رأی دیوان عالی کشور: برابری دیه زنان و مردان
بیشتر صاحبنظران فقهی معتقدند باید دیه جبرانکننده فقدان شخص مقتول برای اولیای دم در قتل نفس و جبرانکننده خسارتهای واردشده به فرد مجروح و آسیبدیده در جنایت علیه اعضای بدن باشد.
روزنامه شرق: زمانی میتوان به وضوح اهمیت این خبر را درک کرد که به یاد بیاوریم دیه دختران شینآبادی با همه خسارات جبرانناپذیر بدنی که متحمل شدند، نصف مردان محاسبه شد.
در ماجرای آتشسوزی دختران مدرسه درودزن نیز همین اتفاق افتاد و در داستان تلخ نگار قربانی که درپی حادثه در شهربازی قطع نخاع شد نیز نصف دیه پرداخت شد. در همه این سالها، در همه جنایتها علیه زنان این اتفاق تکرار شده است؛ مگر در حوادث رانندگی.
حال هیئت عمومی دیوان عالی کشور با نظری قاطع، رأی به برابری دیه زنان و مردان داده است؛ در جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور که در ۳۱ اردیبهشت سال جاری به ریاست حجتالاسلام سیداحمد مرتضویمقدم، رئیس دیوان عالی کشور، حجت الاسلام محمدجواد حشمتیمهذب، نماینده دادستان کل کشور و با حضور رؤسا، مستشاران و اعضای معاون همه شعب دیوان عالی کشور برگزار شد.
پرداخت مابهالتفاوت دیه اناث اعم از نفس یا اعضا
اعضا به بررسی موضوع تکلیف صندوق تأمین خسارتهای بدنی برای پرداخت مابهالتفاوت دیه اناث اعم از نفس یا اعضا پرداختند و در رأی وحدت رویه ۷۷۷، به تصویب رأیی اقدام کردند که در حکم قانون است و تمام محاکم ملزم به رعایت آن هستند.
در این رأی وحدت رویه مقرر شده است: «با عنایت به مفاد ماده ۲۸۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢ در نحوه تقسیمبندی جنایات علیه نفس یا عضو یا منفعت و عمومیت مقررات تبصره ذیل ماده ۵۵۱ این قانون، نظر به اینکه مکلفشدن صندوق تأمین خسارتهای بدنی به پرداخت معادل تفاوت دیه اناث تا سقف دیه ذکور امتنانی است، لذا در کلیه جنایات علیه زنان، اعم از نفس یا اعضا، مابهالتفاوت دیه مربوط به آنان باید از محل صندوق مذکور پرداخت شود و بر این اساس آرای دادگاههای تجدیدنظر استانهای لرستان و گلستان در حدی که با این نظر انطباق دارد، به اکثریت آرای صحیح و قانونی تشخیص میگردد.
این رأی به استناد قسمت اخیر ماده ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ١٣٩٢ در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاهها و سایر مراجع اعم از قضائی و غیر آن لازمالاتباع است».
چالش برابری دیه زنان و مردان
موضوع دیه جزء مباحث فقهی چالشبرانگیزی است که بر اساس قانون مجازات اسلامی ایران و مطابق فتوای بسیاری از فقیهان شیعه و سنی، دیه زن نصف دیه مرد است؛ هرچند این رأی در میان فقها مخالفانی نیز داشته و دارد. به همین دلیل، بحث و بررسی این موضوع با گذشت سالهای دراز، در نهایت در حال پایانگرفتن است.
پیمان حاجمحمودعطار، حقوقدان، در گفتگو با «شرق» با ابراز خرسندی از رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور توضیح داد: در بحث فقهی دیه، بیشتر صاحبنظران فقهی معتقدند باید دیه جبرانکننده فقدان شخص مقتول برای اولیای دم در قتل نفس و جبرانکننده خسارتهای واردشده به فرد مجروح و آسیبدیده در جنایت علیه اعضای بدن باشد.
وی با اشاره به قاعده مسلم فقهی «لاضَرَرَ وَ لاضِرارَ فى الاسلام» گفت: تسری آن به قاعده جبران ضرر و زیان بزهدیده ناشی از ضرب و جرح اعضای بدن یا قتل نفس، باید به میزانی باشد که دیه تکافوی زیان واردشده به شخص آسیبدیده را داشته باشد.
این حقوقدان در تشریح دلیل نابرابری دیه زنان و مردان در طول تاریخ اسلام گفت: با توجه به اینکه دیه ازجمله احکام امضایی اسلام است (احکام امضایی ریشه در دوران پیش از اسلام در شبهجزیره عربستان دارد که پس از بعثت پیامبر گرامی اسلام و تأسیس حکومت اسلامی و مقررات دینی آن بزرگوار، برخی از این احکام که با مقررات قرآن و سنت نبوی مطابقت داشت، در آیات کریمه قرآن یا روش پیامبر تأیید و امضا شد).
وی در ادامه توضیح داد: با توجه به اینکه دیه جزء احکام امضائی و قبل از ظهور اسلام است، در زمان وقوع قتل یا آسیب بدنی بین افراد از طریق ارزیابی ارزش شتر، خسارت وارده به شخص قربانی جبران میشد.
در آن روزگار رویه اعراب بادیهنشین یا ساکن در شهرهای مکه و مدینه این گونه بوده که تأمین معاش خانواده منحصرا از طریق مرد ممکن بود و زنان به علت شرایط فرهنگی و سیستم قبیلهای امکان حضور پررنگ در جامعه و مشارکت در کارهای اقتصادی و بازرگانی و کسب درآمد را نداشتند؛ از سویی تأمین معاش همسر، فرزند و افراد واجبالنفقه بر ید مردان قرار داشت بنابراین فقدان مرد با زن متفاوت بود از این رو رویه فقها به این منوال بوده که دیه زن نصف دیه مرد تعیین و محاسبه شود.
تأکید بر نقش فقه پویا برای بهروزشدن احکام دینی
عطار با تأکید بر نقش فقه پویا برای بهروزشدن احکام دینی خاطرنشان کرد: فقه پویای شیعه و قوانین مترقی اسلام همانگونه که در بیانات حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بارها و بارها تأکید شده، مطابق با شرایط مقتضیات جامعه و مصالح عمومی مردم با اجتهاد فقها قابل تغییر است.
در جامعه کنونی ایران زنان و مردان دوشادوش هم در فعالیتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نقشآفرین هستند و بخش مهمی از فعالیتهای اقتصادی، بازرگانی و مدیریتی توسط زنان انجام میشود، بنابراین فلسفه سابق فقها در این امر کاملا گرگون شده است. امروزه میتوان گفت: فقدان یک زن دارای تحصیلات عالیرتبه دانشگاهی یا فقهی مانند فقدان یک مرد با همان شرایط برابر است.
برابری دیه مسلمانان با اقلیتهای دینی
این حقوقدان ادامه داد: همین موضوع برخی از فقها و اندیشمندان را به تغییر فتوا ترغیب کرد که در نگرش فقهی و اجتهادی خود نه فقط تفاوت دیه بین زن و مرد در حوادث رانندگی که حتی میان مسلمانان و اقلیتهای دینی نیز در بحث دیه تغییر ایجاد کنند تا امروز اقلیتهای دینی مورد اشاره در اصل ۱۳ قانون اساسی دیه برابر با مسلمانان داشته باشند.
به اعتقاد عطار، این پیشرفت در اجتهاد فقها و صاحبنظران و دانشگاهیان به ویژه فتوای مقام معظم رهبری در سالیان گذشته در لزوم محاسبه دیه زن و مرد در تصادفات رانندگی گشایشی بسیار شگرف در فقه شیعه شده است.
به گفته این حقوقدان به دنبال این فتوای درخورتوجه اکنون بستر برابری دیه زنان و مردان در سایر جنایت بر نفس یا عضو فراهم شده است. با نگاهی به حجم قابل تأمل حوادثی که زنان قربانی آن هستند و همینطور با کمال تأسف زدوخوردهای زناشویی منجر به آسیب عمدی و غیرعمدی اعضای بدن زن توسط شوهر یا سایر بستگان سببی و نسبی و حتی قتل عمدی و غیرعمدی از ناحیه مرد این برابری میتواند عامل بازدارندهای در وقوع حوادثی اینچنینی باشد.
وی همچنین در ادامه گفت: خوشبختانه این احکام کیفری که موجب طرح موضوع در قالب رأی وحدت رویه در هیئت عمومی دیوانعالی کشور با حضور قضات عالیرتبه قضائی دیوان شد، منجر به تأسیس حقوقی شده است برای برابری دیه زنان و مردان که هرگونه جنایت اعم از نفس یا نقص عضو را دربر گرفته است.
وی در پایان در پاسخ به این سؤال که اعتبار آرای وحدت رویه به چه میزان است، گفت: آرای هیئت عمومی دیوانعالی کشور که در قالب وحدت رویه صادر میشوند، برابر قانون و در حکم قانون مدون بوده و رعایت مفاد آن برای کلیه مراجع قضائی اعم از دادسراها، دادگاههای عمومی و دادگاه تجدیدنظر شعب دیوانعالی کشور و سازمانها و وزارتخانهها و نهادهای دولتی و عمومی از جمله شرکتهای بیمه و صندوق تأمین خسارت بدنی الزامی است.
برابری دیه زنان و مردان که در حقیقت با کمک بیتالمال همان صندوق تأمین خسارت بدنی در حال تحقق است، خود گامی بزرگ برای تحقق حقوق زنانِ قربانی خشونت و حوادث مختلف با رعایت مصالح دینی و شرعی خواهد بود. به هر حال آنچه مسلم است این روزها فقدان هر انسان فارغ از بحث جنسیت اهمیتی ویژه دارد و تکیه بر فعالیت اقتصادی مردان بازتاب همه جامعه نبوده و نخواهد بود.
حتی در نقص عضو نیز چه بسیار زنان سرپرست خانوار یا فعال اقتصادی و اجتماعی که از فعالیت در جامعه محروم میشوند؛ بنابراین اقدام قابل تقدیر قضات دیوانعالی کشور که تأیید رئیس دیوان و نماینده دادستان را نیز به همراه داشته است، راهگشای این مسئله مهم قضائی در ایران خواهد بود.
نظر کاربران
الان یک عده می گن قانون درسته در صورت مرگ ما نصف به همسر می رسه این تفکر اشتباهه درست کردن گولتون بزنن چون در صورتی که زنده بمونین مثل نگار فقط بهتون نصف پول رو می دن
پاسخ ها
کاش نباشه اصا اين جور مشکلا. کسی برای نداشتن پول دیه اعدام نشه. کاش اعدام از بین بره
بالاخره مساوی مردان شدند.
بابا اصلا من مردم نصف ديه منو بديد به خانومم نميخواد ديه كامل بهش بديد!!!!
از امسال خانوم ها هم بايد به كشور خدمت كنن و دو سال برن سربازي براي سرباز ها ظرف بشورن...حالا اگر خواستن اسلحه هم دست بگيرن
طبق ایات قران صحیحه و فقط نصف درسته
به 13:57 لطفا چهره دین رو خراب نکن هیچ جا از قرآن گفته نشده درزم قوانین باید پویا باشن
برو عربستان ...اینجا جای امثال تو نیست
چرا انقدر دیر؟؟
13:57 نشان شعور داشتن اینه که یک چیز و بدونی و حرف بزنی هیچ جای راجع به این نگفته هیچ جا
ای بابا دلتون خوشه ها.. مگه ما صاحب منصب زن داریم که حقوق زن رعایت شه مرداشم به فکر زنا نمی افتن
با وضع قوانین مرد سالاری انگار اینجا رو برای شما ساختن پس برای سربازیشم دندتون نر چشمتون کور
وقتی تونستین بیمارستان و پول دارو و خرج های زندگیشو برای زن نصف کنین بعد دیه رم نصف کنین
چرا تا الان نمی شد خون مرد رنگین تره یا زن بی ارزش تر؟
اقلیت های دینی هم همینطور
فمینیست از الان دنبال این باشین دیه زن بیشتر از مرد بشه
پاسخ ها
هستیم تا چشاتون از حدقه در بیاد تا اینجاشم موفق بودیم
این فمینیستی نیست برابری انسانها در همه شکل باهم هست نه نژاد نه جنسیت و نه رنگ پوست برتری نداره مگر اسلام همین رو نگفته پس چرا باید در این قسمت سرخودمون رو کلاه بگذاریم
خيلي باحال گفتي امير
خخخخخخخخخخخ
چیه تا الان که شما بیشتر بودین چیزی نمی گفتین؟؟
حالا که مردا از صبح نشستن تو خونه و جامعه در اینده می افته دست زنا
هیچ منطقی پشت این وجود نداره که برابر نباشیم هیچ منطقی اگه هست یکی توضیح بده
دیه مرد بیشتر از زنه چون وقتی مرد از دنیا بره این زنه که باید کار کنه و زن برای کار کردن محدودیت داره برای مثال یه مرد میتونه حتی باربری هم بکنه اما خانومها نمیتونن و اینچنین محدودیتایی دارن.
نگید دیه زن کمتره. بلکه دیه مرد بیشتره برای کمک به زن سرپرست خانوار
اینکه این مدت به نفع شما بود اسمش چی بود؟؟ منیست؟؟
ای بابا 9:31 کی می خوای بفهمی زن خیلی وقتا زنده می مونه اما بهش نصف پول رو می دن
احسنت به کاربر 2131
دمتون گرم گرچه دیر بود اما باز مرسی
الان انجام شد؟؟ اگه وعده نیست و داره اتفاق می افته که خیلی خوبه
پاسخ ها
فکر نکنم فقط حرفه
یک کار درست از دیوان عالی
برای ارثم همینطور
پاسخ ها
درسته از یک ور می گن به خاطر جهزیه است از ورم می گن جهزیه دادن رسم اشتباهیه بیاین برش داریم نمی دونن فازشون چیه بعدشم هیچ اجبار و قانونی برای جهزبه نیست اما برای ارث هست
دقیقا ارث باید برابر باشه و همینطور چند همسری و شهادت نصفه و اینکه اجازه نمی ده زنا ولی بشن در صورت مرگ پدر حضانت به مادر نمی رسه چون زنه می رسه به جد پدری این یک ظلم نیست جنایت در حق زنه
ارث و خیلی چیزای دیگه
شهادت نصفه دیگه چرا ؟ اصن با عقل جور در نمی یاد
با همین شهادت نصفه زن خیلی ها از جرم هاشون فرار کردن کاملا مشخصه که نقششونه
مرسی ممنون بلاخره
پاسخ ها
الان که انجامش نمی دن فقط حرف
وای خدا الان همه مشکلا حل شد؟
پاسخ ها
وا خب اینم یه مشکله چرا مغلطه میکنید؟
چ ربطی داشت چی میگی اه
اینم مشکله
باسلام چ بسیارند زنانی ک سرامد بسیاری از نروان هستند یک کار خوب نمودش تا دنیا برپاست هویدا میباشد کاش بسیاری از قوانین بروز شوند
پاسخ ها
....این واژه "نروان" یعنی چی حالا ؟؟؟ واقعا التماس تفکر
ما شما مردا رو به دنیا اوردیم بزرگ کردیم زندگی دادیم حالا که بزرگ شدین میاین اینجاها چرت می گین
طبق مطلب بالا هنوز هم دیه زن ومرد متفاوت است و تفاوت این دو باید ازطریق یک صندوق پرداخت گردد
پاسخ ها
چون هنوزم زن ستیزی ادامه داره
سلام و درود
یک نفر کارشناس توضیح بدن که چرا الان ما باید با دوران شکلگیری اسلام و اون جامعه باید مقایسه بشه.؟
احتمالا نباید یه تجدید نظر تو بعضی از قوانین اسلامی براساس شرایط حال حاضر انجام بشه ؟
پاسخ ها
کارشناسها قبلا بارها و بارها جواب این سوال شما و سوالات مشابه را داده اند: خودتان انتخاب کردید که اینطور زندگی کنید. این نوع زندگی، انتخاب خودتان بوده.
6:58 ما اسلام درست و پویا رو انتخاب کردیم
چون بعضی ها نمی خوان قبول کنن که باید پویا شه
متاسفانه بعضی ها اسلام پویا رو درک نمی کنن
چون هنوز هم مهریه میگیریم و نفقه
خیلی کارها باید به خاطر زمانش تغییر کنه و الا ما برده داری رم تو قرآن داریم ولی به اقتضای زمانش انجام نمی دیم
با این حساب یه سریها دارند به چوبه دار نزدیک میشن
پاسخ ها
منظورت دقیقا کیه؟ نجفی؟ لطفا منظورت را واضح و شفاف بیان کن.
همه اونهایی که زن هاشونو کشتن و به دلیل پرداخت نشدن نصف دیه هنوز نفس میکشن
جای بسی خوشحالی است...
هرچند ی خورده دیره ولی باز خداروشکر....
بهترین خبری که شنیدم کاش سریع تصویب بشه و قانون بشه حق خانما داره خورده میشه
پاسخ ها
درود.عمو حق مردا خورده میشه نه حق زنها.چونکه اگه زن تو تصادف فوت کنه نصف دیه به شوهرانشون میرسه ولی اگه مرد فوت کنه دیه کاملش به زنهاشون میرسه.حالا حق کی ضایع میشه..خواهشمندم چاپ کنین.الهی خیر ببینید
نه اگه مرد بمیره بازم نصفش به زنش میرسه
علی جون داداش مگه از جیب شما میره یا اگه به اونا ندن به شما میدن این بخل برای چیه؟
علی آقا در اکثر شرایط زن زنده می مونه اما پولی که بهش می دن کافی نیست در حالی که دردسر و محرومیت و هزینه یکسان داره حالا به کی بیشتر ظلم می شه؟
از این متن فهمیدم که ادم باید خودش عقل و وجدانش رو دردست بگیره وتصمیم بگیره نه بر اساس تلقین های گذشته
آفرین بالاخره ما یه حرکت مثبت از این دولت دیدیم
امیدوارم قانونه های دیگه هم اصلاح بشن
قانون چند همسری چی؟؟؟
مناسب با این زمانه
...
پاسخ ها
اینم ایشاالله حل میشه و از بین میره
درسته اینو باید زودتر درست کنن
دقیقا این خیلی خیلی مهمه اگه یک عده بفهمن
چه عجب بعد این همه سال که حق زنان ضایع شد به فکر افتادین
پاسخ ها
همینتشم غنیمتع
حالا باز یه عده که فقط ادعای شرع و دین دارن میان مخالفت میکنن
پاسخ ها
شرع و دین خودش گفته پویا باشین اونای دیگه چی می گن؟
اون عده آبرو بر شرع و دینن و کم از داعش ندارن چون نمی خوان اسلام زیبا و به روز رو بفهمن
الان انجام می شه برابرن؟
پاسخ ها
فکر نکنم هنوز نه وقت میخواد تا خوب قانونی بشه
سلام پس آیات قرآن و سخنان خداوند چه میشود
پاسخ ها
یه کم دقت کن اون مال زمانی بود که در جامعه عرب فقط مردان کار میکردند و سر پرست خانواده بودن الان دونفر باید کار کنن تا شاید از پس هزینه ها بربیان
این سخن قرآنه
اتفاقا برعکس قرآن از برابری گفته
هیچ جای قرآن نگفته که دیه نصفه برو تحقیق کن
یک درصد زن ایرانی سرپرست خانوارند.این صندوق که قراره هزینه بشه از بیت المال باید برداره
بسیار عالی مرد هستم ولی از برابری استقبال میکنم ب شرطی که جنبه ش رو داشته باشند
پاسخ ها
شما ها مگه جنبه این همه امتیازات الکیو که بهتون دادن داشتین
چو ن قانون گذار ..هم جنستون بوده ..بهتون امتیاز الکی میداده
هنوزم میده
برات متاسفم
چقد دلت پره گفتم انسانها همه برابرن ولی جنبه ش هم خوبه شما که از حالا جبهه گرفتی بر ضد مردان
چقد دلت پره
شما جنبشو داشتین؟؟ چه قدر به خاطر چند همسری و حق طلاق زنا رو اذیت کردین
حرف از جنبه نزن هاشمی ثابت کرد شما مردا چقدر جنبه قوانین مرد سالاری رو دارین
جناب آدولف هیتلر فقط به جبهه گیری ما نگاه نکن به بی جنبگی جنس خودت نگاه کن
هروقت هزینه.جراحی بیمار و ویزیت پزشک و پول دارو ی زن نصف مرد بود خب دیه هم نصف باشه ،،،،
مهریه برای مرد هم باید باشه
پاسخ ها
مهریه رو که از بین بردن با برداشتن زندانش
هر وقت حق طلاق و چند همسری و کار و حضانت بچه رو گرفتن اون موقع
باشه بابا میگیم نفقه رو هم زن بده.خوبه؟؟؟؟
افرین منم تایید میکنم باید باشه مهریه برا اقایون
چه رویی دارن این مردا؟؟ چند همسری و حق طلاق و دو برابر ارث با اوناست از اون اعتراض نمی کنن میان مهریه رو می گن اصن چی می گی ها؟؟
آره حتما با این همه بهایی که بهتون دادن این بردارن اونموقع می شه به معنای واقعی بهره کشی زنان
چقدر ما عقبیم تازه زن هم مثل مرد انسان شناخته شد
پاسخ ها
واقعا
چرا منه زنی که دارم صبح تا شب جون میکنم واسه یه لقمه نون ارثیه ام باید نصف برادرم که همش خوابه باشه؟ الان زنا بیشتر از مردا کار بیرون میکنن
پاسخ ها
همون نصفم زیادتونه
نظر های 14:4 را پسرم نوشته است دخترا محل بهش نمی دن ضایعش می کنن بیچاره و بدبخت شده میاد اینجا چرت می گه لطفا حال این بیمار جنسی روانی را درک کنید و ناراحت نشوید
دقیقا عامل بدبختی و بیکاری جوونا همین کار کردن زنا هس
خب نکن
عامل بدبختی زنها شما مردهای عقده ای هستید
23:17 خودتو بیشتر از یک زن نشون بده و شغل و ازش بگیر
اگر قراره با عدالت رفتاربشه.دیه زن باید دوبرابر بشه.چون مادرها برای خانواده هم مادرند هم پدر. فقدانشان باعث فروپاشی خانواده می شود.
پاسخ ها
چرت نگو برا خانما نصفم زیادیشونه
با پول جبران میشه؟برای شوهر البته آره با پول میتونه یه چهارده ساله بگیره غم زنش یادش بره
خداروشکر حداقل مقداری از ظلم تاریخی به زنان کاسته شد
در مورد حق الارث هم کاش یه قانون این مدلی تصویب بشه
دیه برابر نشد، بلکه نصف دیگر از بیت المال پرداخت میشود.
خدا کنه فقط یه سری ردش نکنن!!!
پاسخ ها
ان شاا.. ردش میکنن چون طبق ایات قران باید نصف باشه
کدوم آیه قرآن تا جایی که می دونم هیچ اشاره ی مستقیمی نشده
14:5 یک جوون نفهم یک چیزو نمی دونه حرف می زنه هیچ جای قرآن اینو نگفته
اگر بنا به برابري است زنان هم بايد 18 سالگي برن سربازي
البته از دختراي ايراني لوازم آرايشي رو بگيري حله، كلا ديسيبل ميشن حتي جرات نميكنن آرايش نكرده جواب آيفون و تلفن بدن
ها ها ها ها ها
پاسخ ها
باشه چون تو گفتی حتما می رن برو بابا دلت خوشه
الان ما اگه جوابتو بدیم در واقع ریشه به تیشه مرد ستیزی و این قضایا میزنیم...پس دوست عزیز ، لطفا تو هم یه کم آدم باش،فک کن به این حرفایی که نوشتی، ببین با وجود ادمایی مثل تو، حق کی تو جامعه ضایع میشه؟!زن یا مرد!
از شما گوشیتونو بگیرن پس می افتین
آفرین گل گفتی سربازی هم باید اجباری بشه اونم سربازی بدون آرایش
باورم نمیشه ..مردا از خبر برابری دیه دارن میترکن
چون تو سر زن میزدن میگفتن
حتی دیه شما نصف مرده
حالا خودتون قضاوت کنید
اینا نر هستن یا انسان ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
بازهم یک مرد فاقد العقل از بالا تا پایین نظر گذاشته
از برابری دیه ناراحته
بشناسید این جنس مردو
دلشون میخواد سایه زنو با تیر بزنن
البته میدونم بی عقلن
پاسخ ها
دقیقا زمانا مشخصه کار یک نفره
پس اگه داستان برابری حقوق زن و مرده باید سربازی واسه زنا هم اجباری بشه. مهریه مرد هم وجود داشته باشه. زن هم نفقه مرد رو بده
پاسخ ها
بحث برابری بشه اول ارث و شهادت زن و ولی بودن و چند همسری و حق طلاق و حضانت و کار و محدودیت زنا تو بعضی از شغل ها مثل قاضی شدن رو درست کنیم باشه بعدشم مهریه رو بر می داریم
شما دو سال خدمت سربازی رو فعلا برو برگشتی درمورد حق طلاق و ارث صحبت میکنیم.
تازه محدودتون کردن اینجوری خودتونو ول میکنین تو خیابون که شاید مردا نگاهتون کنن. آزادتون بذارن که دیگه چیزی ازتون نمیمونه که یکی بیاد بگیررت که حق طلاقم داشته باشین
زن اگه حق طلاق داشته باشه که این دخترای دهه هفتادی هرروز زیر یه سقف زندگی میکنن.
آفرین مرسی ممنون کاشکی زودتر ولی بازم ممنون
دم دیوان عالی گرم
آفرین دیوان عالی
ممنون که هستی دیوان عالی
سربازی بدون آرایش هم باید واسه زنا اجباری بشه. حالا ما دو سال زندگی بدون آرایش رو هم از اینا قبول داریم
پاسخ ها
عادت ماهانه با آرایش هم لطفا واسه آقایون اجباری بشه.این حجم از زن ستیزی از کجات میاد آخه برادر من