۷۶۰۱۸۱
۱۹ نظر
۵۰۱۰
۱۹ نظر
۵۰۱۰
پ

احتمال افزایش سود بانکی قوت گرفت

با توجه به انباشت نقدینگی خنثی نشده در بانک‌ها، افزایش نرخ تورم مصرف‌کننده و تولیدکننده و وضعیت ملتهب بازار ارز، بانک مرکزی در حال بررسی‌ روش‌های افزایش نرخ سود، برای جلوگیری از انتقال نقدینگی به بازار دارایی‌ است.

خبرگزاری فارس: به روزهای پایانی مرداد ۹۷ نزدیک می‌شویم و گذر از این روزها زمانی است که تحولات روزهای پایانی مرداد ماه و اوایل شهریور ماه سال گذشته را مرور کنیم.

بانک مرکزی ۳۰ مرداد ماه ۹۶ تصمیم به کاهش نرخ سود بانکی به سطح ۱۵ درصد گرفت. تصمیمی که یک سال قبل از آن شورای پول و اعتبار اتخاذ کرده بود، اما سیستم بانکی به تدریج از آن عدول کرده بود. بانک مرکزی اعلام کرد، بانک‌ها از ۱۱ مرداد، سپرده‌های جدید را باید با نرخ سود ۱۵ درصد جذب کنند و همچنین نرخ سود سپرده کمتر از یک سال ۱۰ درصد خواهد شد.

در واقع بانک مرکزی تلویحا به بانک‌ها اجازه داد، در فاصله ۳۰ تیر تا ۱۱ مرداد ماه سپرده‌های موجود خود را از کوتاه مدت و جاری در صورت درخواست سپرده‌گذار با نرخ بالا حدود ۱۸ تا ۲۳ درصد تمدید کنند. در این فاصله ۱۱ روز بسیاری از بانک‌ها سپرده‌های کوتاه مدت را به بلند مدت یک ساله تبدیل و نرخ‌های سود را افزایش دادند.

همین کار باعث شد، حجم سپرده‌های بلند مدت از ۵۱۴ هزار میلیارد تومان در مرداد ماه ۹۶ به ۶۵۶ هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان افزایش یافت. براساس آخرین آمارها در خرداد ماه ۹۷ حجم سپرده‌های بلند مدت بانک‌ها به ۸۳۵ هزار و ۸۹۰ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مرداد ماه سال گذشته ۶۲.۶ درصد افزایش داشته است.

اما حجم سپرده‌های کوتاه مدت از ۶۰۴ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان در مرداد ماه سال گذشته با ۲۷.۵ درصد کاهش به ۴۳۷ هزار و ۹۷۰ میلیارد تومان رسیده است. در واقع بخش غالب جذب سپرده در ۱۰ ماه پس از اجرای سیاست‌های جدید نرخ سود، در بخش سپرده‌های بلند مدت بوده است.

یکی از سیاست‌هایی که همواره به سیاستگذار پولی توصیه می‌شود، ایجاد تناسب بین نرخ سود بانکی با تورم پیش‌نگر و تورم موجود است.

براساس آخرین آمار نرخ تورم سیر صعودی به خود گرفته، به‌طوری که تورم در تیر ماه امسال به ۱۰.۲ درصد افزایش یافت، اما تورم نقطه به نقطه با ۴.۶ درصد رشد به عدد ۱۸ درصد رسید. از طرف دیگر تورم تولید کننده با ۱.۱ درصد افزایش ۱۳.۱ درصد و تورم نقطه به نقطه تولید کننده با جهش ۱۰.۹ درصدی به ۲۷.۸ درصد رسید.

در طول ۴ سال گذشته همواره مدافع کاهش نرخ سود بانکی در سطحی متناسب با نرخ تورم بوده‌ام و در گزارش‌ها و گفت‌وگوهای مختلف با ارائه تحلیل‌های اقتصادی و همچنین انتشار وضعیت ترازنامه بانک‌ها و عدم تناسب در درآمد و سود سپرده پرداختی به سپرده‌گذاران که موجب ایجاد زیان‌های شدید در صورت‌های مالی اغلب بانک‌ها شده است، در این باره سعی در تبیین آثار مخرب نرخ سود بالا و تبعات آن شده است.

اما نرخ سود بانکی در زمان مناسب خود کاهش نیافت و موجب انباشت زیاد نقدینگی در بانک‌ها شد، به طوری که بخش عمده نقدینگی خلق شده از سوی بانک مرکزی منجر به ایجاد تقاضا نشد، بنابراین اقتصاد ایران با بمب نقدینگی خنثی نشده روبروست. بمبی که می‌تواند اثرات تخریبی آن از نوسان نرخ ارز هم شدیدتر باشد.

اگر نرخ سود در طول ۴ سال گذشته در زمان درست خود تعدیل می‌شد، شاید امروز نیازی به نسخه افزایش نرخ سود نبود، اما با توجه به انباشت بخش عمده نقدنیگی جدید در ترازنامه بانک‌ها و خنثی نشدن اثرات تورمی آن و با توجه به مولفه‌های ذکر شده در جملات بالا و همچنین تحولات و نوسانات بازار دارایی‌ها از جمله مسکن و ارز در ۹ ماه گذشته، به این جمع بندی می‌رسیم که امروز زمان مناسبی برای حفظ نرخ سود بانکی در سطح ۱۵ درصد نیست، چرا که در صورت عدم افزایش نرخ، به یکباره نرخ سود بخش عمده سپرده‌های بلند مدت که با نرخ ۱۸ تا ۲۳ درصد جذب شده‌اند، باید به ۱۵ درصد کاهش یابد.

درست است که بانک‌ها در شرایط فعلی، وضعیت مناسبی از لحاظ تعادل در درآمد و هزینه و سود و زیان ندارند و اغلب این بانک‌ها در سال‌های اخیر زیان کرده‌اند، اما به نظر می‌رسد افزایش نرخ سود بانکی در شرایط امروز، یک نیاز ضروری برای اقتصاد ایران باشد.

در واقع به نظر می‌رسد، سیاست‌گذار پولی برای جلوگیری از افزایش حجم زیان بانک‌ها و ایجاد تعادل در درآمد و هزینه، باید سیاست‌های جبرانی دیگری را تدوین و اجرایی کند.

در همین راستا، بانک مرکزی در حال بررسی سازوکار تجدیدنظر در نرخ سود بانکی است و شنیده‌ها از بانک مرکزی حاکی است با توجه به متغیرهای پولی و اقتصادی، این بانک به دنبال تدوین سیاست‌هایی در جهت افزایش نرخ سود بانکی است.

با توجه به نزدیک شدن به زمان اتمام دوره یکساله سپرده‌های بلند مدت در اوایل شهریور ماه، زمان زیادی برای تصمیم‌گیری بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار باقی نمانده و هر چه زودتر این بانک‌ در بررسی‌های خود باید به یک تصمیم نهایی برسد تا در این موقعیت حساس، نظام بانکی و اقتصاد کشور با چالش ۸۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی (حجم تقریبی سپرده‌های بلند مدت بانک‌ها تا پایان مرداد ماه) مواجه نشود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    حالا کدامشان می خواهند پولها را جمع کنند فرار کنند

  • بدون نام

    خداروشکر یه آدم متخصص تو هیچ زمینه ای نداریم.مدیرایی که هرکدوم دارن به 100 سالگی نزدیک میشن حاضر نیستن دست از آزمون وخطا بردارن.زندگی ما دفترچرک نویسشون شده. الگوبرداری هم نمی تونن بکنن.تحصیلاتشون هم که کاغذی وپولیه.یا برید خارج یا برید پیش خدا!

    پاسخ ها

    • بدون نام

      بایدسودبانکی راببرندبالا تامردم ازاین سردرکومی دربیاند

  • تبریز

    یه آدم بیسواد میدونست اگه سود بانگی کم باشه نقدینگی بیشتر میشه،چرا استادان محترم ندونستن؟!

  • کامبیز

    گند زدند به بازار سودراپائین آوردندسپرده رفت بازار دلار وارز وسکه حالا می خواندبرش گردانند گرچه سودبالا به ضرز تولید است.

  • بدون نام

    سود ما همانا وجود فرهیختگان ماست .
    ضرر ما عدم شناخت و عدم حق شناسی ماست .
    روح بلند و رفیع هنرمند به حق و طنز پرداز شایسته کشورمان .
    در جوار حق شاد و سرشار رحمت الهی باد .

  • ناشناس

    برای افرادی که به جز سود سپرده درامد دیگری ندارند افزایش سود سپرده ها الزامی است .

  • بدون نام

    سلام
    مردم خودشون پول دو دستی دادن به بانکها دولت نتوانست با این همه پول کاری انجام بده یا سیاست درستی انجام بدن بین بانکها و دولت برای اشتغالزایی این همه پول مردم گفتن سود کم کنیم تا مردم خودشون پول بیارن بیرون از بانک برن اشتغالزایی کنند آخرش شد این دلال بازی و خرید فروش طلا پول ماشین و غیره حالا دوباره میگن سود ببریم بالا تا پولها از تو بازار جمع بشه ... هنوز نفهمیدن دولت مردان ما باید چکار کنن ۴۰سال گزشت بابا بلد نیستید از کشورهای دیگه یاد بگیرید ول کنید این اختلاس بازی و آقازادگی و فسادو

  • بصیر

    سود منطقی دایمی 24 درصد است. با سپرده گذاری 5ساله. قابل تمدید. وجذابیتهای دیگر باهدف جذب نقدینگی اگر بانک مرکزی این کار را کرد بسیاری از مشکلات ارزی وپولی هم حل میشود

  • بدون نام

    باید باشه چون سر رسید سپرده های مردم نزدیکه و اگه بانکها کاری نکنن ملت پولشونو از بانکها در میارن و میبرند تو بازار ارز و سکه

  • بدون نام

    انشالله که اینطور باشه، مردم دست از خرید طلا و ارز بردارند و در بانک سپرده گذاری کنند

  • شکیبه

    پول به پول ، ارز ، سکه و طلا تبدیل میشه . آیا به اقتصاد کشور کمک میکنه ؟

  • حبیب

    اگر سود بانکی پایین آورده نمی شد مملکت به هرج ومرج کشیده نمی شد و مردم سرمایه های خود را به سوی دلار و سکه سوق نمی دادند سود بانکی باید همیشه بالی تورم باشد.

  • بدون نام

    سود را باید 150% برسد تا تازه ارزش پولمان نسبت به پارسال حفظ شود و گرنه اصلا نمی صرفد میگیریم میریم باهاش دلار میخریم تا دولت خودمان نتواند ارزشش را کم کند.

  • بدون نام

    تنها راه کنترل نقدینگی بالا بردن سود بانکی است

  • بدون نام

    اگه همون موقع سودای بانکی کم نمی کردید این قدر تورم نداشتید

  • ل.خ.گ.ر

    این خبر عالیه..مافوق تصورات..یعنی دارن خودشون میگن که اوایل شهریور که حداکثر تا ۱۰ روز دیگست این حجم از نقدینگی که در دسته بانک ها بود الان باید با سودش تحویل بدن به مردم...و وقتی که چندی هزار میلیارد تومن دسته صاحبان اصلیه خودش باشه یعنی اینکه اگر بانک ها سوده سپرده رو بالا نبرن و یا کم ببرن بالا مردم پولاشونو در جایه دیگری سرمایه گذاری میکنن. اگر بانک ها هم سود رو ببرن بالا تورم بدجوری افزایش پیدا میکنه و ارزشه پول ایران میاد پائین.. تا اونجایی که مردم الان نشون دادن مردم دارن لحظه شماری میکنن که مهلته سر رسید برسه و پولاشونو از بانک ها بگیرن چون اگر اون موقع دلار و یا طلا گرفته بودن چند برابر سرمایه گذاریشون پول داشتن.و با این طرزه تفکر این همه پول میاد تو بازاره طلا و ارز.‌‌‌.. و دوباره ارز جهشه قیمتی پیدا میکنه. مردمه ایران اگر خواستین سرمایتون چند برابر بشه هر چه زودتر برین دلار و طلا بگیرین چون تا ۱۰ شهریور ۹۷ ارزشه دلار باز میره بالا و دیگریش هم تحریمه شدیدی که برجه ۸ آبان ماه امسال شروع میشه قیمته نفت رو میبره بالا و دلار بازم نوسان شدیدی میگیره...هر کس که ۲۰ میلیون سرمایه دلاری داره تا دهم آبان ماه سرمایش ۴۰ میلیون میشه یعنی دو برابر و هر کس که ۲۰ میلیون سرمایه ریالی داره تا آبان ماه سرمایش میشه ۴ الی ۵ میلیون...دیگه خود دانید....نظره چرت و پرت هم نمیخوام چون بیشتره کسایی که نظر میدن میگن حرفم چرت و پرته..ولی وایسید نگاه کنید چی میشه...ملت دلار بخرید ضرر نمیکنید الان هم دلار شده ۱۱/۹۰۰ یه هفته پیش ۱۰/۲۰۰ بود کور که نیستید بابا.نذارید سرمایتون بر باد بره دولت هم نمیتونه هیچ کاری کنه الان ۶ ساله که معلوم شده از دسته دولت کاری بر نمیاد فقط دارن با نوسان جیبه خودشونو پر میکنن...

  • چزگی

    دولت مردان دروغگو کشور اینقدر تورم فعلی رو 10درصد نگویند. الان 50در صد هست....مردم بدانند

    پاسخ ها

    • بدون نام

      ۵۰درصد نیست ۱۵۰درصده

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج