۷۷۸۷۹۶
۲۵ نظر
۵۰۱۹
۲۵ نظر
۵۰۱۹
پ

پیش‌بینی یک اقتصاددان از بازار ارز در شش ماه آتی:

دلار چاره‌ای جز پایین آمدن ندارد

یک اقتصاددان با بیان اینکه ۹۰ درصد ارز کشور در اختیار دولت و شرکت‌های خصولتی است، گفت: علت گرانی ارز در ماه‌های اخیر رانت عظیم چند هزار تومانی پشت هر یک دلاری است که برخی صادرکنندگان خصولتی با دور زدن سامانه نیما و فروش دلار در بازار غیررسمی از آن کسب سود می‌کنند.

خبرگزاری ایسنا: یک اقتصاددان با بیان اینکه ۹۰ درصد ارز کشور در اختیار دولت و شرکت‌های خصولتی است، گفت: علت گرانی ارز در ماه‌های اخیر رانت عظیم چند هزار تومانی پشت هر یک دلاری است که برخی صادرکنندگان خصولتی با دور زدن سامانه نیما و فروش دلار در بازار غیررسمی از آن کسب سود می‌کنند.

دکتر وحید شقاقی در خصوص وضعیتی که اخیراً بر وضعیت ارز حاکم شده است، گفت: یکی از مهمترین نکاتی که لازم است در مورد اقتصاد ایران گفته شود این است که اقتصاد ما تحمل دلار بالاتر از ۸۰۰۰ تومان را ندارد.

دلار چاره‌ای جز پایین آمدن ندارد

شقاقی در توضیح اینکه چگونه می‌توان چنین استدلالی را پذیرفت، خاطرنشان کرد: با بررسی سامانه نیما می‌توان به چنین نتیجه‌ای رسید؛ در این سامانه واردکنندگان رسمی حاضر به خریداری ارز از صادرکنندگان غیرنفتی با قیمت بیش از ۸۰۰۰ تومان نیستند. واردکنندگان حاضر نیستند قیمتی بیش از ۸۰۰۰ تومان برای دریافت ارز مورد نیاز واردات پرداخت کنند، چون می‌دانند اگر با دلار بالاتر از ۸۰۰۰ تومان کالایی را وارد کنند این کالا هیچ خریداری نخواهد داشت.

وی اضافه کرد: فروش کالا با دلار بیش از ۸۰۰۰ تومان با مشکل مواجه خواهد شد، زیرا خریداری برای آن وجود ندارد و آن موقع وارد کننده به سختی می‌تواند کالای خود را بفروشد، چون میانگین حقوق ایرانی‌ها ۲ میلیون تومان است و با این میزان حقوق نمی‌توان کالایی که با دلار بیش از ۸۰۰۰ تومان به اقصاد ایران وارد شده است را خریداری کرد.

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی خاطرنشان کرد: بر این اساس است که گفته می‌شود اقتصاد ایران تحمل دلار بیش از ۸۰۰۰ تومان را ندارد.

شقاقی در تشریح وضعیت کنونی بازار ارز در ایران به وجود سه نرخ از دلار در کشور اشاره و اعلام کرد: یک بازار دولتی ۴۲۰۰ تومانی است که دولت وعده واردات کالا‌های اساسی و دارو‌های حیاتی به وسیله آن را داده است؛ قیمت دیگر در سامانه نیماست که بین ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان متغیر است و یک بازار غیررسمی که در حال حاضر دلار در آن با قیمتی بین ۱۶ تا ۱۸ هزار تومان مبادله می‌شود.

صادر کنندگان "نیما" را دور می‌زنند

وی با بیان اینکه اوایل افزایش قیمت ارز قرار بود بازار ثانویه یا سامانه نیما رونق بگیرد و به تدریج بازار آزاد به بازار ثانویه نزدیک شود، ادامه داد: بازار ثانویه ما به دلیل مشکلاتی که دارد عملاً از کارکرد افتاده و مختل شده است؛ یکی از دلایل این اختلال نبود شفافیت است؛ زمانی که شفافیت وجود نداشته باشد سوداگران و افرادی که فعالیت اقتصادی پنهان دارند ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه می‌کنند.

شقاقی افزود: علت دوم، تلاش صادرکنندگان غیرنفتی برای دور زدن سامانه نیما و فروش دلار در بازار آزاد است، چون در بازار آزاد می‌توانند دلار را به دو برابر قیمت سامانه نیما بفروشند؛ این موضوع باعث کم اظهاری در صادرات و تعلل در وارد کردن دلار‌های حاصل از صادرات به کشور شده است.

دلار‌های پتروشیمی‌ها کجاست؟

این استاد اقتصاد با بیان اینکه صادرکنندگان غیرنفتی تمام تقلای خود را معطوف به بردن دلار به بازار آزاد کرده‌اند گفت: پتروشیمی‌ها یک نمونه این وضعیت هستند؛ این صنایع سال گذشته حدود ۱۵ میلیارد دلار صادرات داشتند بنابراین امسال هم باید همین میزان صادرات داشته باشند. بر این اساس، پتروشیمی‌ها در شش ماهه اول امسال باید هشت میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کنند، اما این رقم تا کنون به ۲.۵ میلیارد دلار رسیده است؛ این صنایع علاوه بر این وعده داده‌اند که تا پایان سال فقط هفت میلیارد دلار به بازار نیما وارد کنند این نشان می‌دهد که دلار‌های صادرات پتروشیمی در جای دیگری عرضه می‌شود.

۳۰ میلیارد دلار در بازار آزاد جریان دارد

شقاقی، بزرگ بودن بازار آزاد بر خلاف ادعای دولتی‌ها را یکی دیگر از عوامل ناموفق بودن بازار ثانویه عنوان و اعلام کرد: بازار آزاد کوچک نیست، چون بیش از ۱۲ میلیارد دلار ارز برای واردات قاچاق، هفت میلیارد دلار ارز مسافری و حدود ۲ میلیارد دلار ارز دانشجویی از همین بازار تأمین می‌شود؛ پس تحلیل‌های دولتی‌ها در مورد بازار آزاد نادرست است و این بازار کوچک نیست.

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی از وجود حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان در دست مردم اشاره و اعلام کرد: این میزان نقدینگی حدوداً معادل ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار می‌شود؛ پس بازار آزاد دلار در مجموع سال فعلاً بازار بزرگی است و چیزی در حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیارد دلار می‌شود.

وی ادامه داد: این بازار در برابر ۵۵ میلیارد دلار واردات رسمی و ۴۵ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ما بازار بزرگی است؛ البته با وضعیتی که وجود دارد به تدریج واردات غیررسمی (قاچاق) و مسافرت‌های خارجی کاهش پیدا خواهد کرد، اما فعلاً بازار آزاد بزرگ و جذاب و در قیمت‌دهی به ارز پیشرو است، اما پیش‌بینی می‌شود که در آینده قدری این بازار کوچکتر شود.

هنوز اثرات دلار بالاتر از هشت هزار تومانی به اقتصاد نرسیده

شقاقی با اشاره به قیمت‌هایی که این روز‌ها از ارز داده می‌شود توضیح داد: اقتصاد ایران به هیچ وجه کشش این رقم‌ها را ندارد و با دلار بیش از هشت هزار تومان یا ۱۰ هزار تومان دچار فروپاشی می‌شود؛ کالا‌هایی که در اقتصاد موجود است با دلار شش تا هفت هزار تومانی وارد شده و هنوز اثرات دلار ۱۰ هزار تومانی به اقتصاد نرسیده است.

وی افزود: بخشی از این وضعیت ناشی از بی اطمینانی است که باعث هجوم بیش از اندازه مردم برای خرید دلار شده است و همین موجب می‌شود قیمت دلار بالا برود، اما در شش ماه آینده دلار خود به خود باید پایین بیاید، چون قیمت دلار باید در فاصله زمانی مشخصی با قدرت خرید مردم همخوانی داشته باشد.

شقاقی اضافه کرد: اگر نرخ دلار با قدرت خرید همخوانی نداشته باشد وارد کننده غیررسمی برایش صرف ندارد که دست به واردات بزند، چون ۹۰ درصد مردم قادر به خریدن چنین اجناسی نخواهند بود.

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی تصریح کرد: در شش ماه آینده الگوی مصرفی مردم تغییر خواهد کرد و همین باعث می‌شود که دلار خود به خود با قدرت خرید مردم هماهنگ شود و حبابی که در آن وجود دارد کم شود؛ این به معنای بهتر شدن وضعیت نیست بلکه به معنای این است که اقتصاد ایران توان تحمل دلار بیش از هشت هزار تومان را ندارد. دولت در این وضعیت باید تمام تلاش خود را برای کنترل نقدینگی به خرج دهد، چون اگر چنین اقدامی نکند سوداگری همچنان وجود خواهد داشت.

شقاقی افزود: دولت باید در این مدت نقدینگی‌ها را قفل کند و در کنار آن تمام تلاش خود را برای رونق بازار ثانویه به کار ببندد، چون اگر این بازار ناکارآمد باشد واردکنندگان رسمی هم مجبور می‌شوند به سمت بازار آزاد روی بیاورند که این وضعیت خطرناکی است.

