چکهای قدیمی تا چه زمان معتبر است؟
چکهای قدیمی که قبل از پایان آبانماه صادر شده است تا زمان تسویهحساب معتبر میماند. حالا حدود یک هفته به پایان مهلت پذیرش چکهای قدیمی باقی مانده است.
روزنامه شرق: چکهای قدیمی که قبل از پایان آبانماه صادر شده است تا زمان تسویهحساب معتبر میماند. حالا حدود یک هفته به پایان مهلت پذیرش چکهای قدیمی باقی مانده است.
درحالی بسیاری از دارندگان چکهای غیر صیادی نگران سرنوشت چکهای خود هستند که بهرام کلوری، رئیس شعبه یکی از بانکها به «شهروند» میگوید: «چکهای قدیمی که تا قبل از پایان آبانماه صادر شده است، تا آخرین برگه خود معتبر است.»
او ادامه میدهد: «پیش از این تاریخ امکان نقدشدن چکها در تمامی بانکها وجود داشت؛ بهعنوان مثال فردی چک بانک صادرات را در حساب بانک ملت خود میخواباند و در تاریخ موعد، مبلغ چک به حسابش واریز میشد، اما حالا تمام کسانی که چکهای قدیمی دارند برای نقدکردن آن به یکی از شعب مربوط به دستهچک مراجعه کنند.»
به گفته این مقام مسئول بانکی، چکهای قدیمی تا آخرین برگ دارای اعتبار است و صاحبان دستهچکهای قدیمی میتوانند از آن استفاده کنند. با وجود این، اگر خواهان دریافت دستهچکهای صیادی هستید، میتوانید به شعب بانکی مراجعه کنید و دستهچکهای قدیمی خود را تحویل دهید و دستهچک صیادی دریافت کنید.
هرچند بانک مرکزی در قالب سامانه صیاد، نسل جدیدی از چکهای بانکی را به متقاضیان معرفی کرده، اما ضوابط صدور چک تغییری نکرده است و به گفته ناصر حکیمی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، مشتریان برای دریافت دستهچک باید به شعب مراجعه و البته در قالب امکان جدید میتوانند درخواست اینترنتی نیز ارایه کنند.
البته آنگونه که بهرام کلوری، کارشناس بانکی به «شهروند» میگوید در شرایط فعلی اختیارات شعب بانکی در صدور دستهچک کمتر شده و بانک مرکزی خوشحسابی و بدحسابی متقاضیان دریافت دستهچک را بررسی میکند.
به گفته او، ویژگی بسیار مهم دیگر سامانه صیاد این است که یک شماره منحصربهفرد روی هر برگ چک درج میشود که دریافتکننده چک میتواند این رقم را به سامانه پیامکی بانک مرکزی ارسال کند و در همان لحظه مطلع شود صادرکننده چک سوء سابقه داشته یا نه، آیا حساب او مسدود شده یا نه یا قبلا چک برگشتی داشته یا نه؟
کلوری افزود: «اگر مشکلی وجود داشته باشد همان لحظه گیرنده متوجه میشود و میتواند قبل از اینکه چک را دریافت کند، معامله را قطعی نکند و این اطمینان نسبی به افراد میدهد که اولا اصالت چک اطمینانبخش است و بعد وضع صاحب چک استعلام شده است.»
با استقرار سامانه صیاد، اندازه و فرمت برگ چک برای همه بانکها یکسان و اطلاعات هویتی صاحب چک به همراه شناسه استعلام در قالب بارکد دوبعدی روی چک درج میشود که این موضوع امکان سوءاستفادههای احتمالی را کاهش میدهد.
ویژگیهای سامانه صیاد
یکی از مهمترین ویژگیهای سامانه صیاد کاهش تنش اعتباری و افزایش قدرت نظارت بر فرآیند صدور چکهاست. با فعال شدن این سامانه عملا در بخش اعتبار پرداختی امکان رصد جریان چکها وجود دارد.
از ویژگیهای دیگر دستهچکهای سامانه صیاد میتوان به حذف نقش شعب بانکی در صدور دستهچک اشاره کرد. در این سامانه دیگر شعب بانکی، مرجع صدور دستهچک نیستند، بلکه فرد درخواستکننده دستهچک از طریق سامانه بانک مرکزی اعتبارسنجی و دستهچک برایش صادر میشود. دستهچکهای صیاد متحدالشکل است و تنها لوگوی بانکها وجه تمایز آنها از یکدیگر است.
یکی دیگر از نکات قابل تأمل چک صیادی داشتن شماره یکتا است. شماره یکتا شمارهای منحصربهفرد برای هر برگ چک است. این شماره به گیرنده چک امکان میدهد تا تنها با یک پیامک از میزان اعتبار فرد صادرکننده چک مطلع شود. با پیامک شماره یکتا به شمارهای که اعلام میشود، اطلاعات پایه فرد صادرکننده چک برای گیرنده چک ارسال میشود. هدف از ای…
ارسال نظر