دستمزد ۹۸، قدرت خرید کارگران را افزایش میدهد؟
مذاکرات افزایش دستمزد ۹۸ در حالی به زودی آغاز می شود که وزیر کار کاهش شکاف «حداقل دستمزد» تا «هزینه معیشت» طی چند سال را از سیاست های خود اعلام کرده است.
خبرگزاری مهر: مذاکرات برای تعیین دستمزد ۹۸ با حضور نمایندگان کارگری، کارفرمایی و وزارت کار به عنوان نماینده دولت به زودی آغاز می شود تا در فاصله حدود ۵۰ روز آینده تا پیش از پایان اسفند در خصوص دستمزد سال ۹۸ تعیین تکلیف شود.
مذاکرات مزدی در شورای عالی کار به عنوان عالی ترین مرجع تعیین دستمزد مشمولان قانون کار و کارگران، در شرایطی طی روزهای آینده آغاز میشود که بر اساس ادعای نمایندگان کارگران عضو این شورا، فاصله «حداقل دستمزد» تا «معیشت» به ۸۷ درصد رسیده است!
به گفته فرامرز توفیقی رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار، تا پایان سال ۹۱ فاصله حداقل دستمزد کارگران تا هزینه معیشت ۵۷ درصد بود که طی این سالها با اقداماتی که در جهت تقویت دستمزد صورت گرفت، این شکاف حدود ۱۰تا ۱۲ درصد کاهش یافت اما متاسفانه با شرایطی که در سال ۹۷ پیش آمد، شکاف دستمزد تا معیشتِ حداقلی، دوباره افزایش یافت و به ۸۷ درصد رسید.
همچنین به اعتقاد علی خدایی، دیگر عضو کارگری شورای عالی کار، بر اساس محاسبات صورت گرفته در هفته اول آذرماه و با بررسی گزارشهای مراجع رسمی آماری، هزینه های حداقلی زندگی در یکماه به ۳ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسیده است. این در حالی است که به گفته توفیقی، در به روزرسانی هزینههای سبد معیشت، حداقل هزینه ماهیانه زندگی به ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان نیز افزایش پیدا کرده است.
اما هر ساله دستمزد کارگران بدون استراتژی خاصی از سوی وزرای کار پس از تشکیل جلسات مکرر و البته چندین ساعته شورای عالی کار، در نهایت با «چانه زنی» تعیین می شود. هر چند در ماده ۴۱ قانون کار دو معیار «تورم» و «تامین معیشت کارگران» باید مبنای تعیین دستمزد باشد، اما در نهایت وزیر کار به عنوان رئیس شورای عالی کار بدون استراتژی خاصی، نقش میانجی را برای نزدیک کردن نظرات کارفرمایان و کارگران و توافق بر سر درصد افزایش دستمزد بازی میکند.
در یک ضلع شورای عالی کار، نمایندگان کارگری با استناد به آمار مراجع رسمی، میزان افزایش هزینههای سبد معیشت را استخراج میکنند و در شورای عالی کار گزارش می دهند تا بلکه قدرت چانه زنی خود را افزایش دهند. در ضلع دیگر، نمایندگان کارفرمایی نیز ادله خود را برای هزینههای سربار تولید و خدمات عنوان میکنند تا این گروه نیز با چانه زنی بتوانند از افزایش دستمزد مدنظر نمایندگان کارگری بکاهند.
با این حال شورای عالی کار به عنوان مرجع تصمیم گیری برای تعیین تکلیف دستمزد حدود ۱۴ میلیون مشمول قانون کار و کارگر بیمه شده تامین اجتماعی هیچ استراتژی مشخصی برای تعیین دستمزد ندارد.
طی دو سال گذشته نمایندگان کارگری پیشنهاد دادند تا علاوه بر تصویب افزایش دستمزد در شورای عالی کار، سازوکار مشخصی در شورا به تصویب برسد تا طی بازه زمانی ۳ تا ۵ ساله فاصله دستمزد تا معیشت برابر شود. نمایندگان کارگری البته معتقدند قطعا اینکه دستمزد به یکباره به هزینه معیشت برسد، انتظار نابجایی است اما باید این شکاف با راهکاری مشخص پر شود تا هر سال شاهد بیشتر شدن این شکاف نباشیم.
اما محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی چند روز پس از کسب رای اعتماد از مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر درباره سیاست وی برای کاهش فاصله دستمزد تا معیشت گفت: «اینکه بتوان در یک نشست شورای عالی کار فورا در خصوص جبران فاصله دستمزد تا معیشت تصمیم گیری کرد قطعا مقدور نیست و باید در نشستهای سه جانبه این شورا راه حلهای متنوع برای افزایش قدرت خرید جامعه کارگری پیدا کنیم.»
اکنون در آستانه تشکیل جلسات مزدی شورای عالی کار، قطعا نقش شریعتمداری به عنوان وزیر کار و رئیس شورای عالی کار نباید صرفا ادامه سبک «چانه زنیِ» صِرف باشد بلکه کاهش فاصله دستمزد تا هزینه های معیشت نیازمند استراتژی جدید و تعریف سازوکارهایی چون الزام برابری دستمزد و معیشت در یک بازه چندساله است.
در همین زمینه فرامرز توفیقی با تاکید بر اینکه ما باید معیشت کارگران را تامین کنیم، گفت: «در ۱۰ ماه گذشته به طور سرسام آوری جهش قیمتی داشتیم که این جهش قیمت فراتر از معنای تورم است.»
رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار با بیان اینکه با یک پایش میدانی روند افزایش قیمت ها قابل مشاهده است، افزود: در شرایطی که ترمز افزایش قیمت ها کشیده نشده، تنها چیزی که ثابت مانده حقوق کارگران است.
این فعال کارگری همچنین گفت: در استیضاح وزیر کار قبلی صحبت از معیشت کارگر شد، اکنون که شاهد فاصله معنادار دستمزد تا معیشت هستیم، هزینه های زندگی کارگران چرا از سوی مجلس مطالبه نمی شود؟ مگر پس از استیضاح وزیر کار قبلی اتفاقی در زمینه افزایش قدرت خرید کارگران رخ داد؟
وی ادامه داد: متاسفانه صاحبان سرمایه و کارفرمایان به دلیل داشتن حاشیه امن از سوی دولتمردان، به هیچ عنوان دغدغهای برای دستمزد کارگر ندارند و ما تمام توان خود را در جلسات و مذاکرات دستمزد به کار میگیریم تا نگرش به تعیین دستمزد با توجه به افزایش هزینه ها در سال جاری اتفاق افتد.
رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار تاکید کرد: باید بپذیریم که امسال سالی خاص برای کارگران بوده و دولت باید نگرش جدیدی برای افزایش دستمزد کارگران داشته باشد.
نظر کاربران
چرت وپرت نگو تا این دولت باشه روزگار بهترنمی شه بدتر هم می شه!
پاسخ ها
بدبخت ترین قشر جامعه کارگره
چون نه کسی ازش دفاع میکنه ، نه اعتنائی بهش میشه چون صداش در نمیاد .
فقط شعار میدن حامی کارگریم.به گور باباتون خندیدین که حامی کارگر هستین.
تو این کشور از شیر مرغ تا جون آدمیزاد با نرخ ارز بالا میره ولی حقوق کارگر نه قطره قطره بالا میره.
اینکه این وزیر استیضاح بشه و یا نشه هیچ تاثیری بر معیشت کارگر نیست بلکه جدال و سهم خواهی بین دو جناح است، در مورد کارگر وقتی عده ای بیست سال یا بیشتر سابقه کار دارند و کسی که هنوز دو سال نیست کار میکند مسلم است حقوق شان متفاوت است اما این دولت یا اون دولت بجای ترمیم حقوق افرادی که در سالهای ابتدایی کار هستند و شکاف حقوق آنان را با کم کردن حقوق آنکه بیشتر حقوق میگیرد نه قانونی است نه عقلانی و نه درست هم هست که حقوق نصف کارگران را از نصف دیگری کم کرد و به آنان داد، اینطوری کل جامعه کارگری را از آن نیمچه عدالت هم می اندازند همین طرح پلکانی نشانه بارز آن است، دولت بجای اینکه یا افزایش حقوق را بپذیرد یا تثبیت قیمت و ارزانی بیاورد مثل دوران پهلوی نه اینکه از این کارگر کم کن به آن کار بده تا هردو گرسنه شوند،
جان برادر چرت و پرت نیست...این همه قیل و قال و گفت و شنود...ماحصل چندین و چند ها سال برنامه هاست که امروز ه در قالب برده داری به شیوه ی نوین رشدو نمو پیدا کرده... امروز ..یکصد سال پیش نیست که به دست و پایمان قلاده بزنند و برای یک وعده غذا جان از تنمان بیرون کشند...امروزه تو و من ....همان یک وعده غذا نصیبمان میشود....قلاده ای به دست و پا نداریم..ولی فکرو اندیشه مان قلاده دارد ...تا کارگریم همینیم...این همه اشک و آه ...از هر کسی ...همان اجرای برنامه ی برده داری به شیوه ی نوین است.... کارخانه دارها... سرمایه دارها...حاضرند برای هر فسق و فجور ی هزینه کنند... مسافر تها...ماشین هواپیما...هر چیزی....یک پولدار برای هر چیز خرج میکند..الا سیرشدن برده فربه شدن برده...
مگه کلا چند سال وزیر هستی نکنه فکر میکنه دولت بعدی هم وزیر هست ، خوشبینانه ترین حالت دو سال دیگه وزیر هست اونوقت وعده سرخرمن میده ...
تولید کننده و کاسب تو این وضع مملکت هیچ ضرری نمیکندد چون جنسشون رو به نرخ روز می فروشن تنها کسی که ضرر کردند کارگران بودند
امیدواریم ...باحقوق یک میلیون وچهارصد فاصله دستمزد تا معیشت به صد درصد رسیده واقعا!!حالا فکر کنید طرف مستاجرهم باشه ..بخدا مردم صبوری داریم که صداشون در نمیاد
الزام برابری دستمزد و معیشت الان با این وضعیت کاسبها نشدنیه اونوقت مجبور میشن تعدیل نیرو کنن کار بدتر شه
میشود نان خالی خرید.
خدا را شکر میشه نان خشک خرید. دستشان درد نکنه، از لطفی که به ما کارگران دارند سپاسگزاریم.
چند تا جلسه بی حاصل و بالاخره آخرین روز اسفندم با هزار منت و غر 10 درصد اضافه میشه بعدش کارفرماها با ی لبخند ملیح میرن برای تحویل سال جدید بعدش علی میمونو حوضش
شرایط الان کارگرها طوری شده که باید تحت پوشش کمیته قرار بگیرن..اگه اینجوری پیش بریم بیچارها باید برن گدایی. ....
خدا کند..به داد مهلت برسد.
تا وقتی که در ایران خانه کارگر ونماینده کارگر به معنای کلمه نباشد وسندیکای کارگری نفوذ وقدرت مثل مابقی کشورهای پیشرفته نداشته باشد وضعیت کارگر در مملکت به همین وضعیت اسف بار باقی می ماند
پاسخ ها
کاملا موافقم
و کارگر هم بفکر زبر آب زدن همدیگر باشد یعنی برای سواری دادن چراغ سبز داده است
کلک بازیا شروع شد.....مثلا بیست درصد بشه ۲۲% بعد بگید امثال انقلابی توی افزایش حقوق ایجاد کردیم ....شما هم فقط سانسور کن
دولت باید جلوی اخراج کارگران را بگیرد متاسفانه کارفرمایان با افزایش حقوق برای اینکه از سودشان کم نشود کارگر اخراج می کنند
یاارحم الراحمین. اگر مسئولان نظام ازروز اول مثل آقای احمدی نژاد به فکر حقوق کارگران بود. امروز این همه سخت نبود.هرچندریشه مشکل دراصل کاهش ارزش ريال است. که خائنين باعث آنند.
از منفی دویست میشه منفی صدوهشتاد خیلی خوبه ارواح پدرتان
این یعنی کارگر پ زندگی آ ن هیچ و پوچ
خدا ازتون نگذرد همه کارگرها کارمندها شرمنده زن بچشون هستند مخصوصا کارگرهای بیچاره خجالت میکشن برن خونه حالا میگید ۹۸ توان خریدشون میره بالا انشاالله طاعون بگیرین که به این مملکت خیانت کردین
کدام کارگران شاغل در کارخانه ها یا بیکار در خونها
کارگر تو ایران یعنی بدبخت و بدون حامی و همیشه خدا شرمند زن و بچه اش
هیچ ب فکر نباشین اینا همش سیاه بازیه از قبل تعیین شده و فوقش پایه حقوق بشه ۱۳۰۰
مگه فقط کارگران تو شرکت کارگر هستن بابا کارگران که میرن سر فلکه های شهرشون تا ببیند یکی میاد ببرشون برا کار یا نه اینا برن چیکار کنن چطوری زندگی کنند اینا آدم نیستن
خدایا مسئولین رو به خودت سپردیم خودت جوابشون رو بده که دیگه نمیکشیم
دستمزد کارگران باید سی درصد افزایش یابد
خدایا جراتشو ندارم به وجودت هم اعتقاد دارم که خودکشی نمیکنم به دستای بریده ابوالفضل شرمنده زن و بچمم هر روز و هر شب....،، خودت جون منو بگیر بذار راحت شم
به خدا اعتقاد داری نظرمو بذار سانسورش نکن
اگه از ۱۴ درصد بالا رفت حالا بببین
من کارگری که اگه سر کار باشم نهایت حقوقم یک و نیمه اگه مثل امسال مرخصی اجباری باشم حقوقم هشتصد و پنجاه تومنه دیگه چه امیدی به زندگی باید داشته باشم!
پاسخ ها
خوش به حالت یک میلیون پانصد داری من یه کارمندم با۲۵ سال خدمت یک و سیصد میگیرم
یه بنده خدایی گفت کارگران علف بخورند چی میشه ....