شاه سبزیها که ایرانیان باستان میخوردند
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا / CDC در سال ۲۰۱۴ بیش از ۲۵ نوع Superfood معرفی کرد که با داشتن مواد مغذی و ویتامین، منجر به کاهش ابتلا به بیماریهای مزمن میشود و کسانی که آنها را بخورند عمر طولانیتری خواهند داشت.
خبرآنلاین: مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا / CDC در سال ۲۰۱۴ بیش از ۲۵ نوع Superfood معرفی کرد که با داشتن مواد مغذی و ویتامین، منجر به کاهش ابتلا به بیماریهای مزمن میشود و کسانی که آنها را بخورند عمر طولانیتری خواهند داشت.
شماره یک و مهمترین آنها موسوم به Watercress است که در فارسی به آن «آبتره»، «علف چشمه»،« بولاغ اوتی» و در کتابهای طب سنتی «جرجيرآبی»،«قره العین» و ... میگویند.
نام علمی این گیاه « Nasturtium nasturtium-aquaticum, N. microphyllum» از تیره شببوها است کهبرگهای کوچک به رنگ سبز تیره دارد و معمولاً در کنار جوی، چشمه و باتلاق میروید.
به گفته کارشناسان آهن موجود درآب تره بیشتر از اسفناج، کلسیم آن بیشتر از شیر و ویتامین ث آن بیشتر از پرتقال است.
خاصیت ضد سرطانی آن مشخصشده و به دلیل داشتن یُد، برای کمکاری تیروئید نیز مفید است. همچنین دیابت نوع ۲ را از بین میبرد و دردهای مفاصل و روماتیسم را کم میکند.
گفته میشود ایرانیان باستان علاقه خاصی به آب تره داشته و آن را با نان میخوردند.
انگلیسیها به خواص این گیاه پی برده و در مزارع مخصوص آن را کشت میدهند.(عکس زیر مزرعه کشت آب تره در همشایر است.)
در ایران نیز در چالوس و سیاهبیشه رویش طبیعی داشته و گفته میشود در منطقه «نیر» در اردبیل نیز کاشت و برداشت میشود.
نظر کاربران
در بخش کاغذکنان شهرستان میانه هم از این بولاغ اوتی هم در اوایل بهار و هم در اواخر پاییز در دره ها و کنار چشمه ها به وفور می روید و واقعا هم خوشمزه ست.
با توجه به اینکه ما با شاه مخالفیم باید خوردن این سبزی حرام اعلام شود و متخلفان به اعدام محکوم گردند
در کهگیلویه و بویر احمد و فارس هم به وفور وجود داره ما هم اسمش را بکلو می دانیم
بباین ایلام پره هر جا چشمه ای هست از این اب تره ربخته محلیا بهش می گن (كله شك) خيليم خوشمزس اينجا ازش يه نو اش هم درست مي كنن قبلا سر سفره ها به جا سبز خوردن استفاده ميشد ولي الان ب خاطر خشك شدن بعضي چشمه ها کمی از دست رس خارج شده
سلام ان زمان که رودخانهای استان چهار محال بختیاری اب داشت کنار روخانه فراوان از این سبزی بود محلی بهش میگن بیکلو من خوردم واقعا خوشمزه هست