۸۲۸۵۹۲
۲۴ نظر
۵۰۱۷
۲۴ نظر
۵۰۱۷
پ

پدر کویرشناسی: انتقال آب دریا، اساساً اشتباه است

پدر علم کویر شناسی ایران با ابراز مخالفت همه جانبه از انتقال آب چه از سدها به استان های همجوار در گذشته و چه انتقال آب دریا به کیلومترها دورتر در حال حاضر، تصریح کرد: بارها به مدیران در مورد پیشنهادهای آنان هشدار داده شد که اگر می خواهید استانی را نابود کنید به آن آب بدهید.

خبرگزاری ایسنا: پدر علم کویر شناسی ایران با ابراز مخالفت همه جانبه از انتقال آب چه از سدها به استان های همجوار در گذشته و چه انتقال آب دریا به کیلومترها دورتر در حال حاضر، تصریح کرد: بارها به مدیران در مورد پیشنهادهای آنان هشدار داده شد که اگر می خواهید استانی را نابود کنید به آن آب بدهید.

پروفسور پرویز کردوانی با ذکر مثالی در تشریح نابودی استان‌های هدف انتقال آب توضیح داد: پدر خانواده اگر بی دریغ و بدون ملاحظه پول در اختیار پسرش قرار دهد، بدون شک آن فرزند منحرف شده و از دست خواهد رفت چراکه پول داده ولی روش درست استفاده و مصرف را به فرزند خود نیاموخته است.

وی، مشکلات کم آبی استان‌هایی نظیر خوزستان، اصفهان و یزد را مصداق واقعی این مثال قلمداد کرد و افزود: آب انتقال پیدا کرد اما در لوله‌ها و شلینگ‌ها بنابراین شاهدیم که این استان‌ها مشکلاتشان بیشتر شده و در معرض خشکسالی کامل قرار دارند.

وی با اشاره به موضوع انتقال آب دریای خزر به سمنان، بر استفاده صحیح و مناسب از آب، تاکید و اظهار کرد: اگر روش‌های استفاده از آب تغییر پیدا نکند و اصلاح نشود هر اندازه منابع آبی جدید نیز فراهم کنیم باز هم توسط مردم مصرف شده و به اتمام خواهد رسید.

انتقال آب دریا اساساً رویکردی اشتباه است

کردوانی، موضوع انتقال آب دریای خزر به سمنان را بیشتر یک کشمکش سیاسی تلقی کرد و افزود: اصولاً انتقال آب مشکل‌گشا نیست و این اتفاق به نوعی جنبه سیاسی دارد، در واقع نوعی چشم و هم چشمی مابین استان‌ها بر سر انتقال آب دریا بوجود آمده است.

این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه با اشاره به سخنان رئیس جمهور در مورد انتقال آب خزر به سمنان برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی تصریح کرد: گسترش کشاورزی در کویر توجیه نداشته و اقتصادی نیست، در مورد استفاده شرب و صنعت هم اگر روش‌های مصرف همان شیر آب و شلنگ باشد مشکل حل نشده و آب انتقالی به هر اندازه ناکافی است.

رئیس کمیته بیابان‌زدایی انجمن متخصصان محیط زیست ایران با عدم تائید پروژه‌های در دستورکار وزارت نیرو در زمینه انتقال آب خاطرنشان کرد: پروژه‌هایی نظیر انتقال آب خزر به سمنان و همچنین احداث ۹۰۰ کیلومتر کانال آب به گل گهر سیرجان و در ادامه به چادرملوی یزد و پروژه انتقال آب به خراسان جنوبی و رضوی از خلیج فارس و دریای عمان مشکل کم آبی را رفع نخواهد کرد.

وی به بررسی تصمیمات گرفته شده در حوزه برداشت و استفاده از منابع آبی در گذشته و امروز کشور پرداخت و اظهار کرد: مدیران مرتبط در موضوع آب یعنی وزیر آب و برق رژیم گذشته و وزارت نیروی فعلی، با مطالعه اوضاع آبی و محدودیت‌های موجود ۳ تکنولوژی را در گذشته تبیین کردند.

پدر علم کویرشناسی ایران، حفر چاه‌های نیمه عمیق و عمیق را یکی از تکنولوژی‌ها و دستاورد وزارت آب و برق رژیم گذشته معرفی کرد و افزود: با به وجود آمدن این تکنولوژی و تأسیس شرکت‌های متنوعی که این فنآوری را در اختیار داشتند مردم از قنات فاصله گرفته و به برداشت بی‌رویه از منابع آبی روی آوردند.

هیچگونه هشدار برای استفاده غیرمجاز از چاه‌ها در نظر گرفته نشد

کردوانی با اشاره به اینکه هیچگونه هشدار، توصیه و منعی برای استفاده غیرمجاز از چاه‌ها در نظر گرفته نشد، ادامه داد: با برداشت دلخواه و اصراف در این بخش، اکنون بیش از ۷۰۰ هزار حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق در کشور به وجود آمده که استفاده و برداشت این منابع در بسیاری از نقاط هم اکنون ممنوع اعلام شده است.

استاد نمونه دانشگاه تهران، دومین تکنولوژی را سدسازی و انتقال آب به نقاط خارج از حوزه سدها، عنوان و تاکید کرد: پیشینه سدسازی در ایران به ۲۰۰۰ سال قبل و دوران هخامنشی باز می‌گردد اما با این تفاوت که در آن زمان کانالی برای انتقال آب به مکانی دیگر وجود نداشت و فقط در پایین دست مورد بهره برداری قرار می‌گرفت.

وی به عنوان نمونه‌ای به انتقال آب پشت سدها به شهرهایی مانند اصفهان، یزد و کرمان اشاره کرد و ادامه داد: با اقداماتی که متعاقب این تصمیم از طرف وزارت نیرو انجام شد اکنون نه تنها مشکل آبی این مناطق رفع نشده بلکه تشدید یافته و به دنبال راه حل های جایگزین هستند.

چهره ماندگار علمی کشور و دارنده نشان عالی دانش در ایران، از اختراع شیرآب و شلنگ به عنوان سومین تکنولوژی یاد کرد و آن را مخرب‌ترین روش در جهت هدر رفت آب در کشور دانست و گفت: این نوآوری را سمبل تمدن نام نهاده و کسانی را که با کاسه و کوزه آب می‌آوردند را غیرمتمدن خطاب کردند.

نحوه صحیح استفاده از شیر آب و شلنگ هرگز آموزش داده نشد

این پژوهشگر، محقق و استاد تمام دانشگاه تهران در ادامه افزود: این اختراع در اختیار عامه قرار گرفت اما نحوه صحیح استفاده از آن هرگز آموزش داده نشد و اکنون شاهدیم که همه به دلخواه از آن استفاده می‌کنند و به وسیله این ابتکار، حیاط خانه‌ها و ماشین‌ها را شسته و فضای سبز شهری گسترش می‌دهند.

چرا تکنولوژی‌ها به کمبود آب منجر شد؟

کردوانی، استفاده غیراصولی و عدم آموزش صحیح به مردم برای استعمال درست از تکنولوژی را باعث به پایان رسیدن تقریبی آب‌های زیرزمینی دانست و افزود: نه تنها استفاده نادرست منجر به کاهش شدید منابع آبی زیرزمینی شد بلکه تکنولوژی سدسازی هم دیگر سودمند نیست و هرچه سد نیاز بود ساخته شده و دیگر امکان سدسازی وجود ندارد.

پدر علم کویرشناسی ایران از تانکرهای انتقال آب در گذشته سخن گفت و یادآور شد: در رژیم گذشته ۱۲۰ آب شیرین کن در جنوب کشور وجود داشت که آب شرب را در مخازن به مردم تحویل می‌داد و آنان نیز غیر از مصرف خوراکی استفاده دیگری از آن نمی‌کردند اما امروزه آب در لوله‌ها جاری است و وفور آن باعث شده تا بحران آب ملموس نباشد.

بارورسازی ابرها، انتقال آب دریا و برداشت آب‌های ژرف نمی‌تواند بحران آب در کشور را حل کند

چهره ماندگار علمی کشور در زمینه جغرافیا از سه فنآوری جدید وزارت نیرو که در دستور کار قرار گرفته سخن گفت و خاطرنشان کرد: بارورسازی ابرها، انتقال آب دریا و برداشت آب‌های ژرف هیچکدام نمی‌تواند مشکل و بحران آب در کشور را حل کند.

وی بارورسازی ابرها که گرایش تدریسی وی در دانشگاه است را سالی یکبار و آن هم تنها در زمستان و نقاط مرتفع امکان پذیر دانست و در مورد آب‌های ژرف گفت: چاه‌هایی با عمق ۴۰۰ و ۵۰۰ متر عمیق بوده اما آب‌های ژرف در اعماق ۲ هزار متری وجود دارند که استحصال آن مشکلات بسیار زیادی ایجاد می‌کند.

