۷۷۸۲۰۰
۱۴ نظر
۵۰۲۵
۱۴ نظر
۵۰۲۵
پ

نرخ ارز را چه کسی تعیین می‌کند؟

در روزهایی که ثبات نرخ ارز، از روز به ساعت و حتی به دقیقه رسیده، این پرسش ذهن خیلی‌ها را درگیر کرده که مرجع تعیین‌کننده نرخ ارز کجاست.

خبرگزاری فارس: در روزهایی که ثبات نرخ ارز، از روز به ساعت و حتی به دقیقه رسیده، این پرسش ذهن خیلی‌ها را درگیر کرده که مرجع تعیین‌کننده نرخ ارز کجاست.

سئوالی که کارشناسان اقتصادی پاسخ‌های متفاوتی برای آن ارائه می‌دهند. وقتی اقتصاد کشور بر پایه صادرات نفت است و دولت به عنوان تنها مرجع صادرات آن به حساب می‌آید طبیعی است که دولتمردان نقش پررنگی در تعیین نرخ ارز دارند و شاید به همین دلیل در روزهای پرتلاطم بازار ارز همه نگاه‌ها به سمت تیم اقتصادی دولت چرخیده است.

از طرفی، نرخ ارزهای مختلف بر اساس فرمول‌های اقتصادی مثل تفاضل نرخ تورم یا شاخص جهانی انواع ارز تعیین می‌شود اما در کشور ما به دلیل اعمال تحریم‌های ظالمانه و ایجاد محدودیت در مبادلات بانکی، عوامل دیگری مثل تغییر مسیر ورود ارز (به ویژه دلار) به کشور را هم می‌توان در تعیین نرخ انواع ارز دخیل دانست.

دلار در دست دولت

عباس هشی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس ارشد اقتصاد در پاسخ به این پرسش این روزها که چه عواملی نرخ ارز را تعیین می‌کنند می‌گوید: «باید بپذیریم که اقتصاد ما به نفت وابسته است و مثل خیلی از کشورهای توسعه‌یافته بر پایه مالیات اداره نمی‌شود.

در این اقتصاد تک محصولی، مهم‌ترین منبع درآمد دولت از محل فروش نفت است. صادرات غیرنفتی در سه دهه اخیر و با فروش محصولات پتروشیمی رشد داشته اما می‌توانیم بگوییم آن هم به نفت وابسته است. در سال ۱۳۷۹ درآمد کشور چیزی بین ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار بود و حداکثر سهمی که می‌شد برای صادرات غیرنفتی قائل شد ۱۰درصد بود.

در نتیجه دلاری که از طریق فروش نفت به اقتصاد کشور تزریق می‌شود و به دلار نفتی معروف شده در دست دولت و ارز حاصل از صادرات محصولات غیرنفتی هم در دست خصولتی‌ها و نهادها و بنیادهای وابسته به حاکمیت است.

در چنین بستری تعیین نرخ ارز تقریباً دست دولت است و به همین دلیل دولت‌ها از گذشته تاکنون، سیاست‌های مختلفی را برای تعیین نرخ ارز در پیش گرفته‌اند.»

در شرایط عادی، عواملی مثل تراز بازرگانی خارجی (همان نسبت صادرات با واردات)، تراز مبادله خارجی (همان نسبت قیمت کالای صادراتی به قیمت کالای وارداتی)، شرایط سیاسی کشور (همان میزان امید و اعتماد مردم به عملکرد دولت) و کسر بودجه دولت در تعیین نرخ ارز تأثیرگذار است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • محسن

    فقط چرت و پرت، خودت فهمیدی جواب سوال رو؟؟؟

    پاسخ ها

    • بدون نام

      نرخ ارز رو دلال ها و اونایی که دلار دارند تعیین میکنند

  • بدون نام

    جمشید بسم اله

  • بدون نام

    ما که میدونیم دولت نرخ گزاری مکنه ولی ی سؤال دارم اگر ما تنها ارز رو از فروش نفت بدست میاریم اگر 4روز دیگه صادرات نفت به صفر هم نرسه فقد یک ملیون بشکه کم بشه چه نتیجه ای با گذشت مدت کوتاهی داره....

  • بدون نام

    یک مشت دلال کثیف نرخ ارز یک مملکت را تعیین میکنند

  • بدون نام

    یه مشت انگل اقتصادی نرخ ارز رو تعیین میکنند به طوریکه همه چیز به نفع خودشون باشه

  • بدون نام

    نه پس فکر کردین یابای من قیمت ارز رو تعیین میکنه!! دولت با گرونی دلار کسری بودجه و یدهیها شو صاف کرد بعدم قیمت رو میاره پایین!

  • بدون نام

    جمشید بسم الله. خخخخخخخ

  • بدون نام

    فکرکنم کار عمه منه؟

  • بدون نام

    کف بازار .

  • بدون نام

    جیبوتی

  • بدون نام

    متأسفانه این حکومت دیگر با مردم خودش بیگانه شده و کاری ندارد که بر اثر گرانی وفقر فساد . فحشا . طلاق و ... بیداد می کند دولت تنها به فکر جیب خودش

  • 124

    یا خدای مهربانم به داد مردم بدبخت برس .ظالمان را نابود کن

  • بدون نام

    واضح است وقتی 98% ارز دست خود دولت روحانی است روحانی نرخ را بالا میبره .

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج