چند درصد زنان ایرانی خانهدار هستند؟
درحالی که حدود ۶۲.۱ درصد از زنان کشور «خانهدار» هستند، تعداد قابل توجهی از زنان، خانهداری را شغلی پرزحمت، یکنواخت و بیارزش تلقی میکنند، این درحالیست که امروزه در سطح جهانی درباره ارزشگذاری اقتصادی فعالیت خانهداری زنان مطالعاتی انجام شده که نشان میدهد ارزش کار خانگی زنان در سال ۸۵، ۲۲ درصد جی دی پی ایران را تشکیل میداده که این رقم در سال ۹۵ به ۳۰ درصد افزایش یافته است.
خبرگزاری ایسنا: درحالی که حدود ۶۲.۱ درصد از زنان کشور «خانهدار» هستند، تعداد قابل توجهی از زنان، خانهداری را شغلی پرزحمت، یکنواخت و بیارزش تلقی میکنند، این درحالیست که امروزه در سطح جهانی درباره ارزشگذاری اقتصادی فعالیت خانهداری زنان مطالعاتی انجام شده که نشان میدهد ارزش کار خانگی زنان در سال ۸۵، ۲۲ درصد جی دی پی ایران را تشکیل میداده که این رقم در سال ۹۵ به ۳۰ درصد افزایش یافته است.
فعالیت و درآمدزایی دو عنصر اساسی مفهوم شغل محسوب میشود و همین مسئله موجب شده که زنان خانهدار با وجود حساسیت و سنگینی مسئولیتی که بر عهده دارند، جزء دایره افراد شاغل محسوب نشوند. گرچه کار خانهداری زنان که شامل نگهداری، تداوم منابع انسانی و مراقبت از کیان خانواده است دارای ارزش اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است، اما عمدتاً انجام این کار از نظر زنان پنهان و نامحسوس مانده و چندان توجهی به آن نمیشود.
نگاهی به آمارهای اطلس وضعیت زنان و خانواده که بر مبنای سرشماری سال ۹۵ تهیه شده است، در خصوص وضعیت زنان خانهدار کشور نشان میدهد که به طور میانگین حدود ۶۲.۱ درصد از زنان ۱۰ ساله و بیشتر به جمعیت در سن کار، خانهدار هستند. همچنین ۵۹.۷ درصد زنان ۱۰ ساله و بیشتر در نقاط شهری کشور و ۶۸.۳ درصد زنان نقاط روستایی کشور، خانهدار هستند.
اما یکی از ابهاماتی که در این نمودار وجود دارد این است که چرا برای نرخگیری جمعیت خانهداری، سن زنان را از ۱۰ سال محاسبه میکنند؟ که شهلا کاظمیپور-جمعیتشناس در گفتوگویی با ایسنا در این باره میگوید: در سرشماری آمار، در جدول وضع فعالیت، سن از ده سال به بالا محاسبه میشود که براساس آن افراد به دو گروه فعال و غیرفعال تقسیم میشوند، در این جداول گروه فعالان به شاغل و بیکار و غیر فعالان به محصلان و خانهداران تفکیک میشود.
استانهای دارای بیشترین و کمترین زنان خانهدار در کشور
براساس آمارهای اطلس وضعیت زنان و خانواده که بر مبنای سرشماری سال ۹۵ تهیه شده است، استان همدان بیشترین تعداد و استان سیستان و بلوچستان کمترین تعداد زنانخانهدار را در بین استانهای کشور در خود جای داده است؛ به طوریکه استان همدان با نرخ ۶۹.۲۳ درصد در زمینه خانهداری از میان ۳۱ استان کشور رتبه اول و استان سیستان و بلوچستان با نرخ ۴۹.۶۳ درصد رتبه آخر را به خود اختصاص داده است. همچنین به تفکیک سنی از کل جمعیت زنان جوان ۱۵ تا ۲۹ ساله استانهای کشور، حدود ۵۰.۱ درصد خانهدار هستند. در این میان استان همدان با نرخ ۵۹.۱۴ درصد دارای بیشترین زنان جوان خانهدار و استان کهگیلویه و بویر احمد با نرخ ۴۰.۱۵ درصد دارای کمترین زنان جوان خانهدار است.
کاظمیپور در پاسخ به این سوال که چرا تعداد زنان خانهدار استانی مانند سیستان و بلوچستان که در حوزه آموزشی چندان پیشرفتی نداشتهاند، نسبت به سایر استانها از کمترین تعداد زنان خانهدار برخوردار است؟ میگوید: هر استانی را باید با توجه به ساختار همان استان مقایسه کرد، استان سیستان و بلوچستان نسبت به سایر استانهای کشور از باروری بالایی برخوردار است.
وی با بیان اینکه زنان خانهدار در گروه غیر فعالان (طفل، محصل، دارای درآمد بدون کار، و بازنشسته) محاسبه میشوند، گفت: زمانی که در جامعهای تعداد طفل یا محصل بیشتر باشد به تبع تعداد زنان خانهدار کاهش مییابد که در این نمودار ساختار سنی در نظر گرفته نشده است.
نظر کاربران
الان انقدر وضع اقتصادی بد شده که زنان نیز در بخش اقتصادی می آیند و فعالیت اقتصادی می کنند و مردان باید بیکار بمانند و ازدواج نکنند
پاسخ ها
نگران نباش ازدواج هم میکنی طلاق هم میدی برای کسی که بخواد جیش کنه شب دراز است
وقتی زن بیرون کار میکنه تا یه سنی بعد بازنشسته میشه تازه حقوق هم داره محتاج کسی نیست ولی وقتی زن توی خونه کار میکنه بازنشسته نمیشه تازه بهش ظلم میشه حقوقی هم نداره.زن خانه دار از صبح تا شب باید توی خونه وقتش بگذره .کاش یه حق و حقوقی هم برای زنان خانه دار در نظر بگیرن که لااقل زن بدونه این حقوق بی منت بهش داده میشه
ای کاش برای زنان خانه دار که صبح تا شب زحمت میکشندوفداکاری میکنند واصلا هم کارشون به چشم خیلی ها نمیاد یک امکاناتی در نظر میکرفتند
پاسخ ها
این امکانات را باید از طریق شریک زندگی خودش دریافت کند.اوضاع طوری است که مردان شاغل به زور دخل وخرج خانواده را جور میکنند از انطرف اگه خانمها از شوهرانشان حقوق بخواهند مرد بیچاره چه گلی به سر بگیرد؟
البطه دیگه مردا خاندار شدن
خانه داری همون خدمتکاریه تحمیلیه
یه عمر طرف کار خونه انجام میده
بازم از خودش حقوق نداره
در ضمن تو تمام دنیا کار خونه به زن تحمیل شده