۸۰۰۸۳۹
۵ نظر
۵۰۰۸
۵ نظر
۵۰۰۸
پ

شیوع ۵۶ درصدی سالمندآزاری در ایران

یکی از آسیب‌های اجتماعی که امروزه جوامع با آن رو به رو هستند پدیده سالمندآزاری است که میزان شیوع آن در ایران ۵۶.۴ درصد برآورد شده است. این در حالی است که در کمتر از ۴۰ سال دیگر سهم سالمندان از جمعیت کشور بیش از ۳۰ درصد خواهد بود. بدیهی است که چنین شرایطی سالخوردگی جمعیت ایران در آینده‌ای نزدیک را اجتناب‌ناپذیر جلوه داده و لازم است تمهیدات خاصی درباره مسائل مربوط به آن اندیشیده شود.

خبرگزاری ایسنا: یکی از آسیب‌های اجتماعی که امروزه جوامع با آن رو به رو هستند پدیده سالمندآزاری است که میزان شیوع آن در ایران ۵۶.۴ درصد برآورد شده است. این در حالی است که در کمتر از ۴۰ سال دیگر سهم سالمندان از جمعیت کشور بیش از ۳۰ درصد خواهد بود. بدیهی است که چنین شرایطی سالخوردگی جمعیت ایران در آینده‌ای نزدیک را اجتناب‌ناپذیر جلوه داده و لازم است تمهیدات خاصی درباره مسائل مربوط به آن اندیشیده شود.

سوء‌رفتار با سالمند عبارت از انجام دادن یا ندادن رفتاری خاصی به صورت عمدی یا غیرعمدی توسط مراقبت‌کننده یا فرد قابل اعتماد دیگر است که باعث افزایش خطر و صدمه یا تجاوز به حقوق انسانی و کاهش کیفیت زندگی در فرد سالمند (بالاتر از ۶۰ سال) می‌شود. این سوء‌استفاده ممکن است به صورت فیزیکی، جنسی، روانی عاطفی، غفلت، ترک کردن یا بهره‌برداری مالی باشد و عوارضی همچون کاهش اعتماد به نفس، احساس ناامیدی، بی‌تفاوتی و مشکلات روحی روانی را در سالمند به جا بگذارد.

در پژوهشی که مازیار مولایی و همکاران در رابطه با میزان شیوع سوء‌رفتار با سالمندان در ایران طی سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴ انجام داده‌اند، این نتیجه به دست می‌آید که میزان سالمندآزاری در ایران بسیار بیشتر از سایر کشورهاست. همچنین در بین انواع آن به ترتیب سالمندآزاری عاطفی (۳۰.۷ درصد)، سالمندآزاری روانی (۲۵.۴ درصد)، غفلت از سالمندان (۲۵.۱ درصد)، سالمندآزاری مالی (۱۹.۷ درصد)، سالمندآزاری جسمی (۱۳.۱ درصد) و طردشدگی (۱۱.۷ درصد) شایع‌ترین انواع سالمندآزاری در ایران هستند.

پژوهشگران فوق علت پیشی گرفتن موارد سالمندآزاری در ایران نسبت به سایر کشورها را به عوامل مختلفی نسبت می‌دهند که از بین آن‌ها می‌توان به عوامل اجتماعی و فرهنگی، تعاریف و مفهوم‌های متفاوت از سالمندآزاری، گزارش نکردن و بیان دقیق این واقعه، نبود ابزارهای مناسب و استاندارد و مشکلات مربوط به جمع‌آوری اطلاعات اشاره کرد.

همچنین در رابطه با علل زمینه‌ساز سوء رفتار با سالمندان، قرار گرفتن ایران و سایر کشورهای در حال توسعه در موقعیت حد واسط بین سنتی بودن و صنعتی بودن و تأکید سالمندان بر حفظ ارزش‌ها و باورهای اصیل (به‌ویژه دینی) را می‌توان به عنوان علل اصلی زمینه‌ساز بروز اختلاف بین آن‌ها و فرزندانشان دانست.

این پژوهش که به روش متاآنالیز و با استخراج داده‌های مقالات مرتبط با این موضوع در طی سال‌های ۸۴ تا ۹۴ انجام شده، نقطه عطفی در آغاز راه رسیدگی به مسائل سالمندان به شمار می‌آید. این از آن جهت است که این مسئله پدیده‌ای نو و ناشناخته بوده و حتی در بعضی موارد با انکار مواجه است. در چنین شرایطی و به‌خصوص با توجه به سالخوردگی جمعیت ایران در آینده‌ای نزدیک، مسلم است که تحقیقات بیشتر در این زمینه و جنبه‌های گوناگون آن از جمله اپیدومولوژری، عوامل مرتبط، عوامل خطر، راه‌های پیشگیری و مداخله در آن ضروری به نظر برسد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    روزگار غریبی شد این دیارم
    سوی پیری ام بردند لحظه ها به آرامی
    لحظه های خوشحالی لحظه های ناکامی
    چون درخت ها عمری تکیه بر خودم کردم
    کس نشد به توفان ها غیر ریشه ام حامی
    در خطر به خود رو کن چون دریغ می ورزند
    همرهان ز همراهی ، همگنان ز همگامی
    رغبتم به صحبت نیست کار این جماعت چیست؟
    در حضور، مداحی در غیاب، نمامی
    از جوان و پیر ای دوست دیده ام شگفتی ها
    وهم فهم، از خامان، هم ز پختگان، خامی
    در خواص جز نخوت خاصیت نخواهی یافت
    ای خوشا نشستن ها نزد مردم عامی
    بین زندگی یا مرگ انتخاب من این بود
    مرگ با سبکباری ، زندگی به گمنامی...

  • بدون نام

    چرا اخه گناه دارن ما همه تجربه میکنیم درآینده سالمندیرو اگه خدابخواد ولی احترام چیز خوبیست

  • رتیلا

    خدا سالمندی ما دهه ۶۰ ها رو بخیر کنه

  • فریبا

    خدا نکنه!! سالمندا ستونهای خانواده اند! با همه خوبیها و بدیهاشون! مثل فرزندان با همه خوبیها و بدیها! هیچکدوم نباید آزار ببینن....

  • مریم

    مشکل ازجوونا نیس مشکل نبودامکانات وعدم همکاری نهادهای مختلف دراین زمینه اس آخ تو یه آپارتمان 50 متری چطورمیشه این کارو انجام داد .بسیاری از افراد مسن نیاز به مکان وامکانات خاصی دارند که بااین وضعیت فرزندان که خودشون هم بچه دارند نمیتونن وگرنه محبتها کم نشده .منخودم هم یک مادر میآنسال هستم واگر درآینده فرزندانم نتونن ازمن نگهداری کنند اونارو درک میکنم وسعی میکنم باعث اندوه اونا نشم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج