پیامد حرفهای محمد خاتمی درباره فدرالیسم
سخنان اخیر محمد خاتمی درباره فدرال اداره شدن ايران واكنشهاي زيادي را به همراه داشت؛ بهنحوي كه كتر سيدجواد طباطايي، استاد برجسته دانشگاه و ايرانشناس شهير به تندي عليه او تاخت و در نامهاي خطاب به رئيسجمهور اسبق نوشت كه بهتر است در اين امور نظر ندهيد.
نامهنيوز: سخنان اخیر محمد خاتمی درباره فدرال اداره شدن ايران واكنشهاي زيادي را به همراه داشت؛ بهنحوي كه كتر سيدجواد طباطايي، استاد برجسته دانشگاه و ايرانشناس شهير به تندي عليه او تاخت و در نامهاي خطاب به رئيسجمهور اسبق نوشت كه بهتر است در اين امور نظر ندهيد.
عطاءالله عبدی، استاد ژئوپلتیک و جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی باور دارد که فدرالیسم میتواند آثار بسیار مخربی برای کشور ایران داشته باشد. او درباره تبیین ابعاد موضوع فدرالیسم در ایران به «نامهنیوز» گفت: «ما باید ببینیم که فدرالیسم در چه زمان و چه مکانی میخواهد رخ بدهد؛ وقتی از فدرالیسم سخن میگوییم باید وجوه تاریخی و ژئوپلتیک سرزمین موردنظر لحاظ شود.
نخستین نیروهایی در دوران معاصر بر بحث فدرالیسم تأکید کردند چپها بودند که بعدها گروههای قومگرا و تجزیهطلب نیز فدرالیسم را گامی میانه برای نیل به جدایی ایران دیدند. تکلیف با آنها مشخص است و اگر قومگرایان مدام بر فدرالیسم تأکید کنند، تعجب نمیکنیم زیرا هدفشان تجزیه ایران است اما متأسفانه چنین دیدگاهی از زبان برخی از دانشگاهیان و شخصیتهای برجسته سیاسی شنیده میشود که ظاهرا نسبتی با جدایی طلبان ندارند و خود را دلسوز مردم و کشور ایران معرفی میکنند».
این استاد دانشگاه درباره عللی که فدرالیسم نباید در ایران اجرا شود، افزود: «وقتی از فدرالیسم سخن میگوییم باید توجه داشته باشیم که وجود عنصر چند ملت ضروری است. یعنی یک زمانی چند ملت میخواهد یک کشور بزرگتر شکل دهند، به سمت شیوه فدرالیسم میروند تا شاید از مزایای یک کشور بزرگتر استفاده کنند و به اهداف نظامی، سیاسی یا اقتصادی خاصی برسند. در چنین سیستمی هر زمانی که واحدهای کوچکتر با واحد بزرگ به مشکل برخورد میتواند جدا شود که به آن مصالحه موقت نیز میگویند؛ بنابراین جدایی در سیستم فدرالیسم به شدت محتمل است.
حالا افرادی مانند آقای خاتمی که بحث فدرالیسم را مطرح میکند، باید پاسخ بدهد که آیا بهطور غیرمستقیم میگوید که ایران چند ملیتی است؟ هیچ گزاره تاریخی وجود ندارد که سرزمین ایران چند ملتی است. بهطور قطع میتوان گفت که ایرانیان از دوره ساسانیان تحت یک ملت واحد زندگی کردهاند و شاهد مثال آن متونی مانند شاهنامه است که در اختیار همگان قرار دارد. فراموش نکنیم که مناطق قفقاز، آسیای مرکزی و افغانستان به این دلیل بود که شیوه اداره سرزمینی در آن مناطق فدرال بود. سخن گفتن از فدرالیسم در شرایطی که عموم گروههای زبانی ما در مناطق مرزی زندگی میکنند و دولتها يا گروههايي در آن سوی مرزها بیوقفه در پی تجزيه ایران هستند؛ واقعا عجیب است».
