دریافت و تمدید کارت بازرگانی؛ مراحل و هزینه آن
طبق قوانین تجارت ایران، در صورتی که قصد تجارت، صادرات و واردات کالا دارید، نیازمند کارت بازرگانی هستید. براساس قوانین گمرکی کشور ما، هر شخص حقیقی و یا حقوقی که قصد دارد در زمینه تجارت خارجی فعالیت کند، ملزم به اخذ کارت بازرگانی است.
در این مقاله قصد داریم به نحوه صدور و اخذ کارت بازرگانی بپردازیم. شاید بد نباشد قبل از هرچیز بدانیم کارت بازرگانی دقیقا چیست و اخذ کارت بازرگانی چه سودی دارد؟
طبق قوانین تجارت ایران، در صورتی که قصد تجارت، صادرات و واردات کالا دارید، نیازمند کارت بازرگانی هستید. براساس قوانین گمرکی کشور ما، هر شخص حقیقی و یا حقوقی که قصد دارد در زمینه تجارت خارجی فعالیت کند، ملزم به اخذ کارت بازرگانی است. فعالیتهای مجاز با کارت بازرگانی شامل ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک تا انجام تجارت در مناطق آزاد و صادرات کالاهای مجاز و ... میشود. به عبارت سادهتر اگر قصد انجام فعالیت اقتصادی بین المللی دارید اولین گام، اخذ کارت بازرگانیست.
شرایط صدور کارت بازرگانی:
توجه داشته باشید که کارت بازرگانی تنها در صورتی صادر میشود که فرد، شرکت خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کرده باشد.
در صورتی که شرکت برای اخذ کارت بازرگانی اقدام کند، کارت بازرگانی به نام مدیر مسئول شرکت صادر خواهد شد.
اگر شما به عنوان بازرگان قصد طی مراحل اخذ کارت بازرگانی را دارید باید معرفی نامهای از طرف دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی داشته باشید. در صورت داشتن معرفی نامه، کافیست طبق فرمهای چاپ شده از طرف اتاق بازرگانی اطلاعات مربوط به تجارت خود را برای دریافت کارت بازرگانی به اتاق بازرگانی بدهید.
تنها در صورتی برای بازرگانان غیر ایرانی کارت بازرگانی صادر میشود که کشور آنها هم به تجار ایرانی اجازه فعالیت متقابل بدهد. پس اصطلاحا صدور کارت بازرگانی برای بازرگانان و شرکتهای خارجی منوط به معامله متقابل است.
حالا شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی و ایرانی را با هم مرور میکنیم:
- در زمان اقدام برای اخذ کارت بازرگانی باید ۲۳ سال شما تمام شده باشد.
- در صورت مرد بودن نیاز به کارت پایان خدمت و یا معافیت دارید.
- داشتن سه سال سابقه فعالیتهای تجاری یا تولیدی به تأیید دو نفر از دارندگان کارت بازرگانی یا داشتن مدرک مجوز تولید صادره یکی از وزارتخانه متبوع
- برای دریافت کارت بازرگانی باید متناسب با رشتهای که در آن فعالیت میکنید، محل کسب داشته باشید. محل کسب میتواند ملکی یا استیجاری باشد.
- داشتن دفاتر قانونی با ارائه اظهار نامههای ثبتی
- شما برای دریافت کارت بازرگانی به گواهی عدم سو پیشینه کیفری احتیاج دارید.
- داشتن حساب جاری معتبر نزد یکی از بانکهای عامل کشور
- نداشتن رابطه استخدامی با سازمانهای دولتی و عدم ورشکستگی
اشخاص حقیقی غیر ایرانی، برای دریافت کارت بازرگانی علاوه بر موارد فوق (به استثنا کارت پایان خدمت یا معافیت) ملزم به ارائه پروانه کار و اقامت معتبر هستند.
شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی
مدیران عامل و رئیسان هیئت مدیره شرکتهایی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی مینمایند باید دارای پروانه کار و اقامت معتبر بوده و نداشتن سابقهی محکومیت موثر کیفری برای دریافت کارت بازرگانی الزامیست.
توجه شود که محدودیت نداشتن رابطه استخدامی با سازمانهای دولتی، برای مدیران شرکتهای تعاونی و دولتی موضوعیت ندارد و مانعی برای دریافت کارت بازرگانی نیست.
برای دریافت کارت بازرگانی، شرکتها نیز باید دارای شرایط ذیل باشند:
- عدم تجربه ورشکستگی به تقصیر
- داشتن محل کسب مناسب با رشته فعالیت(ملکی یا استیجاری)
- داشتن دفاتر قانونی
- ارائه اظهارنامه ثبتی
مدارک مورد نیاز صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی:
- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر بلا مانع بودن صدور کارت بازرگانی
- دو صفحه فرم کارت بازرگانی و عضویت چاپ شده (تکمیلی از وب سایت به همراه مهر و امضاء متقاضی و گواهی امضاء توسط دفتر اسناد رسمی)
- سه قطعه عکس شش در چهار، جدید، تمام رخ، ساده
- اصل گواهی عدم سوء پیشینه که از زمان صدور آن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد.
- یک برگ اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکتها رسیده باشد (با امضای متقاضی کارت بازرگانی و اصل گواهی پلمپ دفاتر، از اداره ثبت شرکت ها)
- اصل کارت ملی جهت برابر با اصل نمودن و یک سری کپی کامل از پشت و روی آن
- ارائه اصل و کپی مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم)
- تبصره: دارندگان پروانهی بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری، اطلاعات و ارتباطات (ICT) از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائهی مدرک فوق برای دریافت کارت بازرگانی معاف میباشند.
- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان جهت برابر با اصل شدن و یک سری کپی از پشت و روی آن
*متولدین سالهای ۱۳۳۷ و قبل از آن با مدارک فوق دیپلم و کمتر از آن با ارائهی کپی مدرک تحصیلی نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
* متولدین سالهای ۱۳۳۴ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک لیسانس نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
*متولدین سالهای ۱۳۲۸ و قبل از آن با ارائهی کپی مدرک دکترا نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام.
- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی فقط روی فرم الف. قابل قبول است (با مهر امضای رئیس شعبه) ضمن این که حسابهای جاری شتاب مربوط به شهرستانها در صورتیکه روی فرم (الف) تایید شده باشد قابل قبول است.
- ارائهی دسته چک حساب جاری مربوطه در زمان تشکیل پرونده جهت رویت الزامی میباشد.
- لازم است یکی از ۳ مدرک زیر برای دریافت کارت بازرگانی ارائه شود:
الف-اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی، به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه)
ب-اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه)
ج-اصل و کپی سند مالکیت به نام غیر و اصل و کپی اجاره نامه عادی به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه) با امضای دوشاهد ذیل آن
- ارائهی اصل وکپی مدرک تولیدی معتبر از یکی از وازارتخانههای تولیدی برای واحدهای تولیدی الزامیست. (اصناف تولیدی دارای پروانهی کسب مشمول این بند نمیگردند.)
- ارائه کد اقتصادی جدید (اصل و کپی) و یا ارائه تاییدیهی پیش ثبت نام در سایت www.Tax.gov.ir و تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
مدارک مورد نیاز صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی عبارتند از:
-اصل و فتوکپی کارت ملی (مدیر عامل)
-کپی و اصل اساسنامهی شرکت
- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر بلا مانع بودن صدور کارت بازرگانی
-اصل اظهارنامهی ثبت نام در دفاتر بازرگانی و اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکتها (با امضای مدیر عامل یا رئیس هیات مدیره)
-ارائه کپی و اصل اظهارنامهی ثبت شرکتهای سهامی خاص یا عام که ممهور به مهر ادارهی ثبت شرکتها باشد. (شرکتهای سهامی عام و خاص)
-ارائه کپی و اصل تقاضانامهی ثبت شرکتهای داخلی و شرکتهای رسمی که ممهور به مهر ادارهی ثبت شرکتها باشد. (شرکتهای با مسئولیت محدود)
-کپی و اصل روزنامهی رسمی در مورد تاسیس و کلیهی تغییرات شرکت که در موضوع شرکت صادرات و واردات قید شده باشد.
-اصل و فتوکپی کارت پایان خدمت
-اصل و فتوکپی مدرک تحصیلی
-اصل و فتوکپی سند مالکیت شش دانگ (در صورت اجاره بودن محل، اجاره نامهی کد دار میبایست به نام شرکت و در سربرگ شورای اصناف و پرینت کد رهگیری و منطبق با بند ۱-۱-۴ دستورالعمل صدور و تمدید کارت بازرگانی متناسب با رشتهی فعالیت و کسب و کار تجاری باشد)
-اصل گواهی عدم سوء پیشینه که از زمان صدور آن ۶ ماه نگذشته باشد.
-کد اقتصادی
-گواهی گمرک اعمال مادهی ۷ عدم مبادرت به قاچاق
-خرید تمبر به مبلغ ۱۰ هزار تومان به حساب دارائی واحد قبض که فرم توسط اتاق ارائه میشود.
-شناسه ملی شرکت (شش قطعه عکس ۴ در ۶ و فتوکپی از تمام صفحات شناسنامه)
-تایید فرم (الف) مربوط به حساب جاری متقاضی
-تایید فرم (د) مربوط به تایید امضاء متقاضی توسط دفترخانه
-اصل وکالت نامهی رسمی در صورت داشتن وکیل
لازم است پس از مرور شرایط و مدارک لازم برای صدور کارت بازرگانی برای افراد حقیقی و حقوقی، به این نکات هم توجه داشته باشید:
کارت بازرگانی در هنگام صدور برای یک سال اعتبار دارد. بعد از گذشت این مدت باید برای تمدید کارت بازرگانی اقدام کنید.
دقت داشته باشید که هر فرد اعم از حقیقی یا حقوقی، فقط مجاز به داشتن یک کارت بازرگانیست. هم چنین برای هر واحد ملکی یک کارت بازرگانی صادر میشود.
اگر بعد از صدور کارت بازرگانی مشخص شود دارنده کارت فاقد یک یا چند شرط از شرایط دریافت کارت است (یا بعد از صدور کارت بازرگانی، فاقد شرط شده باشد)، وزارت بازرگانی کارت بازرگانی مورد نظر را باطل کرده و بر حسب شرایط موضوع را به اطلاع اتاق بازرگانی وصنایع ایران یا اتاق تعاون میرساند.
در مراحل نهایی پذیرش و دریافت کارت بازرگانی، مدیر عامل و نماینده اش به همراه معرفی نامه و لیست بیمه باید حضور داشته باشد.
در نهایت توجه داشته باشید که طبق قوانین، کارمندان تمام وقت ادارات و دستگاههای دولتی نمیتوانند کارت بازرگانی دریافت کنند.
هزینه صدور کارت بازرگانی چقدر است؟
با توجه به مدارک مورد نیاز فراوان برای دریافت کارت بازرگانی، شاید تخمین هزینه دریافت کارت بازرگانی کار سادهای نباشد. بر اساس سایت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، حق عضویت در اتاق بازرگانی دست کم ۱۵۰ هزار تومان و حد اکثر ۲۵۰ هزار تومان است که بر اساس سرمایه، محاسبه و اخذ میشود. مبلغ ۴۰ هزار تومان بابت صدور کارت بازرگانی باید بپردازید. در صورتی که قصد تمدید کارت بازرگانی خود را دارید ۵ هزار تومان و برای کارت بازرگانی صدوری ۱۰ هزار تومان بابت حق تمبر مالیاتی هزینه خواهید کرد.
ارسال نظر