میانگین درآمد یک روحانی چقدر است؟
به افرادی که در حوزه های علمیه به تحصیل، تدریس ، تحقیق ، تبلیغ ،مدیریت،کارهای اداری و.... اشتغال دارند مبلغی به عنوان شهریه یا کمک هزینه پرداخت می گردد.
پارسینه نوشت: مسئله امرار معاش روحانیون همواره از بحث های داغ جامعه بوده است، بسیاری از روحانیون پس از اتمام دروس حوزه برای امرار معاش، خود به کارهای دیگری نظیر تدریس در مدارس و دانشگاه ها، دفترداری اسناد و ازدواج ، قضاوت ،وکالت و.... مشغول شده و از آن طریق زندگی خود را تأمین می کنند.
شهریه طلبگی نیز تا زمانی که طلاب ارتباط خود را با حوزه های علمیه ادامه دهند، به آنها تعلق می گیرند که رقمی بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است.
در کنار مشاغل رسمی یادشده "مسجدداری" یکی دیگر از منابع درآمدی روحانیون و طلاب به شمار می آید.
بسیاری از روحانیون امامت جماعت یکی از مساجد را به عهده دارند و برای همین امر نیز مبلغی به عنوان ایاب و ذهاب و یا مدیریت امور مسجد از هیات امنای مسجد دریافت می کنند.
مسجدداری بیشتر مربوط به نمازجماعت مغرب و عشاء می شود و مبلغ متوسط دریافتی روحانیون برای یک وعده مغرب و عشاء نیز هم اکنون پانصد هزار تومان است.
البته مسائلی همچون میزان درآمد مسجد و محل آن که در کدام بخش شهر قرار دارد و یا این که مسجد خانه امام جماعت دارد یا خیر نیز از متغیرهای این مبلغ محسوب می شود.
رسیدگی به امور مسجد بنا بر صلاحدید هیات امنا و امام جماعت از فعالیت های جنبی امام جماعت محسوب می شود و بسیاری از روحانیون دریافت حقوق از مسجد را مرتبط با این فعالیت ها می دانند و نه اقامه نمازجماعت.
اقامه نمازجماعت ظهر و عصر در شرکت ها و ادارات دولتی ، یکی دیگر از منابع درآمدی روحانیون است. در حال حاضر مبلغی که به عاوینی همچون "حق القدم " و یا هزینه ایاب و الذهاب به روحانیون برای اقامه نماز ظهر و عصر پرداخت می شود نیز حدود ۵۰۰ هزار تومان است.
از عوامل تغییر نرخ این فعالیت نیز تمکن مالی شرکت ها و ادارات و یا میزان شهرت امام جماعت است. سخنرانی و بیان احکام در بین و یا پس از نماز ظهر و عصر از فعالیت های جانبی این حوزه است و مانند مسجد داری برخی از روحانیون مبلغ دریافتی خود را مربوط به این فعالیت می دانند.
نماز و روزه قضا
"نماز و روزه قضا" هم از منابع درآمدی برخی طلاب و روحانیون است. هم اکنون عرف یک سال نماز و روزه قضای یک نفر که از دنیا رفته و ورثه آن اقدام به واگذاری آن می کنند به طور متوسط یک میلیون و پانصد هزار تومان است که نهصد هزار تومان آن مربوط به نماز و ششصد هزار تومان آن برای یک ماه روزه قضا است. نماز و روزه قضا معمولا در بیوت مراجع تقلید، حوزه ها و مساجد واگذار می شود. بسیاری از مردم با توجه به این که روحانیون نماز را به صورت بهتری می خوانند تمایل دارند تا نماز قضای گذشتگان خود را به این گروه واگذار کنند.
سخنرانی در مساجد و تکایای عزداری
از فعالیت های درآمدی بالا برخی روحانیون یکی از آن را انتخاب می کنند و برخی تمام آن ها را انجام می دهند و به عنوان مثال صبح ها در حوزه حاضر شده و مبلغی را به عنوان شهریه دریافت کرده و در همان حوزه مسئولیتی را بر عهده می گیرند و حقوقی به عنوان مسئولیت اداری حوزه دریافت می کنند.
بسیاری از مسئولین حوزوی ظهرها این اجازه را دارند که به میزان حدود یکی دو ساعت نیز برای اقامه نماز ظهر و عصر از حوزه بیرون بروند.
همچنین برای غروب و شب ها نیز مسجد داری یکی از مساجد را بر عهده داشته باشد و بعد از مسجد داری نیز سخنرانی در هیئات و یا مساجد دیگری را انجام دهند. مبلغی که به عنوان حق القدم و یا هزینه ایاب و الذهاب برای سخنرانی نیز به روحانیون پرداخت می شود نیز در تهران به طور متوسط ۵۰ هزار تومان است.
نظر کاربران
خدایا .....
پاسخ ها
همه جا اینجوری نیست بستگی به محل داره... نویسنده بالا شهری بوده و با توجه به درآمدهای میلیونی اونها این مبلغ به چشم نمیاد
من 25 سالم است از زمانی که چشم باز کردم پدرم روحانی بود از آن زمان تا العان پستهای بسیار مهمی در استان های مخطلف داشته است پدرم هم اکنون سرپرستی 4 نفر را به عهده دارد کل درآمد آخر ماهش 800 هزارتومان است به نظر شما زندگی در شهرستان با این حقوق چگونه است ؟ ؟ ؟
مبلغ متوسط دریافتی روحانیون برای یک وعده مغرب و عشاء نیز هم اکنون پانصد هزار تومان است
مطمئنی ؟ ماهیانه اونم هر سه نوبت درسته نه یک نوبت
درامد یک راننده تاکسی با یک راننده تاکسی متفوته درامد دکتر با دکتر متفاوته درامد بنا با یک بنای دیگر فرق میکنه درامد دوتا مجری هم با هم فرق میکنه خلاصه درامد روحانیون هم با هم فرق میکنه
اینجوری که شما میگین درآمد هر کدوم بالای یک میلیونه ولی چون اطلاع دارم مطمئنم حداقل هشتاد درصد زیر هفتصد هزار تومن تو ماه درآمد دارن.البته بعضی که شناخته شده هستن خیلی بیشتر از اینایی که گفتین درآمد دارن
اين موضوع در مورد روحانيون اهل تسنن رايج نيست بيشترشون بيكار يا كارگري ميكنند
مثل اینکه شماقیمتای بالا شهرو حساب کردی؟مسجد ما که تا همین پارسال۵۰تومان می داد واسه نماز مغرب
من اصلا کاری ندارم چقدر درامد دارن و چقدر تسهیلات کنار درامدشون.
جالبه ی روحانی درس میخونه پولم میگیره ولی ی دانشجو تو ی رشته دیگه باید با هزار بدبختی شهریه شو جور کنه بده .این اسمش چی میتونه باشه؟