۸۴۵۷۸۴
۳۰ نظر
۵۰۱۷
۳۰ نظر
۵۰۱۷
پ

در سیل چه کسی مقصر است؛ مسئولین، مردم یا هوا؟

سیل در ایران پیامدهای مرگباری به همراه داشته و همه به دنبال مقصر آن می‌گردند.

خبرآنلاین: سیل ابتدا گلستان را با خود برد، بعد نوبت شیراز رسید، حالا به کرمانشاه، خراسان و خوزستان رسیده و شاید پایتخت مقصد بعدی آن باشد؛ بارش شدید باران یکی از دلایل اصلی این موضوع است، اما کارشناسان معتقدند «باران» تنها بخش کوچکی از مسئولیت بحران به وجود آمده را برعهده دارد.

در سیل چه کسی مقصر است؛ مسئولین، مردم یا هوا؟

سیل، یک حادثه طبیعی است که گاهی خسارت‌های زیادی به وجود می‌آورد اما برخی از اقدامات انسان‌ها مثل از بین بردن مراتع، شهرسازی اشتباه و ... می‌تواند این خسارت‌ها را چند برابر کند.

ایران هم در چند روز گذشته با این بحران به شکل مرگباری روبرو شده، برای اینکه مشخص شود چقدر خودمان در بحران به وجود آمده مقصر هستیم و چقدر هوا، بهلول علیجانی استاد اقلیم‌شناسی دانشگاه خوارزمی گفتگویی داشت، او بر این باور است که سال‌ها قبل هم ایران چنین باران‌هایی را تجربه کرده، اما نه با چنین خسارتی.

این گفتگو را اینجا بخوانید:

آقای دکتر بحث را با همان سوال همیشگی شروع کنیم؛ چقدر از این بارندگی‌هایی که ما با آن روبرو شدیم طبیعی است؟ یعنی چنین حادثه‌ای قابل انتظار است؟

ببینید نمی‌توانیم بگوییم این میزان از بارندگی غیرطبیعی است و مربوط به مسئله‌ای مثل تغییراقلیم است. این ویژگی کشور ما است؛ امسال باران‌ها عقب افتاده و چون هوا مقداری گرم شده رطوبت آن افزایش پیدا کرده، از سویی این هوا از مدیترانه و خلیج‌فارس هم رطوبت زیادی گرفته و این منجر بارش شدید باران شده.

قبلا هم از نظر تاریخی چنین شرایطی را تجربه کردیم؟

الان هم همه می‌گویند باران گلستان در ۳۰ و یا حتی ۵۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده، قطعا به دلیل رطوبت به وجود آمده کشور ما با بارندگی شدیدی روبرو شده و این موضوع قابل انکار نیست.

اما آیا این میزان بارندگی ۵۰ سال پیش هم چنین خسارتی را به همراه داشت؟

چنین بارانی قطعا خسارت به همراه دارد و این موضوع طبیعی است، اما اینکه این خسارت به این میزان باشد موضوع طبیعی نیست، ما مقصر تشدید خسارت‌های این سیل هستیم. سال ۷۸ یا ۷۹ باران-سیل نکا اتفاق افتاد که خسارت زیادی به همراه داشت، چند سال پیش در نوروز در تبریز این اتفاق افتاد، اینها دیگر به شرایط اقلیمی ربط ندارند و علت آن ناآگاهی و عدم اطلاع چه در سطح مدیران، چه در سطح رسانه‌ها و چه در سطح مردم است.

مدیران مقصرند که این آگاهی‌ها را ندارند، رسانه‌ها مقصرند که این اطلاعات را به مردم منتقل نمی‌کنند و از سویی در کشور ما هنوز یقین و اطمینان به این اخبار به وجود نیامده؛ یعنی اگر اخبار اعلام کند که فردا قرار است سیل بیاید مردم به آن اعتماد نمی‌کنند.

چه می‌شود که بعد از ۵۰ سال، شرایط اینگونه بدتر می‌شود؟

وقتی جایی سیل بیاید باز هم قطعا این اتفاق تکرار می‌شود، حالا ممکن است این اتفاق بعد از ۵۰سال دوباره رخ بدهد.

برای مثال من داشتم نقشه منطقه شیراز را نگاه می‌کردم واقعا وضعیت به شکلی نبود که سیلی به چنین شرایطی رخ بدهد. ۵۰ سال یا ۱۰۰ سال پیش هم قطعا این باران در ایران اتفاق افتاده، ولی چون در آن زمان پوشش گیاهی وجود داشته، خاک نفوذپذیر بوده، جلوی روان آب گرفته می‌شد و سیلی رخ نمی‌داد.

و وقتی همانطور که شما می‌گویید چنین اتفاقاتی در این بازده زمانی بلندمدت در کشور ما رخ می‌دهد، چه برنامه‌ریزی می‌توانیم انجام دهیم؟

بارها گفتم در کشورمان بارش معمولی نداریم و همیشه باران‌های رگباری و شدید را تجربه می‌کنیم. در کشور ما یا باران نمی‌بارد و خشکسالی رخ می‌دهد و یا باران رگباری رخ می‌دهد. مدیران باید نسبت به این موضوع آگاه باشند و آمادگی لازم را برای مقابله با آن داشته باشند.

ما مدیریت بحران انجام می‌دهیم اما زمان معمولی را به درستی مدیریت نمی‌کنیم. ما باید از قبل آماده باشیم، زیرساخت‌ها را درست کنیم، اقدامات دیگر را انجام دهیم و ... تا در چنین شرایطی با خسارتی به این شدت مواجه نشویم.

مثلا گفته شده ریل راه‌آهن را از بین بردند تا آب خالی شود، این نشان می‌دهد که هیچ آگاهی در راس کار وجود نداشته که قبلا و پیش از وقوع بحران اصلا اجازه ندهد چنین چیزی ساخته شود. در واقع هنگامی که خط آهنی ساخته می‌شود معمولا دوره برگشت هزار ساله میزان بارندگی در آن باید رعایت شود. برای مثال، خط مترو تهران کرج با دوره ۴۰۰ یا ۵۰۰ ساله ساخته شده و اگر یک باران شدید ۵۰۰ ساله هم رخ بدهد این خط آهن می‌تواند آن را تحمل کند.

حرف من این است که چرا در بیشتر کارهای عمرانی ما این دوره برگشت باران‌های ۵۰، ۱۰۰ و ... اصلا در نظر گرفته نمی‌شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • امیر

    تا حالا مردم مقصر بودن الان مقصر سیل هم مردم هستن، شما کار خود را ادامه دهید فرصتی دیگر و بهانه ای دیگر برای اختلاس و خالی کردن جیب مردم فراهم شد ، گرانی را افزایش دهید ، مردم امیدشان به خداس تا منت گذاران.

  • ir..

    مسولین مقصرند ....چرا چون خداوند متعال گفته حاکم کشوری اگر ظلم کند به مردمانش بلای طبیعی نازل میشود

  • بدون نام

    در سیل دروازه قرآن شیراز : مسولین چون در دهه شصت مسیر رودخانه فصلی بوده که بعدأ تخریب شده و جاده و ساختمان زده شده ، قوه قضاییه باید با مسولین گذشته برخورد شدید فضایی کند؟!؛+!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • پیمان محمدی

    مسولین

  • بدون نام

    معلومه،،امریکا

  • رسول

    مردم مقصرند! چون سکوت کردند، در مقابل هزاران فاسد و فساد. هردفعه فراموش میکنند جنایات قبل را و دوباره پای صندوق های رای میروند و فکر میکنند در سرنوشت کشورشان دخیل هستند!

  • آ زاد

    در کشورهای کافر عذاب الهی ،در کشورما مسئولین که نیستند ،پس مردم همیشه بدبخت،چون مسئولین.ر فته بودن به فرزندانشان در بلاد کفر سری بزنند و حسابهای بانکی را چک کنند

  • بدون نام

    نه نه نه هیچ وقت اسمی از قصور مسئولین نبرید چون مسئولین از خدا بالاتر و برترند.قطعا در قضایای سیل و گرفتاریهای از این دست و غیره خدا مردم و هوا مقصرند.

  • بدون نام

    عمه من

  • بدون نام

    خدا پدرت بیامورزه دنبال مقصر میگردی تاحالا مقصری پیدا شده

    پاسخ ها

    • بدون نام

      فکرکنم مسولین مقصر بوده باشند.چون مرتب اعلام میکردند امسال کمبوداب داریم ومیگفتند تا۵۰سال اینده ابی وجودنخواهد .واز این چرت پرت ها

  • بدون نام

    مسئولین مقصرن این دیگه سوال داره.یه عمر به جای خرج پول نفت برای زیر ساختهاومملکت که حق مردمه فقط از بیتالمال دزدیدنو بردن .وای به حالشون

  • بدون نام

    تو این مملکت..مسلما مردم مقصرن

  • قمبرعلی حبیبی

    مقسرکسانی هستند که بستررودخانه مسل دروازه قران شده اپارتمان سازی شهداری.بنیادمسکن باید جوابگوملت باشن

  • بدون نام

    وقتی هر خبری که دلشون میخواد اعلام میکنند دو ساعت بعدش تکذیب میکنن چرا مردم باید اعتماد کنن ، یه روده راست تو شکم مسئولان نیست

  • بدون نام

    98درصد دولت مقصر است پیمان کاران که راه آهن یا جاده کشی میکنند.2درصد هم مردم

  • سامان

    همیشه و همه جا صد در صد مردم مقصرا ،چون داره گناه میکنن ،بد حجاب شده اند و زیاد خرید میکنن و انتظار زیادی از مقامات دارن .

  • منصور

    از نظر بنده مهندسین شهر ساز ونقشه بردارها مقصر اصلی این ماجرا هستند دلیلش این هست زمانی طراح ونقشه بردار برای یک سیستم شهری دید تخصصی ندارد فاجعه شروع می‌شود ومتاسفانه قربانی هم می‌گیرد برای مثال اگر خیابان‌های اکثر شهرها شیب خوبی ندارند به مچرد شروع بارندگی وآب گرفتگی دریای آبی بوجود میاد ویکجا سرازیر جایی دیگر می‌شود که نتیجه اش سیل ویرانی دولت بایستی هرچه زودتر طرح جامع شهری را به اجرا بگذاره وکوچه ها ی بن بست وخانه های به هم چسپیده را آ زاد نماید

  • بدون نام

    ببینید درختان پوشش گیاهی را چه سازمانی از بین برده تحقیق کنند

  • amin

    مردم تا مردم به این مسولین بی مسولیت رای میدن همینه پس مقصر اصلی همین مردم هستن

  • بدون نام

    در کشورهای پیشرفته هم سیل میاید ولی تلفاات ندارد در ایران تمام سیلها بخاطر شاهکارهای مقامات است مدیران بحران باعث افزابش تلفات میشوند چون اصلا نمیدانند چکار باید بکنند

  • شیراز

    مردم وهوا
    مسولین بی گناه هستند به جان عمه شان قسم

  • بدون نام

    مسئولین مسئولین بی پدر مادر

  • بدون نام

    مسئولین از خدابیخبر بی پدر مادر خدالعنتشون کنه

  • بدون نام

    نمیگی خدا مقصر ای خدا اینها تاکی درست نمیشوند تاکی اینها بی برنامگی جلو میرن

  • بدون نام

    چرا نظر مردم و نمیزازی کمترینها

  • بدون نام

    مثل همیشه اول خورزو خان بعد مردم بعد امریکا و اسراییل!!!!!!!

  • بدون نام

    درختکاری از25سال پیش که قرار بود اجرا بشه وبودجه هم بهش تعلق گرفت چی شد بودجه وپولش کجا رفت دزد انقدر در این سیستم فاسد داریم که به استخون باقی مونده از مردم هم رحم نمیکنن گرگند در لباس میش

  • بدون نام

    احتمالا خدا

  • اگه فحشمخای

    من ۶ ساعته نضر دادهام ولی نمیگذارید

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج