۷۵۰۴۷۶
۵ نظر
۵۰۱۴
۵ نظر
۵۰۱۴
پ

دیوان لاهه می‌تواند جلوی تصمیم آمریکا را بگیرد؟

باوند معتقد است دیوان لاهه صلاحیت رسیدگی به این پرونده را دارد؛ منوط بر این که دولتین ایران و آمریکا بپذیرند دیوان لاهه مرجع حل اختلافاتشان باشد.

عصر ایران: باوند معتقد است دیوان لاهه صلاحیت رسیدگی به این پرونده را دارد؛ منوط بر این که دولتین ایران و آمریکا بپذیرند دیوان لاهه مرجع حل اختلافاتشان باشد.

«دیوان بین‌المللی دادگستری (لاهه) پیرو شکایت ایران از آمریکا بابت خروج آمریکا از برجام و بازگردادن تحریم‌های یکجانبه از سوی دولت واشنگتن، با ارسال نامه‌ای (به عنوان حکم موقت پیش از رسیدگی دادگاه به پرونده) به وزیر امور خارجه آمریکا از ایالات متحده آمریکا خواسته است مادامی که این پرونده در این دیوان در حال رسیدگی است از انجام اقدامات تازه علیه ایران از جمله بازگرداندن تحریم‌های یکجانبه علیه ایران، خودداری کند.

«محسن محبی»، رییس مرکز حقوقی بین‌المللی ریاست‌جمهوری در رابطه با نامه رییس دیوان بین‌المللی لاهه به وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «رییس دیوان با توجه به اهمیت و فوریت امر با استفاده از ماده ۷۴ (۴) قواعد دیوان بین‌المللی دادگستری عصر سه‌شنبه (دیروز) طی نامه‌ای رسمی خطاب به وزیر خارجه آمریکا، به دولت آمریکا هشدار داد از هر گونه اقدام جدید در این زمینه اجتناب کند و "توجه دولت آمریکا را به این ضرورت جلب می‌کند که باید در زمینه مورد دعوا (بازگشت تحریم‌ها) طوری عمل نماید که آرای آتی دیوان که بعد از جلسه ۲۷ اوت صادر خواهد کرد، بلا اثر نشود."»

در این رابطه خبرنگار عصر ایران در گفتگو با «داوود هرمیداس باوند»، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل بین‌الملل، نظر او را در رابطه با این نامه و صلاحیت رسیدگی دیوان لاهه به پرونده شکایت ایران از آمریکا را مورد بررسی قرار داده است.

باوند با اشاره به این که دیوان لاهه صلاحیت رسیدگی به اختلافات حقوقی مابین دولت‌ها را دارد، تاکید کرد که اگر کشورها «صلاحیت اجباری» آرای دیوان در حل اختلافات حقوقی را از پیش پذیرفته باشند، رای دیوان لازم‌الاجرا خواهد بود و در غیر این صورت آرای دیوان ضمانت اجرایی لازم را نخواهد داشت.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که در جریان ماجرای ملی شدن صنعت نفت دولت وقت ایران درخواست رسیدگی به صلاحیت دیوان برای بررسی پرونده شکایت دولت بریتانیا از ایران را داشت، متذکر شد که در آن موقع رای دیوان بر این مبنا بود که دعوای حقوقی بین یک دولت (ایران) و یک شرکت (شرکت نفت ایران و انگلیس) است و این دیوان تنها به اختلافات مابین دولت‌ها رسیدگی می‌کند که صدور این رای یک پیروزی سیاسی و حقوقی برای دولت ایران بود.

باوند افزود: در جریان دعوای حقوقی ملی شدن صنعت نفت نیز دیوان لاهه با صدور نامه‌ای مشابه از دولت ایران خواسته بود جلوی خلع ید شرکت نفت ایران و انگلیس را تا زمان رسیدگی به این پرونده بگیرد اما دولت وقت ایران به این حکم موقت دیوان عمل نکرد.

باوند با اشاره به این که در ماجرای شکایت ایران از خروج دولت آمریکا از برجام دیوان صلاحیت رسیدگی دارد، ضمانت اجرایی تصمیمات دیوان منوط به پذیرش «صلاحیت اجباری» این دیوان برای رسیدگی در دعواهای حقوقی کشورهاست.

او با اشاره بر این که ایالات متحده آمریکا و ایران «صلاحیت اجباری» دیوان را به رسمیت نشناخته‌اند، تاکید کرد از نظر دولت آمریکا تنها مرجع قضایی عالی «دادگاه عالی آمریکا» (supreme court) است و این نهاد بالاترین مرجع قضایی از نظر دولت آمریکاست.

باوند تاکید کرد: از سوی دیگر رسیدگی به پرونده‌های حقوقی این چنینی منوط به توافق دو دولت برای ارجاع پرونده اختلافی به دیوان لاهه است که در فقره اختلاف جمهوری اسلامی ایران با ایالات متحده آمریکا به نظر نمی‌رسد دولت ترامپ ارجاع این مساله به این دیوان را بپذیرد. بنابراین رای صادره از سوی دیوان فاقد ضمانت اجرایی لازم خواهد بود.

دکتر باوند در پاسخ به سوالی مبنی بر ضمانت اجرایی تصمیمات و آرای دیوان گفت: در صورت توافق دولت‌ها به ارجاع پرونده به این دیوان، احکام صادره از سوی این دیوان ضمانت اجرایی دارد و اگر پس از این توافق و صدور رای دیوان، دولتی که رای دیوان به ضرر آن صادر شده از پذیرش و اجرای حکم دیوان سرباز زند، دولت مقابل می‌تواند پرونده را به شورای امنیت کشیده و از آن شورا بخواهد وارد عمل شود که البته در این صورت نیز دولت ایالات متحده آمریکا با حق وتوی خود می‌تواند تصمیمات این شورا را سد کند.

از نظر باوند دیوان لاهه صلاحیت رسیدگی به این پرونده را دارد منوط بر این که دولتین ایران و آمریکا از پیش توافق کنند رای صادر شده از سوی دیوان را بپذیرند که با مشی و رویه کنونی دولت ترامپ، چنین امری بسیار بعید به نظر می‌رسد.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • مقدم

    امریکای جهانخوار رای دیوان لایه را نمی پذیرد؟ترامپ روانی فکر همه چه رو کرده ازقبلش روند همه راهکارهای قانونی اقدامات زورگویی هایش راطی نموده؟بعداقدام نموده حتی برای روزمبادا از حق وتوی شورای امنیت برخورداراست!

  • بدون نام

    زرشک.......

  • بدون نام

    حق وتوی چند تا کشور از شورای امنیت باید برداشته شود تا ظلمی به کشورهای دیگر صورت نگیرد.

  • کارمند

    چاقو دسته ی خودش را نمیبرد واقعا باید خیلی خوش خیال باشیم که چنین اتفاقی بیفتد.مثل مرتضوی که هیچوقت مجازات نشد

  • بدون نام

    شکایت ایران از امریکا به دادگاه لاهه با اساس عهدنامه مودت و دوستی ایران و امربکا در سال 1334خورشیدی بوده و چون امریکا با اساس همین عهدنامه بابت اشغال سفارت متبوعش در ایران از این کشور شکایت کرده یعنی هم به عهدنامه پایبند بوده و هم دادگاه لاهه را در این خصوص ذیربط میداند ،طبق نظر حقوقدانان بین المللی فقط در صورت رفتن شکوائیه به شورای امنیت وتو میشود که بازهم از بار مسئولیت امریکا به معاهدات بین المللی نمی کاهد

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج