خداحافظی بازنشستگان از مدیریت میانی
سرانجام شورای نگهبان مصوبه مجلس مبنیبر اصلاح قانون منع بهکارگیری بازنشستگان را تایید کرد؛ لایحهای که یک بار ازسوی این شورا به مجلس مرجوع شده بود نمایندگان آن را اصلاح کردند. این خبر را عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان روز پنجشنبه به «ایرنا» اعلام کرد.
دنیای اقتصاد: مجلسیها دوم مردادماه امسال، طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان را با ۱۹۴ رأی موافق به تصویب رساندند؛ طرحی که براساس آن بهکارگیری بازنشستگان در دستگاههای اجرایی به استثنای روسای قوا، معاون اول رئیسجمهوری، نواب رئیس مجلس، اعضای شورای نگهبان، وزیران، نمایندگان مجلس و معاونان رئیسجمهوری ممنوع است.
شورای نگهبان اما در بررسی اولیه خود از آنچه مجلس درباره اصلاح قانون منع بهکارگیری بازنشستگان به تصویب رسانده بود، در تاریخ ۲۴ مرداد ۹۷ کلیت این طرح را تایید کرد، اما در عین حال در بررسی این طرح، دو سوال جزئی باقی ماند که برای بررسی به مجلس شورای اسلامی اعاده شد.
شورای نگهبان در این باره نامهای به علی لاریجانی رئیس مجلس نوشته و تاکید کرده بود: «مصوبه از این جهت که مشخص نیست آیا اختیارات فرماندهی معظم کل قوا را محدود به دستگاه متبوع میکند یا خیر و نیز از این جهت که رابطه آن با اجازات خاصه مقام معظم رهبری مدظله العالی روشن نیست، ابهام دارد.»
پس از این نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز ششم شهریورماه در صحن علنی به بررسی دوباره طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان برای تامین نظر سوی شورای نگهبان پرداختند و این بار با ۲۰۹ رأی موافق، ایرادات شورای نگهبان را در این مصوبه اصلاح کردند.
براساس رای مجلسیها و تایید شورای نگهبان، دولت از این پس اجازه بهکارگیری بازنشستگان بندهای «د» و «ه» ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری را که پیش از این در زمره استثنائات قانون منع بهکارگیری بازنشستگان قرار داشت، ندارد. این به معنای آن است که استانداران، معاونان استانداران، سفرا و معاونان وزرا و همطرازان آنان دیگر نمیتوانند از میان بازنشستگان انتخاب شوند.
استثناهای این قانون
بنابراین با این مصوبه، تنها بهکارگیری بازنشستگان در سمتهای تصریح شده در بندهای الف، ب و ج ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری یعنی روسای سه قوه، معاون اول رئیسجمهوری، نواب رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای نگهبان، وزرا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نیز معاونان رئیسجمهوری مجاز است. جانبازان بالای ۵۰ درصد، آزادگان بالای سه سال اسارت و فرزندان شهدا نیز از شمول این قانون مستثنی هستند.
ازسوی دیگر، براساس نظر مجلس و تایید شورای نگهبان، بهکارگیری بازنشستگان در نیروهای مسلح با مجوز فرمانده کل قوا مجاز خواهد بود. همچنین بهکارگیری بازنشستگان وزارت اطلاعات تا سقف یک درصد از مجموع نیروهای شاغل این وزارتخانه در هر رده مدیریتی صرفا در وزارتخانه مذکور مجاز است.
زمان خداحافظی بازنشستگان از دولت
سخنگوی شورای نگهبان در گفتوگوی دیگری که با بخش خبری ۲۱ شبکه اول سیما داشت، تاکید کرد که قانون منع بهکارگیری بازنشستگان یا پایان همکاری بازنشستگان تا ۲ ماه آینده لازمالاجرا است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، عباسعلی کدخدایی در این زمینه توضیح داد: رویه اجرای این مصوبه مشمول فرصتی ۲ ماه است و سازمانها و ارگانهایی که این قانون برایشان صادق است ظرف ۲ ماه باید درخصوص اجرای آن اقدام کنند و ضمانت اجرای این قانون مانند دیگر قوانین، جرمانگاری یا انفصال از خدمت خواهد بود.
شهرداران، مشمولان این قانونند؟
با این همه، برخی شهرداران را نیز ازجمله مشمولان این قانون میدانند. هرچند این موضوع بهصورت مصرح در ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری ذکر نشده اما علی لاریجانی نیز ازجمله افرادی است که در تفسیر خود از این مصوبه مجلس، شهرداران را نیز در زمره مشمولان این قانون میداند.
رئیس مجلس ۷ شهریورماه و در جریان بررسی طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان، در پاسخ به این ابهام که آیا شهرداری شامل ماده ۵ قانون خدمات کشوری که در ماده واحده این مصوبه به آن اشاره شده میشود یا خیر گفت: شهرداری شامل این ماده است و قابلمستثنی شدن نیست.
زهرا سعیدی، نماینده مبارکه در مجلس نیز بر این باور است که شهرداران از قانون منع بهکارگیری بازنشستگان مستثنی نیستند. او به خبرگزاری خانه ملت گفت که قانون منع بهکارگیری بازنشستگان در دستگاههای اجرایی دولتی بسیار شفاف است و شهرداریها مانند دیگر دستگاههای اجرایی و عمومی ملزم به رعایت قانون منع بهکارگیری بازنشستگان در دستگاههای اجرایی دولتی هستند؛ زیرا قانون شفاف و برای تمام دستگاه اجرایی رعایت آن الزامآور است.
او تصریح کرد: دستگاههایی که به هر طریق از بودجه دولتی استفاده میکنند، مشمول قانون منع بهکارگیری بازنشستگان در دستگاههای اجرایی دولتی میشوند و این در حالی است که صرفا روسای قوای سهگانه، معاونین رئیسجمهور، اعضای شورای نگهبان و نواب رئیس مجلس، وزرا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جزو استثنائات قانون مذکور هستند؛ زیرا این افراد بهطور مستقیم و غیرمستقیم توسط مردم انتخاب میشوند.
با این همه پیش از این داریوش قنبری، معاون پارلمانی شهردار تهران نیز درخصوص ادامه فعالیت محمدعلی افشانی در شهرداری تهران به خبرگزاری تسنیم گفته بود که بهزودی استفساریه را به مجلس میفرستیم و باید ببینیم جایگاه شهردار مانند اعضای کابینه دولت است یا خیر.
سید عبدالرزاق موسوی، رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت شورایعالی استانها نیز در گفتوگو با خبرآنلاین با تاکید بر اهمیت قانون شوراها، نحوه بهکارگیری و نصب و عزل شهرداران را تابع این قانون دانست و گفت: بند یک ماده ۸۰ قانون شوراها این اجازه را میدهد که شهرداران تابع قانون منع بهکارگیری بازنشستگان نباشند.
او توضیح داد: فلسفه وجودی شهرداری و شهرداریها بهعنوان یک نهاد عمومی غیردولتی و در بحث مدیریت شهری یا مدیریت محلی که بعضا حکومت محلی هم گفته میشود، ایجاب میکند که این نهاد از یک استقلال حقوقی خاصی برخوردار باشد.
نظر کاربران
کاش یه طرح بازنشستگی زودتر از موعد هم می اومد برای کسانی که توی پالایشگاه کار میکنن.
واقعا متاسفم واسه آن کس که پیشنهاد داده وان کس ان را تایید کرده چرا قانون واسه همه یکسان نیست ...
تا استثناء و تبصره در کشور وجود دارد این کار عملیاتی نخواهد شد.
بایدازبالای خداحافظی کنن نه میانی مثل اروپاییها
من نمیدونم چرا این بازنشستها چسبیدن به کار و رها نمیکنند کار را اونوقت بچهای همین بازنشستگان تو خونه بیکار نشسته اند.یه طرح بزارن هر کجا که مردم بازنشسته دید سر کار اطلاع بده تا اخراجش کنن
یه قانون تصویب میشه.بعد می بینن خیلی شامل حال خودشون میشه،هی تبصره اضافه میکنن که از مسوولین دور بشه.به قول عزیزی تو فضای مجازی،آن قدر درصد جانبازی بعضی مسوولا بالا رفته که نزدیکه شهید بشن.خوب چه کاریه؟ازهمون اول بگید کلیه قوانین تصویبی ،فقط مربوط به مردم عادیه وشامل مسوولین تو کلیه ی رده ها نمیشه!!ماهم که همه چیز رو راحت قبول می کنیم!!
همیشه برای مواد قانونی تبصره می گذارید که خودتان مستثناء بشوید . یک فرد70، 80 تا 90 ساله چه توان جسمی یا فکری داره که استثناء می گذارید.
مگه اون افرادی که به استثنا اعلام کردید خونشان سرختر از دیگرانه؟ اونجوری که مجلس تصویب کرد یعنی این فقط بیشتر شامل کارمندان معمولی میشه که با حد اقل حقوق عمر خود را سپری میکنن اما مثلا یه وزیری که حقوق میلیونی میگیره بعد از بازنشستگی دوباره میتونه جای دیگه مشغول بکار بشه و حقوق میلیونی تبدیل به میلیونری بشه.به نظر شما خدائی به این میگن عدالت؟
پاسخ ها
لابدرنگین تره دیگه
حالا همشون مثل آقای تاج جانباز بالای ۵۰درصد میشوند
سلام. تجارب کشورهای موفق نشان می دهد که با رفع دغدغه معیشتی بازنشستگان ، آنها را حتی زودتر از موعد بازنشستگی ، آماده ورود به عرصه خدمات مشاوره رایگان و داوطلبانه می نمایند. این بازنشستگان بهترین مربی و مشاور نیروهای جوان برای بدست گرفتن مسئولیت جامعه و کشور می گردند و خاطر بازنشستگان را از آینده مملکت آسوده می سازند . متشکرم
بهتره اول لز خودتون شروع کنین
با توجه به نظرات دوستان فکر کنم بازنشستگی در کار نباشه بعد از بازنشستگی به عنوان مشاور یا به عنوان مجری طرح و غیره هستند اونایی که قانون رو مینویسند سر و ته اون رو میزنن باید ساختار اصلاح بشه و افراد با دانش در سمت های مشاوره بقیه بازنشسته همه بنابراین فرقی نداره در چه سمتی و چه مقامی به ازای یک نفر بازنشسته یک نفر استخدام تازه در نیروهای مسلح هم فرقی نداره اونا که کارشون سخت تره باید طبق برنامه بازنشسته شوند و سرانگشتان تقویت شوند
نه بابا . اینا هیچ جا نمیرن . چند تا بند و تبصره میزنند به همین قانون بعنوان مشاور یا راهنما یا همکار دوباره بیت المال رو میریزند تو حلقومشون . بعد هم میشینند میگن ما مسلمونیم . خدااااااااااا