کردوانی: انتقال آب در شوری خزر تاثیری ندارد
چهره ماندگار و کویرشناس برجسته کشورمان برای چندمینبار موافقت خود با اجرای طرح انتقال آب خزر به استان سمنان را اعلام کرد و گفت: انتقال ۲۰۰ میلیون مترمکعب هیچ تأثیری در شوری آب دریای خزر ندارد.
ایسنا: پرفسور پرویز کردوانی، چهره ماندگار و کویرشناس برجسته کشورمان در همایش علمی تخصصی ضرورت طرح انتقال آب از دریای خزر به سمنان در دانشگاه سمنان با اشاره به ورود آب دهها رودخانه بزرگ به دریای خزر اظهار کرد: تنها از رود ولگا در هر ثانیه میلیاردها مترمکعب آب وارد دریای خزر میشود.
وی با غیرکارشناسانه خواندن برخی مخالفتها با این طرح ملی افزود: داغستان سالها است که از منابع آبی دریای خزر استفاده میکند.
کردوانی ادامه داد: داغستان از جمهوریهای شوروی سابق از سال ۱۹۷۵ از آب دریای خزر آن هم برای مصارف بخش کشاورزی استفاده میکند چرا که آب دریای خزر شوری بالایی ندارد و میتواند در برخی از کشتها مورد استفاده قرار گیرد.
وی با بیان اینکه خطر احتمالی بالا رفتن شوری آب از جمله انتقادات کارشناسان به این طرح است، اظهار کرد: این انتقاد هم انتقاد درستی نیست چرا که برداشت سالانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب اصولاً عددی نیست که بخواهد غلظت نمک را در این دریا افزایش و یا موجب به خطر افتادن حیات در این دریا شود.
کردوانی با اشاره به برخی اختلافنظرهای رسانهای در خصوص این طرح ملی گفت: زدن تیتر انتقال آب مازندران به استان سمنان، اشتباهی بود که رسانهها در زمان دولت قبلی مرتکب شدند در واقع حاشیههای این طرح ملی از همین جا کلید خورد و این در حالی بود که هدف این طرح به هیچ وجه اینگونه نبود.
وی با بیان اینکه شوری آب خلیج فارس ۴ درصد و شوری خزر ۱.۱ درصد است افزود: شوری خزر آنقدر پایین است که از آن میتوان در آبیاری برخی محصولات کشاورزی استفاده کرد.
این استاد دانشگاه با برشمردن برخی از مزیتهای دیگر طرح انتقال آب خزر به سمنان گفت: نزدیکی استان سمنان به دریای خزر، غلظت پایین نمک در آب خزر در مقایسه با خلیج فارس و دریای عمان، سهولت در فرآوری آب دریا و غیره از دیگر مزیتهای اجرایی شدن این طرح هستند.
وی با بیان اینکه نباید از روی ناآگاهی درباره مشکلات زیستمحیطی این طرح سخن گفت، افزود: اجرایی شدن طرح انتقال آب خزر به کویر مرکزی میتواند بسیاری از چالشهای این منطقه را مرتفع کند.
کردوانی با اشاره به جدی بودن مشکل کم آبی در ایران به دلایل این معضل اشاره کرد و افزود: با توسعه کشاورزی و بخش صنعت متأسفانه حفر چاهها در ایران مرسوم و ایران پر از چاههای حفر شده شد.
وی با بیان اینکه همزمان با حفر چاهها باید در زمینه بهرهوری آب کار میشد، ادامه داد: بعد از سیاست اشتباه حفر چاهها، در دوران بعد از انقلاب به سیاست سدسازی رسیدیم و در ادامه طرحهای انتقال آب مطرح شد.
پدر علم کویرشناسی ایران ادامه داد: سیاستهای اشتباه در حوزه آب سبب شد که کمکم چاههای ما به نیمه عمیق و سپس چاههای عمیق تبدیل و در ادامه کشور با خشکسالی روبرو شد.
کردوانی با بیان اینکه چاههای فراوانی همزمان با قانون اصلاحات ارضی در سال ۴۲ در کشور حفر شد، اضافه کرد: چند سال بعد در سال ۴۶ حفر چاه در ایران ممنوع شد.
این چهره ماندگار با اشاره به تداوم سیاستهای انتقال آب در سالهای پس از انقلاب بیان کرد: متأسفانه در مقاطعی حفر چاه، سدسازی و طرحهای انتقال به نمادی از پیشرفت و توسعه تبدیل شدند و همین به منابع زیرزمینی آسیب زد.
کویرشناس برجسته کشورمان با بیان اینکه با نهضت احداث سدها جلوی رسیدن آب به برخی استانها گرفته شد افزود: همین سیاستها سبب شد که منابع زیرزمینی ما به شدت افت کند به طوری که به عنوان مثال در سال ۴۳ در شهری مثل جهرم میشد در عمق ۴۰ متری به آب رسید در حالی که امروز در این شهر برای رسیدن به آب باید ۵۷۰ متر عمق زمین را شکافت.
نظر کاربران
صحبت سر شوری خزر نیست. مسئله این است که در حال حاضر سطح آب دریای خزر بسیار پایین آمده بطوریکه تالاب انزلی در برخی نقاط عمق یک متری را تجربه میکند. انتقال آب خزر باعث نابودی کامل آن می شود حالا داغستان هم این کار را می کند دیگه بدتر! مگر دریاچهء آرال را خشک نکردند؟ هر کاری خارجی بکند مگر درست است؟! مخصوصاً کشورهای عقب افتادهء آن ناحیه. من فکر می کنم آقای کردوانی چون خودش اهل استان سمنان هستند دارند با جهت گیری قومیتی به این مسئله وارد می شوند.
برو با کویر حال کن ترا چه به دریای مازندران
تو که می گفتی جنگل نباید خشک بشه تو هم بخاطر سمنان خوابیدی؟
معلومه پیرشدی مغزت دیگه نمیکشه
بابا باید آب خزر را به دشت سمنان انتقال داد ومرکز ایران آباد کرد
یادم است کردوانی قبلا مخالف سر سخت انتقال آب خزر به سمنان بود . فکر کنم پیر مردو سیبلشو حسابی چرب کردند . نظرش برگشت
جالبه خودش سمنانی هست کسی حرفش قبول نمیکنه با این همه استادی چرا
ایشون استاد بسیار نازنینی هستن و البته خودشونم سمنانین
بچه ها این همونی نیس که میگفت بهتره دریاچه ی ارومیه خشک بشه.
این پدر بدبخت کردن محیط زیست ایرانه
پاسخ ها
دقیقا. ولی چون دولت برای اجرای طرحهای ضد محیط زیستی خودش به تبلیغات این آقا نیاز داره، شده پوروفوسور و پدر کویر زایی ایران
همیشه میگفتند باید با شرایط محیط سازگار شد و راه حل انتقال آب نیست
نوبت ولایت خودشون که شد، اشکال نداره که اکوسیستم خزر نابود بشه، مهم فقط سمنانه!!
این آدم عقل درست و حسابی نداره. استاد اعظم همون صحرای داغستان باعث شده آب دریای خزر شدیدا پایین بره. آب دریا حداقل ۱۰ متر عقب نشسته. میگی نه برو ببین. شماها اگه عقل داشتین جلوی داغستان رو میگرفتید تا دست از این اقدام غیرقانونیش برداره.