استاد نمونه دانشگاه تهران معتقد است: انتقال آب مانند تسهیلات بانکی است و منطقه هدف نیز همانند شخصی محتاج است که همواره به دنبال وام بوده و نیازش تمامی ندارد بنابراین باید به اندازه‌ای مصرف کنیم که نیاز به تسهیلات نداشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه انتقال آب پایان ماجرا نبوده و مشکل گشا نخواهد بود، تاکید کرد: این راهکارها تنها تقاضای آب را بیشتر کرده و راه حلی مؤثر و اصولی نیست، در غیر این صورت باید به سمت استفاده از آب‌های غیر متعارف که همان فاضلاب است حرکت کنیم.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    په چه بکنیم پرفسور
    راه حل بده
    استاد

    پاسخ ها

    • بدون نام

      راه حل اینه زندگی انسانهادرمناطق مستعدآب باشد!

  • علی

    اصلا بپرس ما فرهنگ چی درست استفاده کردن چی رو بلدیم هیچی فقط قیافه میگیریم ماشین مدل بالا سوار بشیم اشغال از شیشه به بیرون بندازیم اب هم همینطور فقط بلدیم خوب حرف برنیم برای همودوکلاس بزارییییییم

  • بدون نام

    اصلا ما ذخایر نفت و گاز داریم .
    نباید کشاورزی کنیم .
    ولی وقتی نفت فروش نمی رود .
    باید کشاورزی کنیم .
    پس کویر را از آب دریا پر کنید .
    کویر به چه دردی می خورد .

  • بدون نام

    این بندگان خدا که با سواد هستند وبر اساس علم صحبت میکنند یه مشت بی سواد نمی خواهند فاجعه را بپذیرند حداقل ما بیست وپنج سال داریم میشنویم فاجعه ء خشکسالی را وتوجهی نمیشود چون آموزش نمیدهند به مردم حتی در روستاها

  • بدون نام

    استاد راست میگه من خودم با چشم خودم دیدم و هنوز هم میبینم که وقتی آب شهر قم را شیرین کردند مردم به وفور شروع کردند به شستن ماشینها در کوچه و خانه با استفاده از شلنگ .چون که قبلا آب شور بود ونمیتوانستند با آب لوله ماشین بشورند چون شوره میزد الانم به جای اینکه قدر آب را بدانند به راحتی با شلنگ آنرا هدر میدهند و این یک نمونه از هدر رفت اب در شهر قم هست.

    پاسخ ها

    • هموطن

      جهت اطلاع آب شهرقم ازسدشهیدعباسپورمسجدسلیمان تامین میشه.زمانی ما رفتیم مسافرت اونجا صبح رفتیم دستشویی آب قطع بودپرسیدم چراقطعه بنده خداگفت آب جیره بندیه وساعاتی درروز قطع میشه(کنارسد!!!) حالاشمامیگی اسراف میشه توقم....!!!!

  • بدون نام

    روحانی ودولتش چراهرکاری به صررایران وانجام‌میدن وبه حرف کارشناسان گوش نمیکنن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      روحانی سمنانيه به خاطر این میخواد واسشون آب بفرسته

  • بدون نام

    بیسوادان و احمق ها بر سر کارند ... و دانشمندان خانه نشین

  • بدون نام

    اشتباه که هست ولی کیه که به حرفش گوش بده

    پاسخ ها

    • بدون نام

      پرفسور حرفه ای بیخود بی‌سروپا نزن یعنی یه استان تمام آبها داشته باشه یه استان هم خشک برحوت باشه وابهایش بریزه به دریا اگر تو اسم پروفسور گذاشته ای یه سفری هم به کشورها ی دیگر برو تا از نزدیک ببینی همه کشورها از اب دریا استفاده نکنند لطفا زیپ دهانت بکش ایقدر تز نده که شما عامل بدبختی ایران زمین هستید

  • طوفان صحرا

    تجربه ثابت کرده که هرچیزی که همیشه وهرروز دربازار باشد ویاد خانهها وجودداشته باشد مصرف ان خودبه خود پایین میاد سهمیه بندی اب یکی ازروشهای زیاد مصرف کردن وکمبود شدن اب درپایین دست شهرها است تنهاراه درست مصرفکردن اب این است که مصرف اب صنایع وکشاورزی راازاب شرب جدا کرده واب شرب راوصنایع را گران کردن البته کیفیت اب باید تمام شهرها واستانها یکسان باشد واینطورنباشد که قیمت اب یکی باشد اما کیفیت فرق بکنه مثل حالا تهران بهترین اب مصرف بکنن بعد مردم خوزستان اب شور مصرف بکنن

  • طوفان صحرا

    تجربه ثابت کرده که هرچیزی که همیشه وهرروز دربازار باشد ویاد خانهها وجودداشته باشد مصرف ان خودبه خود پایین میاد سهمیه بندی اب یکی ازروشهای زیاد مصرف کردن وکمبود شدن اب درپایین دست شهرها است تنهاراه درست مصرفکردن اب این است که مصرف اب صنایع وکشاورزی راازاب شرب جدا کرده واب شرب راوصنایع را گران کردن البته کیفیت اب باید تمام شهرها واستانها یکسان باشد واینطورنباشد که قیمت اب یکی باشد اما کیفیت فرق بکنه مثل حالا تهران بهترین اب مصرف بکنن بعد مردم خوزستان اب شور مصرف بکنن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      با سلام.امریکا کارناوال ابررادربیانهایش انجام داد وبه خوبی جواب گرفت حالا چرا این طرح جواب نمی دهد

  • شهاب سنگ کجایی بیا خخخخخخ

    یه مشت بی سواد دارن با کارهاشون همه چی نابود میکنند

  • بدون نام

    دوست عزیز اینها هیچ کدام از کارهایشان عقلانی نیست و فکری درش نیست حالا شما تا صبح بگو

  • کشاورز

    آقای پدر کویرشناس اسراییل دارد 90 درصد از آب دریا استفاده می کند چرا ما استفاده نکنیم چه ایرادی دارد

    پاسخ ها

    • بدون نام

      آقای کشاورز، اسراییل از آب دریای آزاد استفاده میکند، نه از آب دریاچه ای مثل خزر که چند سال بعد به روز دریاچه ارومیه میفته

  • بدون نام

    اب دریا مقدار زیادی نمک داره ، ممکنه ، شاید بشود به دریاچه ارومیه ریخت شاید ، وی مناطق غیر نمکی هرگز . شیرین کردن و ارسال اب برای اشامیدن به روشهای اسمزمعکوس ،تبخیر ،شیمیایی ، صرفه اقتصادی نداره (واردات ، استفاده از گرمای نیروگاههای اتمی ، فولادسازیها طرحهای۲۰ ساله اینده) مصارف صنعتی و کشاورزی با روشهای موجود اصلا حرفش رو نزند ، نقدش اینه ، به فکر بهره وری و استفاده بهینه از اب و خاک موجود و استفاده از فن اوریهای نوین باشید .مشکل با ۵ و ۱۰ سال حل نمیشه .««« طرحهای بلند مدت»»»

  • بدون نام

    به نظرم من روحانی حق داره حتی به قیمت نابود کردن دریای خزر و محیط زیست و تمام تیران، آب به شهر و خانه خودش بکشه.

  • بدون نام

    انتقال آب خزر به کویر امکان پذیر نیست یعنی نه بلحاظ فیزیکی بلکه بلحاظ ماندگاری وبهره وری برای کشاورزی وآب شرب.آب دریای خزر شوراست وکویر ودشت سمنان نیز نمکزار است واین منجر به افزایش فرونشست آب خزر وافزایش شوره زار وحتی منجر به افزایش نابودی اکوسیستم نواحی استپی ومحیط زیست میشود.اگر بشود باصرف سرمایه زیاد آب خزرراوصل به خلیج فارس کردمثل کانال( سوئز ورودنیل)تنها مواصلات تجاری وکشتی رانی رونق میگیرد وتاثیری مثبت براکوسیستم نواحی سمنان ندارد.یعنی مانمیتوانیم انتظار داشته باشیم که همانند جلگه مازندران وگیلان داشته باشیم.جلگه مازندران وگیلان به سبب حفظ رطوبت دریای خزر بوسیله رشته کوههای البرز وبینالود وزاگرس است.شکافتن رشته کوه البرز یعنی نابودی جلگه مازندران وگیلان وگلستان است.یک چیزی شبیه نابودی دریاچه ارومیه.درضمن،فکرمیکنم کشورهای پیرامون خزر اجازه اینکار رانیز نخواهند داد چون ضررش متوجه همه است.

  • PKE

    به نظر بنده ایشون فقط انتقاد می کنه...خوب راه حل باید داد نمیشه یه استان در خشکسالی باشه ...خوب فرهنگ درست مصرف کردن استفاده از تکنولوژی روز دنیا تجارب کشورهای دیگه ....شیرین سازی آب دریا با انرژی هسته ایی...

    پاسخ ها

    • بدون نام

      به نظرم توی ایران متخصصین فقط درس خوندن و از شرایط عملی اداره کشور هیچ اطلاعی ندارن و حتی توی رشته‌ی خودشون هم بی‌سواد هستن. متاسفانه خواهان پست‌های مدیریتی هم هستن.
      متاسفانه لابی‌های محیط زیستی همیشه نگاه ضد توسعه‌ای دارند. زمین در کویر مسطح هست و بین مالکین تقسیم هم نشده و بنابراین امکان کشت صنعتی مقدور هست. سود بالای فعالیت‌های معدنی انتقال آب رو به صرفه میکنه و ضمنا خزر به دریای سیاه و ولگا وصله و آبش کم نمیشه.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج