در شب برکناری «عمر البشیر» چه اتفاقی افتاد؟
یک دیپلمات غربی از نقش امارات در سرنگونی «عمر البشیر» رئیسجمهور سابق سودان با همکاری رئیس دستگاه اطلاعات و امنیت ملی این کشور خبر داد.
خبرگزاری فارس: یک دیپلمات غربی از نقش امارات در سرنگونی «عمر البشیر» رئیسجمهور سابق سودان با همکاری رئیس دستگاه اطلاعات و امنیت ملی این کشور خبر داد.
«صلاح قوش» رئیس دستگاه اطلاعات و امنیت ملی سودان با همکاری امارات عربی متحده در سرنگونی البشیر دست داشته است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی آورده است که ۱۰ آوریل گذشته در شبی که البشیر از قدرت برکنار شد، قوش با البشیر در کاخ وی دیدار کرد و به او اطمینان داد که اعتراضات در اطراف وزارت دفاع مهار شده است و پس از آن البشیر به خواب رفت اما وقتی از خواب بیدار شد متوجه شد که قوش به او خیانت کرده و نیروهای ارتش قصر را محاصره و او را بازداشت کردند.
پس از آن افسران ارتش به البشیر گفتند که کمیته عالی امنیتی متشکل از وزیر دفاع، فرماندهان ارتش، دستگاه اطلاعات و پلیس تصمیم به عزل تو گرفتهاند چرا که اوضاع کشور از کنترل خارج شده است.
طبق این گزارش، تنش در روابط بین البشیر و ابوظبی علت اصلی تحرکات دستگاه اطلاعات سودان برای سرنگونی البشیر بود.
بنابر گزارش شبکه الجزیره، در این گزارش به نقل از برخی منابع آگاه آمده است که با وجود اینکه امارات میلیاردها دلار به سودان کمک کرده بود، اما سوء مدیریت روابط مهم با امارات از سوی البشیر باعث شد که امارات دست از حمایت از سودان بردارد و حال آنکه سودان دچار بحران شدید اقتصادی شده بود.
در این گزارش همچنین آمده است که چند هفته پیش از سرنگونی البشیر، قوش با زندانیان سیاسی و گروههای معارض سودان دیدار کرده و به آنها گفته بود که به تازگی از سفر به ابوظبی برگشته و امارات به وی وعده ارائه سوخت و کمکهای اقتصادی داده است و به همین دلیل از این زندانیان سیاسی خواست تا به ایجاد حکومت جدید در سودان کمک کنند.
رویترز همچنین به نقل از برخی منابع گزارش داد که قوش چند روز پیش از کودتا با تعدادی از مسئولان دستگاه اطلاعات امارات تماس تلفنی برقرار کرده و آنها را در جریان اتفاقات روزهای آینده قرار داده بود.
یک دیپلمات غربی گفت که امارات اواسط فوریه گذشته به قوش پیشنهاد کرد که البشیر به صورت آبرومندانه کنار گذاشته شود اما البشیر با آن مخالفت کرد و همین امر باعث تحرکاتی برای سرنگونی او شد.
«عمر البشیر» رئیسجمهور سابق سودان ۲۲ فروردین در پی گسترش اعتراضات مردمی به نابسامانی اوضاع اقتصادی، با دخالت ارتش برکنار شد و پس از آن یک شورای نظامی به رهبری «عبدالفتاح البرهان» قدرت را به دست گرفت.
این شورا مورد حمایت عربستان سعودی، امارات و مصر قرار گرفت. معترضان خواستار آن شدند که این شورای نظامی قدرت را به دولتی مدنی تحویل دهد چرا که با ماندن این شورا، چیزی تغییر نکرده بود؛ به همین دلیل به تحصن خود در مقابل مقر فرماندهی ارتش در خارطوم ادامه دادند و همزمان مشغول مذاکره با این شورا بودند.
دهم خرداد، رئیس شورای نظامی انتقالی سودان «البرهان» در مقام عالیترین مقام این کشور، به اجلاس سران اسلامی و سران عرب در مکه دعوت شد و با مقامات سعودی از جمله «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی دیدار کرد و پس از آن نیروهای امنیتی با حمله به محل تحصن معترضان دست به کشتار زدند.
ارسال نظر