نامه توکلی به سران قوا: فکری برای مستاجران کنید
احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت با ارسال نامههایی به روسای قوا ، اعضای دولت، مجلس ،قوه قضائیه، مجمع تشخیص مصلحت نظام و اعضای شورای نگهبان ،ضمن هشدار نسبت به افزایش چشمگیر حاشیه نشینی در شهرها در آینده ای نزدیک با ارایه راهکارهایی خواستار تدابیر اساسی در زمینه مسکن و اجاره مسکن شد.
خبرگزاری ایسنا: احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت با ارسال نامههایی به روسای قوا ، اعضای دولت، مجلس ،قوه قضائیه، مجمع تشخیص مصلحت نظام و اعضای شورای نگهبان ،ضمن هشدار نسبت به افزایش چشمگیر حاشیه نشینی در شهرها در آینده ای نزدیک با ارایه راهکارهایی خواستار تدابیر اساسی در زمینه مسکن و اجاره مسکن شد.
متن این نامه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
رئیس و اعضای محترم هیئت دولت
رئیس و نمایندگان محترم مجلس
رئیس و مقامات محترم قوه قضاییه
اعضای محترم شورای نگهبان
رئیس و اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام
سلام علیکم
ما جماعت مسئول، در ردههای مختلف، اگر ناشنوا هم شده باشیم؛ از شنیدن صدای شکستن استخوانهای مستأجران و مستمند تنها! در زیر فشار طاقتفرسا و رهای! اجاره مسکن، گریزی نداریم. حتی اگر خودمان را به کری هم زده باشیم؛ باید تاکنون صدای «هل من ناصر» آنها را شنیده باشیم! اما اینکه نه قدم از قدم برمیداریم و نه قلم از قلم؛ پناه بر خدا برای ماهایی که گویی ترسمان از خدا هم ریخته است!
حکایت تلخ و اسفناک این روزهای مستأجران، زمانی تلختر و اسفناک تر میشود که میبینیم دولت، در «بیعملی»، زحمت تماشا را هم به خود نداده و عملاً «اعلام بی طرفی» کرده است. البته با کنار رفتن آن وزیر شیفته نظام سرمایهداری و آمدن وزیر جدید راه و شهرسازی، برخی اقدامات مثبت آغاز شده که نسبت به فاجعه بی سرپناهی پس از بحران ارزی به هیچ وجه پاسخگو نیست. چگونه وقتی بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی میانگین قیمت یک متر مربع واحد مسکونی در تهران، به 13.35 میلیون در تیرماه 98 رسیده است، از تلاش بخشی و ناتمام، میتوان حل مشکل موجود را انتظار داشت.
در پی تلاطم صعودی قیمت ارز، هرجومرج بیسابقهای در اکثر بازارها پدیدار شد. این هرجومرج در بازار خرید و اجاره مسکن به شکل دهشتناکی رسیده است. هجوم سرمایه سوداگر به این بازار، با جهاندن بیسابقه قیمتها و بی حسابوکتاب بودن بازارها، موجران را به افزایش اجاره بها کشاند. افزایش غیرمتناسب و بیانصافی برخی مؤجران، وضعیت غیرقابل تحملی را برای گرفتارترین اقشار اجتماع رقم زده است، وضعیتی که چارهاندیشی فوری را ضروری ساخته است.
تابستان فصل تمدید بسیاری از قراردادهای اجاره است. چه بسیار خانوادههای اجارهنشین که قادر به تأمین شرایط شگفتآور موجران نبوده و نخواهند بود. مشاهدات بسیار دردناک و هشداردهنده است و اگر به سرعت تدابیری اندیشیده نشود بهزودی چند میلیون حاشیهنشین به 11 میلیون حاشیهنشین موجود در اطراف شهرها افزوده خواهد شد.
در سال 1379، اگر هر خانوار یک سوم درآمد ماهانه خود را پسانداز میکرد طول دوره انتظار برای خانهدار شدن، 12 سال بوده است. دوره انتظار با روندی افزایشی در سال 94 به 31 سال رسید این شاخص متوسط و اگر تنها دهکهای پایین منظور باشند، با قاطعیت میتوان گفت این گروه عظیم بدون حمایتهای اجتماعی و مداخله دولت، هرگز خانهدار نمیشوند این مصیبت زمانی رخ داد که بخش مهمی از تقاضا را دولت قبل با مسکن مهر پاسخ داده بود و هنوز زلزله 8 ریشتری سال 97 در بازار ارز رخ نداده بود. الان 2 تا 3 برابر شدن یکباره اجاره ها رایج شده است. در این وضعیت افزایش اختلاس، سرقت، رشوه، تقلب و انواع جرائم مالی دیگر نباید تعجبی را برانگیزد.
علت عمده گرانی مسکن افزایش تقاضای سوداگرانه در این بازار از 3 سال پیش از پیروزی انقلاب (1355) تاکنون است. به طوری که در سال 95 تنها 36 درصد تقاضای مسکن برای سکنی گزیدن (شخصی یا اجاری) بود. دو سوم دیگر تقاضا برای احتکار و گران کردن و بعد فروش بود. خالی نگهداشتن خانه و عدم عرضه آن، مرتبا در حال افزایش است. خانههای خالی از 633 هزار واحد در سال 1385 به 2 میلیون و 600 هزار واحد افزایش یافت! اگر دوسوم متقاضیان سوداگر از این بازار کنار بکشند و خانههای خالی به بازار عرضه شوند، با این کاهش شدید تقاضا و افزایش شدید عرضه، افت بسیار مبارکی در قیمتهای خرید یا اجاره ایجاد میکند. اگر بتوانیم چنین کاری بکنیم، ولی نکنیم، خیانت نیست؟ گر چه فاعل خائن نباشد.
این وضعیت پیش از بحران ارزی در کشور بوده است. پدیدههای مشئوم دیگری، از جمله کاهش فاحش اعتماد عمومی نسبت به مسئولان و احساس عدم حضور و نظارت دولت در عرصه چارهجویی مشکلات مردم، باعث شدند که هرجومرجی صعودی در قیمتها که در دورههای پیشین سقوط ارزش پول ملی دیده نشده بود، پیدا شود و سرپناه داشتن به مصیبت عظمی و غیر قابل تحمل بدل گردد. اینجانب در تیرماه سال 97، با ارائه تحلیلی، راهحلهایی برای برونرفت از معضل، به سران قوا دادم تا از قدرتی که ولی فقیه به قصد نجات مردم نجیب از این معضلات به آنها داده اند، به درستی بهره بگیرند. در این شرایط وانفسا این راهحلها پیشنهاد میشود:
1- مالیات بر عایدی سرمایه در بخش زمین و مسکن که مالیات بر سود حاصل از افزایش ارزش دارایی بدون ایجاد ارزش افزوده و فعالیت تولیدی است. در شرایط فعلی، مالیات سود حاصل از این سوداگری دو در هزار قیمت منطقهای است! یعنی صفر درصد! اگر نرخ مالیات از 25 درصد بخش صنعت بالاتر باشد، (مثلا مانند کشورهای او ای سی دی 32 درصد) جهت حرکت سرمایه معکوس شده و سرمایه راکد اختصاصیافته به سوداگری مسکن، به سرمایه مولد صنعتی تبدیل میشود که قیمت تمام شده بخش صنعت را کاهش و تولید را افزایش میدهد (ضد رکود تورمی=افزایش اشتغال و کاهش فقر)، آن دوسوم تقاضای مربوط به سوداگری زمین و مسکن را حذف میکند (کاهش ارزش ملک و اجاره بها=کاهش نابرابری در توزیع دارایی و درآمد). اثر مهم دیگر افزایش درآمد مالیاتی دولت است که عرضه خدمات دولت را بیشتر میسازد و از این طریق نیز بر سطح رفاه عمومی میافزاید.
2- مالیات بر خانههای خالی اگر نرخش به درستی و مؤثر تعیین شود، انگیزه عرضه 2 میلیون و 600 هزار واحد خالی را برای فروش یا اجاره فراهم میسازد و بدین ترتیب با افزایش عرضه، قیمت مسکن و اجاره بها کاهش مییابد. (کاهش تورم و افزایش کارایی). البته چه در این جا و چه در راه حلهای دیگر، قواعد باید طوری طراحی شوند که رفتار ذینفعان با نفع عمومی هم جهت شود، نه برعکس؛ مثلا منافع بنگاههای املاک در افزایش قیمت اجاره و نیز قیمت خریدوفروش مسکن است. چون درآمد املاک درصدی از اجاره یا قیمت معامله است. هرچه اجاره و قیمت فروش مسکن بیشتر شود درآمد بنگاهها نیز افزایش پیدا میکند. به همین دلیل بنگاههای املاک در افزایش بیضابطه اجاره بها و همچنین قیمت مسکن نقش جدی دارند. برای خنثی شدن این پدیده مبنای درآمد بنگاههای املاک رقمی ثابت تعیین شود.
3- تعدیل اجاره بها به عنوان اقدامی فوری در شهرهای بزرگ، به ویژه در تهران ضروری است تا آثار مثبت دو راه حل قبلی به تدریج آشکار شود، دخالت دولت که فعلا از آن گریزی نیست، باید به نحوی باشد که مؤجران آن را دور نزنند و بر میزان اقتصاد زیرزمینی و غیررسمی افزوده نشود. از سیاستهای تشویقی مانند تخفیف مالیاتی برای موجران منصف نباید غفلت کرد. هر طرحی در این زمینه باید با رعایت این نکات تهیه شود.
4- اختصاص بودجه برای کمک به اسکان مستضعفان ضرورت تام دارد؛ چنان که ملاحظه شد به دلیل ناتوانی مطلق این قشر برای دسترسی به سرپناه، انجام این حرکت، وظیفه قطعی حکومت است.
با احترام
احمد توکلی
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
و رئیس هیأت مدیره سازمان مردم نهاد
دیدهبان شفافیت و عدالت
نظر کاربران
فک کردم خبریه!!!!
پاسخ ها
دیر آمدی قطار رفت خخخخخخخخ
کجا گوش شنوا ملت دیگه از مسولین نا امید شدند انشالا مردم بتوانند تصمیم درمورد آینده خودشان هر چه سریعتر بگیرند
اینم یک سیاه بازی دیگه . رای بی رای .
اي آقا ممكتو خراب كردن مردم ديگه هيچ اميدي ندارن بعد شما ميگيد فكري كنيد دلت خوشه آقاي توكلي اينها به فكر مردم نيستند توي سه ماه اول سال 97همه چيز سه برابر شده دولت كه دلال باشه وضع مردم همين ميشه
چهل سال تدابیر انجام دادید همه چی درست شده که تدابیر انجام ندید این کارها دون پاچیدن برای انتخابات هستش
خداوندا بخاطر تمامی باورهای غلطی که در مورد آقای احمدی نژاد داشتم مرا ببخش بعد از دیدن مسکن های مهر در شهرهای مختلف و سکونت مردم در آنها پی بردم اگر بعد از انقلاب فقط همین مورد انجام شده باشد برای سربلندی انقلاب کافی است خدایا احمدی نژاد را حفظ کن و پاداشی نیک در دنیا و آخرت به او عطا کن
پاسخ ها
با همه فرمایشات شما باز هم مسکن مهر خالی داریم ؟؟؟می دانی چرا چون تهیه مسکن باید با سلیقه و خواست فرد باشه اینکه یه مسکنی برات بسازند همان اول تابلوی فقیرانه بهش بچسبانند معنیش چیه ؟ و بعد از استحکام لازم برخوردار نباشه ؟اگه تو یه محله فقیرانه زندگی می کنی تابلو نیست بمعروف نیست ؟چه ات بهت نمیگه چرا اینجاییم شرت نمیاد ولی الان با وجود خالی بودن این خانه های مسکن مهر باز هم افراد زیادی حاضرن با اجاره بیشتر در جاهای دیگه دنبال خانه باشند
اینجوری نیست اگه بود مسکن مهر ها خالی نمی ماندن
ملت دانا == کار و تلاش
اگر فکر داشتن ک مملکت به این وضع نمی افتاد
نمیخواد خدا هست درضمن بگو فکری بحال گرونی وخیانت دولت ومجلس بکنید
خیلی خنده داره به خدا
اقای توکلی کو گوش شنوا در این مملکت ..ثروت مملکت بر این مردم بیچاره حرام و برای بقیه مباح است ..کاش بشود از نزدیک شما را ببینم .نا گفته ها بسیار است
شما هیچ کاری نمیکنید فقط حرف دروغ دیگه ما زندگی رو سپردیم دست تقدیر خدا کمکنون کنه والسلام
پاسخ ها
بگو لطفا شما هیچ کاری نکنید خودش درست میشه
مسئولین محترم درشهرمشهداجاره منزل اکنون نسبت به سال گذشته حداقل2.5برابرافزایش.درصورتی که درآمدها کاهش یاثابت وارزش پول بسیارناچیز
بنده معلم هستم و حکم کارگزینی دو میلیون و هفتصد و پنجاه و دریافتی زیر دومیلیون می باشد و اجاره بها قبلی ماهیانه پانصد هزارتومان بوده اما الان صاحب خانه گفته هشتصد و پنجاه اما الان یک ماه هر چی میگردم اجاره زیر یک میلیون گیر نمیاد و اگر هم هست به بچه دار نمی دهند و یا کلنگی هستند بیچاره شدم
پاسخ ها
حتما تازه معلم شدی وگونه حقوق یک معلم اینقدر نیست ابرومان رو نبر
ای خدا کاش از وجدان حرف بزنید ما که هیچ وقت خونه دارنمیشیم فقط هرچی کارمیکنیم باید بزاریم کنار بتونیم جواب طمع صاحب خانه رو بدیم ای خدا چی بخوریم شکم زن وبچم رو بسختی سیر میکنم خدا خودت کمک کن
انتخابات از انچه در اینه میبینید به شما نزدیکتر است.بازم فصل امتخابات شد و ملق بازی ها شروع شد.
زحمت کشیدی فراوان
بفرمایید شما لطفا خاموش خسته شدیم از این خیمه شب بازیا
آقای توکلی میخوای رئیس جمهور بشی یا رئیس مجلس!!! که یاد مستأجران و فقرا افتادی؟!،شما هیچ کاری نمیکنید لطفأ به زخم مردم نمک نپاشید!!!!
مثل همه ی راحل های مفیدی که ارائه میدین ی فکریم به حال ما مستاجرا بکنید
وای بر مسئولی که خودش را به کری زده است....
من به شخصه 15 تا خونه بالای 200 متر دارم تهران جای گشنه ها نیست از تهران بره بیرون هر کی نداره
پاسخ ها
دو نفر مثل تو مملکتو به این روز درآوردن.گشنه تویی که هیچ وقت سیرمونی نداری....
هر کار مثبتی که بخواهیدانجام دهید ابتدا باید از خود تان شروع کنید تا اقدامات عملیاتی شود شما خودتان خانه خالی داشته باشی از دیگران بخواهی با قیمت مناسب جهت اجاره در اختیار مردم اجاره نشین قرار دهد شدنی نیست
مطمئنا کاری برای مردم مظلوم انجام نخواهد شد...این آقایون هم عوام فریبی می کنند
یه فکری هم برای ما ک برجی دو و نیم حقوق میگیریم و برجی دو و ششصد قسط میدیم بکنید
دروغ نگفتم راست میگم بخدا
ممنون آقای توکلی. که لااقل توی این وضعیت شما به فکر مستاجران و مسکن هستین
یعنی باید فکری برای پول ملی کرد که ارزشش این همه پایین آمده.... مشکل اینه...... ارزش رو به پول ملی برگردانید همه چیز درست می شه....
دستش درد نکند خبر امیدوار کننده ای بود
جناب توکلی خودت را خسته نکن ملت دیگه به هیچ کس امیدی ندارد،قیمت مسکن در بعضی جاها سر به فلک کشیده اجار ه بدتر مگر خدا به بدا
د مردم برسد، که حتما باهمت خود مردم میرسد
پاسخ ها
به خدا میتونن اجاره وقیمت خونه روکاهش بدن ولی نمیخوان.نمونش قانون مالیات برمسکن اضافی یامالیات براجاره بهای غیرمتعارف، قانونی که 170کشور تصویبش کردن و جواب هم داده.ولی اینجاتصویب نمیشه.چرا؟؟!
قانون مالیات تصویب بشه کلی از خودشون متضرر میشن برای چی تصویبش کنن
مرحبا:به نظری که درموردمستاجران دارید
اگرمسئولان محترم هم نیم نگاهی به این مسئله
داشته باشند،شایدمیشودکاری کرد
البته این راهم بدانیدکه این بچه های مستاجران؛
قبل ازخودمستاجران دعاگوی عمرشریفتان خواهندبود.
ای بابا......
تنها چیزی که براشون مهم نیست مردم و مشکلات و مصائبی هست که باهاش درگیرن.
یعنی میاد روزی که ادم های این مملکت دغدغه های معشیتی نداشته و نفس راحتی بکشن؟؟؟؟؟
آن هم به حرف تو گوش کردن
کی به فکر مستاجره
فعلا بخور...بخور..
مستاجر باد بمیرد
خرید خانه به یک رویا تبدیل شده،با پولی که سال گذشته
می توانستی یک آپارتمان کوچک بخری،امسال با آن میتوانی
یک آپارتمان رهن بکنی.
اینا دلشون به حال مستاجران ایرانی نمیسوزه ولی دلسوز افغانها و عراقی هایی هستن که در ایران هستند و دنبال خانه ویلایی میگردن
قيمتا صد برابر شده از اين طرف وامي ام که برا خريد مسکن ميدن وام اوراقش سه برابر رباست يعني 40 تومن ميدن قسطش ماهي 650 تومنه دوازده ساله از طرف 93 ميليون پس ميگيرن
آخی نزدیکی انتخابات هم تاثیری در نوشتن این نامه ندارد
به خدا قسم چندروز مونده به سربرج استرس میگیرم
از الان ماتمه سر سالمو گرفتم که تکلیفم چیه
هرچی دودوتا چهارتا میکنم میبینم هیچوقت نمیتونم خونه بخرم
چون تا پس اندازم جمع میشه خونه شده دو برابر
روز از نو و روزی از نو
خدا به خاک سیاه بشونه باعث و بانیه این گرونیهارو
40ساله نكردن بازم نميكنند
گفتن وام ميديم كجا كي هيچي ندادند