غرضی: مردم ما را حلال کنند
سیدمحمد غرضی وضع مدیریتی را پس از گذشت حدود چهل سال همچنان ایستا ارزیابی کرد و گفت: این را بدانید که هرچه پل و جاده و پروژه عمرانی دنبال کردهایم، خیرش به مردم نرسیده است. مردم باید ما را حلال کنند. این سبک مدیریت به هیچ جایی نمیرسد!
خبرگزاری ایلنا: پروژههای عمرانی بسیاری در چهار دهه اخیر احداث شده که از نظر گستردگی در طول تاریخ بیمانند بوده و از این جهت، میتوان دوران پس از انقلاب را به عنوان نقطه عطف تاریخ عمران ایران از جهت تعدد پروژههای اجرا شده، در نظر گرفت.
با این حال، ویرانی بسیاری از جادهها، پلها، خطوط ریلی و منازل انبوهسازی شده در بلایای طبیعی، به ویژه سیل اخیر، نشان دهنده کیفیت نه چندان مناسب اجرای پروژههای عمرانی در ایران است.
مهندس «سیدمحمد غرضی» وزیر اسبق نفت و ارتباطات و همچنین بنیانگذار سازمان نظام مهندسی کشور که سابقه استانداری خوزستان در ابتدای انقلاب را نیز در کارنامه خود داشته است، در گفتگوی پیشرو در رابطه با مدیریت پروژهها در دوران پیش و پس از بحران سخن گفته است.
پس از وقوع سیل، مدیران اجرایی و غیراجرایی در نخستین واکنشهای خود، برای تسکین غم عمومی و ایجاد جریان امید در کشور، وعدههای فراوانی دادند. آیا وعدههای ستادی دولت با امکانات امروزِ این قوه همخوانی دارد؟
اتفاقی که افتاد این بود که بدنه دولت بسیار فعالتر از ستاد دولت شد و من که حداقل شصت سال است که اقتصاد را میشناسم و در دولت کار میکنم، اذعان دارم که بدنه دولت به شدت نگران بود و به دنبال کمک به مردم بود؛ البته ابعاد این فاجعه بر هیچکس روشن نبود و هرقدر هم که فاجعه تندتر و شدیدتر شد، ستاد هم تحرک بیشتری پیدا کرد، منتهی دیگر بدنه و مردم یکی شده بودند و الان هم میبینید که استعداد جالبی از سپاه، ارتش و کمکهای مردمی و موکبهای اربعین به رفع مشکلات فاجعه میپردازند.
آنچه که در این قضیه روشن شد این بود که دانش مردم نسبت به این بحران طبیعی افزایش یافت و امروز مردم به تخصص مورد نیاز برای مواجهه با بحرانها دست یافتهاند. آنچه که من همیشه دلم میخواهد در مورد زلزله و سایر اتفاقات فاجعهآمیز و همینطور جنگ، تخصص عمومی بالا برود و البته زمینه این کار فراوان شده است و اگر دولت و سایر قوا بتوانند این زمینه مثبت را به دانشگاه بزرگی تبدیل کنند، که چطور شهر و خانه بسازیم و بلاهای طبیعی را پیشبینی کنیم، تنها دستاوردیست که میتوانیم از این ماجراها داشته باشیم در غیر این صورت، به گذشته نگاه کردن و ایراد گرفتن به اندازه کافی انجام شده است!
من دلم میخواهد که شهرسازی، جادهسازی، راهآهن، فرودگاه و خانهسازی، با مشخصات فیزیکی به تمامی شهرها ابلاغ شود و همه مردم، مهندسین مشاور و نظام مهندسی و دستگاههای دولتی و وزارتخانههای مختلف، هرچه در آینده میخواهند انجام دهند، مبدا تصمیمگیریشان نرمها و استانداردهای موجود متناسب با پهنهبندی سیل در هر استان باشد.
اما میتوان اینطور هم جمعبندی کرد که دولت با توجه به اینکه در تحقق وعدههای قبلیاش در شرایط بحران کامروا نبود، در حال حاضر هم اولین نوع مواجههاش با پدیده بحران، بیان وعده است مثلا اینکه فلان شهر بهتر از قبلش در اسرع وقت ساخته میشود! آیا این روش یعنی صرف پرداختن به توزیع وعده در مدیریت بحران کار درستی است؟
من بیشتر توجهم، معطوف به آینده است و اگر یک درصد هم اجرا شود، بسیار عالی است چون هرچه سرمایه در گذشته در مجموعه شهرسازی کشور کردهاند در حال حاضر دچار گرفتاری است و ما صد سال است که فعالیت میکنیم که چند فرودگاه و راهآهن و سد بسازیم اما چنین حرفهای منفیای زده میشود.
اگر قضیه به این صورت باشد در مواردی که دولت اقدام میکند با این دلیل که دولت مثلا ورشکسته است -نه این دولت- این سوال مطرح میشود که آیا دولتی که توان اداره خودش را ندارد، میتواند اداره کشور را به عهده بگیرد یا خیر؟ برای ما مسئله اصلی این است! لذا وقتی که دولت هزینه میکند، هزینهها به بار نمینشیند.
من چهل سال پیش استاندار خوزستان بودم که یک سیل ده هزار و چهارصد متر مکعبی آمد و کل استان دچار دردسر شد و اکثر پلها از بین رفت. ما در آن زمان گزارش تهیه کردیم که مهندسین مشاور و کسانی که این جادهها و پلها را میسازند بایستی تنها این را بدانند که طول پل باید از عرض رودخانه بیشتر باشد ولی شش سال بعد سیل آمد و به سرعت پلها را برد و این بار سوم است که جاده را میبرد و سایر زیرساختها را هم با خودش میبرد. هیچ چیز در این چهل سال از نظر مدیریتی تغییر نکرده است.
پل خواجو و سیوسه پل طولشان از عرض رودخانه بیشتر است علاوه بر آن برای ساخت آنها؛ کارگر و مهندس و همه با دل و جان کار میکردند و اعمالشان هم ماندگار شد.
آیا این مورد در رابطه با پروژههای عمرانی جاری نیز صدق میکند؟ آیا با وجود نقصان در اجرای پروژههای کنونی، مردم میتوانند وعدههای بازسازی را با امیدواری قبول کنند؟
در مورد پروژههای عمرانی کشور شما ببینید که چه چیزی ماندگار است. هیچکس با انگیزه و درست کار نمیکند! ما سی سال در نظام مهندسی کار کردهایم و سعی کردهایم فنون را به جامعه منتقل کنیم اما فنون که خود به خود عملیاتی نمیشوند. تقریبا میشود گفت که تمام ساختمانهای کشور مانند ساختمان پلاسکو است.
یعنی پولی هزینه میشود و ساختمان ساخته میشود، سی یا چهل سال بعد به بدترین شکل از بین میرود. از این صحبتها میخواهم این نتیجه را بگیرم که شما در اداره کشور با کسر زندگی مردم، دولت موفق تشکیل نخواهید داد. همه چیز در اضطرار انجام میشود، ساخت کارخانه و فرآیند تولید هم در اضطرار انجام میشود.
یک جایی باید کشور در حالتی عادی بایستد. این سوءاستفادههایی که احزاب و گروهها برای بهجای هم نشستن دارند، به جایی نمیرسد.
چه نقشی برای دولت در رفع و رجوع این بحرانها قائل هستید؟ ورود مستقیم به بازسازی، توزیع پول یا تعریف کردن استاندارد و ناظر بر اجرای امور؟
شما ملاحظه کنید وقتی که جریان عامه مردم برای دسترسی به مایحتاج اولیه دچار زحمت میشود، نقش دولت نقش گویایی نیست بلکه نقشی در نزدیکی حوادث است! صاحب امتیازهای مختلف فقط برای مصادره امتیاز میآیند و جامعه رشد نمیکند.
انقلاب سر جای خودش است ولی دولتها توفیق بهرهبرداری از این استعداد را ندارند به این دلیل که امتیازطلبند. هشتصد سال پیش بند امیر ساخته شده است؛ پانصد سال پیش پیش پلهای زایندهرود ساخته شده است و سر جایشان هستند. هیچ چیز به ثبات نمیرسد الا اینکه قرار طبیعی خودش را به دست بیاورد.
قرار طبیعی با ذهنیت منطبق با نیاز و رضایت عامل حاصل میشود. با نارضایتی چیزی حاصل نمیشود. به دنبال این نباشید که دولت تکلیفش را انجام میدهد یا نمیدهد؛ حتی وقتی سرمایه عظیم دلار و ریال میرود، کارها به عمق نمیرسد!
من چهار هزار کیلومتر جاده روستایی در سال ۵۸ در کردستان ساختم و نظریهام هم این بود که تا زمانی که روستا به شهر وصل نشود گرفتاریهای روستا کم نمیشود، همینطور که در زمینه مخابرات این کار را کردم ولی امروز یک متر از این جادهها باقی نمانده است و تمام آنها را یا سیل برده است یا پلهایش خراب شده است. این را بدانید که هرچه پل و جاده و پروژه عمرانی دنبال کردهایم، خیرش به مردم نرسیده است. مردم باید ما را حلال کنند. این سبک مدیریت به هیچ جایی نمیرسد!
نظر کاربران
اصلا هیچ مسیول بی مسیولیتی رو من به شخصه حلال نمیکنم
پاسخ ها
خدا لعنت تون کنه ایشالله
هیچ وقت حلال نخواهیم کرد
پاسخ ها
خدا ازتون نگذره
خخخخخخ حتما حلالتون میکنیم
پاسخ ها
باز خوبه این میفهمه باید حلالیت بخواد اونای دیگه فک میکنن جاشون وسط بهشته
خیر نبینید به حق پنجتن
همون بهتر که این سال ها بارون نداشتیم و مدیریت خشکسالی شون بهتر بود
پاسخ ها
پیدات شدرهاخانم کجابودی؟؟؟
واگذارتان به خدا
حلال بی حلال خدایاهرکس به این ملت بی توجه ودروغگواست خارودلیلش کن
هزا ران بار حرامتان باد
پاسخ ها
کوفت بخورید امید وارم
نمیکنن
ما که میسپاریم به خدا سر پل صراط میبینیم.
مگه چکارکردی .اول بگو شایدقابل بخشش
بود.
پاسخ ها
ما حلال کنیم نسل ها اینده چی ما نسل ها گذشته را حلال که نمی کنند هجی شماها راهم که خدا می داند
حلالتون نمیکنیم
مگه شوخی کردید که حلالیت میخواید؟
کارتون جدی بوده.
حلالیت یعنی چی؟
یعنی بالاخره فهمیده؟
خسارت اموال و خسارت زمان مردم را بده. شاید حلال هم کردند.
چه فایده خدا ازت نگذره بااین تفکرت مردمو بیچاره کردید
من که به نوبه خود هیچ یک از مسولین را حلال نمی کنم و سر پل صراط جلوشان را گرفته و حق خود را به ان وان یکشهرمند طلب میکنم
سلام دست همه زحمتکشان درد نکنه
بااین تفسیری که شما گفتین عراق میخواسته در کشور خودش سیل روانه کنه ایران انتطارداری چی داری مردم کاری باشما ندارن ولی دولت مردان حلال نمیکنن چون خیلی اذیت کردن حالا مسایل اقتصادی یه طرف این سیلم انگار دشمنیدارن با مردم ایران که این کار کردن بعدادولت رفاه خارج براش مهم تره ادمین در یاب دروغ میگم
نمیکنیم
چشم منتظر دستور بودیم حلال کنیم پولا رو خوردنی فکر اون دنیاتو میکردی دیره الان
مردم هیچ وقت شما را حلال نمیکنن مخصوصا کارمندها باز خریدی مخابرات را به نون آنها را بریدی کارمندی که باید باز نشست می کردی با سابقه حدود بیست پنج سال بهترین دوران جوانیش از دست که بود مآ 6میشه نفرینم می کنیم
اینکه وجدان دردگرفته ایدخوب است ولی مردم چطورشما راحلال کنندوقتی باپولشان وسرمایه های ملی سان چنین کردیدمطمئن باشیدنه مردم ونه خداوندهیچکدام ازشما راضی وخشنودنخواهندبود.کاررابه کاردان متعهدندادیدبیشترپیمانکاران ساختمانی وراه سازی بارابطه می آیندپروژه ها رابا اعتبارکلان تحویل میگیرندازحقوق کارگروبنا ومصالح ساختمانی میدزدندوبا یک سوم پولی که گرفته اند،پروژه راتکمیل وتحویل میدهند!!یکشبه میلیاردرمیشوندوکسی هم بواسطه همان رابطه بازیها پاسخگونیست.بعدهم که مشکلی پیش آمد،شتردیدی ندیدی!!آیا نبایداکنون که سیل بسیاری اززیرساختهای شهری راتخریب کرده،دلایل آن بررسی وکمکاریها وتخلفات افرادمسئول ودست اندرکارمحاکمه ومجازات شوند؟!!
مردم کدام خطاهای شماها را عفو کنند
کسی شما ها را حلال نمیکنه ... بعد از این همه اشتباهات و به گند کشوندن زندگی های مردم ... چقدر پر رو و وقیح هستید
مطمئن باش حلالتان نمیکنیم آن دنیا یقه همتون را خواهیم گرفت
کاش همه مسئولین بی توجه و زحمت آفرین از چنین شجاعت و شهامتی برخوردار می بودند تا در پیشگاه خداوند متعال و خلق خدا طلب بخشش نموده و کناره می گرفتند.
چه جوری حلال کنن
دلار هفت تومن شده ۱۳تومن
ماشین ۱۷تومن شده ۵۰تومن
و.......
چه حلالی؟؟؟ زدید زیرساخت ها رو با سرهم بندی نابود کردید که با یه سیل اینقد خسارت وارد شده
حلال نمیکنیم که نمیکنیم که نمیکنیم خدا لعنتتون کنه یه عمر دزدیدینو اختلاس کردنین روفتینو شستینو بردین کاناداهو امریکا حالا میگین حلال کنین فقر طبقاتی ایجاد کردین بینه همه، پولدارارو پولدارتر کردین فقیرارو فقیرتر
عیب نداره داداش ......بلاخره آخرتی هم هست.
انسان از روز اول کاری رو به دست میگیره درست انجام میده اگه نتونست واگذار میکنه مثل اروپا یا ژاپن یا امریکا واگر لج بازی کرد وکنار نرفت تاوانش رو تو اون دنیا میدن.
حلال کنن?موقعی که تو قدرت و پول بودین خدا رو بنده نبودین.اصلا حرف فقط حرف خودتون بود.الانم هنوز همینطوریه.تخصص براتون معنا نداره فقط تعهد براتون مهمه
به خداوندی خدا و به یکتایی خداوند متعالی قسم نه تنها صاحبان حکومت بلکه هیچ یک از وزرا و مجلس نشینان را حلال نخواهم کرد اگر تمام بهشت رو به من بدهند چون میخواهم بدانم آیا صاحبان حکومت و وزیر و وزرا هم مثل میلیونها نفر شرمنده زن و بچه شون هستند. آیا درسفره آنها گوشت و پیاز و مرغ و آجیل و ... دیده نمیشود؟! آیا آنها هتگام مریضی به بیمارستلنهای دولتی میروند؟ به خداوندی خدا قسم که هیچ وقت حلالتان نخواهم کرد
تو هم مث بقیه تا دستت از قدرت و سیاست کوتاه شده یاد حلالیت مردم افتادی!!!!
سلام پیر شده
هی گند بزنین حقوق میلیاردی بگیرید کیف دنیارو برا خودتون بکنید بعد حلالیت بطلبید. نیازی به حلالیت نیست آقای قرضی خودت و بچه هات تشریف بیاید پل دختر یه چند روزی کمک خونهاشونو تمیز کنید تا مردم هم شاید شما رو حلال کنن
من که به شخصه اگر بر گردن مسئولی حقی داشته باشم هر گز حلالش نخواهم کرد ..
مطمئن باشید خدا از باعث وبانی این نمیگذره.
مگه میشه ظلم بشه کم کاری بشه دزدی اختلاس و...بشه بعد با حلالیت مردم تموم بشه
خدا این دوروز عمر رابرای آزمایش گذاشته بابت همین
مطمئن باشید خدا از باعث وبانی این نمیگذره.
مگه میشه ظلم بشه کم کاری بشه دزدی اختلاس و...بشه بعد با حلالیت مردم تموم بشه
خدا این دوروز عمر رابرای آزمایش گذاشته بابت همین
مطمعن باش حلال نمیشی
همین الان که مینویسیم چه اشتباه هاتی ااز یک اقیانوس نه دریا یک قطره اش رو میگیم همین بابا که منعکس بکنه ،نظر ما رو منعکس نمیکنه این یک اشتباه خیلی بزرگ هست که نظریه ها چی بوده وقتی حق یک فرد رو به موقع نه حتی دیر به موقع بهش ندید اون فرد یک خانواده داشته باشه بدان حتما بدبخت میشه پسرشو میخواد داماد کنه نداره مدرسه یا دانشگاه میخواد بفرسته حقشو بهش ندادن دختر جهیزه براش درست کنند نداره وحتی هست که به فحشا کشیده بشه ،پس خیلی چیزهای دیگه پس از اول کارتو درست انجام بده تا به این روز حلال کن نرسه مگه میشه حلال کرد وقتی مصیبت به بار اوردی همین حقوق همسان سازی چرا الان اجرا باید بشه سالها قبل باید انجام میشد والان هم بصورت ناقص ما نداریم جواب ما که نمیشه چرا برای مسئولین میشه از زیادی ثروت اقازاده هاشون رو میفرستند خارج خرجهای انچنانی یک قطره از یک اقیانوس حلال بی حلال پسره بازنشسته شده سنش ۳۷سال ازدواج نتونسته بکنه چون حقشو بهش ندادن اگر اون موقع که سنش فرزندش ۲۵سال بود حقشو میدادند هم فرزندش به موقع ازدواج کرده بود هم شما الان نمیگفتید حلالم کنید.
یه ده خط از حرفارو خوندم چطور پلهایه قدیمی و بعضی بناها سالم ماندن نباید از قبل مثل همین بناها کارشناسی عمل میمردین ،،حتما باید این اتفاقا بیفته تا درس بگیرین خو مثل سیل و زلزله از کارشناسایه ژاپنی و دیگر کشورها کمک بگیرین که انقدر هزینه رو دست مردم و بیت المال نزارین و کاری که بلد نیستین بگید بلد نیستیم ،،،
این را یادتان باشد .کسانی می تواند حلال بودی و شامل بخشش خداوند باشند.که تواب و به حمد خداوند مشغول باشند.صرفا
من یکی عمرا
اصلا و ابدا فردای قیامت یقه همه شماها را خواهیم گرفت
لطفا پس شما که کاری بود نیستی دست ازسرمردم بردارید که با این کار مردم هم شمارا حلال خواهند کرد تا چهارتا کاردان بیان کشور اداره کنند
بروید از کشته های سیل حلالیت بطلبید نه از زنده ها
مدیریت لیبرالی مرحوم مغروق
شنیدن کی بود ماندن دیدن کی گوش کند گوش شنوا کجا
فکرنکنم مردم شماهارا حلال کنند.شایدهم دلشان به رحم بیاید شماهاروحلال کنند.
در مدت این چهل سال چه بر سر ملت ومردم آمده که اخلاق وتعهد و ایمان به صفر رسیده همه به فکر این هستند تا جیب خودرا پر کنند واز هر موردی منافع وسهم بیشتری نصیب خود کنند
بدبخت مردم حلال کنند
خدا رو چی کارش می کنی
لعنت خدا به باعث و بانی بیچارگی ملت
غرضی یادت رفته که میخواستی نیوساید شرکت نفت مثل حصیر آباد بکنی یعنی مردم را بدبخت بکنی بعوض آنکه حصیر آباد ها را به نیوساید تبدیل کنید. حرامتان باد
ما از هر گناهی بگذریم از گناه مسئولان نمی گذریم!
من به حق خودم,هیچ مسئولی روحلال نمی کنم.
حق الناس
خودت تو حرفات میگی من ساختم تو هیچ جای دنیا دولت سهمی در بخش خصوصی نداره و شرکتهای خصوصی عموما در مناقصههای بین المللی شرکت می کنن نتیجه میگیریم خودت هم از دولت پول میگرفتی هم پول شرکتهای خصوصی رو تو جیبت میزاشتی و یه چیز بی کیفیت تحویل می دادی
ماههشماهاراواگذارخداکردیم چون خوب وشیر ین انتقام میگره حوالتون بهخدا
دمت گرم این حرفها رو چرا الان میزنی درست وقتی که پست و مقامی نداری کلا ایران همینطوریه
اخوی حلال حرام خوب درک نکردین هر کسی باید باز تاب اعمال شو بده به مثقال خیر و شر ش در پیش گاه حضرت حق تعالئ .