عبدی درباره تفاوتهای فدرالیسم قومی و اداری نیز گفت: «دو نوع فدرالیسم وجود دارد؛ یکی فردالیسم قومی و دیگری فدارلیسم کارکردی یا اداری است. در سالهای اخیر آقای محسن رضایی از شیوه دوم تحت عنوان فدرالیسم اقتصادی نیز یاد کرده است اما وقتی به نظرات او نگاه میکنیم، درمییابیم که او نیز نگاه قومیتی دارد. اساسا این نگاه که راه توسعه از فدرالیسم میگذرد غلط است.
مگر فرانسه با یک سیستم کاملا متمرکز توسعهیافته نیست؟ یا کشورهایی مانند ایتالیا، ژاپن و نروژ توسعهیافته نیستند؟ كساني که از فدرالیسم در ایران سخن میگویند بهتر است به وضعیت کشوری مانند پاکستان نگاه کنند یا توجه داشته باشند که فدرالیسم در نیجریه آفتی بر جان این کشور شده است».
عطاءالله عبدی در پایان هدف هدف خاتمی از بیان مسئله فدرالیسم ناآگاهی او نسبت به این موضوع دانست و گفت: «باور دارم که در بهترین حالت آقای خاتمی نسبت به موضوع فدرالیسم و پیامدهای آن ناآگاه است. او یک آرمانشهری را در ذهن خود ساخته و تصور میکند با فدرالیسم یکشبه سوئیس میشویم. او با جداییطلبان همسو نیست اما به دلیل آنکه علم خاصی در این زمینه ندارد، از سر ناگاهی یک سخنی را گفته است».
نظر کاربران
خاتمی(=ورشکسته سیاسی)،قبل از هر اظهار نظر از مغزش سونوگرافی بگیره.
پاسخ ها
اگر بتوانیم چند صفحه نقد بخوانیم و توهین نکنیم آن زمان شروع انسانیت ماست
انگلیس و آمریکا و روسیه تمام سعیشون رو میکنند تا ایران رو تجزیه کنند . ...
فدرالیسم زمانی جواب گو خواهد بود که نفوذ امپریالیسم در منطقه به صفر برسد، در چنین موقعیتی فدرالیسم بهانه ای خواهد شد برای احیای امپراتوری ماد.
فدرالیسم همان تجزیه است. معلوم است که از دهان چه کسانی بیرون آمده.
ایرانیان هرگز به تنهائی نمی گرایند.و همه جای ایران سرای آنها است.
تمام اقوام ایرانی ار وجود هم و هم خانه بودن جمعی خود به واقع لذت میبرند.
مشکل ما تهاجم پیوسته در طول تاریخ به کشور با شکل های مختلف بوده .
مشکل ما عدم عدالت در کشور بوده.
مشکل ما نفوذ اجنبی بوده.
حرفهای ایشون هم در مورد مسئله فدرالیسم و همچنین پیشینه تاریخی ایران و ملیتهای ایرانی بسیار ناقصه و هدف فقط تخریب و توهین به آقای خاتمی بود و بگن خاتمی بیسواده.
خاتمی با این کار دیگه جایگاهی در بین مردم نداره و باطن خودشو نشون داد که بدنبال تجزیه طلبی هستش
طباطبایی از کی شهیر شده است ؟ خیلی از اساتید و اندیشمندان مخالف تفکرات ایسان هستند
پاسخ ها
خیلی از اساتید و دانشمندان هم موافق نظریات ایشان هستند
از زمانی که کنفدرالیزم را با فدرالیزم اشتباهی می گیرد !!!!
عجب دکتر شهیری ؟!!!
خدا وکیلی، خاتمی نسبت به این مسئله نا آگاه است، اونوقت تو آگاهی؟!
جل الخالق!!
خوب شد ایشون یه چیزی گفت تا تو بتونی خودت رو به این بهانه مطرح کنی.
پاسخ ها
اتفاقا خاتمی آگاهانه کاری رو انجام میده یادتون رفت قانون کار را که دردوران ریاست جمهوری خامنه ای و رفسنجانی که جرات نمیکردند بهش نزدیک بشن این آقا پا پیش گذاشت و قانون ضد کارگری را هرچه سریعتر به تصویب رسوند تاریخ تمام اعمال این حضرات را ثبت کرده بعدها میفهمند که آقایون چه کرد این طبقه فاخر روحانیت
خاتمی باید به خاطر شرمساری از عملکرد اقتصادی دولت مورد حمایتش مدتی ساکت باشد
پاسخ ها
اتفاقا دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی از هر نظر دوره طلائی بود.
کلمات را جلو اسمش ردیف کردید استادو پژو هش گر ......از فدرالی یکم میگفتی استاد! مگه محسن رضایی توضیح نداد فدرالی شدن .....یعنی مستقل بودن استان یعنی جلوی مهاجرت گرفته و بودجه یه شهر به شهر دیگه پراواز نمیکنید؛ چطور هر حرفی حسابی را به چپ و مزاج.....خوشتان نمیاد چرت میگید؟! بگو فدرال رو نمیدونم بهترنیست تا نظر بدهی؟ محمد خاتمی را کاری ندارم اما یه جوری گفتی فدرالیسم که انگاری نماینده هشتاد میلیون هستی....
پاسخ ها
آفرین
اینی که شما گفتین هم فدرالیسم نیست. بلکه تجزیه طلبی است.
هر آدم معمولی میدونه فدرالی در ایران چون قومیت های مختلف در آن ساکن اند یعنی تجزیه بع همین راحتی لعنت به کسی که اینو مطرح کرد
پاسخ ها
بی سواد محض
بله درسته، خاتمی بیسواد محضه
معمولا چند کشور به هم بصورت فدرالی اداره می شود نه یک کشور چند هزار ساله را تجزیه می کنند اون هم توی منطقه ما اگر کسی به خودش اجازه نمی دهد به ایران حمله کند این بخاطر قد ت ملی است که ایران از گذشته این را با خود دارد
مولفه های قدرت ملی قدرت اقتصادی (منابع زیر زمینی) قدرت اقتصادی _ سیاسی _ جمعیت و جغرافیا _ تاریخ و تمدن _ توان نظامی که حالا بعضی از افراد می خواهند از مولفه ها کاسته شود که قدرت ملی ایران را کم کنند
فدرالیسم در ایران راهی برای همبستگی واقعی بین مردم ایران است. یک همبستگی سخت نه شکننده!
با فدرالیسم تکلیف تجزیه ایران هم مشخص خواهد شد! یعنی یک ایران فدرال برای همیشه.
پاسخ ها
یعنی ایران با کدوم کشورها تشکیل فدرالیسم بده؟ تا حالا که هیچکدوم از همسایه ها تقاضای پیوستن به ایران و تشکیل یک کشور فدرال نکرده اند
اگه قراره فدرالیسم اتفاق بیفته باید فقط و فقط بین ایران و کشورهای دیگر مثل افغانستان ، عراق ، ترکمنستان ، تاجیکستان و... باشه
تحت عنوان ایران بزرگ که انشاالله اتفاق خواهد افتاد...لطفا کلمه "ایران بزرگ" رو در گوگل جستجو کنید
فدرال یعنی تجزیه
پاسخ ها
اگه قراره فدرالیسم اتفاق بیفته باید فقط و فقط بین ایران و کشورهای دیگر مثل افغانستان ، عراق ، ترکمنستان ، تاجیکستان و... باشه
تحت عنوان ایران بزرگ که انشاالله اتفاق خواهد افتاد...لطفا کلمه "ایران بزرگ" رو در گوگل جستجو کنید
با فدرالیسم مخالفم زیرا فدرالی شدن برای اتحاد است و کشوری که اتحاد دارد نباید عقب گرد کند ولی برای شخصیت جناب آقای خاتمی احترام خاص قایل هستم.
درمدیریت بر مجموعه های متنوع بهترین شیوه فدرالیسم هست این متد علمی هست