یک رانت رویایی هر روز به جیب خصولتی‌ها سرازیر می‌شود

وی تصریح کرد: ۹۰ درصد دلار در کشور دست دولت و خصولتی‌هاست، بنابراین خود دولت باید سفت و سخت با این برخورد کند؛ در حال حاضر یک رانت ۱۰ هزار تومانی بین بازار نیما و بازار آزاد وجود دارد و به یک مفسده کلان دامن زده و همین باعث می‌شود که بازار نیما دور زده شود.

این استاد اقتصاد ادامه داد: این موضوع باید در درون دولت حل شود، چون اگر این رانت حذف نشود صادرکنندگانی، چون پتروشیمی‌ها همچنان بازار نیما را دور خواهند زد و این وضعیت را بدتر خواهد کرد.

شقاقی علاوه بر جلوگیری از این رانت، دولت باید نقدینگی را کنترل کند؛ یکی از روش‌های این کار راه‌اندازی مجدد سپرده‌های بلندمدت سه ساله با نرخ سود بالاست؛ ترکیه چنین تجربه‌ای را دارد؛ این کشور در سال ۹۹ با یک بحران ارزی مواجه شد و در کنار تمام اقداماتی که برای حل آن انجام داد نرخ سود سپرده را تا ۶۰ درصد نیز افزایش داد.

وی تصریح کرد: دولت نباید اجازه خلق نقدینگی از سوی بانک‌ها را بدهد، به این صورت که به بانک‌های بد اجازه رشد ترازنامه را بیش از ۲ درصد ندهد و همچنین اجازه ندهد که بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی افزایش پیدا کند و تلاش کند بانک‌ها بدهی خود را در بازار بین بانکی تأمین کنند و سپرده‌های سه سال به بالا با سه قفله شدن دوباره راه‌اندازی شود.

این استاد اقتصاد در توضیح اینکه گفته می‌شود دولت کسری بودجه و حتی بودجه خود را به وسیله بازی با نرخ ارز تأمین می‌کند، گفت: من این موضوع را قبول ندارم، چون این بازی خطرناکی است و هیچ دولتی حاضر نیست چنین بازی خطرناکی را انجام دهد.

شقاقی در پایان اعلام کرد: عمده صادرات غیرنفتی ما دست خصولتی‌هایی، چون پتروشیمی، معدن، خودروسازی‌ها و ... است، چون رانت بزرگی در ارز به وجود آمده این‌ها هستند که چنین وضعیتی در بازار ارز را ایجاد کرده‌اند، بنابراین دولت در کنار کنترل نقدینگی برای کاهش نرخ ارز باید به سراغ این بخش برود و این موضوعی است که باید در درون دولت حل شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • داش عباس

    اره تو که راست میگی
    تو ایران چیزی نرفته بالا که بخواد بیاد پایین فقط مردم هستن که در این 40 سال به فنا رفتن.
    سانسورچی طبق معمول سانسور کن حرف حق رو...

  • m.amin

    بکش پایین لامصب

  • بدون نام

    چاره ای نیست باید پایین بیاد تا اقتصاد ما دوباره احیا شود ....ولی دلار پایین نمیاد دیدین سیل میاد در صورتیکه برای جلوگیری از نابودی اماکن نباید سیل میومد ولی میاد دیگه سیل میاد وکسی هم جلو دارش نیست

    پاسخ ها

    • بدون نام

      احسنت

    • azaz azaz

      معلوم.نیست چه چرندیاتی نوشتی بعد برای خودت پیام احسنت هم میزاری

    • بدون نام

      دقیقا با نظرت موافقم 11:12 دلار حالا حالاها پایین نمیاد الانم که پایین اومده بخاطر بازی سیاسی هست دوباره میره بالا با شدت زیاد وبه 40 هزار خواهد رسید تاریخ اقتصاد معاصر ایران ! اینو میگه .....خخخ

  • بدون نام

    شما خوابی خودشون دلار می فروشند 15000هزار تومن
    دیگه سر مردم کلاه نمی ره

    پاسخ ها

    • بدون نام

      افرین

  • سلام سانسورچی

    آقا جان
    گر حکم کنند که مست گیرند/در شهر هرانکس است گیرند

    تمام شدو رفت

  • خرفت ساده لوح

    دلار جون کجا داری میری بالا بن بسته ، هیچ راهی نداری و فقط باید بیای پایین . بیا پایین بهت گفتم ، بخدا کاریت نداریم بیا پایین ! یا مثل بچه آدم خودت با زبون خوش میای پایین یا میام بالا پدرتو درمیارم !

  • بدون نام

    بروبابااول دوبرابرمیکنیدبعدپنصدتومن میکشیدپایین میگه دلارسقوط کردازالان معلومه ازبیست تومن میگذره

  • قنبر

    کی تعیین میکنه دلار چاره ای داره یا نداره؟؟؟!!!
    اصلا این گرونی ها تقصیر همین کسایی هست که یه چنین اظهار نظرهای آ بکی دارن.
    زمستون سختی در راهه.
    امید واهی به ملت ندیدن، از عمل کار برآید نه از حرف مفت.

  • بدون نام

    دولت بايد اين واقعيت رو بپذيره كه صادر كننده ارزشو نمياره سامانه نيما ،پس بهتره ارزشو وارد بازار آزاد كنه ولي همزمان دولت سعي كنه قيمت بازار ازاد رو به زير ده هزار تومن يا حدود ده تومن برسونه
    فقط سياست ارز تك نرخي كه رانت نداره!!!!!!!!!

  • بدون نام

    روز چهار شنبه اتفاقات بزرگي در بازار ارز و به تبع ان بازار طلا اتفاق مي افته و درس بزرگي ميشه براي سفته بازان بازار

    پاسخ ها

    • حسین

      امیدوارم که این اتفاق بیفته تا خیلی از همین مردم که طمع میکنن و تا یه چیزی گرون میشه هجوم میارن برا خریدنش حالشون جا بیاد.

  • بی نام

    یو هاهاهاهاها. همه خل و چلایی که دوییدین دلار خریدین، حالا بدویین برین بفروشینش:)))))))))

  • بدون نام

    اگر FATF تصویب بشه حتما میاد پایین.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      این بک نمایش مسخره هست واس فریب مردم دلار دوباره میره بالا بطور وخشتناکی هم میره تا 80 هزار هم جا داره ...تاریخ چهل ساله دلار را بررسی کنی میبینین . قبلا هم اتفاق افتاده در عرض یکسال از 7 تومان به 165 تومان رسید

    • azaz azaz

      دلال بی نام 13/20 حول نکن یواش یواش میاد پائین یا سریع برو بفروش یا چندرغاز دلارهاتو نگه دار 80 تومن شد بفروش شما دلالان خرده پا نگران مردم نباشید . مردم ، انشاءالله کمپین نخریدن اجناس غیر ضروری یادتان نرود و به حرف این حرام خواران توجه نکنید و بارها گفتم فکر کنید زمانی که ایران خودرو و سایپا را با نخریدن تحریم کردید به چه فلاکتی افتادن

    • بدون نام

      دلار مجددا بالا خواهد رفت. متاسفانه مردم همیشه گول شعارهای سیاسی را میخورن در حالیکه بخودشون زحمت نمیدن اوضاع اقتصادی وبین المللی شون را بررسی کنن ..دار مجددا تا جایی بالا میره که نفس کشیدن هم براشون سخت میشه ...این مرز در کجا خواهد بود در مرز 40 هزار یا 80 هزار ؟؟؟باور کردنی نیست ایا ....ولی دراسفند 96 (که دلار 4500 تومان بود )بهشون میگفتن 6 ماه بعد دلار به 19هزار میرسه مگر باور میکردن؟؟؟

    • بدون نام

      حول نه هول ...خخخ

  • بدون نام

    رئیس بانک مرکزی و روحانی دلار را ناموس خودشان می دانند و برای ریالی که خودشان چاپ کرده اند ارزشی قائل نیستند این گونه است که ریال بی ارزش میشه و همه می خواهند از شرش راحت شوند.

  • s

    من فقط اومدم کامنتارو بخونم.خخخخ

  • بدون نام

    وقتی دلار بخواهد برود بالا می رود تقاضا به باصرفه نبودن واردات توجه ندارد بلکه به حفظ ارزش ریال در ازای ذخیره دلار توجه دارد سود بانکی کفاف جبران کاهش ارزش پول نمی کند اصل سپرده بانکی بر مبنای ارزش دلار را بانک مرکزی تضمین کندکه تفاوتش پرداخت کند سرانه نقدینگی ایران نسبت به امریکا و اروپا بسیار ناچیز است علت تورم نقدینگی نیست کمبود عرضه در مقابل تقاضا باعت تورم است برای رونق اقتصاد بانک مرکزی به هر میزان مردم تقاضا وام دارند باید مثل امریکا پول جدید پرداخت کند تا رکود تورمی از بین برود

    پاسخ ها

    • بدون نام

      با عرض معذرت نظرت بسیار مسخره بود

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج