سردار دهقان: جامعه گرسنه پای جنگ میایستد؟
سردار حسین دهقان، وزیر سابق دفاع، در گفتگو با «خبرآنلاین» درباره شرایط پذیرش قطعنامه ۵۹۸ مطالبی را عنوان کرده است.
سردار حسین دهقان، وزیر سابق دفاع، در گفتوگو با «خبرآنلاین» درباره شرایط پذیرش قطعنامه ۵۹۸ مطالبی را عنوان کرده که نکات مهم آن در ذیل میآید:
ما وقتی اعلام آتشبس کردیم، صدام دیگر وجاهتی برای ورود نظامی در خودش نمیدید، چون تجاوز محسوب میشد؛ بنابراین منافقین را حرکت داد. سؤال اینجاست که آیا واقعا صدام خیرخواهی منافقین را کرده بود؟ چون صدام به نوعی شر اینها را از سر خودش کم کرد.
اگر به درون مرزهای عراق هم وارد شدیم، نه برای کشورگشایی بلکه برای «تعقیب و تنبیه متجاوز»، «قطع برد آتش و دسترسی توپخانهای و موشکهای برد نزدیک عراق به شهرهای ایران» و «ایجاد مانع برای تجاوز بعدی صدام تا زمانی که نظام بینالملل تصمیمی بگیرد یا خودمان بتوانیم اقدامات بعدی را انجام دهیم» بود.
جنگ به نفع ما خاتمه پیدا کرد و تمام. فضای جنگ در جبههها بسیار معنوی بود. تعداد زیادی شهید، جانباز، مفقودالاثر و اسیر شدند، شما فرض کنید در چنین فضایی که رزمندگان آرمان خود را جنگ جنگ تا رفع فتنه در عالم میدانستند، پذیرش قطعنامه چه آثاری داشت. قطعا کار سخت و طاقتفرسایی بود. از طرف دیگر، جنگ هزینه داشت؛ ادامه جنگ با توجه به نگرش دولت و خواستههای نظامیان مقدور نبود.
اگر صدام یک کیلومتر از اراضی ما را در اختیار داشت، حتما قطعنامه پذیرفته نمیشد.
سؤال این است که یک جامعه گرسنه هم پای جنگ میایستد؟ یک جامعه ناامن میتواند بجنگد؟ باید مردم را حفظ، تغذیه و سوختوسازشان را تأمین کنیم. مملکت باید سرپا باشد و جنگید. نفت که به آن صورت صادر نمیکردیم، قیمت نفت هم که تقریبا با هزینه اکتشاف و استخراج و صادراتش برابری میکرد. چه منبع درآمدی داشتیم که میخواستیم مردم را اداره کنیم؟ طبیعی است که بیاییم بگوییم صدام خودش هم رئیس دولت بود و هم فرمانده جنگ بود و هم با روحیاتی که داشت کشور را بسیج کرده بود.
برای صدام چه محدودیتی ایجاد کردند؟ یک) در دسترسی منابع، دو) در اختیارگرفتن تجهیزات و سه) در فشارآوردن و نابودکردن ملتش و قتل عام. یکی گفت صدام ملت را به زور سرنیزه به جبهه میفرستد یا هرکس تمرد کند، از وزیر دفاعش بگیر تا بقیه، او را با تیر میزنند؟ حالا یک نفر در خیابان ما تصادف کند و سرش به جدول بخورد، میگویند حقوق بشر در ایران نقض شده است. ما بعضیوقتها فکر میکنیم همهچیز در اختیار ما بوده است.
زمانی بنا بود صدام طرف پیروز جنگ باشد؛ این رویکرد تا عملیات والفجر8 و کربلای5 وجود داشت ولی از اینجا به بعد این مطرح شد که نباید جنگ طرف پیروز داشته باشد؛ نه ایران و نه عراق. اما موقعیتها و موفقیتهایی که ما در جنگ به دست آوردیم، منجر به این شد که قطعنامه 598 را آمریکاییها به نوعی بر مبنای خواستههای ما برای پایاندادن به جنگ تنظیم کنند.
آقای هاشمی در عملیات بدر گفت: «اگر ما یک عملیات بزرگ موفق انجام دهیم، با اتکا به آن میتوانیم مذاکره و جنگ را تمام کنیم و من حاضرم و آمادگی دارم مسئولیت این کار را بپذیرم»... حالا میگویند شعار امام را به «جنگ جنگ تا یک پیروزی» تغییر دادند. اساسا سؤال این است که اصلا جنگ بدون استراتژی معنی دارد؟ استراتژی بدون توجه به امکانات و مقدورات و شرایط مفهوم دارد؟ اینکه گفته شود امکاناتمان را بسیج کنیم و یک عملیات بزرگ تعیینکننده انجام دهیم تا دنیا را به نقطه تسلیم برسانیم، حرف بدی نیست.
مگر جنگ ذاتا خوب است؟ اصلا اگر جنگ بر ما تحمیل نشده بود، ما فکر سقوط صدام را میکردیم؟ برخی میگویند ما دنبال این بودیم به عراق برویم و چون اینجا انقلاب اسلامی شده، آنجا هم انقلاب اسلامی بکنیم؟ چنین چیزی نبود. جنگی بر ما تحمیل شد، ما دفع تجاوز و رفع تجاوز کردیم و دنبال تنبیه متجاوز بودیم که تکرار نشود. حالا سؤال این است که بعد از جنگ کدام کشور همسایه یا خارج از مرز ما به خودش اجازه داد جسارت کند و تصمیم به حمله علیه ما گرفت؟ پس خود جنگ منجر به ایجاد یک فضای بازدارندگی شد.
عراق غرامت را باید بدهد، چون مسائل حقوقی تعهد دولتهاست و تغییر دولت نفی تعهد نمیکند. به عبارت دیگر، وقتی رژیم صدام رفت و رژیم دیگری در عراق آمد، رژیم جدید نسبت به تعهدات حقوقی متعهد است، بنابراین باید غرامت را به ایران پرداخت کند.
نظر کاربران
عمرا ..مسلمونی که وقتی گشنه باشه به تعبیر حضرت علی ایمان نمیشناسه ...اونوقت پای چنگ وایسه ...
پاسخ ها
خیلی جالبه بالاخره به بهانه پشتوانه مردم برای جنگیدنم که شده به گشنگی مردم دارن اقرار میکنن ، با این وضعی که بوجود اوردید چطور فکر میکنید که مردمی که سالها گشنگی کشیدن رمق جنگ دارن تا برای مرفهین و دزدان و اقازادها،در کل ژنهای خوب برن و بجنگن !!!!!
...
خدایی الان خوب موقعی است قشر ضعیف همه گرسنه اند
بله دیگه جامعه گرسنه دیگه بیش از اندازه هیچی نخوره فکر ش کار نمیکنه مغز کار نمیکنه شما چه طوری این حرف میزنید خب درسته اینهمه شهید دادیم اخرش الانم داریم میبینم که چجوری دارن میکنن که فکر میکنن بابرده طرفن ای...
زمان جنگ یادمه هیچی پیدا نمیشد دفتر مداد نبود درس بخونیم زندگی دهه شصت به تباهی رفت ،،اینم بگم ادم گرسنه جنگ چ عرض کنم دین ایمان نداره چرا چون گرسنس
رو من یکی که اصلا حساب باز نکن.....
به چه نکات ظریفی اشاره داشتند
بالاخره عمری از همه ما گذشته
برای امنیت ملی دو سال طول کشید تا عراق بعد از ......به مرز اولیه .... برسد و بعد از .... و بعد از .... ملدم
من یکی نیستم
حالا بی زحمت دیگه خرجشون نکنید...غرامت پیشکش
بله،الان وقت گرفتن غرامته.اونا راحت نفت میفروشن و قطعا پول دارن.به ما چه اصلا،در هر صورت باید بدن.
زبونم لال اونایی که کشته شدن وضعیت بهتری از جانبازان دارن،خیلی سخته...
اصلا و ابدا.
شما غرامت جنگی رو از عراق نگیرید برق مملکت رو آب شرب مردم بدبخت رو به عراق ندید
عراق غرامت بدهد!!؟ آنهم به کشور ایران؟؟؟
نه هرگز جنگ که هیچ پای اعتقاداتش هم...
جناب دهقان :کی جامعه ایران رو به قول شما گرسنه کرده. باعث و بانی این وضعیت کیه؟ درسته تحلیلتون چون وقتی مردم امید و پشتیبانی نبینند مطمئن باشید مثل قبل دفاع نمیکنند. چون به هیچ حزب سیاسی اعتماد ندارند و دچار یک وادادگی و سردرگمی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی شدند و این خود زنگ خطره.
پس سردار، چرا غرامت را نمیدن
چرا اصلا طلب نمیکنین
اگه از یه ریالش بگذرین،...
سردار غرامت پیشکش......هزینه های که در نجف و کربلا و....میشود خیلی بیش از غرامت جنگی ماست....
فعلاکه ماداريم به عراق پول وامکانات ميديم سردار،گرفتن خسارت پيشکش
عموم مردم عادی هرگز
در زمان جنگ مسئولین ومردم در یک سطح بودن نه آقازاده لندن نشین وامریکا نشین بودنند ونه غارتگر بیت المال بودنند نه اختلاس گر ونه رانت خوار وهم اکنون اینان مسئولیت هارا مسند قدرت قرار داده و ارث پدری خود می دانندوبا وجود کهولت سن حاضر به ترک قدرت نیستید آیا باید جنگید تا باز هم ما در فقر و گرسنگی باشیم وآنان در فخر وشوکت؟
کی من....
سردار شما اجازه بده ملت بببنند با دولت چند چند میشوند
وفرجام این ملت باعزت وستمکش چه میشود
و موضوع تحریمها وبرجام به کجا می انجامد
بعد آواز جنگ و ........ را سر دهید
شرمنده منم نیستم. هرکی رفت خارج خووشگذروند و ملیاردها برد اونور اونو بیارید بجنگه چون حق و حقوقشو از این کشور گرفته حالا باید بیاد دفاع کنه از کشورش
ملت رمق راه رفتن هم ندارن چه برسه بجنگ از چی میخوان دفاع کنن از بدبختیای اقتصادیشون...
ماگرسنه ها آماده ایم که روبه میهن پشت به دشمن به پیش نوبت اغا زادهااست ماکه گشنه ایم حال جنگ نداریم
کسانی که درآمدهای میلیاردی دارن باید زمان جنگ در صف اول باشن اگه نیان مردم نمیجنگن تا آنها سودش ببرن
سردار جان من ایرانی متعصب روزی را می بینم که مردم در جلوی متجاوزین مثل جنوب لبنان که از ستم دولتشان جلوی اسرائیل رقصیدن برقصند باید متجاوزین به حقوق مردم و مفسدان اقتصادی اعدام شوند تا این رسوایی به بار نیاد مسلما شما برای عزت ایران استخوان خورد کردین و معنی غیرت را با تمام وجود درک می کنید من جان ناچیزم فدای سر کشورم اما به شدت حقوق مردمم را مطالبه می کنم شما نترسید و ریشه مفسدان اقتصادی را بخشکانید اگر ما سر و پا نشتافتیم پس بدان ایرانی نیستیم
روی من حساب نکنید من نمیجنگم همون اول تسلیم میشم با یه لقمه نون
تازمانی که مسئولین مانند مردم عادی زندگی نکنند روی رفتن مردم به جنگ اصلا حساب نکنید دزدی ها واختلاس ها وچسبیدن مسئولین به صندلی های مدیریتی زندگی لاکچری آقازادها وبی تفاوتی ها به مشکلات مردم وووو اول اینها رو برطرف کنید از کشور بعد حرف دفاع وجنگ
بهتره بگوییم جامعه ای بدبخت جامعه ای پر از مسئولین بی عرضه جامعه ای که گوش شنوایی برای مشکلات ندارد جامعه ای که فقط عده ای قلیل در آن مشکل ندارند چرا باید مسئولین تافته جدا بافته باشند