۸۲۹۴۲۳
۱۰ نظر
۵۰۱۰
۱۰ نظر
۵۰۱۰
پ

گام اول برای اصلاح ساختاری بودجه

گام اول برای اصلاح ساختاری بودجه پایه‌ریزی یک نظام تازه بر پایه بودجه‌بندی عملیاتی یا صفر خواهد بود. در این سیستم این توجیه پذیرفتنی نیست که پارسال این قدر می‌گرفتیم و امسال به اندازه نرخ تورم زیاد کنید. چون ممکن است پاسخ بشنوند پارسال هم نباید می‌گرفتید و بودجه تخصیصی صفر شود.

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: «رییس مجلس شورای اسلامی از دستور رهبری برای «اصلاح ساختار کشور» خبر داده و این احتمال را مطرح کرده که «شاید این اصلاح ساختاری به اصلاح بودجه نیز بینجامد».

بلافاصله پس از انتشار این خبر این تصور درگرفت که قرار است قانون اساسی بازنگری شود و حتی برخی تا موضوع ریاست‌جمهوری هم پیش رفتند و حدس زدند که قرار است رییس‌جمهوری با رأی پارلمان و نه مستقیماً با آرای مردم انتخاب شود.

مدیر کل روابط عمومی مجلس شورای اسلامی اما احتمالاً با هماهنگی آقای لاریجانی توضیح داد منظور «اصلاح ساختاری در نظام بودجه‌ریزی» است و سمت و سوی بحث‌ها را به سوی بودجه برگرداند.

با نگاه سیاسی می توان حدس زد قرار است از تعدد نهادها که کار را دشوار کرده کاسته شود و با نگاه بودجه ای می توان قضیه را به سخنان اخیر وزیر نفت ارتباط داد که از کاهش فروش نفت خبر داده و اینکه دولت هایی که دوست تصور می شدند نیز منافع خود را ترجیح می دهند و بین ایران و آمریکا، ما را انتخاب نکرده اند.

عجالتاً و در همین حد می توان این برداشت را داشت که در وضعیت شبه فوق العاده کشور را نباید مانند وضعیت عادی اداره کرد و اصل موضوع هم درآمدهای نفتی است.

در یک خانواده ساده هم وقتی درآمد ۷ میلیون تومانی ماهانه ناگهان نصف شود، تدابیر تازه ای باید بیندیشند. از ریخت و پاش هایی بکاهند و در برخی اقلام صرفه جویی کنند. چون اداره اقتصاد یک خانوار با ۷ میلیون تومان ورودی در ماه یک گونه است و با ۳.۵ میلیون تومان به شکلی دیگر.

اصل درآمد ایران و مهم ترین منبع تأمین بودجه نفت است و فروش نفت دچار چالش شده است. کار با شعار و ادعا و انکار هم راه نمی افتد. عجالتاً همین قدر می توان گفت که درآمد نفتی در روند کاهشی است و به تعبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در پاسخ به خبرنگار کیهان «دعا کردید برجام به هم بخورد» و هر قدر از برجام دورتر می شویم شرایط دشوارتر می شود و تازه می گویند برجام چه فایده ای داشت؟!

اصلاح بودجه ریزی کشور البته بحثی تخصصی است اما اگر قرار باشد به بهانۀ دستور و قید زمانی ۴ ماهه ستاد راه بیندازند و برای خود این ستاد بودجه ای اختصاص دهند نقض غرض است. نظام بودجه ریزی کشور دچار نشتی و هدررفت منابع است. به یک سازمان ۲۰ میلیارد می دهند و برای این ۲۰ میلیارد نقشه می کشند که چگونه همۀ آن را مصرف کنند.

واحد بودجه البته هزار میلیارد است و بدون هزار بیشتر جنبه کمک دارد تا تخصیص بودجه.

سال هاست روال این است که سازمانی بودجه ای می گیرد و سال بعد اگر نرخ تورم ۲۰ درصد بیشتر باشد ۲۰ درصد بیشتر می گیرد.

حال آنکه در نظام بودجه ریزی «صفر» یا عملیاتی برای یک سازمان مثلاً صدا و سیما ۱,۸۰۰ میلیارد تومان تصویب می کنند اما به این معنی نیست که کل آن را تخصیص دهند تا متناسب با آن شبکه راه بیندازند. بلکه به عکس باید در مقاطع و فواصل مشخصی طرح و برنامه بدهند و بودجه بخواهند و سازمان مدیریت و برنامه ریزی یا سازمان برنامه و بودجه بررسی و تأیید کند و آنگاه بودجه بدهد.

در این حالت چه بسا بسیاری از شبکه ها و هزینه ها بلاموضوع شود. مثلاً می توان بودجه شبکه ورزش را از فدراسیون های مختلف تأمین کرد یا اگر بنیاد سعدی بودجه بخواهد بگویند عجالتاً گوشت واجب تر است و حقوق کارکنان را تأمین کنند و بودجه فوق العاده ندهند چرا که مردم ایران و پارسی زبانان در ۷۰۰ سال قبل از تأسیس بنیاد سعدی هم با این شاعر و سخن دان بزرگ و زبان پارسی آشنا و دم خور بودند یا سید حسن آقای خمینی پیش قدم شود و از کمک یا بودجه حرم امام بکاهد و بخواهد به امور دیگر اختصاص یابد.

گام اول برای اصلاح ساختاری بودجه پایه ریزی یک نظام تازه بر پایه بودجه بندی عملیاتی یا صفر خواهد بود. در این سیستم این توجیه پذیرفتنی نیست که پارسال این قدر می گرفتیم و امسال به اندازه نرخ تورم زیاد کنید. چون ممکن است پاسخ بشنوند پارسال هم نباید می گرفتید و بودجه تخصیصی صفر شود.

البته بدیهی است که حقوق کارمندان بسته به اینکه قراردادی باشند یا رسمی یا مدل های دیگر باید تأمین شود. اما اینکه مثل گوشت نذری هر که تکه ای از مذبوحی به نام بودجه را بردارد و تقسیم کنند با شرایط فعلی کشور سازگار نیست و دولت را ناگزیر از چاپ اسکناس می کند و بار تورمی آن بر دوش مردم می افتد.

گام اول در اصلاح ساختاری بودجه، همین بودجه ریزی «صفر» است. این گفتارها را ادامه خواهیم داد.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • امیرعلی

    به نظر میاد اول از همه باید بررسی بشه که به چه نهاد ها و بنیاد هایی باید بودجه داد یا نداد!خیلی از بنیاد ها هستن با بازدهی صفر یا خوشبینانه بازدهی ۱۰ درصدی که دارن بودجه های آنچنانی میگیرن.اول باید تکلیف این موضوع روشن بشه.

  • بدون نام

    مثلا یک‌خانواده ساده ۷ میلیون بگیرد؟؟؟
    چرت گفتی؟،؟؟یا تو این مملکت زندگی نمیکنی؟؟؟؟
    کدوم‌خانواده ساده ای رو میشناسی که ۷ میلیون حقوق بگیره؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • مرتضی60

    خدا کنه این دروغها راست باشه

  • بدون نام

    سلام محض رضای خدا کاری کنید برای کارمندان شاغل کم درامد الان خط فقر بالای چهار میلیون شده چرا دولت هر سال گند میزنه به حقوق ها.. اگه مسلمان هستید پیگیری کنید

  • بدون نام

    دزدی ها رو جمع کنین ساختار بودجه درست میشه

  • بدون نام

    ازاول هم باید کسور براساس چنین یاختار بودجه ای اداره مبشد،،،نه فقط الان بلکه همیشه باید اینگونه میسد

  • حامی

    ما ایرانی ها عادت داریم یا به رو از اینور یا به پشت از طرف دیگر پشت بام می افتیم علت هم بی تدبیری و در نتیجه سو استفاده افراد با نفوذ فرصت طلب هست
    انشالله با این دستور رهبری شاید دست سودجویان و فرصت طلبان از بیت المال کوتاه شده و این فشار اقتصادی از دوش مردم برداشته شود

  • حامی

    ما ایرانی ها عادت داریم یا به رو از اینور یا به پشت از طرف دیگر پشت بام می افتیم علت هم بی تدبیری و در نتیجه سو استفاده افراد با نفوذ فرصت طلب هست
    انشالله با این دستور رهبری شاید دست سودجویان و فرصت طلبان از بیت المال کوتاه شده و این فشار اقتصادی از دوش مردم برداشته شود

  • shohrehandy

    از دست یه بچه دو ساله بخوای آبنبات بگیری نمیده عقلش میرسه که تا آبنبات دستش هست دهنش شیرینه اونوقت مسئولای کج فهم کشورمون نفهمیدند که الان همه دنیا به فکر رفاه ملتشونند و اونوقت اینا به فکر ساختن سایر کشورها هستند همین عراقیها سر امام حسین رو بریدن و خلف وعده کردن و تو جنگ به کشورمون تجاوز کردن و حالا سر مسئولامونو شیره میمالند و اینا سهم ملت رو میدن به اونا اونم مفت .

  • حامد

    شما جلو استخدام رانتی و اختلاسو بگیرین مشکل حلله ... حقوق همین مجلسیامونو اول نصف کنین که یا غایبن یا خوابن ...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج