توزیع اقلام اساسی در قالب کارتهای اعتباری
یک اقتصاددان با اشاره به تفاوت قیمت ارز یارانهای با ارز در بازار آزاد این اختلاف به علاوه کاهش ارزش ریال در برابر دلار را موجب ترغیب شهروندان کشورهای اطراف به خرید از بازارهای مرزی ارزیابی کرد.
خبرگزاری ایسنا: یک اقتصاددان با اشاره به تفاوت قیمت ارز یارانهای با ارز در بازار آزاد این اختلاف به علاوه کاهش ارزش ریال در برابر دلار را موجب ترغیب شهروندان کشورهای اطراف به خرید از بازارهای مرزی ارزیابی کرد.
کاهش ارزش ریال در برابر دلار در ماههای گذشته باعث شده که قدرت خرید کالاهای وارداتی برای ایرانیها کاهش پیدا کند. علاوه بر کالاهای وارداتی، بسیاری از اقلام تولیدی در داخل هم با توجیه به مقرون صرفه نبودن تولید یا گران شدن عوامل تولید، گران شده است.
با این اوصاف دولت برای حمایت از مصرف کننده داخلی ۲۵ قلم کالا را به عنوان اقلام اساسی در لیست کالاهای مورد حمایت خود اعلام کرد؛ کالاهایی که مشمول تخصیص ارز یارانهای میشوند.
این تفاوت نرخ دلار در ایران و کشورهای همسایه سبب شده که خرید کالاهای یارانهای از ایران برای کشورهای همسایه جذاب شود. در این زمینه وحید شقاقی شهری - عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی، در گفتوگویی، با اشاره به اعلام نرخ ۴۲۰۰ تومانی برای دولت توسط دولت در ماههای گذشته گفت که اختصاص دلار یارانهای به همه کالاهای وارداتی موجب ایجاد بسیاری از سوء استفادهها شده است.
شقاقی شهری با اشاره به اعلام جدید دولت مبنی بر حمایت ارزی از ۲۵ قلم کالای اساسی اظهار کرد: با این وجود در حال حاضر هم در مناطق مرزی و مناطق آزاد، برخی از همسایگان ما وارد بازارهای ما شده و عملا کل مواد غذایی را از مغازهها خرید میکنند.
شما تصور کنید یک عراقی با یک دلار به اندازه ۱۱ هزار تومان با خودش کالا میبرد. در مناطق مرزی مشترک با ارمنستان، آذربایجان و افغانستان هم این اتفاق در حال رخ دادن است.
این استاد دانشگاه در توضیح آنچه که آن را "یارانه ارز دزدی" مینامید، گفت: این دقیقا مصداق دزدیدن یارانه ارزی مردم ایران توسط کشورهای همسایه است. اتباع بیگانه میآیند و دلار خود را در بازار آزاد به قیمت ۱۰ هزار تومان میفروشند و سپس کالایی را که با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد شده، از بازار ایران میخرند.
اگر این روند ادامه پیدا کند، حتی میتواند باعث کمبود جدی کالا و اقلام مصرفی در مناطق مرزی شود.
او با بیان اینکه در حال حاضر این اتفاق به صورت خرد و توسط توریستها اتفاق میافتد، احتمال داد که در مراحل بعدی، مواد غذایی حتی به صورت عمده از کشور خارج شود که در آن صورت میتواند باعث ایجاد مسائل جدی شود.
شقاقی شهری همچنین با تاکید بر اینکه سیستم قبلی اعطای یارانه ارزی به بازار موجب ایجاد سوء استفادههایی شده است، گفت: بهترین گزینه این است که دولت، بازار ارز را آزاد اعلام کند و در عوض حمایتهای یارانهای را از پنج دهک پایین درآمدی تا ۲۰۰ هزار تومان بیشتر کند و از سوی دیگر به جای اعطای یارانه ارزی به اقلام اساسی، شرکتهای بازرگانی وزارت صنعت اقلام اساسی را وارد کرده و در قالب کارتهای اعتباری بین شهروندان توزیع کنند.
گفتنی است، یکی از عواملی که باعث استقبال اقتصاددانها از بسته جدید ارزی شد، همین واقعی شدن نرخ ارز در بازار است.
این مساله به تنهایی باعث شد که ثبت سفارشها برای واردات به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند؛ موضوعی که به گفته بعضی از کارشناسان، به خاطر از بین رفتن منافذ رانتی بود که به خاطر دلار ۴۲۰۰ تومانی در اقتصاد به وجود آمده بود.
نظر کاربران
گل بگیره افکار این اقتصادانها رو که هرچی میکشیم به اصطلاح حقوق دان و اقتصادانه در این کشور آقا میفرمایند همچی رو گرون کنید بعدشم سیستم کوپنی برگردونید زمان احمدی نژاد هم که گفتن جراحی اقتصادی بینید چه بر سر مردم آوردن
این طرح هم از آلان محکوم به شکست است چون باعث میشود یارانه نقدی و غیر نقدی(کالا های اساسی ) بدست مصرف کننده واقعی نرسد و در بین راه دست عده ای سودجو بیفتد. ویا دولت در بین راه بعلت عدم پایبندی خودرانشان داده و کالاهای اساسی گران شده مثل یارانه مرغ سالهای اخیر روی دوش مردم ایران بماند
جناب مثلا اقتصاد دان , بفرمایید اتباع کشورهای همسایه این اقلام خریداری شده را از کجا خارج می کنند ؟؟؟؟ آیا کنترل مرزها راه بهتری نیست ؟؟؟ آزاد کردن نرخ ارز برای اقلام کالاهای اساسی یعنی انفجار تورم , شما واقعا کجا درس خوندید که اینجوری برای مردم نسخه می پیچید ؟؟؟
امیدوارم مسئولین صدای ایشان را بشوند.
سوخت هم همین مشکل را دارد.
اره به سلامتی دوباره برنامه ی احمدی نژاد رو اجرا کنید کالا ها رو خدا تومن ببرید با ی سالی به مردم ی مقدار پول بدید بعدش مثل یارانه الانتون هی بگید به شما تعلق میگیره به شما نمیگیره
خلایق هرچه لایق