ترامپ چگونه دستاوردهای روحانی را نابود کرد؟
رضا غبیشاوی در عصر ایران نوشت: ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ رسما" از برجام خارج شد و چند ماه بعد از آن در دو مرحله، تحریم های قبلی را علیه ایران برگرداند و قول داد تحریم های روبه افزایش و جدیدی را نیز متوجه تهران کند.
رضا غبیشاوی در عصر ایران نوشت: ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ رسما" از برجام خارج شد و چند ماه بعد از آن در دو مرحله، تحریم های قبلی را علیه ایران برگرداند و قول داد تحریم های روبه افزایش و جدیدی را نیز متوجه تهران کند.
با این اتفاق، عملا مهمترین دستاوردهای روحانی نابود شدند یا در معرض نابودی قرار گرفته اند و در نتیجه، این وضعیت باعث شده موجی از نارضایتی در میان عامه مردم، انتقادات علنی و خوشحالی درونی در میان مخالفان تندرو روحانی و گیجی و ناامیدی در میان اصلاح طلبان به وجود بیاید.
روحانی قبل از این اگر در سخنرانی پشت تریبون قرار می گرفت و درباره عملکرد دولتش سخن می گفت به برجام اشاره می کرد اینکه برجام توانست تحریم های سختگیرانه شورای امنیت، آمریکا و اروپا علیه ایران را کنار بزند. اینکه کسب و کار، تعاملات تجاری - مالی با جهان حالت عادی به خود گرفته است. شرکت های بزرگ خارجی به ایران بازگشته اند و سرمایه گذاری می کنند. خودروهای خارجی و به روز جهان، در ایران تولید می شود. تولید و صادرات نفت ایران پس از دوره کاهشی، دوباره روبه افزایش نهاده است.
ایران می تواند پول نفت صادراتی را به یورو دریافت کند و دیگر مجبور نیست به مانند قبل، پول محلی کشورها یا کالاهای آنها را دریافت کند. کشتی های خارجی در بنادر ایران پهلو می گیرند و کشتی های ایرانی در بنادر اروپایی. قیمت دلار در مدت ۵ سال زمامداری، کاهش یا ثابت ماند. نرخ تورم ایران کاهش یافت و به زیر ۱۰ درصد رسید و پس از سال ها تک رقمی شد.
امروزه اما به دلیل بازگشت تحریم های آمریکا و هدف گرفتن ایران زیر ضربات تحریم ها و فشارهای سیاسی - اقتصادی و روانی، روحانی نمی تواند به هیچ کدام از آنها اشاره کند. می توان گفت همه این دستاوردها یا نابود شده اند یا در معرض نابودی قرار گرفته اند.
دولت روحانی تا قبل از خروج ترامپ از برجام، به طور نسبی و کلی، در مسیر صحیح در حرکت بود و اکثر شاخص ها در وضعیت روبه بهبود قرار داشتند. در آن شرایط، عامه مردم راضی یا سطح نارضایتی پایین، قدرت مانور مخالفان پایین و انتقاد اصلاح طلبان و حامیان نیز پایین بود اما در شرایط فعلی، شرایط مناسب برای مخالفان تندرو روحانی به وجود آمده است. آنها می توانند به راحتی همه دستاوردهای روحانی را زیرسوال ببرند و با نادیده گرفتن حرکت ترامپ، شکست روحانی را زمزمه کنند.
خروج ترامپ از برجام و بازگرداندن تحریم ها و وعده فشارهای سخت علیه ایران، هدیه ای غیرمستقیم به مخالفان تندرو روحانی است تا دستاوردهای ۵ ساله دولت روحانی را بکوبند و شکست خورده توصیف کنند. تا با استناد به نارضایتی عامه مردم از شرایط اقتصادی فعلی، شکست روحانی را مطرح کنند. در این شرایط حتی اصلاح طلبان هم درباره ادامه حمایت از روحانی به شک و تردید افتاده اند.
البته این شرایط برای نخستین بار نیست. روحانی خود نیز در سال ۹۲ با استفاده از این شرایط و نارضایتی ها صعود کرد و به کرسی ریاست جمهوری تکیه زد. چیزی جز تحریم های شدید بین المللی - آمریکا و اتحادیه اروپا نمی توانست سیاست های احمدی نژاد را با بن بست مواجه کند و طعم تلخ تاثیرات تحریم ها را به مردم عادی نیز بچشاند. سال ۹۰ و ۹۱ وقتی تحریم ها به اوج خود رسید روحانی توانست با وعده رفع تحریم ها، آینده ای بهتر را وعده داد و انصافا که به وعده خود نیز به خوبی عمل کرد اما پدیده ترامپ را در محاسبات خود نداشت.
برجام نیز گرچه درباره برنامه هسته ای ایران و تحریم هایی بود که به دلیل این موضوع علیه ایران اعمال شده بودند اما گستره تحریم ها همه بخش های حیاتی و تعیین کننده در حیات اقتصادی ایرانی ها را در برگرفته است. یعنی حوزه های مهم و استراتژیک از جمله پولی - بانکی، انتقال و دادو ستد کالا، سرمایه گذاری خارجی و نفت و انرژی.
ترامپ به طور غیرمستقیم به یاری مخالفان تندرو روحانی آمده است و او را در شرایطی قرار داده است که قبل از این هم احمدی نژاد در سال ۹۰ و ۹۱ تجربه کرده بود با این تفاوت که احمدی نژاد در رسیدن شرایط به وضعیت تحریم های شدید اوباما علیه ایران، نقش مستقیم داشت (از جمله موافقت با انتقال پرونده ایران از آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان) اما روحانی نقشی در انتقال به شرایط تحریم های شدید ترامپ علیه ایران ندارد و مخالف کاتالیزورهای داخلی بود که زمینه را برای انتقال به این مرحله، مهیا کردند.
شرایط کنونی ایران و وضعیت سخت اقتصادی سیاسی ناشی از عوامل و متغیرات متعددی است اما به نظر می رسد موضوع خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم های همه جانبه و روبه افزایش و تاثیرات آن در حوزه های مختلف به ویژه کسب درآمد دولت و ملت ایران، نقش اساسی و محوری را در شرایط فعلی ایفا می کند.
نظر کاربران
لعنت بر ترامپ ظالم
واعتبرو یااولابصار، اززمان هبوط حضرت آدم هیچ تعامل وقراردادوتعهد نامهای بین ظالم ومظلوم آنهم درزیر سایه ترس ووحشت وترور ایجاد نشده که به مجرد امضاء شدن توسط مظلوم ظالم آنرا زیرپا نینداخته حق مظلوم رااداکرده باشد. آقایان به اصطلاح مدعی روشنفکری تاکی باید آزموده راآزمود. تااز موضع ضعف وسستی به دنبال رابطه با جهان استکبار هستید به خفت وخواری وذلت ودریوزگی محکوم هستید، خط سیر شما ازبدوتلاشهای حضرت امام(ره) وملت شریف در هایی ازاین ذلت استکبار هسته های مطالعاتی برای انحراف انقلاب باهمکاری وسر سپردگی شماها تشکیل داده وعلیرغم هزینه ای وحشتناک خوشبختانه هیچ غلطی نتوانسته ای بکنید وبدانید انشاءا... پیروزی ازآن ملت مسلمان خواهد بود. پس به دنبال ملت بیایید ویا حساب خودرا ازملت جداکنید.
از همون اول معلوم بود آمریکاییها دارند با ایران بازی میکنند.
ترامپ خیلی مردی.
چه کسی میتواند تضمین دهد که وضع بدتر از این نشود و ترامپ خودسر هجوم نظامی نا متعارف نکند؟ ق.
مگه حسن کلید دستاوردی هم داشته؟
انشاالله خدا ترامپ را ازاین دنیا واز صحنه سیاسی آمریکا بر دارد تا مردم نفس راحتی بکشند . دراین میان دنیا دوستان بی غم نیز کمتر از اربابشان ترامپ نیستند ،آنهایی که ثروت ملت ایران را بهارز خارجی تبدیل کرده و بهبانک های خارجی انقال داده اند .خدا انشاءالله آنها را نیز از صفحه ایران بر دارد . به امید ایرانی پیشرفته و قدرتمند .
با کمال احترام به نظرات عزیزان
ولی نویسنده متن گویا از احوال ملت ایران خبر نداره یا اینکه کلا در این کشور زندگی نمیکنه؟!!
هر زمان کشور ما با بدعهدی کشور دیگری مواجه شده هیچ وقت مخالفان این بد عهدی رو چوبی بر سر جناح مخالف خودشون قرار ندادن بلکه مردم ما همیشه با همبستگی و یکصدا در مقابل استکبار و بدعهدی های اون وایستادن
نمیدانم نویسنده متن چطور فکر کرده , ملت ما دشمن شاد کن هستن ؟!
بله نابودی برجام تقصیر دلواپس ها شد
روحانی چه دستاوردی داشته به غیر از گرانی بدبختی بیشتر مردم ایران