومت را احساس می‌کنم؛ ضمن اینکه اجرای حاکمیت شرکتی در بانک‌ها نیز باید به خوبی صورت گیرد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    اسلام نگفته که بدون کسب و کار و فعالیت برای پولتون سود بدن ! بیخودی برای کارهای غیر شرعی تون از اسلام مایه نذارین !

    پاسخ ها

    • بدون نام

      شمااز غافله پرتی اگه راست میگن بهره وام و اسلامی کنن

  • بدون نام

    خخخخخخ .... سود اسلامی !!! .....

    پاسخ ها

    • بدون نام

      قبلاً اسمش ربا بود، الان شده سود اسلامی

  • بدون نام

    توحوزه اقتصاد وبانک داری هم تدریس میشه?

  • بدون نام

    حرف زدن کار راحت و زیبایی است خدا کند که به عمل انجام شود و مردم از شر و گناه این نزول راحت شوند

  • بدون نام

    حخخخخخخ سود اسلامی ۲۷%

  • داد از دست‌این شریعتمداری ها

    پس اختلاس گران دولتی در جریان باشید اختلاس را اسلامی کنید

  • بدون نام

    من متوجه نشدم اخرش سود اسلامی چیه و چطور محاسبه میشه .همه چی گفت اصل مطلب نگفت.اینم وزیر اقتصادمون

  • کارمند

    اول سود وامهای دریافتی را واقعا قرض الحسنه کنید

  • عبدالرحمن

    اگه این سود به جیب یک عده سرازیر شود که با خدا در ارتباط مستقیمند ، از شیر مادر هم حلال تر است ، علی برکت الله! افتتاح شد!

  • بدون نام

    سود پول اسلامی ندارد

  • بدون نام

    کجای دنیا وام مسکن ۴۰میلیون بهت میدن اونم با خرید ۱۰ میلیون اوراق تسه بعد ۹۸میلیون سود واصل وام را میگیرن؟ اسلامی یعنی ؟؟؟؟

  • بدون نام

    تاالان سوداسلامی کجاهابوده فکرکنم درکشورژاپن

  • بدون نام

    اقای دژپسند خواهشا دست به سوسپردها نزنید ما اجاره نشیم هارو ازین بدبخت تر نکنید همین الانهم کسی رهن قبول نمیکنه .

  • ربای حلال

    قرض الحسنه جواب نداد !

  • بدون نام

    اینم بوی اختلاس میده

  • بدون نام

    و قتی سود میدین نهایتا ۱۸ درصد وقتی سود میگیرین ۲۸ درصد!! تو رو خدا درست کنید این سیستم رو. باید سود بگیرین یک درصد و سود بدین نیم درصد

  • بدون نام

    پس بهره اسلامی چی میشه

  • بدون نام

    قانون عملیات بانگی بدون ربا به جوک بیشترشبیه است ربا هیچوقت ازبین نخواهد رفت چراکه منافع مسعولین نظام به خطرمیفتد

  • محمدی

    در قرآن سفارش به قرض الحسنه شده ، در کشورهای پیشرفته سود سپرده بانکی حدود صفر و سود وامها بین ۲٪ تا ۵٪ است و حجم پول ملی آن کشور در داخل ثابت است و تورمی هم ندارند و دولت چاپ پول ملی ندارد یعنی آنها بانکداری اسلامی دارند و ما ربوی ، خجالت داره ،

  • بدون نام

    باز چرت و پرت شروع شد تا ملت را سر کار بگذارند ! در کشوری که تورم 40 درصد است سود بانکی 20 درصد یعنی سود منفی ! درست است که سود بانکی خودش باعث تورم می شود ولی نهایتان 5 درصد 40 درصد مربوط به سود بانکی است و 35 درصدش مشخصا به عدم کفایت شما بر می گردد شما اون 35 درصد را درست کن بعد برو سراغ 5 درصد !

  • بدون نام

    سود اسلامی نبوده .خب الان باید چکار کنیم این همه سود خوردیم تازه حالا فهمیدیم اسلامی نبوده.کاش اعلام کنید پس بدیم ...والا از گلو پایین نمیره

  • بدون نام

    اون بد بختی که بلد نیست با پولش کار کنه وتورم پولش را تبدیل به کاه می کند چی به نظرم تا حد تورم سود حتی سود نیست

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج