۷۳۵۸۷۲
۸ نظر
۵۰۱۶
۸ نظر
۵۰۱۶
پ

کمپین «نه به خرید» جلوی دلالان می‌ایستد؟

تحلیلگران اقتصادی معتقدند در شرایط کنونی اقتصاد بیمار ایران نیازمند جراحی اساسی و عمیق است و کمپین‌های نه به خرید تنها در کوتاه‌مدت می‌تواند مرهمی بر اقتصاد ایران باشد.

خبرآنلابن: تحلیلگران اقتصادی معتقدند در شرایط کنونی اقتصاد بیمار ایران نیازمند جراحی اساسی و عمیق است و کمپین‌های نه به خرید تنها در کوتاه‌مدت می‌تواند مرهمی بر اقتصاد ایران باشد.

اقتصاد ایران در طول چند هفته گذشته روزهای پرماجرایی را پشت سر گذاشت. افزایش قیمت‌های زنجیروار اقلام و کالاهای اساسی، داستان هر روزه مردم شده بود تا این‌که در ۲۷ خرداد، علی کریمی در واکنش به گران شدن اجناس و کالاها، از مردم خواست تا یک‌بار برای همیشه با یکدیگر متحد شده و تا یک ماه از بازار خریداری نکنند؛ نه طلا، نه خودرو و نه هر کالای دیگری که گران شده است.

دنیا چه می‌کند؟

تجربه‌های مشابه در سایر کشورهای دنیا نشان داده که روش‌های اجتماعی مقابله با تدابیر سیاسی و اجتماعی روشی مدنی و کارآمد بوده و تمرین این روش‌ها برای پیشبرد اهداف اجتماعی و ملی حرکتی ضروری و کم‌هزینه و پرمنفعت است.

در دنیا کمپین‌های نخریدن، نمونه‌های زیادی دارد. کمپین چند روز اخیر «نخریدن» موافقان و مخالفان زیادی دارد و هر کدام دلایل خاص خود را دارند. اما نکته مهم این است که این کمپین، ماهیت اعتراض نسبت به سردمداران اقتصادی و سیاسی دارد. در این‌که مافیای خودرو انحصارهای غذایی و... در عمل نشان داده‌اند که به منافع ملی و هم‌نوع توجهی نداشته و در این‌که با یک درصد گران شدن کالاها در شرایطی که درآمدها ثابت است، قدرت خرید مردم کاسته می‌شود، تردیدی نیست.

وقتی قدرت خرید کم شد

در همین یک ماه اخیر با افزایش بهای برخی کالاها، قدرت خرید مردم کاهش یافته و انحصارات دولتی و غیردولتی در دست در جیب مردم برده و ناگهان موجودی جیب آنها کاهش یافته است. به اعتقاد برخی کارشناسان، چنین کمپینی تنها در مواردی که گرانی بی‌دلیل و غیرمنطقی بوده، ممکن است مفید و ثمربخش باشد. اگر گرانی دارای دلایل دیگری باشد، نه تنها تحریم خرید اثری در کاهش قیمت ندارد، بلکه باعث بدتر شدن وضعیت اقتصادی و رکود می‌شود.

به طور معمول موفقیت کمپین‌ها و حرکت‌های اجتماعی نیازمند بالا بودن سرمایه اجتماعی در جامعه است؛ در غیر این صورت کمپین شکست خواهد خورد. بنابراین در شرایط کنونی موفقیت این‌گونه حرکت‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

وقتی انتظارات تورمی بالا رفته است

در شرایطی که نرخ ارز در بازار رشد قابل توجه داشته، طبیعی است که به دلیل افزایش قیمت تمام شده، کالاهای وارداتی و کالاهایی که مواد اولیه وارداتی دارند، افزایش قیمت شدید داشته باشند. در شرایط افزایش نرخ ارز همواره انتظارات تورمی افزایش می‌یابد و مردم انتظار افزایش قیمت‌ها را دارند، بنابراین طبیعی است که پس‌انداز خود را تبدیل به کالای اساسی همچون مسکن و طلا می‌کنند.

با بالا رفتن شدید تقاضا نیز طبیعی است که قیمت‌ها افزایش پیدا کند. از سوی دیگر، با خروج آمریکا از برجام، نااطمینانی از آینده اقتصاد افزایش یافته و باز هم دلیل دیگری برای نگه نداشتن پول نقد ایجاد شده است. نرخ سود بانکی بالا در سال‌های اخیر باعث افزایش شدید نقدینگی شده است، اما با کاهش نرخ سود بانکی، بانک دیگر جذابیت لازم برای سپرده‌گذاری را ندارد و نقدینگی بالای محبوس شده پشت سد بانک‌ها به حرکت در آمده و سبب ایجاد تورم در بازارهای مختلف شده است، بنابراین افزایش نرخ ارز، افزایش نااطمینانی به آینده، خروج نقدینگی از بانک‌ها و افزایش انتظارات تورمی از یک‌سو باعث افزایش قیمت تمام شده کالاها و از سوی دیگر، سبب افزایش تقاضای آنها شده است. در نتیجه این اتفاقات، قیمت‌ها رشد داشته است.

سودجویان دست از سر اقتصاد برنمی‌دارند

البته در برخی موارد هم سودجویی گروهی باعث افزایش بی‌رویه قیمت‌ها شده و نمی‌توان منکر این موضوع شد. در آشفته بازار اقتصاد، سفته‌بازی و احتکار می‌تواند اختلال بیشتری در بازار ایجاد کند و به تورم نیز دامن بزند.

تحلیلگران اقتصادی معتقدند کمپین نه به خرید، مردم را به حقوق مصرف‌کننده آگاه می‌کند؛ چراکه ما گاهی اوقات به حقوق مصرف‌کننده آگاه نیستیم و بر این اساس، تحت تاثیر جو قرار می‌گیریم. برای مثال امروز اگر بگویند روغن نیست، همه می‌روند روغن می‌خرند یا اگر بگویند پودر لباسشویی یا صابون نیست، همه می‌روند صابون می‌خرند. این‌گونه انبارها تبدیل به انبارهای خانگی می‌شود.

به باور آنها، حرکتی شروع شده که جلوی دلال‌بازی را می‌گیرد. اگرچه این حرکت باید بسیار هوشمندانه باشد.

در حال حاضر بازار مسکن افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی را تجربه کرده است که رکودی طولانی پشت سر می‌گذارد. شاید کمپین نه به خرید، بتواند بخشی از حباب قیمتی در این بازار را بترکاند. همان‌طور که تا حدی در روزهای گذشته در بازار خودرو شاهد بودیم که قیمت برخی خودروها کاهش قابل توجه داشتند.

اقتصاد ایران نیازمند جراحی اساسی است

در کل کمپین نخرید از این منظر که نوعی تمرین تغییر رفتار مردم باشد، در خور تحسین و تقدیر است. می‌توان گفت بخش عمده‌ای از این تلاطمات و رفتارهای هیجانی مردم و عدم احساس امنیت، رفتارهای الاکلنگی و سیاست‌های غلط اقتصادی است. در همه جای دنیا با وجود فضای رقابتی، چنانچه یک تولیدکننده یا فروشنده گران‌فروشی کند، مصرف‌کنندگان برای تنبیه به دنبال دیگر تولیدکنندگان می‌روند. در شرایط کنونی واقعیت ماجرا این است که اقتصاد بیمار ایران نیازمند جراحی اساسی و عمیق است و این‌گونه کمپین‌ها تنها در کوتاه‌مدت می‌تواند مرهمی بر اقتصاد ایران باشد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • علی

    خخخ شعر میگنا ... وقتی اقتصاد داغونه دلار 7500 رو که مردم نساختن ارزش پول ملی رو کره مردم کاهش ندادن .... تحریم ها رو که مردم درخواست نکردن .....افزایش قیمت اب و گاز و برق رو که مردم درخواست نکردن... خوبه والا همه تقصیر ها رو میندازن گردن مردم .. خودشون ملائکه روی زمین ....

  • حسین

    در دنیا برای هر کالایی مافیایی وجود ندارد الان در کشور ما کالا ها انحصاری است عده ای در کار تولید گوشت ومرغ هستند وتصمیم گیرنده وتعین کننده نرخ آن رقابت به آن معنا وجود ندارد صنعت خودرو همینطور وپوشاک همینطور وبرنج وسایل مایحتاج در اختیار عده ای هستند که از سوی حاکمیت حمایت می شوند دستگاهها ی نظارتی اجازه وقدرت برخورد ندارند برای همین مردم خود باید چاره اندیشی کنند کمپین راهکار موقتی ولی لازم است باید ابزاری دست مردم برای مواقع مورد نیاز باشد

  • بام

    با حرف میخوان جلوی دلالی وقاچاق بگیرن چرا ردکوتاه مدت جهان همه چی ثابت اگرم بخوادبالا انا به مردم احترام یمزارن نه اینکه بازداشت کنن اره سود بانکی هم دوبارپایین امد اشتباه بوده الان این حرف یمزنه بعدا میرنبرای حاملها وغیره نقشه میکشن

  • بدون نام

    سلام حمله موشکهای دور برد چین ژاپن و کره با د قت خونه به خونه به اقتصاد ایران موشکهایی در قالب هیوندا کیا جک دوو لکسوس تویوتا و سونی و وو..... دو ریال پول نفت را سه ریال پس میگیرند ای دوست جدا مشو تو از ما
    تدبیر دوای دردما کن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خوب چیزی میدونی
      اگه انها نباشند بخدا شب هم آرامش ندارط و باید منتظر
      هر اتفاقی باشیم

  • بینام

    داداش سود دولت تو گرونی اساسهیچی دست مردم نیست کارخونه ها سکه قیمت خونه قیمت دلار اینا همه فیلمه مردم را میخوان از گشنگی بکشن یک نفر نیامد از دولت نا محترم بگه چی شد بازم میگه تورم 7 درصده بابا کاسه کوزه را جمع کنیین بدین یکی بتونه وضع را درست کنه با دروغ میشه مردم را گول زد ولی موقتی است

  • بدون نام

    اونی که میگه نخرید متاسفانه خودش در حال خریده @چه معلوم شب خوابیدی صبح دیدی پنج برابر شده اونوقت چی؟من یکی که از شانس بدم همیشه بازنده شدم از خریدن ترسیدم پول رو دستم موند بی ارزش شد جوونیم رفت به امید اینکه ارزون میشه از قافله عقب موندم با این گرانی دیگه از پس انداز کردن ناامیدم $ با ساز دروغگو نرقصید بریزید بازار پول ملی عمرشو کرده بدین بره

  • بدون نام

    ولی من معتقدم مردم دو سه ماه یا حتی تا شش ماه نخرن محتکران و مفسدان اقتصادی و حتی دولت شدیدا تنبه خواهند شد . شما شش ماه خودرو نخرید تا خودرو سازان ورسکشت شوند و کاسه کوزشونو جمع کنن و قاتل انسان تولید نکنند و آنهایی هم که از خودرو سازان سهم میگیرند دکانشان تعطیل شود . بخدا دارن ظلم میکنند به مردم . مرده باد مدیران خودرو سازان که جرات ندارن بگن داریم به مردم و مملکت خیانت می کنیم .

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج