دلایل خشونت فیزیکی مردان علیه زنان
نتایج یک پژوهش نشان میدهد مشکلات اقتصادی و الگوهای رفتاری" پدر سالاری " از اصلیترین عوامل بروز خشونت علیه زنان است که موجب افزایش تنش و ستیز در برخی خانوادهها شده است.
خبرگزاری ایسنا: نتایج یک پژوهش نشان میدهد مشکلات اقتصادی و الگوهای رفتاری" پدر سالاری " از اصلیترین عوامل بروز خشونت علیه زنان است که موجب افزایش تنش و ستیز در برخی خانوادهها شده است.
خشونت علیه زنان یکی از موانع مهم بازدارنده در توسعه همه جوامع است، خشونت علیه زنان را میتوان در همه اشکال فیزیکی اقتصادی، حقوقی، اجتماعی و فرهنگی و هم در حوزه عمومی و خصوصی مشاهده کرد.
به گفته محققین، خشونتهای فیزیکی مردان علیه زنان بازتاب فشار و استرسهای متعددی است که بر آنها وارد میشود به این معنا که خشونت مردان علیه زنان در خانواده نمایانگر واکنش مردان در برابر فشارهای بیرونی و درونی موجود در حوزههای عمومی و خصوصی است.
مطابق دیدگاه تیویلیون و همکاران خشونت فیزیکی شامل رفتارهایی است که هدف آنها وارد آوردن آسیب فیزیکی از سوی شوهر مانند ضربه زدن، کشیدن مو، زدن با یک اسلحه گرم، ریختن آب جوش، انداختن جای سیگار روی بدن، کشیدن روی زمین، اجبار به زندگی در شرایط نامعلوم یا کشتن و غیره است. خشونت فیزیکی آشکارترین نوع خشونت است که در آن زن مورد حمله فیزیکی شوهرش قرار میگیرد.
خشونت علیه زنان در همه کشورهای جهان وجود دارد از مرزهای فرهنگی، طبقه اجتماعی و اقتصادی، تحصیلات، قومیت و سن فراتر رفته است. اگر چه در بسیاری از کشورهای جهان خشونت علیه زنان منع شده است و افراد از ارتکاب آن منع میشوند، اما واقعیت این است که خشونت علیه زنان در پس شعائر، آداب فرهنگی، هنجارهای اجتماعی و اعتقادات پناه گرفته و پنهان میشود.
مطابق آمار سازمان بهداشت جهانی در سراسر جهان از هر سه زن یک نفر از سوی شریک خود یا دیگران مورد خشونت فیزیکی و جنسی قرار میگیرد.
این موضوع به علت عواقب جدی که در خانواده و جامعه بر جای میگذارد اهمیت خاصی دارد به طوری که در چند دهه اخیر موضوع خشونت علیه زنان در سطح بینالمللی و در همایشها و نشستها، بسیار مورد توجه بوده است. به همین منظور پژوهشگران دانشگاه تبریز این مفهوم را از نگاه زنان متأهل بررسی کردند، این تحقیق از زنان متأهل ۲۰ تا ۶۰ سال و با هدف مطالعه کیفی خشونت فیزیکی در میان زنان متأهل شهر تبریز انجام شده است.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد ۳۷.۵ درصد پاسخگویان در زندگی مشترک خشونت فیزیکی را تجربه کردهاند، این در حالی است که بقیه پاسخگویان (۶۲.۵ درصد) تجربه خشونت فیزیکی نداشتند.
در تحقیقی که حسین بنی فاطمه، محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم و نیر محمدپور انجام دادهاند، آمده است: مشکلات اقتصادی، فرسایش اعتماد شوهر به زن، داشتن نگاه مردسالارانه، دخالت اطرافیان، مقاومت زن در برابر خواستههای مرد، جابجایی توازن قدرت و عدم پذیرش تغییرات در جامعه از علل و عوامل خشونت مردان علیه زنان است.
بر اساس دیدگاه پاسخگویان در این تحقیق یکی از عوامل بروز خشونت علیه زنان مشکلات اقتصادی است که موجب افزایش تنش و ستیز در برخی خانوادهها شده است، علت دیگر مطرح شده نیز الگوهای رفتاری" پدر سالاری "است.
به گفته محققان این پژوهش، شرایط ذکر شده همگی زمینه موقعیت پر استرس و تنیدگی را در مردان فراهم میکنند. به عبارتی استرس نتیجه تعامل رویدادهایی است که در محیط فردی و اجتماعی انسان رخ میدهد. بر این اساس مواجهه با مشکلات اقتصادی و ناتوانی در پاسخگویی به نیازهای خانواده ازجمله عوامل زمینه ساز استرس در این تحقیق ذکر شده است. تزلزل ارزشهای مردسالارانه و مواجهه با شرایطی متفاوت از آنچه در گذشته جزو ارزشها تلقی میشد نیز از عوامل دیگر بروز استرس و رفتارهای خشونتآمیز در مردان است.
به گفتهی حسین بنی فاطمه و همکارانش، تغییرات ایجاد شده در الگوهای رفتاری زنان که در نقطه مقابل الگوهای رفتاری گذشتهاند نیز زمینههای بروز استرس را فراهم میآورند. به این معنا که مردان در مواجهه با مشکلات و شرایطی متفاوت از آنچه الگوهای رفتاری گذشته بر آن صحه میگذاشتند، رفتار پرخاشگرانه علیه زنان نشان میدهد.
درواقع میتوان گفت که خشونت فیزیکی مردان علیه زنان که در قالب مفهوم استرس در این مطالعه معرفی میشود متأثر از موضوعات اقتصادی، الگوهای رفتاری، اجتماعی، فشار ساختاری و چشم اندازهای فردی است.
به توصیه این محققان، اولین گام مهم برای اصلاح این معضل اجتماعی، پررنگ کردن ارزشهای والای انسانی همچون گذشت و فداکاری، شفافیت در بیان خواستهها، توجه به تفاوتهای جنسیتی و ذاتی و مدیریت تعارضهاست. با توجه به این اصل که ریشه بسیاری از مشکلات به کانون خانواده و جامعه پذیری نادرست افراد بر میگردد میتوان گفت دومین گام مهم آموزش مهارتهای زندگی به کودکان از دوران کودکی است که این کار باید از نهادهای آموزشی (مهدکودکها، مدارس و دانشگاهها) آغاز شود.
این پژوهشگران میافزایند: گام مهم در بعد اجتماعی به کار گرفتن ابزارها و تکنولوژیهای آموزشی، برگزاری جلسات روانشناختی برای زوجین و برگزاری برنامههای متعدد با استفاده از رسانههای جمعی و فضای مجازی است که با این کار میتوان مانع بروز خشونت در خانوادهها شد.
در نهایت میتوان گفت افزایش ضریب امنیت اجتماعی زنان در جامعه و اینکه حضور آنها در جامعه نه تنها موجب آسیب رساندن به آنها نمیشود بلکه میتواند زمینههای توانمندی آنها را فراهم کند همگی این اقدامات موجب جلب اعتماد مردان میشود و در نتیجه زمینههای بروز رفتار خشونتآمیز را از بین خواهد برد.
این پژوهش در چهارمین شماره دوره شانزدهم نشریه "زن در توسعه و سیاست " منتشر شده است.
نظر کاربران
قسمت اخر متن داره میگه:باید به مردان آموزش بدیم
حضور زن در جامعه آسیبی بهشون نمیزنه
تا دچار استرس نشن ...که بعدش بیان به زن حمله کنن
لپ کلام مرد ذاتا از قدرت گرفتن و پیشرفت زن میترسه
همانگونه که در این تحقیق عنوان شده بیشتر خشونت علیه زنان در مورد زنان متاهل میباشد.اگر درجامعه به معنی واقعی کلمه زندگی مشترک تمام موارد به صورت مساوی برقرارباشد خشونت علیه زنان تا حد خیلی زیاد کاهش پیدا میکند به عنوان مثال تمام هزینه های زندگی تقسیم گردد یا اینکه مهریه به عنوان یک اهرم فشار از روی مردان برداشته شود در اینصورت است که توازن برقرار شده و خشونت کاهش میابد
پاسخ ها
چه خوش اشتها ،هزینه تقسیم بشه،،مهریه هم نباشه
ولی تو بقیه موارد همچنان حق مرد رعایت بشه
چی ناراحت شدی؟؟وقتی که بزورازمرد درخواست چشم هم چشمی داری اهرم فشارتون مهر یه است.توقع دعواندارین برابری حقوق زن ومردهم. می خواین.ضرر اقتصادی تون ازمردکمتر.چرخ اقتصادمردمیچرخونه!!!!
والا زنهای اطراف من تو دوست و فامیل همه شغل و درامد دارن
اتفاقا مرد بیکاره و نون خور زن
ولی همچنان زبونش درازه
فقط ی مرد ضعیف میتونه غیراز مسائل ناموسی دست رو زنش بلند کنه
پاسخ ها
زبون سرخ سرسبزبه باد دهد!!!!
مردای ایرانی بچه ننه!کلا بهتره هیچ موقع زن نگیرن و کنار همون ننشون بشینن. :/
باید زنان چای سبز مصرف کنن
از بس که زبونشون درازه....!!!
پاسخ ها
زن باید پررو باشه تا بتونه حقشو بگیره ..
من خودم اگه دختری داشته باشم،هیچ وقت بهش یاد نمیدم
در مقابل ظلم سکوت کنه
همش بیکاروفقرنجومی کم بودجگی که دولت روحانی به ملت اوردوهر۴نفر۱نفرروانین طبق امارووچون بودجه ومنابع شغل ایران وایرانی خرج افغانیا میکنه مثل اینکه ماموریت دارواصراربه اینکارنابودی
تربیت غلط خانواده که پسرها رو رها می کنند به حال خودشون نه بهشون محبت می کنند که مهرورزی رو یاد بگیرند نه محدودیتی قائل میشن که تعهد یاد بگیرند. بیشتر هم مقصر مادرها هستند
پاسخ ها
بعضی زنهایی که پسر بدنیا میارن
فکر میکنن شاهزاده بدنیا اوردن
اتفاقا این مدل زنها که معمولا تبعیض شدیدی هم بین دختر و پسرشون میزارن، تو کودکی خودشون به عنوان یک دختر مورد تبعیض بودن
یعنی با دخترت مثل پرنسس رفتار کرده باشی
بعدا به دخترش محبت میکنه..
ولی اگه محبت ندیده باشه
معمولا نمیتونه با دخترش خوب باشه،،نمونش پیرزن قدیمیا
نسبت به دخترشون عقده هم داشتن چه برسه محبت
تو همین سایت خشونت علیه زنو ،،تو نظرات کاربرا میبینید
به نظرم تا وقتی قدرت کاذب به مردا بدید همینه
اگه میخواین دختراتون ذلیل تربیت نشن
بهشون اعتماد به نفس بدید
بهشون یاد بدید چطوری خودشونو دوست داشته باشن
باید مستقل بار بیان و از خودشون درامد داشته باشن
کلا زنی که قدرت و آگاهی داره ،،بلده از خودش دفاع کنه
پاسخ ها
الکی میگی.اوشین شدی واسه خودت!!!
کم کنید روتونو ..مرد وقتی حق چهار دائم و بینهایت صیغه داره
حق طلاق داره
حق داره اجازه نده زنش بره سر کار یا تحصیل کنه
بایدم خرج زنو بده
هر وقت بقیه حق ها از مرد گرفته شد مخصوصا حق خیانت
بعدا بیا سخنرانی کن
رو که نیست سنگ پای قزوینه
اون قسمت آسیب های فیزیکی مرد رو بخونید
اون قسمت باید بنویسی
در اینجا داریم از یک هیولای وحشی که باید تو قفس باشه
ولی آزاده و داره به زنش آسیب میزنه حرف میزنیم