۷۵۱۳۱۵
۹ نظر
۵۰۱۲
۹ نظر
۵۰۱۲
پ

پیوستن به «FATF» مانع حضور در منطقه نیست

حسین قریبی، دستیار وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با روزنامه ایران می گوید: هیچ کشوری اطلاعات خود را بویژه اگر ذره‌ای حساسیت داشته باشد در اختیار دیگران قرار نمی‌دهد. اصولاً «FATF» ساختاری برای دریافت اطلاعات از کشورها ندارد. جایی نیست که مثلاً پایگاه دریافت داده‌ها باشد. تنها بحث همکاری بین کشورها مطرح است که براساس توافق دوجانبه انجام می‌شود

حسین قریبی، دستیار وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با روزنامه ایران

موضوع عضویت ایران در «FATF» این روزها به یکی از جنجالی‌ترین مسائل سیاسی کشور تبدیل شده است. این نهاد بین‌المللی چه اهدافی را در خصوص کشورهای جامعه بین‌الملل دنبال می‌کند که پیوستن یا نپیوستن ایران به آن محل نزاع موافقان و مخالفان در داخل کشورمان قرار گرفته است؟

وضعیت فعلی دنیا به این شکل است که امروز کمتر بانکی در دنیا یافت می‌شود که این الزامات را رعایت نکند و رعایت آنها را از بانک‌های طرف مقابل خود طلب نکند. حداقل اینکه در ظاهر همه سعی می‌کنند نشان دهند که این الزامات را رعایت می‌کنند. هر چند که تخلف در همه جا هست و تنها شکل آن ممکن است پیشرفته‌تر باشد. حتی دولت‌های غربی که مدعی سردمداری شفافیت هستند، از تخلفات مالی مبرا نیستند ولی در عمل خود را شدیداً پایبند مقابله با آنها نشان می‌دهند.

قواعد «FATF» برای کشورهای طرف تعامل، ناظر به چه اصولی است؟

خیلی خلاصه ناظر به رعایت استانداردهای ۴۰ گانه این نهاد در قوانین داخلی کشورهاست. همه کشورها باید ابزارهای قانونی مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در نظام حقوقی خود داشته باشند. اولین چیزی که «FATF» از دولت‌ها می‌خواهد این است که در کشور خودتان قانون مبارزه با این جرایم را داشته باشید یا اصطلاحاً این موارد جرم‌انگاری شده باشند. سؤال اولی که مطرح می‌شود اینکه آیا کشور «الف» اصولاً قانونی برای مبارزه با پولشویی دارد. اگر قانون ندارد یعنی جرمی به‌عنوان پولشویی در این نظام حقوقی شناسایی نشده است.

تبعیت از استانداردهای «FATF» چگونه به یک الزام برای کشورهای جامعه بین‌الملل تبدیل شد؟

هم انگیزه مبارزه با جرایم مالی و هم بحث مقابله با تأمین مالی تروریسم، سرعت زیادی به جهانشمولی این الزامات دادند. البته در مورد تروریسم و اینکه چه دولت‌هایی در این موضوع جدی هستند یا تروریسم ابزار سیاسی برخی کشورهاست حرف زیاد دارم که قبلاً از جمله با روزنامه شما طرح بحث کرده‌ایم. در اینجا صرفاً پاسخ فنی مختصر به سؤال شما را عرض می‌کنم.

ایران طی سال‌های گذشته برای پیوستن به این نهاد چه اقداماتی را صورت داده است؟

تا این مقطع یکی از دو ستون اصلی پیوستن به این نهاد که عبارت بود از مبارزه با پولشویی در سطح کشور به‌صورت محدود عملیاتی شده بود و هنوز قانون مستقل مبارزه با تأمین مالی تروریسم نداشتیم. هیأت دولت لایحه خود را با تأخیر بسیار درسال۱۳۹۰به مجلس وقت ارائه کرد اما تصویب و امضای این قانون تا ۲۷ اسفند۱۳۹۴به ‌طول انجامید.

آیا فشارهای دولت امریکا و لابی‌های وابسته در این وضعیت نقش نداشت؟

وضعیت نامناسب همکاری ما با «FATF» بهترین بهانه در دست آنها و سایر مخالفان است. کشورهایی مثل روسیه، کوبا و حتی سوریه با هوشمندی توانستند این بهانه را از دست مخالفان خود بویژه در امریکا خارج کنند و الان روسیه یکی از بازیگران مؤثر در جلسات و سازوکارهای «FATF» است و حتی گروه منطقه‌ای اوراسیا در واقع با نظارت روس‌ها فعال است. همین ماه گذشته، عراق از فهرست تحت نظارت «FATF» خارج شد.

مثلاً برخی از کشورهای غربی، یک سازمان مقاومت را گروه تروریستی می‌دانند و می‌گویند اگر ایران به«FATF» بپیوندد، باید کمک‌هایش را به این جریان آزادیبخش قطع کند. با توجه به اینکه تعریف ما در این باره با تعریف جامعه جهانی همخوانی ندارد و مبتنی بر ارزش ها و دیدگاه ماست، به این نکته چه پاسخی می‌دهید؟

هیچ کشوری اطلاعات خود را بویژه اگر ذره‌ای حساسیت داشته باشد در اختیار دیگران قرار نمی‌دهد. اصولاً «FATF» ساختاری برای دریافت اطلاعات از کشورها ندارد. جایی نیست که مثلاً پایگاه دریافت داده‌ها باشد. تنها بحث همکاری بین کشورها مطرح است که براساس توافق دوجانبه انجام می‌شود. در این توافق‌ها اصل مهم و کلیدی این است که همکاری بین‌المللی تنها در چارچوب قوانین و مقررات ملی طرفین توافق قابل انجام است. در مورد تروریسم، همه کشورها تعاریفی دارند که کمابیش خیلی نزدیک بهم هستند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • اسماعیل

    برای بازدید های هسته ای هم میگفتن که طبق قانون حق ندارند به سایت های نظامی وارد شوند یا بازدید کنند اما به دلیل انفعال بعض از افراد نه تنها از سایت های نظامی ما بازدید شد حتی از دانشجویان هسته ای ما هم بازجویی شد حنای امثال شما برای ما دیگر رنگی ندارد اونهایی که شما اسمش رو می برید خودشان این سازمان رو تشکیل دادند چرا باید بترسند کسی که دنبال یهانه گیری باشد این را هم که بگیرید بهانه دیگری می آورند مگر نگفتید که برجام همه بهانه ها را از آمریکا و اروپا گرفت بعد شد موشکی بعد شد نفوذ منطقه ای بعد شد اف ای تی اف بعد شد حقوق بشر بعد شد حمایت از تروریست و الی آخر

  • بینان

    منطقه سرتان را بخورد به فکر داخل باشید گرچه داخل را هم مثل منطقه به آشوب و ناکارآمدی کشانده اید

  • کوروش کبیر

    اگه این قرارداد شفافیت مالی داشت داعش اینقدر راحت نفت نمی فروخت و تجارت نمیکرد این فقط شفافیت قراردادهای ایران برا دشمن قسم خورده اش رو داره

  • بدون نام

    پیوستن به این معاهده یک ننگ است.

    پاسخ ها

    • bsaa

      اصلان میدونی چیه نظر میدی

  • بی نام

    ... آقا شما تمام و کمال تو کشور خودت حاضر باش و شش دونگ حواست به کشور خودت باشه. اینو به چه زبونی باید بگیم آخه!!!!

  • بدون نام

    خاک بر سر کسی که بعداز این همه سیاستگذاریهای امریکا و امثالهم باز عده ای احمق پیدا میشوند و حرفهایشان را باور میکنن و اسم خودشون را هم سیاستمدار میذارن

  • بدون نام

    ننگ است پیوستن به این لایحه استعماری بجای آن به مشکلات مردم نصف این که دنبال تصویب این لایحه هستید اگر می پرداختید وضع مردم بهتر بود.چرا برای حل بیکاری و گرانی و تورم ایتگونه پشتکار و جدیت ندارید!!!!!!!؟؟؟؟؟؟

  • بدون نام

    اینکه ما همه موارد را از دید خودمان تعریف کنیم ننگش بیشتر است بیجهت نیست دنیا مخالف ماست مدعی هستیم انقلاب دین ما برترین است میخواهیم صادر کنیم فکر کردن دنیا هم مثل ملت ایران مجبورند بپذیرندمثل این میماند یه نفر در یک مجتمع ۳۰ واحدی بگه قوانین این اپارتمان را قبول ندارم و در هیچ کاری شرکت نمیکنم و هیچکس قبول ندارم همه بد دروغگو میخواهم افکار عقایدم را به همه یاد بدم هر کسی قبول نکنند با من دشمنی دارد خانواده بدی است این ننگ نیست که نتوانی با دنیا رفت امد کنی و بگی من بهترینم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج