نمایش «آرش»؛ قصه وطنپرستی که پهلوان نیست
کارگردان «آرش» از دلایل روی صحنه آوردن این اثر نمایشی و ویژگی های بصری این نمایش سخن گفت.
خبرگزاری مهر: آرش اشاداد کارگردان نمایش «آرش» که این روزها در تماشاخانه دیوار چهارم روی صحنه است درباره انتخاب آثار بهرام بیضایی برای اجرا به خبرنگار مهر گفت:
دلیل انتخاب آثار بهرام بیضایی برای اجرا این است که من از ۱۳ سالگی روی متنهای این هنرمند کار کردم و پس از آن شاگردشان بودم و روی آثارشان سالها تحقیق کردم و به این نتیجه رسیدم که هیچ نویسندهای آگاهتر از بیضایی نمینویسد و مانند او دغدغههایی درست مربوط به کشورش، ایران ندارد بنابراین تصمیم گرفتم روی ادبیات کهن ولی با شیوهای مدرن کار کنم.
وی درباره انتخاب نمایشنامه «آرش» بیان کرد: مسلما در این دوره انتخاب «آرش» بی دلیل نبوده است. آرش در اجرای ما، وطن پرستی است که برای میهنش هر کاری میکند و جدای از آن آدمهای ترسویی میبینیم که میترسند کاری بکنند. آرش از دل مردم بیرون میآید و باعث نجات ایران میشود، همانگونه که در این دوره زمانی چنین موقعیتی برای ما بسیار ملموس است.
اشاداد درباره حذف راوی از نمایش توضیح داد: این متن یک سه برخوانی از سه متن «کارنامه بندار بیدخش»، «آرش» و «اژدهاک» است یعنی هرکدام برخوانی هستند. برخوانی شیوهای از نقالی است و ما چون نمیخواستیم نمایش به نقالی نزدیک شود متن را به دیالوگ نزدیک کردیم به همین جهت راوی از کار حذف شد.
وی درباره اضافه کردن اشعار سیاوش کسرایی در نمایش عنوان کرد: شعر «آرش کمانگیر» سیاوش کسرایی قهرمان دارد به این معنی که آرش از ابتدا یک پهلوان و قهرمان است و از یک قهرمان انتظار یک کار عجیب و غریب پهلوانی و خاص میرود که از یک آدم معمولی نمی توان این انتظار را داشت.
متن بیضایی دارای ضد قهرمان و شعر سیاوش کسرایی قهرمان محور بود که من از تلفیق این ۲، یک شخصیت را خلق کردم که تنها وطن پرست بودنش از متن بیضایی وام گرفته شده است اما پهلوان نیست. ما در اجرا به این نکته اشاره کردیم که او در جوانی پهلوانی است که سیاوش کسرایی میگوید ولی در حال حاضر یک آدم معمولی در میان سالی است.
این کارگردان تئاتر درباره جلوه های بصری نمایش گفت: حضور جلوههای بصری در کارهای قبلی من نیز بوده است به این معنی که ترجیح دادم کارهای عجیب و سختی را اجرا کنم تا جذابیت نمایش بالاتر برود. در این نمایش نیز از زمان پیش تولید به این جلوه ها فکر کرده بودم تا بتوانم به شیوه ای نمایشی آنها را به صحنه بیاورم.
وی در پایان صحبت هایش درباره تعریفی که از واژه زمین و وطن در این اثر ارایه داده است، گفت: من در کتاب شعرم یک بیت شعر راجع به زمین دارم چون دغدغه من زمین و ایران است. در این نمایش نیز دغدغه آرش در متن بیضایی را که همان خاک ایران است، با کم و زیاد کردن چند دیالوگ پر رنگتر کردم.
آرش این نمایش بیشتر خود منم تا آنچه در متن بیضایی است یعنی دوست داشتم وطن پرستی و سادگی آدمی را که دارد ساده زندگی میکند اما اگر اذیتش کنند همه را اذیت میکند، نشان دهم.
میلاد محمدی پور، نغمه طوسی، محمد صادقی، رعنا حسین دخت، عباس بابایی، زینب فرحزادی، امیر شریعت، امین جوادی بازیگران این اثر نمایشی هستند که تا پایان مرداد ماه هر روز ساعت ۱۷:۳۰ در تماشاخانه دیوار چهارم روی صحنه می رود.
ارسال نظر