ایرانیهای عادی و نخبه چرا مهاجرت میکنند؟
مهمترین عامل مهاجرت در ایران عوامل رانشی هستند و جنس این عوامل رانشی، ترکیبی سیاسی-اجتماعی است». این امر خصوصاً برای مهاجرت نخبگان دوچندان است.
ایران نوشت: مهمترین عامل مهاجرت در ایران عوامل رانشی هستند و جنس این عوامل رانشی، ترکیبی سیاسی-اجتماعی است». این امر خصوصاً برای مهاجرت نخبگان دوچندان است.
بهعبارت دیگر نخبگان ایران، نه بهدنبال یافتن فرصتهای بهتر دانشاندوزی و رشد علمی در کشورهای دیگر هستند و نه در جستوجوی فرصتهای شغلی و درآمدی در سایر کشورها؛ بلکه آنان بهدلیل خسته شدن از وضعیت داخلی و فقدان ثبات در شرایط داخلی، در جستوجوی مهاجرت هستند. نخبگان ایرانی بهدنبال دلایل علمی-فناورانه یا اقتصادی نیستند.
مطالعاتی که در چند سال اخیر در خصوص مهاجرت دانشآموختگان دانشگاههای برتر ایران و مهاجرت آنها انجام شده است، شدت این عامل را بیش از گذشته ارزیابی کرده است. در ادامه به سه مطالعه انجام شده در چهار سال گذشته اشاره میشود.
نتیجه مطالعه وزارت ورزش و جوانان در سال ۱۳۹۳ در خصوص عوامل مهاجرت جوانان نشان میدهد مهمترین عامل از جنس عوامل رانشی است و آن عامل نیز «رفاه، امنیت و آینده برتر» است. پاسخدهندگان در خصوص رفاه، امنیت و آینده در کشور دچار تردید هستند. هرچند امنیت در ایران از منظر آماری وضعیت مناسبی دارد، اما امنیت بیش از آنکه امری عینی باشد، امری ذهنی است.
در مطالعه دقیقتری که توسط «پژوهشکده سیاستگذاری علم و فناوری و صنعت دانشگاه شریف» و «مؤسسه مطالعات جمعیتی» روی ۴۱۰ نفر از فارغالتحصیلان و دانشجویان مهاجرت کرده از ایران در سال ۹۶-۱۳۹۵ انجام شد، نشان میدهد در دستههای مختلف، عوامل رانشی اهمیت بیشتری دارند. «امنیت و آرامش اجتماعی» مهمترین دلیلی بوده است که افراد مختلف آن را انتخاب کردهاند.
بهعبارت دیگر مهاجرت دانشآموختگان ایرانی، مشابه با مهاجرت دانشآموختگان کشورهایی مانند هند یا چین که بهدنبال موقعیتهای شغلی یا تحصیلی بهتری از کشور خود مهاجرت میکنند؛ نیست.
در مطالعه دیگری که در سال ۱۳۹۱ در میان ۱۴۰ نفر از افراد مایل به مهاجرت کشور انجام شده و در همایش «هماندیشی علمی در امور نخبگان» ارائه و منتشر شده است، نشان میدهد عوامل رانشی بیش از عوامل کششی مهم بوده است و این مطالعه تأکید میکند که بخش عمدهای از پاسخدهندگان، نه تنها «امنیت و آینده خود» بلکه بیش از آن «امنیت و آینده فرزندانشان» عاملی اصلی در مهاجرتشان است.
نظر کاربران
چون ایران جای زندگی نیست
پاسخ ها
چون ایران فقط برای اقا زاده ها هست .پدل دراورند .ودر خارج کیف کنن
اگر دانشجو های ما در افغانستان بودن وضع بهتری داشتن.
شايسته سالاري نيست ،هر كس از دستش بربياد حاضر به مهاجرت شده
شما انتظار دارید با این نوسانات قیمت که ارامش را از همه بریده کسی بمونه
شما انتظار دارید با این وَضع بیکاری کسی بمونه
شما انتظار دارید با وعده های دروغین مسیولین کسی بمونه
تفاوت حقوق یک پرستار ویک پزشک در کشورهای خارجی چقدره
وهزاران چرایی دیگه
فرار مردم از ایران بهترین موقعیت رو برای مسولین بی لیاقت ایجاد می کنه که راحتتر به دزدیها و جنایتهاشون ادامه بدن
چونکه اینده را خوب نمیبینند
چونکه غیر خودی دیده میشوند
چونکه اینجا بجای کار و عمل پر است از حرف مفت
ایرانی کا یک شبه همه چیزتو از دست میدی جای ماندن نیست
از شما می پرسم.....چقدر برای تحصیلات ارزش قایل هستید....و برای اینده این قشر چه تضمینی میدهید...؟
ماکه نمی تونیم بریم توان پولیشو نداریم ازنظردهندگان خواهش دارم دعاکنندزودتر بمیرم
بمونیم تو این خراب شده که چی بشه نه اب داریم نه هوا نه خاک و نه کار و نه رفاه
دیگه جای زندگی نیست میفهمی نه مردم سالاری نه رفاه اجتماعی نه امنیت اجتماعی و.......
پاسخ ها
متاسفانه هیچکس از نخبه ها و مغزها حمایت نمی کنه دولت از جوانان ما استقبال نمیکنه وقتی می بینه در جای دیگری با آغوش باز پذیراشون هستند و از تمام امکانات رفاهی و علمی و مالی و امنیتی برخوردارند این خاک را که بهش خیانت میکند رها میسازد . اوففف که چقد مسئولین بی لیاقتی داریم که قدر این مغزهای فراری را نمیدانند .
چون اطلوب العلم بسین .
جویای رشد هستند . جویای فضای مساعد رشد هستند .
انهایی که رفتند رفتند انهایی که ماندند میل رفتن دارند اما پای رفتنن ندارند
پاسخ ها
من پای رفتن هم دارم اما پولش رو ندارم
والله اگه من دستم ی کم پر بود میرفتم.چون ایران جای زندگی نیست.همه هم دارن میرن.خوب کاری هم میکنن چون مردم دیگه صبرشون تموم شد
مملکتی که آینده مبهمی داره معلومه که جای زندگی نیست
دوست دارن زندگی کنن
میفهمی آقای نویسنده؟ زندگی
نخبگانی که تحت تعلیم آموزش و پرورش ایران قرار گرفته اند بر خلاف وطن خود در دیار غربت غیر خودی به حساب نمی آیند.به مهارت و کارآیی آنان توجه می کنند نه وابستگیهای فامیلی و جناحی.
مگر چقدر عمر میکنیم. که همش تواسترس بحران کمبود وتحريم زندگی کنیم.هرکی رفت راحت شد
بخاطر اینکه تو ایران بجای حمایت از نخبگان از عراقی ها و سوریها حمایت میکنند هر چی داریم صرف بازسازی کشورهای همسایه میشه معلومه که همه میرن. کاش ما هم بریم سوریه فکر کنم اونجا بهتره
اینو از مسئولینی که قرار بود نخبگان خارج نشین را هم جذب کنند بپرسیم.
ی سوالی میکنی میخوام..................فهمیدی.........
کحایی؟!
در کل کشور ایران خسته کننده شده فقط مردم رو عادت دادن به گریه وزاری
همه خسته شدیم . والله که حتی اونایی هم که کسب و کار خوبی دارند از دیدن اینهمه مردم مشکلدار در اطرافشان به ستوه آمده اند . والله که زندانی کردن ادمایی که جرمشان سیاسی است آزار دهنده است . والله که ندادن اخبار صحیح به مردم آزار دهنده است . والله که اینهمه دشمنی با کشورهای دیگر مشمئز کننده است . واقعا اینکارها هیچکدام مورد تایید و پسند یک ایرانی نیست . مگر برای داشتن یک زندگی عزتمندانه حتما باید شعار دشمنی بدهیم . اگر با آمریکا در ده نقطه اختلاف داریم در صد نقطه توافق داریم چرا از مزیت ها دور میشیم و به تهدیدها اقبال داریم .
همه خسته شدیم . والله که حتی اونایی هم که کسب و کار خوبی دارند از دیدن اینهمه مردم مشکلدار در اطرافشان به ستوه آمده اند . والله که زندانی کردن ادمایی که جرمشان سیاسی است آزار دهنده است . والله که ندادن اخبار صحیح به مردم آزار دهنده است . والله که اینهمه دشمنی با کشورهای دیگر مشمئز کننده است . واقعا اینکارها هیچکدام مورد تایید و پسند یک ایرانی نیست . مگر برای داشتن یک زندگی عزتمندانه حتما باید شعار دشمنی بدهیم . اگر با آمریکا در ده نقطه اختلاف داریم در صد نقطه توافق داریم چرا از مزیت ها دور میشیم و به تهدیدها اقبال داریم .
اسکولن که بمونن؟بخدا اگه شرایطش بود منم که یه آدم عادی هستم میرفتم چه برسه به نخبه ها.
دیگه جای زندگی نیست.